EVENIMENT
O CAFEA, VĂ ROG!/ Tot mai bine e acasă. Ce fel de cafea se bea la Cluj
După ce ne-am plimbat prin Africa, Mexic, China, Italia, Madagascar, Suedia sau în alte locuri minunate, ne întoarcem acasă. Unde e cel mai bine? Cum era?… Plecăm pentru a avea de unde să ne întoarcem! Cu modestie, putem afirma fără probleme, că la noi, la Cluj, se poate bea o cafea oriunde și oricând. De calitate. Au apărut pe lângă marile lanțuri de cafenele și investitori locali care au creat la rândul lor afaceri de anvergură și ne încântă zilnic cu o cafea de calitate, fie că vorbim de terase, restaurante sau to go. To aici, găsim oameni pentru care cafeaua reprezintă mai mult decât o băutură într-o ceașcă mai mare sau mai mică, este un mod de viață și, într-un final, o profesie.
În 1995, a fost înființată la Cluj prima prăjitorie de cafea. Vâlvă mare pe atunci în jurul companiei Il Caffe, era aproape un fel de a te respecta, dacă găseai și cumpărai sortimentele de cafea produse pe plan local. Terasele, cluburile care afișau numele firmei, erau tot timpul pline. Numele și faima cafelei prăjite la Cluj a rezistat până în zilele noastre. Administratorul companiei este Călin Pâslaru.
„Pe piața clujeană, cafeaua prăjită local a fost introdusă de către tatăl meu, Radu Pâslaru, când a înființat prăjitoria Il Caffe. Anterior, cafeaua era achiziționată din Ungaria, Austria sau Italia. Lumea cafelei s-a schimbat mult de atunci, dar am ajuns ca orașul Cluj să fie recunoscut ca un pol al cafelei în România. Nu e, cu siguranță, doar meritul nostru, dar ne place să credem că am influențat și noi modul în care se prăjește și se bea cafeaua în prezent în Cluj.”
„Primul lucru pe care trebuie să-l verificăm este cine și, mai ales, unde au fost prelucrate boabele”
Dacă nu știați…Putem cumpăra arbuști de cafea (la ghiveci) de la florăriile specializate din oraș, iar cu puțin noroc, puteți avea boabele speciale pe balcon. Zona care prezintă condiții optime pentru cultivare în exterior se numește Centura Cafelei și coincide cu zonele preferate pentru vacanțe, fiind cuprinsă între două tropice, Racului și Capricornului.
Călin Pâslaru ne recomandă să fim atenți la cafeaua pe care o cumpărăm pentru acasă. Primul lucru pe care trebuie să-l verificăm este cine și, mai ales, unde au fost prelucrate boabele. Dacă este vorba despre un producător local, șansele ca aceasta să fie proaspătă sunt mai mari. Apoi, adaugă că trebuie să fim atenți dacă e vorba de un Blend, adică de un amestec de cafea provenită din mai multe zone de cultură sau dacă este vorba despre un singur loc de origine și care este acela. Pe de altă parte, putem găsi în comerț și specialități de cafea, cu arome de nuci, caramel, ciocolată.
În plus, pe unele pachete, putem găsi informații despre prăjire sau intensitate, alegerea făcându-se în funcție de experiența anterioară sau de dorința de a gusta ceva cu totul nou.
Ce fel de cafea preferă românii?
Cluj24 a realizat până acum mai multe materiale de presă despre tările cultivatoare și obiceiurile de servire a cafelei din diferite locuri de pe mapamond, iar Călin Pâslaru ne-a confirmat faptul că toți procesatorii de cafea, fie ei mari sau mici, sunt atenți la locul de proveniență, dar și la altele, cum ar fi, mărimea bobului, modul de procesare al cafelei verzi, înălțimea la care sunt plantați arborii de cafea. (detalii, https://cluj24.ro/o-cafea-va-rog-arabica-e-la-putere-57041.html)
Cât despre ce fel de boabe de cafea preferă românii în general, Călin Pâslaru spune că, la prima impresie, ar răspunde că piața a fost luată cu asalt în ultima perioadă de cafeaua provenită din Etiopia și Kenia, dar nu ar generaliza pentru că în continuare cafeaua din Brazilia sau Columbia este la fel de căutată. Experiența l-a învățat că primul lucru care contează, indiferent de ceea ce este la modă sau se vinde mult într-o anumită perioadă, totul are legătură cu gustul băuturii rezultate. Dacă nu e foarte bună, acțiunea se poate transforma rapid în eșec.
„Și că veni vorba de ce se poartă, am observat că atunci când se servește cafeaua în oraș, la terasă, în restaurante, clujenii, și nu numai, preferă cafelele preparate pe bază de lapte sau lapte vegetal, fie cappucino, latte, flat white. Poate și pentru că acasă e mai greu să prepari o specialitate de cafea. În plus, se poate înlocui laptele cu alte variante similare produse din plante. Cel de cocos, de exemplu, face ca produsul rezultat să aibă în continuare gust de cafea, dar să aibă calorii mai puține.”
Acasă orice e mai bun!
În ceea ce privește cafeaua preparată acasă, pare că și aici lucrurile s-au complicat. Oamenii au devenit mai pretențioși, vor o cafea care să se prepară repede, să fie bună și să umple de aromă aerul din încăperi. Există o diferență între zona de rural și cea de urban, dar acum și în gospodăriile de la țară s-ar putea să fim întrebați, imediat cum intrăm pe o poartă, dacă dorim o cafea. Așadar, lucrurile se îndreaptă în direcția bună, mai ales în localitățile care nu se află la mare distanță de orașele mari, unde lumea a început să bea cafea, doar pentru a se simți mai revigorată sau de plăcere.
Studiile arată că un român consumă anual 2,3 kilograme de cafea, ceea ce nu e foarte mult deoarece ne situăm pe locul 49 în lume și pe locul 24, din 27, în Europa. Sondajul a fost realizat doar pentru persoanele care au împlinit deja 18 ani. (2020, studiu realizat de World Research Institute) Cu prietenii, familia, colegii sau uneori cu necunoscuții, o cafea poate reprezenta un moment de cotitură în viață, așa că, dacă se poate, nu refuzați din start o asemenea invitație.
Cristina Pintilie Șendrea
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
OFICIAL. Elena Lasconi (USR) a câștigat alegerile prezidențiale în primul tur la Cluj. A obținut 105.733 voturi (30,38%)
Primul tur al alegerilor prezidențiale a fost câștigat în județul Cluj de candidatul USR, Elena Lasconi, care a obținut un număr de 105.733 voturi (30,38%).
Potrivit datelor oficiale cu rezultatul alegerilor, comunicat, luni, de Biroul Electoral Județean (BEJ) Cluj, pe locul doi s-a clasat Călin Georgescu (independent) cu 53.461 voturi (15,36%), iar pe trei George Simion (AUR) cu 37.654 voturi (10,82%).
Restul candidaților
Ceilalți candidați au obținut, în ordine, următoarele voturi:
Marcel Ciolacu (PSD) – 36.734 voturi (10,55%)
Nicolae Ciucă (PNL) – 33.239 voturi (9,55%)
Kelemen Hunor (UDMR) – 31.315 voturi (9,00%)
Mircea Geoană (independent) – 28.028 voturi (8,05%)
Cristian Diaconescu (independent) – 11.816 voturi (3,39%)
Cristian Terheș (PNCD) – 6.227 (1,78%)
Ana Birchall (independent) – 1.922 voturi (0,55%)
Ludovic Orban (Forța Dreptei), retras din cursa electorală – 597 voturi (0,16%)
Alexandra Păcuraru (ADN) – 468 voturi (0,13%)
Sebastian Popescu (PLAN) – 457 voturi (0,13%)
Silviu Predoiu (PNR) – 271 voturi (0,07%)
Peste 5.500 de voturi nule
La nivelul județului Cluj au fost înregistrate un număr de 347.922 voturi valabil exprimate, 5639 voturi nule, iar 3251 de voturi au fost date prin intermediul urnei speciale. De asemenea, au fost 77.701 voturi pe liste suplimentare.
Prezența la vot pe județ a fost de 57,40%.
EVENIMENT
OPINIE. Dragoș Damian: Suveranism. Stimați oameni de afaceri, onorabili CEO, finanțiști, ce părere aveți voi despre SUVERANISM?
Milioane de romani din tara sau diaspora au pus stampila pe buletinul de vot. Stau toti analistii politici, se uita la cifre si nu le vine sa creada. Parca suntem in comedia trimestriala cu analistii economici carora nu le vine sa creada evolutiile economiei si PIB-ului, toti sunt perplecsi.
Asa-i ca v-a trecut glontul pe la ureche – in fine, la ora la care scriu inca nu a trecut, inca pluteste trecand prin sectiile de votare la numaratoare – stimati oameni de afaceri, onorabili CEO, profesori de finante, analisti economici, experti in macroeconomie, bancheri, lobisti avocati de M&A?
OPINIE. Dragoș Damian: Suveranism. Stimati oameni de afaceri, onorabili CEO, finanțiști, ce părere aveți voi despre SUVERANISM?
O tara depopulata cu peste 5 milioane de romani in diaspora, infrastructura la pamant, sistemele sanitar si de invatamant controlate de oligarhi, o justitie in care iti gasesti cu greu dreptatea, indatorare in crestere, slujbe in pericol, o inflatie imposibil de stapanit. Asta este ceea ce vad milioane de romani din tara si diaspora cu ochiul liber, fara sa fie nevoie de lideri providentiali sa le-o spuna. Liderii providentiali doar aprind fitilul.
Milioane de romani au plecat in diaspora, au devenit cel mai mari finantatori ai milioanelor de romani, membrii familiilor lor, ramasi in tara. Si cei ramasi si cei plecati au realizat ca la nivelul de coruptie, birocratie si nepasare administrativa nu se mai poate face nimic si anul asta au devenit cu totii masa tacuta critica, de peste 30%, care si-a varsat oful. Bine ca politicienii sunt cel putin la fel de narcisisti cat sunt oamenii de afaceri, pentru ca cine stie cum ar fi aratat turul doi. Bine ca a fost doar un semnal de alarma (speram…) si ca mai sunt inca posibilitati de corectie.
„Cum se spune prin Ardeal, îi bai”
Este convenabil sa-i spunem ”nationalism”, putem sa-i spunem ”anti-sistem”, ”fascism” sau ”legionarism” daca ne ajuta sa dormim bine noaptea – insa curentul este de suveranism. Imi vreau tara inapoi, orice ar insemna asta.
Cum se spune prin Ardeal, îi bai, stimati oameni de afaceri, onorabili CEO, profesori de finanțe, analiști economici, experți in macroeconomie, bancheri, lobbisti, avocați de M&A. Nu ati vazut ce fierbea din interior, ocupati cu analizele google despre mersul economiei din birourile de clasa A, cu teme intelectuale precum digitalizarea, energia verde si inteligenta artificala si cu seminariile si conferintele din locatiile de cinci stele. Si evolutiile astea incredibile tocmai acum, cand erati cu totii pregatiti de petrecerile de Craciun si de concediile in tarile calde….
In anul cu cele mai cresteri de salarii si pensii, cu cele mai multe ajutoare date de politicieni in toate directiile si cu cele mai multe promisiuni electorale, romanii voteaza cu suveranistii. Ironic, nu?
CULTURA
Leac de deochi, talisman din frânghia unui spânzurat, în expoziția ”Vrăji, farmece și credințe din Transilvania” de la Cluj
Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca organizează, miercuri, 27 noiembrie 2024, de la ora 17.00, vernisajul expoziției „Altera mundi. Vrăji, farmece și credințe din Transilvania secolului al XIX-lea”.
Expoziția oferă, în premieră absolută, o perspectivă de ansamblu asupra colecției de amulete magice, talismane apotropaice și artefacte folosite în ritualuri de protecție, în principal în cadrul comunităților de romi nomazi, realizate de arheologul și etnograful maghiar transilvănean Téglás István (1853-1915), care a documentat obiceiurile și practicile magice din Transilvania sfârșitului secolului al XIX-lea.
”Obiectele expuse, printre care se numără amulete împotriva deochiului, ingrediente pentru licori magice, pietricele „magice” folosite împotriva insomniei, săculețe cu ingrediente pentru leacuri, un talisman din frânghia unui spânzurat, semne conținând termenul ABRAKADABRA sau pietre sculptate cu semnificații spirituale, oferă o incursiune fascinantă în universul amuletelor, talismanelor și al riturilor apotropaice.
Fiecare obiect este însoțit de notițele originale ale lui Téglás, consemnate minuțios pe suporturile de carton ale obiectelor prezentate, oferind o perspectivă autentică asupra utilizărilor acestora și a credințelor legate de acestea. Modul inovator de documentare al colecționarului adaugă un plus de valoare acestei colecții, transformând-o într-o resursă documentară cu o valoare istorică unică.
Scena Judecății de Apoi
Un element central al expoziției este impresionanta colecție de reprezentări iconografice din bisericile de lemn transilvănene, care dezvăluie o perspectivă profundă asupra imaginarului religios și cultural al secolelor XVIII-XIX. Aceste picturi murale, cercetate minuțios de către prof. dr. Ioan Pop-Curșeu și conf. dr. Ștefana Pop-Curșeu de la Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai, în cadrul unui proiect de antropologie vizuală derulat pe parcursul a aproape două decenii, sunt esențiale pentru înțelegerea modului în care comunitățile rurale se raportau la vrăjitorie, magie și păcat.
Scenele Judecății de Apoi, în care vrăjitoarele, fermecătoarele sau descântătoarele sunt pedepsite pentru practicile lor, oferă nu doar o perspectivă asupra credințelor și superstițiilor epocii, ci și o incursiune în relația complexă dintre religie și percepția asupra magiei.
O parte a figurilor demonice reprezentate ilustrează vechi credințe în alianțele imaginare dintre oameni și entitățile supranaturale, reprezentând mărturii vizuale impresionante ale modului în care credințele religioase și superstițiile legate de practicile magice se împleteau în viața rurală a secolelor XVIII-XIX.
Rețetă de licoare magică a romilor
Printre exponate veţi putea găsi, de exemplu, obiecte folosite la prepararea unei licori magice după indicațiile unei femei rome nomade.
”Se povesteşte că licoarea se prepara sâmbătă seara, într-o oală de ceramică, veche de cel puțin 7 ani şi prin fierberea a 7 obiecte, toate găurite, găsite la întâmplare, împreună cu 7 tipuri de cuie și 7 tipuri de plante, precum și cu o potcoavă veche. Acest preparat magic era recomandat a se consuma zilnic, câte 7 înghițituri, timp de 7 zile”, arată reprezentanții muzeului.
Colecția de reprezentări iconografice din bisericile de lemn transilvănene completate cu artefactele autentice din colecțiile Muzeului Etnografic al Transilvaniei, propun o incursiune captivantă într-o Transilvanie necunoscută, în care practicile magice și simbolurile religioase coexistau într-un peisaj complex de credințe și superstiții.
Expoziția va fi deschisă la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca, str. Memorandumului nr. 21, în perioada 27 noiembrie 2024 – 19 ianuarie 2025.
EVENIMENT
Ciucă: Rezultatul alegerilor prezidențiale, un eșec pentru PNL. Trebuie asumat de conducerea partidului
Candidatul PNL la alegerile prezidenţiale, preșeidntele partidului, Nicolae Ciucă, a declarat că rezultatul obţinut în primul tur al alegerilor prezidenţiale este un „eşec” care trebuie asumat de el şi de întreaga echipă de conducere a partidului.
„Noi ne asumăm responsabilitatea acestui rezultat. Eu îmi asum responsabilitatea acestui rezultat. Se pare că românii au avut o cu totul şi cu totul altă opţiune politică, motiv pentru care o respectăm ca atare. (…) Nu este o dezamăgire. Este un eşec pe care trebuie să îl asumăm cu toţii, începând cu mine şi cu toată echipa de conducere a partidului. (…) Mâine vedem rezultatele finale şi atunci vom lua o decizie.
(…) Este normal să avem rezultatele finale. Fiecare dintre noi, şi dumneavoastră şi eu şi oricare dintre cei care suntem prezenţi aici, trebuie să aşteptăm rezultatele finale şi după aceea luăm o decizie, iar demisia mai întâi de toate trebuie formalizată în faţa partidului şi apoi în …”, a afirmat Nicolae Ciucă, în noaptea de duminică spre luni, la sediul central al PNL, citat de Agerpres.
Despre demisie, mai încolo
Întrebat dacă îşi dă demisia din funcţia de preşedinte al PNL, Ciucă a răspuns: „Vă rog să aşteptăm în seara aceasta decizia şi rezultatul final al votului, după care vom lua o decizie”.
El a precizat, în legătură cu faptul că pe primul loc, conform rezultatelor parţiale, s-a clasat candidatul independent Călin Georgescu, că este opţiunea românilor şi trebuie respectată.
Nu se aștepta la Georgescu
Ciucă a susţinut că nu se aştepta nimeni ca pe primul loc în opţiuni să fie Călin Georgescu.
„Ne-am întrebat şi noi în seara aceasta dacă a fost măsurat în exit-poll-uri. Nu a fost măsurat sau a fost măsurat cumva pe final. (…) Nu cred că trebuie să analizăm şi să înţelegem mai mult decât ceea ce s-a întâmplat în seara aceasta. Este un vot care trebuie doar respectat şi cu atât mai puţin noi ca politicieni trebuie să vedem care este cu adevărat relevanţa lui”, a spus Ciucă.
Liderul PNL a afirmat că este „un moment în care toate partidele mainstream trebuie să analizeze modalitatea în care au dus campania şi ceea ce a însemnat percepţia pentru români”.
Nicolae Ciucă a susţinut că, în cazul rezultatului obţinut de el, nu poate fi vorba de sabotaj din partea filialelor de partid.
„Dacă ar fi fost vorba de două – trei filiale aş fi zis că este vorba de o astfel de abordare, dar nu a fost vorba despre acest lucru”, a declarat el.
Întrebat dacă este de părere că PNL a rămas prea mult timp lipit de preşedintele Klaus Iohannis, liderul PNL a răspuns: „Nu pot să spun chestiunea aceasta. Noi am fost într-o coaliţie. Suntem de cinci ani la guvernare, poate fi interpretat şi ca un vot al românilor pentru tot ceea ce s-a întâmplat în această perioadă”.
Totodată, chestionat dacă va rămâne în politică în viitor, Nicolae Ciucă a subliniat că prin statutul partidului orice preşedinte al formaţiunii rămâne membru al BPN.
„Cred că nu trebuie să dezertăm din această situaţie. Este un moment dificil care trebuie rezolvat cu toţi liderii partidului să vedem ce putem să facem împreună să redresăm situaţia”, a afirmat el.
Ședință la PNL
Întrebat dacă este de părere că trebuia să fie un candidat unic al dreptei, el a spus că a iniţiat discuţii în acest sens, dar nu au avut niciun fel de rezultat.
„Cred că aşa cum arată rezultatele din seara aceasta orice formulă politică nu cred că ar fi avut un altfel de rezultat”, a susţinut Nicolae Ciucă.
Potrivit unor surse liberale, Biroul Politic Naţional al PNL urmează să se reunească luni după-amiază în şedinţă. În cadrul acestei şedinţe Nicolae Ciucă îşi va anunţa demisia de la conducerea Partidului Naţional Liberal în urma rezultatelor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Potrivit rezultatelor parțiale, în turul 2 al alegerilor prezidențiale din 8 decembrie au intrat Călin Georgescu (independent) și Elena Lasconi (USR).