ACTUALITATE
O compoziție nelansată a muzicianului clujean Rodion Roșca, la EXTENDED PLAY, un eveniment MUZICAL de excepție

Sâmbătă, 29 martie, de la ora 20:00, la spațiul ZIZ Art and Social Area din Cluj-Napoca, de pe strada Paris nr. 5, va avea loc un spectacol teatral deosebit. Scriitorul și performerul britanic David Ellis îi va introduce pe spectatori în istoria evoluției muzicii pop britanice printr-un spectacol audiovizual intitulat Extended Play, explorând genurile rock, hippy, punk și post-punk.
„Spectacolul în limba engleză de la Cluj va avea o particularitate specială: datorită lui David Ellis și în cadrul acestei producții, va fi interpretată o compoziție încă nelansată a uneia dintre cele mai mari figuri ale rockului progresiv și muzicii electronice din Europa de Est, Rodion Ladislau Roșca, decedat în 2021. Biletele pot fi achiziționate AICI sau la locație, în ziua evenimentului.
O compoziție nelansată a muzicianului clujean Rodion Roșca, la EXTENDED PLAY, un eveniment MUZICAL de excepție
David Ellis, cercetător și creator influent în domeniul muzicii pop britanice și est-europene, și-a început explorarea intensă a Europei Centrale și de Est în 1993, ghidat de curiozitatea față de cultura post-sovietică. Deși a călătorit frecvent între țările baltice – Estonia, Letonia și Lituania – în cele din urmă, orașele Kaunas și Vilnius din Lituania au devenit locurile unde s-a întors în mod constant, considerându-se un „atașat cultural fără portofoliu”.
Între 2014 și 2016, a inițiat proiecte artistice unice în penitenciare din Lituania și România. David Ellis a lăsat o amprentă semnificativă ca autor la prestigioasa revistă de muzică The Wire, dar și ca curator la unul dintre cele mai importante spații artistice independente conduse de artiști din Londra, The Horse Hospital, dedicat promovării artei experimentale și a culturii alternative. De asemenea, a colaborat cu Festivalul de Film din Tampere, Finlanda.
„Extended Play este un spectacol audiovizual bazat pe improvizație”
Artistul, care acum își prezintă spectacolul și la Cluj, a colaborat cu Irina Margareta Nistor și Rodion Ladislau Roșca, organizând în 2018 primul și singurul concert al acestuia din urmă în Marea Britanie. În cadrul spectacolului de vineri, publicul va putea asculta una dintre compozițiile nelansate ale uneia dintre cele mai mari figuri ale rockului progresiv și muzicii electronice din Europa de Est (România).
Extended Play este un spectacol audiovizual bazat pe improvizație, care explorează evoluția muzicii pop și impactul acesteia asupra culturii contemporane. Evenimentul conceput de David Ellis își are originea în anul 1965, evocând amintiri despre blonde platinat, motocicliști rebeli și frenezia eliberatoare a chitarelor Stratocaster, continuând până la perioada definitorie a punkului și post-punkului. Ellis își susține spectacolul într-o manieră liberă și captivantă, pe care el însuși o descrie drept „o rejucare emoționantă a amintirilor adolescenței împărtășite de cinci generații”.
„Spectacolul este recomandat fanilor rockului de toate vârstele”
Spectacolul este completat de proiecții și muzică, ilustrând convingător faptul că dezvoltarea rockului a fost un proces relativ consecvent, în care chiar și formele timpurii ale muzicii pop și rock conțineau elemente brutale și uneori agresive. Extended Play poate fi deosebit de revelator pentru fanii rockului din fostul bloc estic, unde situația culturală a Europei de Vest a fost adesea idealizată.
Valoarea spectacolului nu constă doar în conținutul media ales cu precizie și informațiile factuale, ci și în stilul emoționant, clar și direct de prezentare al lui David Ellis, care cu siguranță nu va lăsa pe nimeni indiferent. Spectacolul Extended Play de David Ellis este recomandat fanilor rockului de toate vârstele, în special celor interesați de evoluția și diversificarea culturii moderne”, au comunicat organizatorii.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
Daniel David: „Săptămâna altfel” din anul școlar 2025-2026 o să aibă două teme obligatorii, VIOLENȚA și consumul de substanțe

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că „Săptămâna altfel” din anul școlar 2025-2026 o să aibă două teme obligatorii, adică violența și consumul de substanțe. „Activitățile vor fi semi-structurate, adică vom spune cam ce ne dorim acolo”, a spus David, citat de Edupedu.ro.
„De asemenea, am vorbit cu domnul secretar de stat ca „Săptămâna altfel” din noul an școlar să aibă două teme obligatorii, pe care le vom structura, nu să le lăsăm să se facă oricum. Și voi vedeți în presă când apare câte un caz legat de consumul de droguri sau de violență. Toți vorbim despre asta și ne întrebăm ce facem, deși, dacă ne uităm, avem mii de activități legate de consumul de droguri și de violență în școli în fiecare an școlar, dar am vrea să le facem un pic mai structurat”, a precizat Daniel David.
Daniel David: „Săptămâna altfel” din anul școlar 2025-2026 o să aibă două teme obligatorii, VIOLENȚA și consumul de substanțe
Ministrul Educației a spus că activitățile din „Săptămâna altfel” vor fi semi-structurate și a explicat ce ar trebui să cunoască elevii și profesorii:
„În Săptămâna altfel, cele două teme vor fi clar definite: violența și consumul de substanțe. Și activitățile vor fi semi-structurate, adică vom spune cam ce ne dorim acolo. Și ne dorim cel puțin două lucruri:
1 – profesorii, elevii și părinții să fie pregătiți de către specialiști, pentru a putea identifica astfel de fenomene, adică să știe să identifice astfel de fenomene.
2 – să cunoască și să exerseze, fie și într-o variantă de asta de simulare, în prima fază, în timpul școlii, dar după aceea să poată să aplice, sigur, în viața de zi cu zi, procedurile de management pe care le avem pentru aceste cazuri, fiindcă le avem, sunt descrise, sunt pe pași și, dacă îi întrebăm pe cei din școală, mulți nu știu că există, mulți nu știu cum să le utilizeze, astfel încât vreau să îi pregătim în utilizarea acelor proceduri de management pe care le avem și pentru controlul violenței și pentru consumul de substanțe. Așa vom gândi Săptămână altfel pentru noul an școlar”, a declarat Daniel David.
Programul național „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 8 septembrie 2025 – 3 aprilie 2026, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare o face unitatea de învățământ. Cele două programe se planifică în module diferite.
Școlile au avut termen până la 1 aprilie 2025 să îi anunțe pe elevi și părinți când au ales să fie săptămâna de vacanță mobilă din luna februarie 2026 și programele Săptămâna Verde și Săptămâna „Școala altfel”.
EVENIMENT
FOTO. Percheziții la Cluj la o familie cercetată pentru infracțiunea de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Cluj, cu sprijinul specialiștilor din cadrul Serviciului Criminalistic, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, au pus în aplicare 4 mandate de percheziție domiciliară, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.
”Din cercetările efectuate a rezultat că, în cursul lunii iunie 2024, o femeie de 43 de ani, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, ar fi îndeplinit, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, acte prin care s-a obținut un folos patrimonial atât pentru sine, cât și pentru soțul acesteia. Aceste demersuri ar fi constat în atribuirea preferențială și contractarea de lucrări de reabilitare către o societate comercială administrată de soțul acesteia”, arată polițiștii clujeni.
Până la acest moment, prejudiciul cauzat nu a fost stabilit.
Perchezițiile au fost desfășurate la sediile a două societăți comerciale și la domiciliile a două persoane fizice, de pe raza județelor Cluj și Sălaj, în scopul administrării probatoriului necesar clarificării activității infracționale.
Cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, în vederea stabilirii întregii activități infracționale și dispunerii măsurilor legale care se impun.

În ultimii ani, românii se orientează spre țări mai calde pentru a-și petrece vacanța de Paști. Din păcate, nu întotdeauna au parte de relaxarea pe care și-au dorit-o. Adina a avut parte de o surpriză neplăcută în timpul vacanței petrecute în Egipt. Clujeanca s-a trezit fără poșetă și fără bani. Ea și-a povestit „aventura” pe pagina de socializare.
„Cu si despre Egipt!
Sa incepem cu inceputul. Initial am vrut 7 zile din 18 in 25, pe cand ne-am decis ca dorim nu mai era zbor decat din 20 in 27. Am zis ok, chit ca era ziua de Pasti, am platit avans, mi-am facut si asigurare de calatorie pe datele mentionate, Cu vreo doua saptamani inainte compania egipteana de zbor iar s-a razgandit, ca nu mai opereaza zborul acesta, doar din 16 in 23 daca dorim. Pentru mine nu a fost mare problema, ca sunt in pensie, dar pentru cineva care lucreaza ar fi fost.
Experiența neplăcută a unei clujence în Egipt. Poșetă și bani FURAȚI
Muta si asigurarea de calatorie, prima nu a mai putut fi anulata pentru ca includea si storno (deci practic si azi eu am asigurare medicale pe Egipt ) astfel incat am facut alta asigurare din 16 in 19, pentru ca era nerecomandat sa mergi fara asigurare.
In ziua plecarii, zborul s-a amanat cu 5 ore, adica in loc sa plecam la 16 45 am plecat la 21 45, o zi deci pierduta pentru ca am ajuns la hotel la 1 jumate noaptea.
Plecam joi spre piscina unde ne asteptam la pool bar ca asa era pe net prezetarea, niciun un pool bar. Apa curata dar rece ca gheata, punem pe sezlonguri una alta, ne retragem pe terasa de unde la amiaza am mers la masa. Resort de 5 stele, o clipa nu m-am gandit ca daca las geanta de plaja pe sezlong dispare.
Si rau am facut. Geanta mea draguta din Dominicana a disparut cu desavarsire. Vorbesc la bar, ma linisteste unul ca ei mai aduna lucrurile daca nu e nimeni, dar o gasesc a doua zi la bar. Merg a doua zi la bar, aaaa pai nu, ca trebuie mers la receptie, sa ne uitam pe camerele video, adica sa imi pierd cateva ore acolo sa nu vad probabil nimic cu sanse zero de recuperare.
„Observ că cei 50 de dolari…. gone”
Am zis, asta e, o trecem la pierderi si luam alta, ceea ce am si facut.
Merg sambata la masaj si la jacuzzi la spa. La intrare ne spune sa lasam intr-o cutie de valori telefon, bijuterii si bani. Bani nu aveam la mine decat 5 dolari pentru ciubuc. Toate ok atunci.
Mai merg o data luni, aceeasi poveste, doar ca de data asta aveam la mine 56 de dolari, din care 6 in bancnote de 1 dolar. Tot pentru ciubuc. Nu imi bat capul, las numai telefonul iar cand am iesit dupa ce am fost la jacuzzi observ ca cei 50 de dolari…. gone. Plecati. Niema bani. Mi-au lasat numai aia 6 dolari ca stiau pentru ce sunt.
Ei, atunci m-am enervat. Geanta ca geanta, ca din fericire prima a fost goala, dar acum imi sutiti si banii?
Merg la spa la receptie sa reclam, ei ca vai ca nu se poate, ca vine cineva de la receptia mare sa lamurim problema, ca sigur i-am pierdut eu, ca au ramas in camera, de astea.
Vine in final un nene care s-a recomandat ca el este chief security si incepe cu intrebari care mai de care mai cretine. Cati bani aveam, ce fel de bancnote erau, de 5, 10, 20 de dolari, de parca omul in concediu cand isi pune ceva cash la el sta sa le inventarieze, Mai lipsea sa ma intrebe seria de la bancnote. Apoi ca de ce nu i-am lasat in seif, e drept, a fost vina mea, dar daca aveti seifurile astea banuiti ca cineva fura, nu?
„Adică la resortul vostru de 9,5 pe booking se fură ca în codru”
El, ca jacuzzi e public area si sunt si turisti acolo. Aici m-a scos din sarite. I-am zis sa nu ma ia de proasta, pentru ca turistii care vin la resortul lor dau cateva mii de dolari pe sejur si cu siguranta cand merg la spa merg sa se relaxeze si nu merg la furat din gentile altora. M-a mai purtat apoi si pe la jacuzzi sa ne uitam ca prostii pe sub sezlonguri ca mi-au cazut din geanta fix 50 de dolari si 6 de un dolar au ramas la locul lor.
In fine, a inceput sa imi creasca tensiunea, i-am spus si despre geanta si-am zis ceva de genul: „Huston, we have a problem!” Adica la resortul vostru de 9,5 pe booking se fura ca in codru, ori oi fi eu ghinionista pamantului.
Iar apoi chief security a inceput sa imi vorbeasca mie de sarcina probei si ca daca fac o acuzatie trebuie sa o dovedesc, ca I dont’ have evidence. Noa, a fost timpul sa imi sara mustarul. I-am spus ca isi incurca rolul, ca fix asta e jobul lui pentru care e platit, eu fac o plangere, el cauta dovezi nu invers, ca daca aveam dovezi ii aduceam si autorul si luam si jumate din salariul lui. Nu i-a placut. Nici mie nu imi placea experienta.
„M-am umplut de draci”
Cand am vazut ca bate apa in piua am zis ca ne irosim timpul amandoi, i-am zis si care baiat de la receptie mi-a vazut banii cand am scos tichetul cu programarea si sa il intrebe direct pe el, pentru ca hartiuta disparuse odata cu banii fiind intre bancnote, dupa care i-am multumit pentru cooperare, i-am urat HAVE A GOOD DAY, si i-am zis ca va afla restul povestii in review urile pe care le voi da la hotel PE INTERNET. Apoi am plecat ca o furtuna.
Evident ca nu m-am asteptat la niciun rezultat, doar m-am umplut de draci.
Dar acum, vine surpriza.
Marti, in seara dinainte de plecare, pe la vreo 6 dupa masa suna telefonul in camera. De la receptie. Ca totul ok, ca plecam maine, daca avem ceva de spus. Le-am zis ca nu e nimic ok dar o sa le spun dimineata cand plec. Dupa care am fost invitata la receptie sa lamuresc problema cu geanta de plaja si cu banii.
Disparuse chief security, venise ceva manager si baiatul de la spa care mi-a vazut banii. Mai venise unul cu o poza cu o geanta pe care scria Republica Dominicana :)))) Ca daca e geanta mea. Nu era, a mea era altfel, dar am tacut sa vad pana unde merge sarada.
Cei de la spa, ca imi ofera un masaj gratuit doar ca deja era seara si mergeam la masa iar a doua zi la 8 a.m. plecam. Dimineata. Asa ca i-am intrebat daca au si program de noapte, sa ma duc pe la vreo 10 si daca au paznici la jacuzzi. Ne-am inteles ca imi dau ca recompensa, de parca fusesem la ceva competitie, niste produse cosmetice. Au venit cu o punga cu ceva crema de corp, de picioare si niste masti faciale.
„Una peste alta, prima mea experiență în Egipt nu a fost deloc grozavă”
Aia cu geanta in schimb au fost mortali, mi-au adus alta geanta, spalata, curata, in stare impecabila pe care scria Republica Dominicana dar nu era geanta mea :))))) Imediat m-am gandit ca astia au ceva magazie mare unde insira gentile sutite de pe la sezlonguri si daca se nimereste vreo nebuna ca mine le scot de acolo pe categorie de tari, Dominicana, Mexic, Maldive, Zanzibar, Bali, Dubai etc. Ca in rest, nimeni nu isi strica o zi de plaja pentru o sacosa, cum o lasam si eu balta daca nu imi furau si banii.
De fapt, managerul cel mic de venise si care m-a asigurat de toata cooperarea lor mi-a batut un apropos sa nu scriu rele despre ei pe booking. Pai poate ca nu as fi scris, daca imi dadeau inapoi geanta mea si banii. Asa, nu le pot garanta nimic.
Una peste alta, prima mea experienta in Egipt nu a fost deloc grozava, zboruri anulate, intarziate, mancarea nu foarte proasta dar foarte putin diversificata pentru un resort de 5 stele, personal care lasa de dorit, inclusiv chelnerii, aerul conditionat aproape lipsa, deci nu recomand desi am multe cunostinte si amici care au zis ca Egiptul e foarte fain. Pentru mine nu a fost, cum nu a fost nici Turcia unde am mers o singura data si nu am mai revenit. Acolo era manager de hotel un turc nationalist rau, musulman inrait de mi se lungea limba de un cot pana eram servita cu un pahar de ceva la bar sau la masa, daca nu era un barbat langa mine.
Pick Albastros Blue Spa se numeste hotelul in Hurgada. Ocoliti-l”, scrie clujeanca.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. ”Festivalul lalelor” la Sâncraiu. Comuna plină de culoare din județul Cluj, bucurie pentru turiști și locuitori

Luna aprilie aduce, în fiecare, o explozie de culoare în comuna clujeană Sâncraiu, deoarece este perioada în care înfloresc cei peste 60.000 de bulbi de allele roșii și galbene.
Lalele colorate sunt plantate în mai multe locuri din comună, inclusiv lângă poarta de intrare sunt o atracție atât pentru localnici cât și pentru turiști.
Primarul comunei, Poka Andras, spune că pe lângă lalele, Sâncraiul mai pregătește două ture de înfrumusețare cu flori – mușcate și trandafiri.
”În fiecare an, lalelele ne aduc culoare în comună. În cadrul programului <<Comună înflorită>>, am început cu mușcatele curgătoare, puse pe stâlpii Electrica și ferestrele instituțiilor publice, iar începând cu luna mai vom pregăti jardiniere și ghivece cu mușcate care rămân înflorite până toamna târziu.
După mușcatele curgătoare vin trandafirii, din care avem platați peste 15.000 de tulpini, pe rondouri și pe domeniul public din toate cele 5 sate aparținătoare.
Ca să aducem puțină culoare în primăvară și până când înfloresc trandafirii, am decis în urmă cu patru ani să plantăm peste 60.000 de bulbi de lalele, spre bucuria turiștilor care ne vizitează și care au ce vedea, dar și a locuitorilor din Sâncraiu”, a spus Poka.
Investiții în flori
Potrivit acesuia, investiția anuală în flori a Primăriei comunei ajunge la 100.000 de lei.
”Investiția inițială în lalele s-a ridicat la 60.000 de lei, dar costul se întinde pe patru ani, astfel că se reduce semnificativ”, a precizat primarul din Sâncraiu.
Una dintre localnice, Edith, a spus că această perioadă din an este una dintre cele mai frunoase, deoarece au înflorit lalelele.
”Totul este magnific, din punctul de vedere al senzației lalelor înflorite chiar de Paști. Turiștii care vin sunt încântați, dar și locuitorii comunei”, a spus aceasta.
În Sâncraiu vin, anual, aproximativ 15.000 de turiști din țară și străinătate, care se cazează în cele 35 de pensiuni din comuna care numără puțin peste 1100 de locuitori.