Connect with us

EVENIMENT

Nu uitați. România trece la ora de iarnă. Cea mai LUNGĂ zi din an

Publicat


România trece la ora de iarnă

România trece la ora de iarnă în noaptea de sâmbătă spre duminică, 26 spre 27 octombrie. Ceasurile se vor da înapoi, ora 4.00 devenind ora 3.00.

Ora de iarnă este considerată ora standard, astfel că diferenţa dintre ora oficială a României şi UTC (Coordinated Universal Time – n.r. ora universală) este de două ore în perioada orei de iarnă şi de trei ore în perioada orei de vară.

Nu uitați. România trece la ora de iarnă. Cea mai LUNGĂ zi din an

Datorită trecerii la ora de iarnă ziua de duminică, 27 octombrie, va avea 25 de ore și va fi cea mai lungă zi din an.

Această schimbare poate afecta organismul uman, arată specialiștii.

Medicii consideră că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de iarnă. Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

De asemenea, este posibilă apariția insomniilor, a oboselii, a unor stări de nervozitate sau dureri de cap. Totodată, oboseala vine și în urma absenței luminii solare.

Copiii si vârstnicii sunt cele mai afectate categorii de schimbarea orei. Toate acestea, în contextul în care schimbarea orei aduce, de fapt, o modificare a rutinei.

Pe lângă modificările somnului, unele persoane pot acuza astenie, vertij, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare sau modificarea apetitului, spun specialiștii.

Foto: Arhivă



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. FOTO. UPDATE. Femeie lovită de o mașină Bolt pe Calea Mănăștur. A murit la locul accidentului

Publicat

De

Accident grav în Mănăștur

Un accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp pe Calea Mănăștur.

Accidentul a avut loc în față la Tower.

Din primele informații, femeia este grav rănită și este resuscitată.

Un echipaj SMURD, dar și echipaje ale serviciului de Ambulanță sunt la locul accidentului. De asemenea, polițiștii au demarat cercetările la fața locului.

Victima este o femeie tânără, potrivit primelor informații. Aceasta are în jur de 25-30 de ani.

UPDATE

Accidentul de pe calea mănăștur a avut loc în jurul orei 21.20.

Din cercetările preliminare, polițiștii au constatat că o tânără de 27 de ani, s-ar fi angajat în traversarea părții carosabile printr-un loc nemarcat și nesemnalizat, moment în care a fost accidentată de un autoturism,.

Mașina era condusă de un tânăr de 25 de ani, care circula din direcția Calea Mănăștur înspre Florești.

Echipajul medical aflat la fața locului procedează la efectuarea manevrelor de resuscitare.

Testarea conducătorului auto cu aparatul etilotest a indicat rezultat negativ.

UPDATE

Din nefericire, tânăra nu a putut fi resuscitată de echipajele medicale. a fost decl;arat dece4sul la locul accidentului

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Două fete de 13 și 14 ani au DISPĂRUT dintr-un centru de plasament din Cluj-Napoca. Sunați la 112 dacă le vedeți

Publicat

De

Fete dispărute la Cluj

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre la faptul că două fete au plecat în cursul zilei de sâmbătă, 26 octombrie, în jurul orei 16.10, dintr-un centru de plasament din Cluj-Napoca.

Poliția cere ajutorul celor care ar putea avea informații despre cele două fete minore.

Două fete de 13 și 14 ani au DISPĂRUT dintr-un centru de plasament din Cluj-Napoca

Este vorba despre Cocoi Daria Alexandra, în vârstă de 13 ani și Varga Cosmina, în vârstă de 14 ani care nu s-au mai întors la centru.

Cocoi Daria Alexandra are o înălțime aproximativă de 1,65 m și păr brunet.

La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu o pereche de pantaloni de trening tip trei-sfert.

Varga Cosmina are o înălțime aproximativă de 1,60 m, aproximativ 65 de kg, păr roșcat, ten creol, ochi verzi și constituție atletica.

La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu o bluză de trening și o fustă/richie de culoare gri.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre acestea sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112

Citește mai departe

EVENIMENT

Urmărire ca în filme la Dej. Polițiștii au prins un șofer care nu a oprit la semnale. Era drogat

Publicat

De

Șofer urmărit de poliție la Dej

Polițiștii din Dej au pornit, sâmbătă, în urmărirea unui șofer care nu a oprit la semnale.

Bărbatul de 42 de ani a fost prins, iar acum este cercetat pentru mai multe infracțiuni.

Urmărire ca în filme la Dej. Polițiștii au prins un șofer care nu a oprit la semnale. Era drogat

În jurul orei 15.00, polițiștii au depistat în trafic un bărbat de 42 de ani, din municipiul Dej, care, în timp ce conducea un vehicul, pe DN1 C, nu s-a conformat la semnalele regulamentare de oprire, efectuate de către polițiști.

Acesta a fost urmărit în trafic și oprit, în Piața Bobâlna din Dej.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că vehiculul condus de acesta figura ca fiind neînmatriculat.

Totodată, în urma testării preliminare, cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive, acesta fiind condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii consumului unor substanțe interzise.

Cercetările în cauză sunt continuate de polițiștii din cadrul Poliției municipiului Dej.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Emil Boc: În 2026, Cluj-Napoca va fi unul dintre orașele gazdă ale grupelor Campionatului European de Handbal Feminin

Publicat

De

Emil Boc și Constantin Din

Primarul Clujului, Emil Boc, s-a întâlnit, sâmbătă, cu Constantin Din, președintele Federației Române de Handbal.

Boc a anunțat că, în 2026, la Cluj-Napoca se vor juca meciuri de handbal, în cadrul acestui campionat.

Emil Boc: În 2026, Cluj-Napoca va fi unul dintre orașele gazdă ale grupelor Campionatului European de Handbal Feminin

Emil Boc a discutat cu Constantin Din despre susținerea Primăriei Cluj-Napoca pentru sportul de performanță și pentru sportul de masă și despre dezvoltarea handbalului romanesc.

“Punctul principal al discuțiilor a fost organizarea la Cluj-Napoca a unei grupe preliminare și a unei grupe principale din Campionatul European de Handbal Feminin Senioare 2026, respectiv modul de promovare și organizare în cele mai bune condiții a competițiilor din grupele europene”, a transmis Emil Boc.

Trofeul Carpați Niro are loc în acest weekend la Cluj

Clujul găzduiește, de altfel, în acest weekend, la Sala polivalentă BTarena, o competiție de referință în lumea sportului – Trofeul Carpați Niro.

Acesta este un turneu amical de pregătire pentru Campionatul European.

Alături de România, la Cluj joacă alte cinci echipe naționale feminine de handbal: Brazilia, Slovacia, Macedonia, Elveția și Turcia.

“Trofeul Carpați este organizat cu sprijinul financiar al Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca. Evenimentele de acest tip contribuie la promovarea unui stil de viață activ și sănătos, mai ales pentru tineri, încurajându-i să adopte valorile esențiale ale sportului: disciplina, determinarea, spiritul de echipă și respectul.

Am mai spus-o și o voi mai spune: sportul este cea mai accesibilă investiție în sănătate”, a mai spus primarul Emil Boc.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax