Connect with us

EVENIMENT

O casă din Valea Florilor a luat FOC

Publicat


Un incendiu a izbucnit vineri la amiază în interiorul unei case din Valea Florilor, com. Ploscoș, Turda.

Vom reveni cu detalii.

Sursa: ISU Cluj

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. La 58 de ani, Ludmila s-a REFUGIAT la Cluj: „Am venit singură, sunt văduvă”. Людмила була вчителькою

Publicat

ludmi 1

Asociația Cluj24 și Fundația Comunitară Cluj, cu sprijinul OXFAM, lansează de la 1 iunie campania ”Cluj pentru Ucraina”, al cărei scop este prezentarea refugiaților ucraineni stabiliți în județul nostru prin articole în limbile română și ucraineană.

Ludmila Revesz, o pensionară de 58 de ani din Ucraina, s-a refugiat în România din cauza războiului, ajungând în data de 6 martie la Cluj.

„Am venit singură, sunt văduvă, soțul a murit acum 11 ani și am un fiu, dar locuiește în străinătate”, spune aceasta pentru Cluj24.

A fost profesoară de limba și literatura ucraineană, iar în prezent, ca pensionară, își ocupă timpul cu florile, fiind pasionată de grădinărit.

whatsapp image 2022 06 23 at 3.36.07 am

produsele Ludmilei, aduse la târgul TIFF

Nicăieri nu-i ca acasă

Printre hobby-urile sale se numără și gătitul, astfel că a participat la evenimentul TIFF de pe strada Potaissa cu produse tradiționale din țara sa de care îi este dor.

„Clujul e un oraș foarte frumos, foarte liniștit și foarte curat. Oamenii de aici sunt de aur.

Sunt de toate aici, dar dorul de casă rămâne cu mine”, împărtășește Ludmila.

Deși este adesea cu zâmbetul pe buze, gândul la casa ei din Dolynska o emoționează până la lacrimi. Speră să se poată întoarce în curând.

„Acasă e cel mai bine”, conchide Ludmila.

ludmi 2

*** *** *** *** *** ***

Людмила була вчителькою в Україні. Через війну вона прибула в Клуж одна

Людмила Ревес, 58-річна пенсіонерка з України, знайшла притулок в Румунії, прибувши до Клуж 6 березня.

«Я приїхала одна, я вдова, мій чоловік помер 11 років тому, і в мене є син, але він живе за кордоном», — сказала вона для Cluj24.

Вона була вчителем української мови та літератури, а тепер, як пенсіонерка, проводить час із квітами, захоплюючись садівництвом.
Серед ії захоплень — кулінарія, участь у заході TIFF на вулиці Потаїса з традиційними продуктами своєї країни, за якими вона сумує.

Туга за домом залишається

«Клуж — дуже гарне місто, дуже тихе та дуже чисте. Люди тут золоті.
є все тут, але туга за домом залишається зі мною», – ділиться Людмила.

Хоча на обличчі вона часто посміхається, думка про рідний дім у Долинській викликає у неї сльози. Вона сподівається повернутися незабаром.

«Краще вдома не буває», – підсумовує Людмила.

(Un proiect al Asociației Cluj24 și Fundației Comunitare Cluj, susținut de OXFAM).

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Pensiune de poveste în Negreni. Lăudată de arhitectul șef al Clujului

Publicat

negre 1

Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a lăudat o pensiune din comuna Negreni, arătând că se poate și arhitectură rurală de calitate.

”În ultimii ani calitatea arhitecturii clădirilor destinate turismului a crescut și crește proiect cu proiect. Aceste clădiri sunt precum cartea de vizită a zonei și merită o atenție deosebită.

Este de dorit o abordare care să respecte valorile arhitecturii rurale, să asigure o integrare în context fără a epata, utilizarea unor materiale și cromatici specifice zonei și o încadrare armonioasă în peisaj.

negre 2

„Creaţia arhitecturală este menită să organizeze funcţional şi estetic spaţiul construit, având obligaţia de a-l insera armonios în mediul înconjurător, în respectul peisajelor naturale şi al patrimoniului imobiliar.”

Exemplul unei pensiuni elaborat pentru localitatea Negreni, județul Cluj.
Felicitări echipei de proiect! arh. Laurențiu Komaromi-Gheorghe și arh. George Fozokoș”, a spus Salanță.

negre 3

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

PROTEST. Motivele mutării statuii lui Avram Iancu din centrul Turzii nu se justifică. ”Este o impietate”

Publicat

De

20210911 090550

Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din România, întrunită in ședința Biroului Executiv Național, a luat act cu suprindere și indignare de intenția Primăriei Turda de scoatere a statuii lui Avram Iancu din piața centrală a orașului si mutarea acesteia în viitoarea piațetă din fața teatrului din Turda.

”Discuția avută cu primarul Cristian Matei ne-a oferit prilejul să cunoaștem argumentele edilului privind propunerea de scoatere a statuii eroului national Avram Iancu din piata centrală a orașului și detaliile proiectului de modernizare a pieței și totodată să ne prezentăm si explicăm poziția Societății Cultural-Patriotice Avram Iancu din România în această problemă.

În discuțiile avute la sediul Societății membrii Biroului Executiv Național au concluzionat ca argumentele prezentate  de primarul orașului Turda în favoarea relocării statuii lui Avram Iancu nu justifică o asemenea decizie.

avram iancu

Ce consideră membrii Biroului Executiv National

–          prin scoaterea statuii lui Avram Iancu din piața centrală a orașului și mutarea ei în piațeta din capătul străzii Avram Iancu se realizează o mare impietate față de memoria eroului național.

–         Se golește de orice semn de românism piața centrală a orașului și aceasta devine o piață dominată de clădirea bisericii reformate și  clădirile retrocedate cultelor.

–         După sute de ani în care românii nu au avut acces în orașul Turda, însemnele identitare ale comunității românești a orașului vor fi scoase a doua oară din centrul orașului.

Piața centrală va fi seacă

–         Golită de statui  piața centrală a orașului va fi seacă, fără viață și fără un monument reprezentativ pentru populația românească a orașului, de la Marea Unire pînă astăzi.

–         Considerăm  ca spațiul generos al pietei si viitoarei zone pietonale oferă posibilitatea de a păstra statuia lui Avram Iancu pe actuala locație și de a amplasa în piață și pe Andrei Saguna, pentru a înfrumuseța centrul orașului  și a-l îmbogăți cu elementele de identitate națională.

Protest la Crucea Iancului

În consecință, membrii Biroului Executiv Național al Societății Cultural-Patriotice Avram Iancu din România au decis să facă toate demersurile necesare pentru a impiedica mutarea statuii lui Avram Iancu din piața centrală a municipiului Turda, în anul în care comemorăm 150 de ani de la moartea eroului.

Protestul Societății Avram Iancu se va concretiza într-o petiție adresată primăriei Turda, parlamentarilor clujeni, presei și participanților la marea sărbătoare de la Crucea Iancului din 10 iulie 2022.

Tot în 10 iulie, după acțiunile de protest de la Crucea Iancului se va organiza un “Mars al Iancului” de la Marișel la Turda, unde, intre orele 18-20, se va desfășura o adunare de protest împotriva mutării statuii marelui erou național Avram Iancu.

Suntem hotărîti  să apelăm la toate mijloacele legale pentru a bloca mutarea statuii lui Avram Iancu din piața centrala a orașului, și de a-i aduce cuvenita cinstire pentru lupta și jertfa sa”, au spus reprezentanții Societății ”Avram Iancu”.

Citește mai departe

ECONOMIE

Din cauza unei firme IT din Cluj a eşuat un mega proiect internaţional. Domeniul informatic din România, în pericol

Publicat

De

ciberpunk captura video

Deputalul clujean din partea USR Radu Molnar susține că va face o interpelare la Ministerul Muncii, după ce o firmă  IT din Cluj, Quantic Lab, este arătată cu degetul de presa internațională în cazul eșecului lansării jocului Cyberpunk 2077.

„Presa internațională de profil vuiește zilele acestea pe marginea eșecului răsunător al lansării Cyberpunk 2077 și implicarea în acest proces a firmei clujene Quantic Lab.

Mai exact, au apărut reclamații referitoare la modul de lucru în cadrul companiei care angajează peste 400 de persoane în outsourcing IT și servicii de QA pentru industria de gaming. Acuzele fiind că aceste practici au dus la eșecul comercial al unui joc video foarte popular și foarte așteptat, din cauza unui număr foarte mare de disfuncționalități de ordin tehnic și de design.

Pe scurt, din cauza unei companii din România a eșuat un proiect internațional cu vizibilitate masivă. Ori astfel de informații pot dăuna imaginii întregii industrii IT, nu doar companiei în discuție”, spune Radu Molnar.

Ministerul Muncii trebuie să ia măsuri pentru remedierea situației

Deputatul clujean spue că în mod previzibil, subiectul s-a viralizat imediat pe canalele de vlogging ale unor influenceri cu audiențe mondiale precum Asmogold și până în reviste ca Forbes. Iar după apariția în spațiul public a informațiilor, au ieșit actuali și foști angajați care au confirmat unele dintre acuze.

„Este un moment delicat pe care îl parcurge una dintre industriile de bază ale României și tocmai de aceea trebuie gestionat cu mult tact.

Cu acest scop, voi face o interpelare la Ministerul Muncii, și îi voi cere Ministrului Marius Constantin Budăi verificarea informațiilor din mass-media și luarea măsurilor care se impun pentru remedierea situației.

Mai mult, invit la dialog toate părțile implicate pentru a identifica punctual problemele și pentru a găsi cu celeritate soluții care previn astfel de situații pe viitor. Am contactat deja compania Quantic Lab și Inspectoratul Teritorial de Muncă, dar vă așteptăm pe toți cei care ați trecut prin astfel de experiențe sau aveți informații utile să ne contactați și să ne întâlnim”, a mai spus deputatul USR.

Acesta a mai spus că este deosebit de important „să redăm încrederea investitorilor și a angajaților că la Cluj și în România industria IT este tratată cu maximă seriozitate, iar legile țării și drepturile angajaților sunt respectate”.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate