Connect with us

Editorial Opinii

O CAFEA, VĂ ROG!/ Arabica e la putere

Publicat


Toată lumea a auzit de arabica, un tip de boabe de cafea cultivat mai ales în țările din America Latină, la altitudini mari, are un gust fin, ușor acid și nu foarte amar. Celălalt tip de cafea, cu boabe mai mici, cu gust puternic și amărui, se cultivă la altitudini mai reduse și care este este mai scumpă, se numește Robusta. Însă simpla denumire  „arabica” înscrisă pe un pachet de cafea poate aduce succes oricărui comerciant, fiind un sortiment cunoscut și accesibil. 

”Nu știu alții cum sunt, dar pentru mine o dimineață bună începe întotdeauna cu o cafea bună, aromată și aburindă. Nimic nu mă trezește mai repede decât gustul cafelei mele preferate, cafeaua turcească, pe care, spre norocul meu, o găsesc și aici în China. Cei de aici  cred cu tărie că ideile bune încep cu o cafea bună!”

Dacă nu știați!

Culoarea ideală a boabelor de cafea este asemănătoare nucilor! Rezultatul se obține doar din măcinarea boabelor, nu trebuie să fie nici prea neagră,  nici prea galbenă.

Felicia Gherman este o jurnalistă din Târgu Lăpuș, județul Maramureș, a studiat la Facultatea de Filologie a UBB,  iar din 2011 lucrează la Radio China Internațional.

Felicia Gherman – jurnalist Radio China Internațional

Ne spune că acolo oamenii preferă să bea cafeaua împreună, pe terase și că se bucură precum copiii atunci când primesc, bonus, pe spuma cafelei, un desen reprezentând o inimioară, un fluturaș sau o floare. Felicia ne-a confirmat că, și la celălalt capăt al lumii, există obiceiul de a-ți lua doza de energie dis-de-dimineață, poți să o cumperi sau comanda, cu arome de cacao amară, cappuccino, espresso sau cu lapte, iar în magazine sau la curier poți găsi multe, multe sortimente, cu adevărat surprinzătoare.

Felicia Gherman în exclusivitate pentru Cluj24.ro

În mod tradițional, China este cunoscută pentru varietatea largă de ceai. Cu toate acestea, se conturează și se impune rapid și ca jucător pe piața cafelei. În ultimii 10 ani, fermierii chinezi au început să planteze soiul Arabica. Mulți dintre ei chiar au renunțat la ceai pentru cafea, pentru ca aceasta a devenit mai profitabilă.

„Elvețienii i-au convins pe fermierii din Yunnan să încerce producția de cafea”

De exemplu, în anul 2012, plantațiile de cafea din China au adus de două ori mai mulți bani decât cele de ceai. Cantitățile produse în țară au crescut de opt ori între anii 1998 – 2012 și, astfel, încet, încet, China se apropie de nivelul unor producători cu tradiție. Azi, ca țară producătoare de cafea, China ocupă locul 13 în lume.

Printre primele companii care au văzut în China un potențial jucător pe piața cafelei a fost Nestle, în anii ’80. Elvețienii i-au convins pe fermierii din Yunnan să încerce producția de cafea și nu după mult timp afacerea a început să dea roade.

Azi, Nestle lucrează cu peste 2.000 de furnizori din Yunnan. De altfel, 95% din producția de cafea este realizată în provincia Yunnan din sudul Chinei, unde peste 80.000 de fermieri au plantații de cafea. Mulți dintre ei cresc arborii de cafea lângă cei de ceai.

O jumătate din producția de cafea din Yunnan este realizată în localitatea muntoasă Puer. Boabele de cafea produse în  această zona sunt din soiul Arabica, dar au mărime mai mică. Arborii de cafea înfloresc în această zonă între lunile martie și aprilie, transformând zona într-un paradis al aromelor. Boabele de cafea se coc din luna octombrie până în februarie anul următor.

Datorită mediului climatic, boabele de cafea din Yunnan nu au gust amar, ci o aromă puternică și plăcută, precum și puțină aromă de fructe. În timpul preparării, miroase parcă a cafea proaspăt măcinată din rai, iar după ce bei o ceașcă din această cafea simți că îți poți măsura viața cu linguri de cafea.

Cafeaua câștigă teren în fața ceaiului

În 2012, au venit în zonă și americanii de la Starbucks, apoi elvețienii de la Volcafe, unii dintre cei mai mari comercianți de cafea din lume. Europenii și americanii chiar și-au dezvoltat gustul pentru cafeaua Arabica, cultivată în China.

Cu toate acestea, în mod paradoxal, chinezii nu sunt prea atrași de aroma cafelei. Consumă cafea, însă, în general, una pe zi, dimineața, neapărat după micul dejun. O preferă caldă. Unii o beau scurtă, alții lungă, mulți dintre ei o beau cu lapte și chiar cu zahăr. Cei mai mari consumatori de cafea sunt tinerii chinezi, pe care îi vezi chiar și pe stradă cu cafeaua în mână.

Felicia mai spune că, și în China există obiceiul de a invita o persoană la o cafea atunci când dorești să o cunoști, mai ales că există cafenele și terase superbe,   unele chiar în zgârie norii din marile metropole.

La final, ne-a adus aminte de un pasaj dintr-o carte a scriitorului Ernest Hemingway: “Era o cafenea plăcută, caldă, curată și prietenoasă, așa că am intrat, mi-am pus impermeabilul la uscat în cuier, pălăria uzată pe raft și am comandat o cafea cu lapte. Chelnerul mi-a adus, am scos un carnet din buzunarul hainei și un creion și am început să scriu.”

Cristina Pintilie Șendrea

Urmăriți Cluj24.ro și pe Google News


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate