ACTUALITATE
Clujotronic 2021. OMAGIU muzicianului RODION GA la a zecea ediție a festivalului de artă electronică de la Cluj-Napoca.

Clujotronic revine din 1 în 3 octombrie la Muzeul de Artă din Cluj cu o explozie de lumină și vibrație, energie și jocuri, experiențe imersive și întâlniri memorabile. Ajuns anul aceasta la a zecea ediție, festivalul organizat de Institutul Francez și de Centrul Cultural German din Cluj-Napoca conectează trecutul, prezentul și viitorul prin combinarea creativă a artei cu tehnologia.
Deschiderea oficială a festivalului are loc vineri 1 octombrie de la ora 20.00 în curtea Muzeului de Artă, cu lansarea, în premieră, a Planet Warrior, primului joc video educativ, marca Clujotronic. Acest joc este rezultatul ideathon-ului organizat în luna mai, în cadrul căruia participanții au lucrat la conceptul unui joc video care să dezvolte capacitatea de luare a deciziilor și gândirea critică a adolescenților. Ideea a fost ulterior transformată într-un joc pe mobil de studioul clujean Tractor, Set, Go!.
Cu ocazia aniversării a 10 ani de Clujotronic, trei dintre artiștii care au marcat istoria festivalului, Alex Halka (RO), Kiritan Flux (GE) și MatthieuTercieux (FR) au răspuns provocării de a crea împreună un proiect original de artă digitală interactivă. Așa a luat naștere Infected Hardware care promite să transforme, timp de 3 seri, curtea Muzeului de Artă într-un laborator experimental în care anticorpii audio-vizuali vor recalibra trecutul și vor imuniza viitorul.
Festivalul va prezenta, de asemenea, un proiect omagial dedicat artistului român Rodion, pionier al muzicii electronice, dispărut dintre noi la începutul acestui an. Un program special va fi oferit de colectivul Playtronica (DE) care, prin intermediul senzorilor și al sunetelor va crea o orchestră inedită.
Expoziție digitală
Expoziția de artă digitală cuprinde anul acesta 5 lucrări care explorează noi posibilități de conectare și interacțiune prin sunete, culori sau vibrații, dar și prin emoțiile împărtășite. Acestea au fost selectate în urma unui apel la proiecte, care a adunat peste 30 de propuneri din partea artiștilor români din toată țara. Ele vor fi completate de cele 6 proiecte realizate în cadrul CoLaboratory 2.0, programul de rezidențe artistice digitale susținut de centrele culturale germane din România, care au adus împreună artiști români și germani.
Publicul va avea de asemenea ocazia să descopere o lucrare curatoriatăde OneNight Gallery care îmbină tapiseria și realitatea augmentată. În cadrul expoziției va fi prezentată și cartea pop-up, augmentată 3D, realizată de colectivul francez Adrien M & Claire B, precum și instalația multimedia Heroes a artistei germane Carmen Büchner care aduce în prim-plan digitalizarea amintirilor, ca o punte între trecut și viitor.
Realitatea virtuală ocupă și anul acesta un loc central. Printre instalațiile VR prezentate se numără Empath, o lucrarea realizată în cadrul Digital Interactive Arts și Biolum, proiect franco-german ce propune o experiență science-fiction în realitate virtuală, prezentată, în premieră, în România. Vizitatorii vor pătrunde în misterioasa frumusețe a adâncurilor oceanelor, ghidați de vocea actrițelor Charlotte Rampling și Dominique Tipper.
Jocuri video
Nu vor lipsi nici jocurile video independente, selecția fiind orientată spre proiecte inovatoare din Franța, Germania și România, care contopesc divertismentul cu educația. În online, pasionații de jocuri video sunt invitați să participe la 2 ateliere susținute de experți germani și francezi. Schimbul de idei și resurse va fi continuat prin dezbateri și discuții, tradiționalul Game Jam urmând să se desfășoare în luna noiembrie a acestui an.
Închiderea festivalului va avea loc duminică seara la Casa Tranzit cu performance-ul audio-vizual al DJ-ului francez Blutch, acompaniat de motion designerul Romain Navier. Live-ul „Terre Promise” creează un univers poetic colorat care însoțește ritmurile electro, breakbeat și house.
Accesul la festival
Intrarea la festival este liberă.Accesul publicului este condiționat de prezentarea certificatului verde european de vaccinare sau a unui test rapid antigen negativ. Purtarea măștii este obligatorie atât în interior, cât și în curtea Muzeului de Artă. Condițiile de acces vor fi actualizate în conformitate cu măsurile de siguranță în vigoare, în funcție de evoluția numărului de cazuri la momentul respectiv. Având în vedere situația la nivel național și internațional, programul festivalului poate suferi modificări.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
UPDATE. Bărbat de 77 de ani, lovit de mașină în Piața Lucian Blaga din Cluj-Napoca. A trecut strada pe „roșu”

Un bărbat în vârstă de aproximativ 70 de ani a fost lovit de mașină, vineri dimineață, în Piața Lucian Blaga din Cluj-Napoca, anunță ISU Cluj
La fața locului au intervenit de urgență echipajele medicale pentru a acorda îngrijiri victimei. Potrivit ISU Cluj, vârstnicul este conștient și cooperant, urmând să fie transportat la spital pentru investigații suplimentare.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut pe strada Napoca din municipiul Cluj-Napoca. Echipajele noastre au fost solicitate să acorde îngrijiri medicale de urgență unui pieton accidentat. Mai exact, este vorba despre un bărbat de aproximativ 70 de ani, conștient și cooperant, care va fi transportat la spital. La misiune au luat parte două echipaje de pompieri pentru a asigura zona, respectiv o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă”, a transmis ISU Cluj.
Deocamdată, nu sunt circumstanțele în care s-a petrecut accident.
Vom reveni cu detalii.
UPDATE
Traficul în toată zona de centru a Clujului este puternic afectat, formându-se cozi de mașini, vineri dimineață.
UPDATE
Polițiștii au fost sesizați în jurul orei 08.00, cu privire la accidentulo rutier produs în Piața Lucian Blaga.
Din cercetările preliminare, polițiștii au constatat că un bărbat de 77 de ani, din Cluj-Napoca, ar fi traversat pe marcajul pietonal, însă pe culoare roșie a semaforului, moment în care a fost accidentat de un autoturism, condus de o un bărbat de 36 de ani, care se deplasa înspre strada Napoca.
În urma evenimentului, a rezultat rănirea bărbatului de 77 de ani, fiind transportat la unitatea medicală pentru îngrijiri de specialitate.
Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.
EVENIMENT
Salariații vor putea verifica în timp real contractul de muncă. Guvernul a aprobat noul sistem REGES-ONLINE

Guvernul a aprobat noul sistem online REGES-ONLINE pentru evidența salariaților, care va înlocui Revisalul
Acest sistem va simplifica accesul angajatorilor și salariaților la informațiile privind relațiile de muncă, reducând birocrația și eficientizând actualizarea datelor.
Salariații vor putea verifica în timp real contractul de muncă
Prin noul sistem, salariații vor putea verifica dacă toate condițiile negociate cu angajatorul, inclusiv salariul și programul de muncă, sunt corect înregistrate în contractul individual de muncă. De asemenea, aceștia pot opta să primească notificări online atunci când angajatorul transmite noi înregistrări în sistem.
„Astăzi facem un pas major în digitalizarea gestionării relațiilor de muncă în România. Înregistrarea elementelor contractului de muncă va fi complet digitalizată, printr-un sistem informatic nou, ce va permite accesul online la datele actualizate privind relația de muncă și face acest proces mai simplu și mai eficient. REGES-ONLINE va înlocui vechiul sistem, care era depășit raportat la volumul de informații aferente relației de muncă, complexitatea acestora și evoluția tehnologiei”, a declarat ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
Beneficiile noului sistem
Implementarea REGES-ONLINE va aduce numeroase avantaje atât pentru angajați, cât și pentru angajatori și autorități:
- Digitalizare completă, fără necesitatea instalării altor programe pe calculator;
- Acces online în timp real la datele contractuale pentru angajați, angajatori și autorități;
- Interoperabilitate cu alte baze de date naționale;
- Obligația angajatorilor de a înregistra toate elementele contractelor individuale de muncă în timp real;
- Acces direct pentru salariați la datele proprii, inclusiv posibilitatea de verificare a corectitudinii informațiilor și descărcarea unui extras pentru dovedirea vechimii în muncă;
- Notificări prin aplicație sau e-mail la orice înregistrare transmisă de angajator;
- Eliminarea birocrației și a deplasărilor la inspectoratele teritoriale de muncă pentru informații;
- Securitate cibernetică sporită și protecție avansată a datelor.
Cum se va face tranziția de la Revisal la REGES-ONLINE
Angajatorii vor avea la dispoziție o perioadă de tranziție de 6 luni pentru a trece de la vechiul sistem Revisal la noul REGES-ONLINE. Procedura de acces și de operare a datelor va fi stabilită prin ordin al ministrului muncii în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii de guvern. REGES-ONLINE este finanțat din fondurile Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Incertitudinea politică ridicată și situația în care se află finanțele publice au ridicat constant costurile cu care se poate împrumuta România atât din piața locală cât și cea externă, arată analistul economic Radu Georgescu.
Evoluția pune presiune pe cursul leu/euro și forțează atingerea pragului de 5 lei.
Incertitudinea politică ne costă. Mult
Scumpirea creditelor se datorează și modificării perspectivei ratingului de țară de la „stabil” la „negativ” de toate cele trei mari agenții: Moody’s, Standard & Poor’s, Fitch, arată Radu Georgescu.
În acest moment, dobânda pentru titlurile de stat românești cu scadența la zece ani este de 7,3%, față de 2,95% în zona euro sau 5,7%, în cazul Poloniei, respectiv 6,6% în cel al Ungariei.
O recentă analiză a agenției Fitch atrage atenția asupra faptului că „ciclul electoral prelungit este probabil să întârzie măsuri suplimentare de consolidare fiscală cel puţin până în a doua jumătate a anului 2025 (…) Fără măsuri suplimentare, considerăm că există riscuri pentru prognoza noastră privind deficitul din 2025, estimat la 7,5% din PIB, mai ales având în vedere deficitele lunare mari de la începutul anului 2025”.
Cursul euro e aproape de 5 lei
Deprecierea monedei unice față de cea americană, a ridicat nivelul aversiunii față de risc în cazul valutelor de la marginea zonei euro. Astfel, arată analistul economic Radu Georgescu, cursul euro a urcat de la 4,9761 la 4,9772 lei iar tranzacțiile se realizau în culoarul 4,9765 – 4,978 lei.
Tendința de scădere marginală a dobânzilor interbancare a continuat și joi. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019 a alunecat de la 5,91 la 5,90%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la la 5,98%, iar cel la 12 luni a coborât la 6,06%.
Taxele anunțate de Donald Trump scad acțiunile producătorilor europeni
Anunțul făcut de Donald Trump referitor la introducerea, începând cu data de 2 aprilie, a unei taxe de 25% la importurile de autoturisme a provocat ieșiri de pe piețele europene și scăderi ale acțiunilor producătorilor europeni. În aceste condiții, arată Radu Georgescu, cotațiile euro au coborât până la 1,0733 dolari, minim al ultimelor trei săptămâni, iar media monedei americane a urcat de la 4,6113 la 4,6173 lei.
Cererea de monedă elvețiană se menține la cote ridicate, ea fiind considerată drept un „refugiu”. Cursul francului elvețian a urcat la 5,2210 lei iar cel al lirei sterline la 5,9711 lei.
La mai mult de o lună după ce a atins recordul de 452,3179 lei, prețul gramului de aur a atins un nou maxim istoric de 453,2378 lei.
Aurul a atins un nou record
Creșterea s-a datorat aprecierii monedei americane dar și a faptului că metalul galben a atins un nou record de 3.062,20 dolari/uncie, arată analistul Radu Georgescu.
În regiune, media monedei maghiare se deprecia la 400,47 forinți/euro iar a celei poloneze la 4,1913 zloți/euro. Bitcoin fluctua între 85.855 și 87.776 dolari iar ethereum între 1.988 și 2.037 dolari.

Luni, 31 martie, de la ora 10.00, va începe Programul Rabla pentru sobe, anunță Ministerul Mediului. Unitățile administrativ-teritoriale pot depune cererile de înscriere și documentația aferentă prin intermediul aplicației informatice, puse la dispoziție de AFM, până la data de 11 aprilie, ora 23:59.
„Rabla pentru sobe înseamnă mai puține lemne puse pe foc în timpul iernii, înseamnă așadar o economie și o presiune mai mică pusă pe pădurile României, dar înseamnă, în același timp și un mediu mai curat. Discutăm despre sobe cu înaltă eficiență energetică și despre o reducere la aproape o treime a cantității de lemn de foc necesară în timpul iernii. Rabla pentru sobe are în acest an un buget de 500 milioane de lei”, a spus, joi, ministrul mediului, apelor și pădurilor Mircea Fechet.
Luni începe Programul Rabla pentru sobe
Unitățile administrativ-teritoriale pot depune cererile de înscriere și documentația aferentă prin intermediul aplicației informatice, puse la dispoziție de AFM, până la data de 11 aprilie 2025, ora 23:59.
Rabla pentru sobe se adresează exclusiv locuitorilor din cele 27 de judeţe situate în zona montană a României. Statul va finanţa 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficientă din punct de vedere energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei. Pentru fiecare UAT este alocată suma de maximum 560.000 lei.
„Programul are caracter multianual”
Conturile create și utilizate pentru înscrierea în cadrul programelor derulate de AFM rămân valabile și pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanțare în cadrul Programului privind acordarea de sprijin în vederea achiziţionării de aparate pentru încălzirea locuinţelor, pentru localităţile din zona montană pentru solicitanții unități administrativ-teritoriale.
După încheierea contractelor de delegare dintre Administrația Fondului pentru Mediu cu unitățile administrativ-teritoriale și publicarea pe site-ul www.afm.ro a listei cu UAT-urile, care au încheiat contracte de delegare, AFM va publica anunțul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru solicitanții persoane fizice și a sumelor alocate.
Programul are caracter multianual şi se aplică în unităţile administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, incluse în Lista localităţilor din zona montană, stabilite conform Legii muntelui nr. 197/2018.