EVENIMENT
O CAFEA, VĂ ROG!/ Tot mai bine e acasă. Ce fel de cafea se bea la Cluj
După ce ne-am plimbat prin Africa, Mexic, China, Italia, Madagascar, Suedia sau în alte locuri minunate, ne întoarcem acasă. Unde e cel mai bine? Cum era?… Plecăm pentru a avea de unde să ne întoarcem! Cu modestie, putem afirma fără probleme, că la noi, la Cluj, se poate bea o cafea oriunde și oricând. De calitate. Au apărut pe lângă marile lanțuri de cafenele și investitori locali care au creat la rândul lor afaceri de anvergură și ne încântă zilnic cu o cafea de calitate, fie că vorbim de terase, restaurante sau to go. To aici, găsim oameni pentru care cafeaua reprezintă mai mult decât o băutură într-o ceașcă mai mare sau mai mică, este un mod de viață și, într-un final, o profesie.
În 1995, a fost înființată la Cluj prima prăjitorie de cafea. Vâlvă mare pe atunci în jurul companiei Il Caffe, era aproape un fel de a te respecta, dacă găseai și cumpărai sortimentele de cafea produse pe plan local. Terasele, cluburile care afișau numele firmei, erau tot timpul pline. Numele și faima cafelei prăjite la Cluj a rezistat până în zilele noastre. Administratorul companiei este Călin Pâslaru.
„Pe piața clujeană, cafeaua prăjită local a fost introdusă de către tatăl meu, Radu Pâslaru, când a înființat prăjitoria Il Caffe. Anterior, cafeaua era achiziționată din Ungaria, Austria sau Italia. Lumea cafelei s-a schimbat mult de atunci, dar am ajuns ca orașul Cluj să fie recunoscut ca un pol al cafelei în România. Nu e, cu siguranță, doar meritul nostru, dar ne place să credem că am influențat și noi modul în care se prăjește și se bea cafeaua în prezent în Cluj.”
„Primul lucru pe care trebuie să-l verificăm este cine și, mai ales, unde au fost prelucrate boabele”
Dacă nu știați…Putem cumpăra arbuști de cafea (la ghiveci) de la florăriile specializate din oraș, iar cu puțin noroc, puteți avea boabele speciale pe balcon. Zona care prezintă condiții optime pentru cultivare în exterior se numește Centura Cafelei și coincide cu zonele preferate pentru vacanțe, fiind cuprinsă între două tropice, Racului și Capricornului.
Călin Pâslaru ne recomandă să fim atenți la cafeaua pe care o cumpărăm pentru acasă. Primul lucru pe care trebuie să-l verificăm este cine și, mai ales, unde au fost prelucrate boabele. Dacă este vorba despre un producător local, șansele ca aceasta să fie proaspătă sunt mai mari. Apoi, adaugă că trebuie să fim atenți dacă e vorba de un Blend, adică de un amestec de cafea provenită din mai multe zone de cultură sau dacă este vorba despre un singur loc de origine și care este acela. Pe de altă parte, putem găsi în comerț și specialități de cafea, cu arome de nuci, caramel, ciocolată.
În plus, pe unele pachete, putem găsi informații despre prăjire sau intensitate, alegerea făcându-se în funcție de experiența anterioară sau de dorința de a gusta ceva cu totul nou.
Ce fel de cafea preferă românii?
Cluj24 a realizat până acum mai multe materiale de presă despre tările cultivatoare și obiceiurile de servire a cafelei din diferite locuri de pe mapamond, iar Călin Pâslaru ne-a confirmat faptul că toți procesatorii de cafea, fie ei mari sau mici, sunt atenți la locul de proveniență, dar și la altele, cum ar fi, mărimea bobului, modul de procesare al cafelei verzi, înălțimea la care sunt plantați arborii de cafea. (detalii, https://cluj24.ro/o-cafea-va-rog-arabica-e-la-putere-57041.html)
Cât despre ce fel de boabe de cafea preferă românii în general, Călin Pâslaru spune că, la prima impresie, ar răspunde că piața a fost luată cu asalt în ultima perioadă de cafeaua provenită din Etiopia și Kenia, dar nu ar generaliza pentru că în continuare cafeaua din Brazilia sau Columbia este la fel de căutată. Experiența l-a învățat că primul lucru care contează, indiferent de ceea ce este la modă sau se vinde mult într-o anumită perioadă, totul are legătură cu gustul băuturii rezultate. Dacă nu e foarte bună, acțiunea se poate transforma rapid în eșec.
„Și că veni vorba de ce se poartă, am observat că atunci când se servește cafeaua în oraș, la terasă, în restaurante, clujenii, și nu numai, preferă cafelele preparate pe bază de lapte sau lapte vegetal, fie cappucino, latte, flat white. Poate și pentru că acasă e mai greu să prepari o specialitate de cafea. În plus, se poate înlocui laptele cu alte variante similare produse din plante. Cel de cocos, de exemplu, face ca produsul rezultat să aibă în continuare gust de cafea, dar să aibă calorii mai puține.”
Acasă orice e mai bun!
În ceea ce privește cafeaua preparată acasă, pare că și aici lucrurile s-au complicat. Oamenii au devenit mai pretențioși, vor o cafea care să se prepară repede, să fie bună și să umple de aromă aerul din încăperi. Există o diferență între zona de rural și cea de urban, dar acum și în gospodăriile de la țară s-ar putea să fim întrebați, imediat cum intrăm pe o poartă, dacă dorim o cafea. Așadar, lucrurile se îndreaptă în direcția bună, mai ales în localitățile care nu se află la mare distanță de orașele mari, unde lumea a început să bea cafea, doar pentru a se simți mai revigorată sau de plăcere.
Studiile arată că un român consumă anual 2,3 kilograme de cafea, ceea ce nu e foarte mult deoarece ne situăm pe locul 49 în lume și pe locul 24, din 27, în Europa. Sondajul a fost realizat doar pentru persoanele care au împlinit deja 18 ani. (2020, studiu realizat de World Research Institute) Cu prietenii, familia, colegii sau uneori cu necunoscuții, o cafea poate reprezenta un moment de cotitură în viață, așa că, dacă se poate, nu refuzați din start o asemenea invitație.
Cristina Pintilie Șendrea
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Un bărbat în vârstă de 83 de ani, din localitatea Nireș, a plecat de acasă duminică și nu s-a mai întors. Familia a alertat autoritățile.
Un bărbat în vârstă de 83 de ani a plecat de acasă și nu s-a mai întors. Autoritățile fac apel la publicul clujean să sune la 112 dacă îl văd.
Bărbat de 83 de ani, dat dispărut
„La data de 6 octombrie, polițiștii din cadrul Secției 5 Poliție Rurală Dej au fost sesizați despre faptul că SZANTO MARTON, în vârstă de 83 de ani, în cursul dimineții de astăzi, 6 octombrie, în jurul orei 07.00, a plecat voluntar de la locuința din localitatea Nireș, comuna Mica, iar până în prezent nu a mai revenit”, a transmis IPJ Cluj.
SEMNALMENTE: Înălțime aproximativă – 1,65 m, greutate aproximativă 80 de kg, ochi verzi, păr cărunt, față ovală.
În momentul plecării acesta purta o cămașă de culoare gri, vestă din lână de culoare maro, pantaloni de trening negri și șapcă neagră.
„Persoanele care pot furniza orice informaţii despre persoana plecată voluntar, sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!”, a mai arătat IPJ Cluj.
EVENIMENT
Un interlop din Turda a intrat, în miezul nopții, peste fosta concubină, a bătut-o și i-a furat un inel. Bărbatul era drogat
Un bărbat de 36 de ani din Turda a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce a a intrat prin efracție în casa fostei concubine, a bătut-o și i-a furat un inel, în noaptea de vineri spre sâmbătă.
Poliția a fost sesizată în jurul orei 01:50 prin apel de urgență la 112 de către o femeie, care a raportat un conflict la locuința sa din municipiul Turda.
Echipajul de poliție sosit la fața locului a identificat victima, o femeie de 29 de ani, și pe fostul său concubin, un bărbat de 36 de ani, cunoscut pentru activități infracționale.
Bărbatul a intrat prin efracție și și-a bătut fosta concubină
Conform cercetărilor, bărbatul ar fi pătruns prin efracție și escaladare în locuința femeii, unde ar fi agresat-o fizic și i-ar fi furat un inel în valoare de aproximativ 6.000 de lei.
„La data de 5 octombrie 2024, în jurul orei 01:50, Poliția municipiului Turda a fost sesizată prin apelul de urgență 112 de către o femeie cu privire la o posibilă stare conflictuală în municipiul Turda.
Echipajul de poliție a intervenit prompt la locul indicat, unde a identificat o femeie de 29 de ani și un bărbat de 36 de ani. În urma cercetărilor, s-a stabilit că bărbatul de 36 de ani, cunoscut pentru activități infracționale, s-ar fi deplasat în noaptea de 4/5 octombrie 2024 la locuința fostei concubine din municipiul Turda.
Acesta ar fi pătruns prin efracție și escaladare în locuința femeii, pe care ar fi agresat-o fizic și i-ar fi sustras un inel în valoare de aproximativ 6.000 de lei”, a comunicat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj.
Bărbatul a urcat la volan, deși nu avea permis și era drogat
De asemenea, bărbatul a condus un autoturism prin municipiul Turda, deși avea permisul de conducere suspendat. Testele efectuate ulterior au confirmat prezența unor substanțe interzise în organismul bărbatului.
„Totodată, s-a constatat că bărbatul ar fi condus un autoturism prin municipiul Turda, deși avea permisul de conducere suspendat.
Acesta a fost testat cu aparatul din dotare, ulterior, fiind condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, iar, la scurt timp după, unitatea medicală a confirmat prezența unor substanțe interzise în organismul bărbatului”, a mai arătat IPJ Cluj.
Bărbatul a fost arestat preventiv
În baza probatoriului administrat, bărbatul a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, iar, ulterior, în aceeași zi, 5 octombrie, Judecătoria Turda a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.
În cauză se efectuează cercetări, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda.
EDUCATIE
FOTO. Elev de la Colegiul „George Barițiu” din Cluj, campion balcanic la lupte, la categoria U 15
Hamza Alhafez, elev în clasa a IX-a la Colegiul Național „George Barițiu” Cluj-Napoca, a câștigat titlul de campion balcanic la lupte, la categoria U 15.
Hamza Alhafez, elev al Colegiului Național „George Barițiu” Cluj-Napoca, a luat medalia de aur la competiția balcanică de lupte, organizată la Skopje, în Macedonia. Sute de sportivi din 12 țări au participat, săptămâna aceasta, la Balcaniadă.
Elev clujean, campion la lupte, la Balcaniadă
Anunțul a fost făcut pe rețelele de socializare de profesorul Laszlo Alexandru, dirigintele elevului.
„Elevul meu Hamza Alhafez, din clasa a IX-a C de la Colegiul Național G. Barițiu”, Cluj-Napoca, tocmai a cîștigat titlul de campion balcanic la lupte, locul 1, la Skopje, Macedonia, U 15. Felicitări!!
600 de sportivi din 12 țări au participat la Balcaniadă, timp de aproximativ o săptămînă, pentru diferite categorii de greutate și vîrstă: U 15, U 17, U 20”, a arătat Alexandru Laszlo.
Tânărul este pregătit de Cristian Crăciun, antrenorul secției de lupte de la CSM Cluj.
Rezultate excepționale de-a lungul anului
Amintim că, în iulie 2024, luptătorii de la CSM Cluj s-au remarcat cu rezultate excepţionale la competiția de lupte U15 de la Târgu Mureș și au adus Clujului 4 medalii de aur şi una de argint. Hamza Alhafez a câștigat atunci aurului la categoria 75 kg.
Anterior, în luna martie, la Campionatul Internaţional de Lupte Libere U15 2024, desfăşurat la Budapesta, sportivii de la CSM Cluj-Napoca au urcat pe podium obținând mai multe medalii. Din peste 250 sportivi, clujenii de la CSM au obţinut locul doi la clasamentul general, fiind întrecuți de Moldova. Hamza Alhafez a obținut atunci locul II.
EVENIMENT
Mihai Goțiu și-a dat demisia din USR. Fostul senator a denunțat recent practici nedemocratice în interiorul partidului
Activistul clujean Mihai Goțiu, fost senator, și-a dat demisia din USR. În ultimele luni, Goțiu a fost, în mai multe rânduri, critic la adresa conducerii USR, denunțând practici nedemocratice în interiorul partidului.
Fostul senator Mihai Goțiu a confirmat pentru Cluj24 că și-a dat demisia din USR, arătând că va oferi mai multe detalii în câteva zile, când va ieși cu o poziție publică pe acest subiect.
Activist cunoscut pentru lupta împotriva proiectului Roșia Montană
Mihai Goțiu este fost jurnalist, cu experiență de peste 20 de ani în domeniu. El s-a făcut vizibil în special în timpul protestelor împotriva proiectului de exploatare minieră de la Roșia montană, devenind unul dintre cei mai cunoscuți activiști în acest caz.
În 2016, el a obținut un mandat de senator pe listele USR Cluj. În vara anului 2020, Goțiu arăta că este cel mai activ senator din respectiva legislatură, cu 1.319 interpelări, întrebări, declarații politice și luări de cuvânt în plen și cu 131 de inițiative inițiate, co-inițiate și/sau semnate.
Critici la adresa conducerii USR: pierderi masive de voturi și practici nedemocratice
Ulterior, la alegerile parlamentare din 2020, nu a mai fost pus pe un loc eligibil pe listele de candidați, denunțând la acea vreme intervenții ale conducerii PLUS asupra delegaților locali, care au fost amenințați cu sancțiuni dacă votează membri USR. Partidele conduse la acea vreme de Dan Barna și de Dacian Cioloș au candidat la alegerile din 2019-2020 sub forma unei alianțe.
În ultima vreme, Mihai Goțiu a fost critic la adresa conducerii locale și centrale a partidului, arătând că USR a pierdut în doar cinci ani peste 80.000 de voturi la Cluj. Totodată, fostul senator a denunțat modul în care au fost desemnați delegații la Adunarea Generală, arătând că dezideratele noului președinte de unitate și democrație sunt departe de realitate.