EDUCATIE
O MASĂ CALDĂ în TOATE școlile din Cluj. Între promisiune și starea la zi. Unde este cea mai mare nevoie

În programul de guvernare asumat pentru perioada 2020-2024, alianța PNL-UDMR-USR-PLUS promitea să generalizeze programul ”Masa caldă”, desfășurat inițial în doar 150 de școli din România, dintre care trei erau pe raza municipiului Cluj-Napoca. Acest lucru nu s-a mai întâmplat și nici nu se va întâmpla în anul 2022. Primarul Emil Boc a anunțat, ieri, că va demara un program-pilot prin care din bugetul local să fie asigurată masa pentru o școală, urmând ca inițiativa să fie extinsă la altele două. Necesitatea unui asemenea program aplicat pentru TOATE școlile este cu atât mai mare cu cât s-au înregistrat rezultate notabile la nivelul școlilor care au fost incluse în măsura-pilot, inclusiv eradicarea abandonului.
Dacă înainte de implementarea programului ”O masă caldă” abandonul școlar era de peste 6% la nivel național, procentul s-a redus până la 1,3% în anul 2018.
Pe lista celor 150 de școli din țară în care elevii primeau o masă caldă figurau trei școli din Cluj-Napoca, și anume: Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr”, primul beneficiar, la care au fost adăugate ulterior Colegiul de Servicii în Turism „Napoca” și Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”; acestea din urmă nu au mai primit fonduri pentru că a venit pandemia.
S-a dus vremea tabletelor pentru copii. Este nevoie de ceva mai mult
Contextul pandemiei, dar nu numai, a îndreptat bugetul central, fondurile locale și cele private, filantropice, spre achiziționarea de tablete pentru copii. Însă această nevoie a fost completată, au tablete și copiii care suferă de foame.
”Ideal ar fi să fie extins programul în toate școlile și să existe peste tot această facilitate. Am insistat la Minister, am reduce abandonul și am crește calitatea la învățământ, ar fi ideal dacă în mediul rural în special s-ar găsi soluții pentru extinderea acestui program. Școala ar fi mai atractivă. Sunt copii în mediul rural care se trezesc la ora 05:00, ajung la școală la ora 07:00, așteaptă un ceas până încep cursurile, ajung acasă poate la ora 16:00, ce fac ei cu un sandviș? O masă caldă ar ajuta la o viață normală și un stil de viață mai sănătos.
Noi încercăm să identificăm tot felul de proiecte, în afara sprijinului primit de la nivel central, care și așa este insuficient și este completat din bugetele locale. Chiar zilele trecute am discutat cu cei de la firma Bosch, care doresc să finanțeze acțiuni pe sectorul de învățământ, și le-am recomandat să investească în genul acesta de activități, în școli din mediul rural, aflate în zone defavorizate”, a declarat șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj, inspectorul general Marinela Marc, pentru Cluj24.
Primăria va finanța programul ”O masă caldă” din bugetul local pe anul 2022 la școala ”Traian Dârjan” din Someșeni. Aici, foarte mulți elevi provin din familii cu venituri reduse. Este o finanțare de peste 1,2 milioane de lei.
Potrivit primarului Emil Boc, din semestrul al II-lea și anul școlar următor se va putea extinde și la școlile ”Nicolae Iorga” și ”Emil Isac” din Cluj-Napoca.
”Trebuie să gândim și cum operaționalizăm programul ”O masă caldă” pentru că la nivelul Cantinei Primăriei abia se face față la cele trei școli plus aceasta. Trebuie găsită o soluție ca masa caldă să ajungă la copii, această facilitate să fie reală. E un program strategic al Municipalității, care vine să întărească componenta educațională, prin acces la educație. Din nefericire o masă caldă mai reprezintă o problemă pentru copii, inclusiv pentru cei din acest oraș. Dacă o firmă va veni și va dori să susțină programul la o asemenea școală prin Corporate Social Responsability, acest fel de sprijin este binevenit”, a mai declarat primarul Emil Boc.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Un accident rutier a avut loc, miercuri, pe Piatra Craiului, la coborârea spre Cluj. Au fost implicate două autotrenuri și o cisternă. Un bărbat a fost evaluat de paramedici.
„În accident au fost implicate două autotrenuri și o autocisternă, iar la misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Huedin.
FOTO. ACCIDENT pe Piatra Craiului, în Cluj. Două autotrenuri și o cisternă IMPLICATE
Un singur bărbat este evaluat de către paramedicii SMURD. Acesta prezintă afecțiuni ușoare”, a transmis ISU Cluj.
Foto: AleșdOnline
EVENIMENT
Cazul șoferului care a condus la Cluj o mașină fără ANVELOPE a ajuns pe pagina de Facebook a MAI. Bărbatul, amendat

Poza cu mașina fără anvelope, condusă de un bărbat din județul Mureș în apropierea localității Gârbău din județul Cluj a făcut înconjurul internetului.
Aceasta a ajuns inclusiv pe pagina de Facebook a Ministerului de Interne, care a postat un mesaj amuzant. Asta în timp ce șoferul a fost internat în spital de polițiști și amendat.
Cazul șoferului care a condus la Cluj o mașină fără ANVELOPE a ajuns pe pagina de Facebook a MAI
Pe pagina de social media a MAI, poza a însoțit un mesaj privind anvelopele. ”Nu pleca la drum, indiferent de sezon, dacă nu ai mașina echipată MĂCAR cu anvelope”, arată reprezentanții MAI.
”Nu pleca la drum dacă nu ai mașina echipată cu anvelopele potrivite!
Spre surprinderea polițiștilor din Cluj, un șofer a fost depistat conducând un autovehicul FĂRĂ anvelope. Așa că rectificăm: Nu pleca la drum, indiferent de sezon, dacă nu ai mașina echipată MĂCAR cu anvelope. P.S. Bărbatul de 37 de ani a fost amendat și a rămas fără certificat de înmatriculare”, este mesajul care însoțește mesajul.
Bărbatul de 37 de ani a fost internat involuntar în spital și amendat cu 1.620 de lei.
EVENIMENT
Doi militari ai Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”, răniți în poligonul Dorolea. Sunt internați la Spitalul Județean Bistrița

Doi militari din Grupul 3 EOD al Diviziei 4 Infanterie „Gemina” au fost răniți miercuri, în jurul orei 11.00, în poligonul Dorolea, județul Bistrița-Năsăud, în urma declanșării accidentale a unei încărcături pirotehnice. Militarii participau la un exercițiu de distrugere de muniție reală în mediu controlat.
După acordarea primului ajutor la fața locului, răniții au fost evacuați la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița pentru acordarea îngrijirilor de specialitate, iar starea lor este stabilă.
Incidentul este cercetat de o comisie numită de conducerea unității și de Parchetul Militar Cluj.
EDUCATIE
Protocol ISU – Salvamont Cluj pentru situații de URGENȚĂ în zona de munte. Salvamontiștii pot interveni și în alte state

Crește capacitatea de răspuns unitar și integrat în situațiile de urgență produse în zona de munte a județului Cluj.
Acest lucru se va întâmpla în urma unui protocol de cooperare între Consiliul Județean Cluj, prin Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo, și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu”. Mai mult, Salvamont Cluj va avea puterea de a interveni, în situații excepționale, inclusiv la nivel național sau pe teritoriul altor state.
Protocol ISU – Salvamont Cluj pentru situații de urgență în zona de munte
Președintele Consiliului Județean Cluj,Alin Tise, a inițiat, în vederea aprobării în cadrul ședinței ordinare a deliberativului județean din data de joi, 20 martie, un proiect de hotărâre privind acest protocol.
Astfel, se vor stabili condițiile tehnice și organizatorice privind coordonarea operațională, de către Departamentul pentru Situații de Urgență (D.S.U.), a acțiunilor Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj.
„Practic, prin intermediul acestui protocol încheiat cu ISU Cluj, ne asigurăm că, în cazul petrecerii unor situații de urgență în zona montană a județului, se va acționa într-un sistem integrat și unitar, astfel încât toate forțele de intervenție disponibile să intervină cu promptitudine și profesionalism. Desigur, acest protocol prevede doar situațiile grave, cu număr mare de răniți sau acțiuni internaționale de amploare. În continuare, pentru cazurile punctuale petrecute în zona de munte, Salvamont Cluj va acționa la fel ca și până acum, prin oferirea primului-ajutor personalului ranit și, în funcție de caz, predarea accidentaților către personalul medical de pe ambulanță”, a transmis Alin Tișe.
Salvamont-Salvaspeo Cluj va putea participa la misiuni internaționale
Conform acestui protocol încheiat la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență, Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj va colabora cu ISU Cluj în situația producerii unor situații de urgență deosebite, care necesită resurse de sprijin, în arealul montan al județului Cluj.
De asemenea, Salvamont Cluj va participa, în limita competențelor și a resurselor disponibile, cu salvatori montani și resurse materiale, la efectuarea de misiuni specifice atât pe teritoriul județului Cluj, cât și la nivel național și, la nevoie, pe teritoriile altor state.
Foto: Salvamont-Salvaspeo Cluj