EVENIMENT
O companie olandeză lucrează la conceperea primilor copii în spaţiu. Demersuri pentru o planetă B a omenirii

Criză climatică, apocalipsă nucleară, impactul unui meteorit… Omenirea ar putea avea nevoie de o planetă B. Însă, mai întâi, trebuie să ştie cum să se reproducă în spaţiu, avertizează un antreprenor olandez, relatează marţi AFP, conform Agerpres.
Egbert Edelbroek conduce compania de pionierat Spaceborn United, a cărei activitate se concentrează asupra reproducerii şi a unor posibile naşteri în mediul gravitaţional parţial de pe planeta Marte.
Provocările sunt galactice. Primele relaţii sexuale în spaţiu par utopice, însă ambiţiosul olandez este convins că va asista în timpul vieţii sale la naşterea unui om conceput în spaţiu.
„Dacă ne dorim colonii umane (…) dincolo de Pământ şi dacă vrem cu adevărat ca acestea să fie independente, trebuie să ne asumăm şi provocarea reproducerii”, a declarat el.
Prin urmare, umanitatea trebuie să „devină o specie multiplanetară”, a subliniat antreprenorul pentru AFP.
În faţa provocărilor colosale reprezentate de relaţiile sexuale în spaţiu – principala fiind lipsa gravitaţiei care ar ţine partenerii la distanţă – primul obiectiv al Spaceborn United este acela de a concepe un embrion în spaţiu.
Din motive etice, compania lucrează iniţial la reproducerea şoarecilor, înainte de a lua în considerare trimiterea spermatozoizilor şi ovulelor umane departe de Pământ.
În acest sens, ea a creat un disc care amestecă celulele între ele. Este ca o „staţie spaţială pentru celule”, a rezumat Aqeel Shamsul, CEO-ul companiei britanice Frontier Space Technologies, care colaborează cu Spaceborn în cadrul acestui proiect.
– Problemă etică –
Embrionul va fi apoi criogenat pentru a-şi suspenda dezvoltarea şi pentru a garanta o revenire în siguranţă în condiţii dificile, inclusiv vibraţii puternice şi forţe gravitaţionale.
O lansare cu celule de şoarece este planificată pentru sfârşitul anului viitor şi va dura cel puţin „cinci sau şase ani” pentru prima lansare care vizează producerea unui embrion uman, potrivit lui Edelbroek.
Acesta nu este însă decât un pas mic, care va face un salt uriaş din punct de vedere etic înainte ca un astfel de embrion să poată fi reimplantat în corpul unei femei şi astfel să se nască primul copil conceput în spaţiu.
„Este un subiect delicat. În cele din urmă sunt expuse celule umane vulnerabile, embrioni umani, la pericolele spaţiului (…), pentru care nu au fost niciodată concepuţi embrionii”, a precizat Edelbroek.
Sensibilitatea acestor probleme este unul dintre motivele pentru care cercetarea în domeniul reproducerii în spaţiu a fost, în general, gestionată de companii private, mai degrabă decât de agenţia spaţială americană NASA, a explicat el.
Edelbroek, în opinia căruia compania sa este singura care încearcă să dezvolte un embrion uman în spaţiu, speră că omenirea va ajunge să realizeze o naştere naturală în spaţiu, chiar dacă admite că drumul este „lung”.
Fluidele corporale, asupra cărora pe Pământ acţionează gravitaţia, ar fi atrase în sus într-un mediu cu gravitaţie scăzută, ceea ce ar aduce mai multe provocări. În timp ce corpurile adulţilor pot face faţă unor diferenţe, un făt în creştere este „mai vulnerabil”. „Aşadar, mai întâi trebuie creat mediul perfect”, a explicat el.
– „Foarte ambiţioşi” –
Dezvoltarea actuală a turismului spaţial reprezintă un factor care trebuie luat, de asemenea, în considerare. Un nou tip de călători ar putea dori să devină primii care concep în spaţiu, prevede antreprenorul, care atrage atenţia asupra conştientizării riscurilor implicate.
Cercetările Spaceborn – care reproduc procesul de fertilizare in vitro în spaţiu – ajută, de asemenea, oamenii să conceapă pe Pământ, potrivit lui Edelbroek.
Iniţial, el a sperat că un copil ar putea fi conceput în spaţiu în câţiva ani, însă amploarea provocărilor l-a forţat să îşi revizuiască aspiraţiile. „Am trecut de la a fi extrem de ambiţioşi la doar foarte ambiţioşi”, a explicat el.
Egbert Edelbroek, în vârstă de 48 de ani, rămâne convins că un copil se va naşte în spaţiu în timpul vieţii sale: „Mă aştept să ajung la cel puţin 100 de ani. Aşadar, acest lucru ar trebui să ne ofere suficiente decenii pentru a ajunge în acel punct”, a precizat el.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

CULTURA
VIDEO. AMADEUS Live, un eveniment de EXCEPȚIE la Cluj-Napoca. Proiecția filmului din 1984 cu coloana sonoră LIVE, la TIFF 2025

Filmul lui Miloš Forman din 1984, Amadeus, despre viața și opera lui Wolfgang Amadeus Mozart, va fi proiectat la Festivalul Internațional de Film Transilvania din Cluj-Napoca. Coloana sonoră va fi asigurată de Orchestra Operei Naționale Cluj-Napoca sub conducerea dirijorului olandez Ernst van Tiel cu participarea extraordinară a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.
„Pentru toți cei care au mai văzut filmul, Amadeus Live este un mod minunat de a-l experimenta. Pentru cei care îl văd pentru prima dată – ce plăcere!” scrie Broadway World.
64 de instrumente, peste 100 de artiști, simultan, pe o singură scenă, în fața unui ecran gigant și 3 ore de poveste despre talent și invidie, totul în fața a peste 5.000 de oameni. Așa se va încheia încă un TIFF.
VIDEO. AMADEUS Live, un eveniment de EXCEPȚIE la Cluj-Napoca. Proiecția filmului din 1984 cu coloana sonoră LIVE, la TIFF 2025
După reprezentații la New York Philharmonic și la Royal Albert Hall Londra, filmul Amadeus (r. Miloš Forman, 1984) despre viața și opera lui Wolfgang Amadeus Mozart va fi proiectat la Festivalul Internațional de Film Transilvania (13 – 22 iunie 2025, Cluj-Napoca), iar coloana sonoră va fi asigurată de Orchestra Operei Naționale Cluj-Napoca sub conducerea dirijorului olandez Ernst van Tiel cu participarea extraordinară a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.
Câștigător al 8 premii Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun film și pentru Cel mai bun actor în rol principal (F. Murray Abraham), Amadeus (1984) este o incursiune grandioasă în înalta societate austriacă, dar și în viața și mintea unuia dintre cei mai importanți compozitori ai istoriei. Povestea este spusă din perspectiva lui Antonio Salieri (interpretat de F. Murray Abraham), compozitorul oficial al curții împăratului Iosif al II-lea al Austriei, deopotrivă fascinat și scandalizat de genialul Wolfgang Amadeus Mozart (Tom Hulce).
Coloana sonoră excepțională a filmului, bazată pe muzica lui Mozart, va fi interpretată live de Orchestra Operei Naționale Cluj-Napoca sub bagheta dirijorului olandez Ernst van Tiel. Recunoscut pentru versatilitatea și măiestria sa în interpretarea muzicii clasice, dar și a coloanelor sonore de film, van Tiel a colaborat cu Orchestra Filarmonicii din Rotterdam, London Symphony Orchestra și Royal Philharmonic Orchestra.
Această desfășurare artistică impresionantă va fi completată de participarea extraordinară a „Corului Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin”, unul dintre cele mai renumite ansambluri corale din lume.
EVENIMENT
Ministrul Energiei: Cardurile pentru consumatorii vulnerabili vor fi DISPONIBILE după 1 iulie

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, joi, că guvernul va introduce carduri pentru consumatorii vulnerabili după expirarea schemei de plafonare a prețurilor la energie.
Întrebat cum se pregătește statul pentru momentul în care nu o să mai existe schema de plafonare, cu accent pe cardurile pentru consumatorii vulnerabili, ministrul Energiei, Sebastian Burduja a spus că „această prelungire de trei luni de zile în energie electrică și de 12 luni la gaz, am mai spus-o, era necesară și este necesară pentru că pe prețurile, nu de azi în sine la energie electrică, este o situație excepțională și de bine pentru România, dar prețurile din ultimele 3-4 luni de zile, mai ales după oprirea tranzitului gazului rusesc, au fost mult mai mari, la gaz cu peste 60% la nivel european, la energie electrică cam cu peste 25%”.
Ministrul Energiei: Cardurile pentru consumatorii vulnerabili vor fi DISPONIBILE după 1 iulie
Ministrul Energiei a precizat, de asemenea, că fără prelungire, „impactul în facturile românilor ar fi fost unul semnificativ. În această perioadă de tranzit, am încurajat și încurajăm producătorii să vândă și furnizorii să cumpere. Am crescut obligațiile de contracte bilaterale, practic, între producători și furnizori, până la 50% pentru cantitatea de energie de care au nevoie.
„Ministerul Muncii și-a asumat, sigur, cu sprijinul nostru, (…) să definim mai bine acest consumator vulnerabil și până la data de 1 iulie, de fapt până în luna iunie, să avem o definire clară, criterii foarte clare și de asemenea procedurile prin care românii vor putea accesa acest card de energie sau voucher de energie”, a mai spus el.
Burduja a dat asigurări că „va insista” ca mecanismul să fie cât mai simplu, „eventual cu livrarea acasă de către Poșta Română, să nu-i punem pe oameni pe drumuri. Iar obiectivul general este să-i protejăm într-adevăr pe românii care au cea mai mare nevoie de această susținere în plus din partea statului”.
„După data de 1 iulie vor fi disponibile aceste carduri”
Întrebat când vor fi disponibile aceste carduri, el a răspuns că „odată ce expiră această schemă de plafonare-compensare, deci după data de 1 iulie, vor fi disponibile aceste carduri, tocmai pentru a putea să protejăm românii în fața unor eventuale creșteri de prețuri în factori”.
Referitor la suma disponibilă pe carduri, ministrul a explicat că a discutat în comitetul interministerial, „dar mai avem această perioadă de câteva luni de zile în care trebuie finalizate discuțiile și încă o dată nu vreau să fiu în scaunul șoferului atunci când Ministerul Muncii trebuie să conducă aceste discuții și le conduce bine”.

Bugetul programului de finanțare Noua Casă 2025 va fi de 500 milioane lei. Guvernul aprobă în ședința de joi banii pentru derularea programului în acest an. De asemenea, sunt noutăți privind beneficiarii care nu-și plătesc creditele.
Guvernul estimează că prețurile imobilelor vor crește în continuare, astfel că este necesară continuarea programului de finanțare pentru tineri, scrie Alba24.
Cinci sute de milioane lei pentru programul de FINANȚARE Noua Casă 2025
Prin Legea nr. 8/2025, a fost aprobat plafonul privind emiterea de garanții de către Guvern prin Ministerul Finanțelor și de către unitățile/subdiviziunile administrativ teritoriale, pentru anul 2025, în sumă de 20.000 milioane lei.
Pentru 2025, se propune alocarea unui plafon de garantare de 500 milioane lei, în vederea emiterii de garanții. Anul trecut, plafonul era de 1 miliard de lei.
Ce se întâmplă cu cei care nu-și plătesc creditele
Pentru a se evita situațiile în care ANAF refuză preluarea dosarelor de executare în vederea recuperării valorii de executare a garanției și a accesoriilor aferente, se propune completarea legislației.
Se introduce posibilitatea ca în cazul în care comunicarea titlului de creanță nu a fost posibilă, (lipsă de la domiciliu), aceasta să se poată realiza prin publicitate. Se va afișa, concomitent, la sediul FNGCIMM cât şi pe pagina de internet a acestuia, un anunţ în care se menţionează că a fost emis titlul/înscrisul prin care se individualizează creanţa bugetară pe numele debitorului beneficiar al finanțării garantate, cu respectarea reglementărilor privind confidențialitatea și protecția datelor.
Având în vedere faptul că noile prevederi în ceea ce privește comunicarea Înscrisului prin publicitate se aplică și creditelor garantate acordate în cadrul Programului înainte de intrarea în vigoare a prezentei hotărâri pentru care nu a fost solicitată executarea garanțiilor de către instituțiilor de credit, se impune introducerea unor norme tranzitorii în acest sens.
Ce locuințe pot fi cumpărate
Beneficiarii pot achizitiona în cadrul programului următoarele tipuri de locuințe, potrivit FNGCIMM:
– locuințe noi, inclusiv cele construite prin programele ANL; documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții noi trebuie să fie semnate cu cel mult 5 ani înainte de data solicitarii creditului garantat
locuinţe consolidate
– alte categorii de locuințe, receptionate la terminarea lucrărilor de constructii noi sau de intervenție in vederea consolidării, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitarii creditului garantat.
Plafoane de garanții, avans
– garanție în nume și cont stat de până la 60% pentru credite cu o valoare cuprinsă între 59.501 euro -119.000 euro, pentru locuințe noi; avansul solicitat beneficiarului: minimum 15%
– garanție în nume și cont stat de până la 50% pentru credite cu o valoare de până la 66.500 euro, pentru locuințe noi;
– avansul solicitat beneficiarului: minimum 5%
– garantie în nume și cont stat de până la 50% pentru credite cu o valoare de până la 66.500 euro pentru locuințe vechi;
– avans de minimum 5%.
Condiții
Condiții pentru persoane fizice:
– la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere că:
– nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soț/soțieu nicio locuință
sau
– deține în proprietate exclusivă ori împreună cu soțul/soția cel mult o locuință, dobândita prin orice alt mod decât prin Program, în suprafață utilă mai mică de 50 mp
– achiziționează în cadrul Programului o singură locuință, aflată pe teritoriul României, înscrisă în cartea funciară în condițiile legii
– are calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul
Documente necesare
– solicitare de garantare/ solicitare de emitere a promisiunii unilaterale de creditare și promisiunea de garantare, dacă este cazul
– documentul de identitate al beneficiarului/beneficiarilor, precum și al soțului/soției, dacă este/sunt căsătorit/căsătoriți, din copie certificată
– declarația pe propria răspundere a beneficiarului
– antecontractul de vânzare-cumpărare autentificat sau sub semnătura privată cu dată certă
– extras de carte funciară privind locuința ce urmează să fie achiziționată din finanțare, eliberat cu cel mult 15 zile dinainte de data solicitării de garantare
– certificatul de eficiență energetică pentru una dintre clasele A, B sau C de eficiență energetic
– în cazul acordării unei promisiuni de garantare se atașează și promisiunea unilaterală de creditare emisă de către bancă
în cazul achizitionării unui imobil ce a mai făcut obiectul unei finanțări garantate din cadrul Programului, pentru care interdicția de înstrăinare a expirat, acordul emis de MFP pentru înstrăinarea locuinței și pentru ridicarea temporară a interdicției de grevare cu sarcini a locuinței
Creditul
Creditul se acordă în lei pentru cumpărarea unei locuințe, pe cel mult 30 de ani.
Valoarea maximă a creditului:
– 66.500 euro – pentru locuință în valoare de cel mult 70.000 de euro; avans de 5%; plafon maxim garantare 50%
– 119.000 euro – pentru locuință de cel mult 140.000 de euro; avans de 15%; plafon maxim garantare 60%
Pot fi cumpărate și imobile mai spumpe dar se achită diferența din surse proprii.
Dobânda este variabilă, calculată în funcție de indicele de referință pentru credite (IRCC) la care se adaugă marjă fixă de circa 2%. Nu poate fi accesat credit cu dobândă fixă.
Se face ipotecă de rang I în favoare băncii și a statului român asupra locuinței cumpărate prin program. Se face ipotecă mobiliară asupra soldurilor creditoare ale tutror conturilor deschise la banca finanțatoare, depozit colateral constituit în favoare băncii (pe toată durata finanțării/ contravaloarea primelor trei rate de dobândă).
EVENIMENT
Maratonul Resuscitării revine la Cluj: lecții gratuite de prim ajutor pentru toți, în patru limbi

Duminică, 16 martie 2025, va avea loc cea de-a XII-a ediție a Maratonului Resuscitării, un eveniment dedicat educației în tehnicile de prim ajutor.
Acțiunea se va desfășura în zona de foodcourt a centrului comercial din comuna Florești între orele 10:00-20:00, iar lecțiile vor fi oferite de medicii și paramedicii voluntari ai SMURD Cluj.
Lecții gratuite de prim ajutor pentru toți
Scopul evenimentului, transmite ISU Cluj, este acela de a oferi publicului instruire gratuită privind manevrele de resuscitare de bază, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Participanții vor putea exersa tehnicile pe manechine speciale, iar sesiunile se vor desfășura continuu, fără a fi necesară o înscriere prealabilă.
„4 din 5 stopuri cardio-respiratorii au loc acasă. În astfel de momente, fiecare secundă contează. Dacă nimeni nu intervine până la sosirea echipajelor medicale, șansele de supraviețuire ale victimei scad cu 10% în fiecare minut”, au transmis organizatorii.
La eveniment vor lua parte 50 de medici, paramedici, voluntari SMURD și pompieri, iar lecțiile vor fi disponibile în limbile română, engleză, germană și maghiară.
Maratonul Resuscitării este organizat de ISU-SMURD Cluj, în colaborare cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj și Fundația pentru SMURD.
Foto: Arhivă