EVENIMENT
NU UITAȚI Luni, restricții de circulație pentru Ziua Armatei Române în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca
Cu ocazia organizării unor manifestări publice dedicate sărbătoririi ,,Zilei Armatei Române”, în data de luni, 25 octombrie 2021, Primăria Cluj-Napoca anunță că se vor institui unele restricții de circulație după cum urmează:
– restricționarea traficului rutier pe prima bandă de pe latura de nord a Pieței Avram Iancu, în intervalul orar 09.30– 10.30
– restricționarea totală a traficului rutier pe latura de nord a Pieței Avram Iancu, în intervalul orar 10.30 – 10.40
Divizia 4 Infanterie ”Gemina” organizează o ceremonie militară la Cluj-Napoca începând cu ora 10.00, la Monumentul „Glorie Ostașului Român” din Piața Avram Iancu.
”Detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa” și Muzica Militară a comandamentului Diviziei 4 Infanterie Gemina”, a transmis Divizia.
Toate activitățile vor fi organizate și se vor desfășura cu respectarea măsurilor privind prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, masca de protecție fiind obligatorie pe toată durata activității.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Un accident rutier a avut loc, joi, între localitățile Coasta și Vișea din jud. Cluj. În accident a fost implicat un autoturism. O tânără de aproximativ 20 de ani a fost dusă la spital.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut între localitățile Coasta și Vișea. La fața locului s-a deplasat echipajul de la Punctul de Lucru Jucu, iar în accident a fost implicat un autoturism. Din fericire, nu au existat victime încarcerate.
FOTO. ACCIDENT între Coasta și Vișea, în Cluj. Tânără dusă la SPITAL
O femeie de aproximativ 20 de ani, conștientă și cooperantă, a fost transportată la spital de către paramedicii SMURD. La o primă evaluare, aceasta prezintă afecțiuni ușoare”, a transmis ISU Cluj.
U-BT Cluj-Napoca a jucat ieri, în sala BTarena, împotriva formației franceze JL Bourg. Echipa clujeană a obținut prima victorie din istorie împotriva JL Bourg, ulterior studenții înregistrând 5 înfrângeri. Cu această victorie, a 6-a din acest sezon, U-BT a ajuns pe locul 5 în clasamentul grupei B.
Meci de infarct pe BTarena, victorie obținută pe muchie de cuțit
Atmosfera creată de suporterii U-BT Cluj-Napoca a influențat decisiv prestația jucătorilor favoriți. Per total ardelenii s-au ridicat la nivelul dorit, reușind să țină piept oaspeților. Cu toate acestea, la pauza mare, JL Bourg se afla în avantaj (45-46). Totuși, Mihai Silvășan, antrenorul U-BT Cluj-Napoca, a reușit să își mobilizeze elevii, iar după un final dramatic, care i-a ținut cu sufletul la gură pe spectatori, U-BT Cluj-Napoca s-a impus cu 89-86.
VIDEO FOTO. U-BT Cluj-Napoca, VICTORIE dramatică împotriva JL Bourg
La finalul partidei, Mihai Silvășan s-a arătat bucuros de succesul echipei, însă a subliniat și un aspect important.
”Am pierdut 23 de mingi și totuși am marcat 89 de puncte. Nu trebuie să fim extrem de încântați”, a declarat antrenorul U-BT Cluj-Napoca.
Următorul meci european al ardelenilor se va desfășura pe terenul celor de la Valencia Basket, singura echipă neînvinsă în acest sezon. Înfruntarea va avea loc pe 18 decembrie de la ora 21:30.
Alexandru-Ionuț Mocan
EVENIMENT
VIDEO. Ronaldinho, legenda fotbalului mondial, vine la Cluj la Sports Festival 2025! Show fotbalistic unic în BTarena
Sports Festival pregătește pentru România un moment istoric: Ronaldinho Gaúcho, una dintre cele mai mari legende ale fotbalului, va veni la Cluj-Napoca pentru un spectacol sportiv de excepție. Evenimentul va avea loc în BTarena, sâmbătă, 14 iunie 2025, și va oferi fanilor o experiență de neuitat. Publicul va avea ocazia să îl vadă pe marele jucător brazilian în cadrul unui show fotbalistic, un concept unic, care pune accent pe spectacol și tehnică, și care îl va avea în prim-plan pe Ronaldinho. Evenimentul va reuni sportivi invitați și momente spectaculoase.
Ronaldinho Gaúcho: ”Anul viitor, în 14 iunie, voi fi la Sports Festival, în România. O să joc alături de prietenii mei. Sunt sigur că ne vom distra. Ne vedem acolo!”
Patrick Ciorcilă, co-fondator Sports Festival: ”Este un vis împlinit aducerea lui Ronaldinho la Sports Festival. Sunt mândru că avem la Cluj-Napoca asemenea legende, la cel mai mare eveniment multi-sportiv din România.
Să îl vezi live, în fața ochilor, pe cel care ne-a vrăjit cu jocul său spectaculos este cu siguranță o experiență care nu se compară cu a-l urmări în social media sau la TV. Va fi un show fotbalistic cum nu s-a mai văzut până acum! Se va juca într-un sistem de 5+1, în fiecare echipă, iar numele care vor urma vor fi de asemenea extrem de mari.
BTarena este locul în care an de an am organizat evenimente sportive memorabile și tinde să devină un spațiu al amintirilor de neuitat pentru fanii sportului. Demonstrativul din 2025 promite să le întreacă pe toate. Cu siguranță, va fi cel mai mare eveniment sportiv pe care l-am organizat până acum, unul care va inspira și va rămâne în sufletul fiecărui fan prezent în sală, în 14 iunie.”
9.000 de locuri la show-ul lui Ronaldinho. Pre-înregistrările încep joi!
Organizatorii anunță că fanii se vor putea pre-înregistra pentru a avea acces la biletele de la meciul organizat în 14 iunie 2025, pe bilete.sportsfestival.com. Numărul biletelor la show-ul lui Ronaldinho este limitat la cele 9.000 de locuri disponibile în BTarena și se vor pune în vânzare în mai multe etape. Startul pre-înregistrărilor se dă joi, 12.12, ora 14:00, iar cele 3000 de bilete, se vor pune în vânzare marți, 17 decembrie ora 14:00, la cel mai bun preț posibil.
Fiecare persoană înscrisă va putea achiziționa maxim patru bilete.
Cei care sunt pre-înregistrați, dar nu au reușit să achiziționeze bilete în prima etapă, o vor putea face la începutul anului 2025, în cel de-al doilea val, când vor fi anunțate și alte nume ale unor jucători care vor fi prezenți la Sports Festival.
Ronaldinho – legenda care a cucerit inimile fanilor
Ronaldinho, supranumit O Bruxo (Vrăjitorul), cunoscut pentru driblingurile sale spectaculoase și contribuția sa remarcabilă în fotbalul internațional, este singurul jucător care are în palmares Cupa Mondială (2002), Copa America (1999), Cupa Confederațiilor (2005), Copa Libertadores (2005), Champions League (2006 cu FC Barcelona) și Balonul de Aur (2005), unul dintre cei mai carismatici jucători de fotbal din toate timpurile.
Născut în Porto Alegre, Brazilia, Ronaldinho a scris istorie la cluburi de prestigiu precum Paris Saint-Germain, FC Barcelona și AC Milan. De-a lungul carierei sale strălucitoare, pe lângă trofeele amintite, a cucerit inimile milioanelor de fani prin bucuria sa molipsitoare, afișată pe teren.
Ronaldinho nu doar că a devenit un jucător de fotbal renumit, dar a avut și abilitatea rară de a fi iubit de milioane de oameni datorită stilului său unic de joc și energiei sale pozitive. Povestea sa incredibilă – a unui copil care a transformat pasiunea pentru fotbal într-o carieră legendară – continuă să inspire generații întregi de iubitori ai sportului.
Sports Festival 2025 – Noi surprize și provocări pentru iubitorii sportului
Cea de-a șasea ediție SPORTS FESTIVAL, cel mai mare eveniment multi-sportiv din România dedicat sportului de masă, va avea loc în 12-15 iunie 2025, la Cluj-Napoca. După o ediție de succes organizată anul acesta, cu titani ai tenisului mondial, organizatorii pregătesc noi surprize și provocări iubitorilor de sport. Evenimentul se va desfășura, ca de obicei, în zona platoului Cluj Arena, Aleea Stadionului, Radisson Garden, Parcul Central, părculețul de copii din proximitatea stadionului și Parcul Iuliu Hațieganu.
Conceptul festivalului este unul generos: timp de patru zile, sportul coboară în stradă și provoacă participanții să regăsească bucuria de a face mișcare.
La Sports Festival, competiția cea mai mare este cu propria persoană. Ediția din acest an (13-16 iunie) a însemnat un spectacol total al sportului în care publicul a putut atât să practice și să încerce sporturi noi, să se distreze făcând mișcare, să concureze la competiții, cât și să întâlnească legende mondiale ale tenisului. Andre Agassi și soția sa, Stefanie Graf, au venit de peste ocean pentru a întâlni publicul din România.
Cei doi au jucat, la Cluj-Napoca, în cadrul unui demonstrativ de tenis, în premieră, alături de Simona Halep, Andrei Pavel, Justin Gimelstob și Horia Tecău, în BTarena și au oferit o seară magică celor aproape 10.000 de fani prezenți la eveniment.
CULTURA
FOTO. Ana Blandiana la Cluj, despre importanța memoriei istorice și valorile democratice: Libertatea nu este o noțiune statică
Centrul Mathias Corvinus Collegium (MCC) din Cluj-Napoca a găzduit marți seara o conferință despre importanța memoriei istorice colective și rolul acesteia în fortificarea valorilor democratice în societatea contemporană. Evenimentul a avut-o ca invitată pe poeta Ana Blandiana și pe profesorul universitar dr. Virgiliu Țârău, doi dintre cei mai importanți gânditori contemporani, care au abordat teme esențiale legate de opresiune, libertate și evoluția societății post-comuniste.
Memoria istorică și rolul trecutului în apărarea libertății
În cadrul dialogului, cei doi vorbitori au evidențiat impactul epocii comuniste asupra culturii și istoriei României și au discutat despre cum trecutul ne învață să protejăm libertatea. Ana Blandiana a subliniat cum, în timpul regimului totalitar, literatura și poezia au avut un rol esențial, fiind forme de respirare a libertății și de rezistență prin cuvânt. „Literatura și poezia țineau loc de religie, de istorie, de tot felul de lucruri interzise”, a afirmat aceasta.
Discuțiile au mers nu doar în direcția situației politice istorice a României, dar și a situației actuale, făcându-se referire la alegerile prezidențiale din acest an.
“Eu, personal, aceste alegeri le-am trăit efectiv ca pe o experiență personală. Nu mi-aș fi închipuit așa ceva, eu nu aș fi fost în stare să inventez o asemenea poveste” afirmă Ana Blandiana
Ana Blandiana despre libertate și provocările contemporane
„Libertatea nu este o noțiune statică. Ea trebuie gândită, regândită, inventată și cucerită în fiecare clipă”, a mai spus Ana Blandiana, remarcând cât de ușor libertatea poate deveni „invizibilă” atunci când nu este activ protejată. În același context, aceasta a vorbit despre dificultatea de a trăi într-o societate liberă, comparând perioada post-revoluționară cu regimul comunist: “Cred că este mai greu să fii liber decât să nu fii liber.
Asta am descoperit-o, ca scriitor, destul de repede, după Revoluție, când nu îmi venea să cred cum e posibil să scadă atât de brusc numărul de cititori. Îmi apăreau cărțile în zeci de mii de exemplare, în măsura în care nu erau interzise, pe măsura cererii, în timp ce acum debutanții apar în câteva sute și scriitori cunoscuți în câteva mii.”
Subiectul LGBT și poziția Anei Blandiana
Printre subiectele abordate s-au numărat și provocările contemporane, cum ar fi corectitudinea politică și curentul progresist al cancel culture, despre care Ana Blandiana a subliniat că „reinventează cenzura”.
“Un curent inventat de intelectuali; intelectualii care de o istorie întreagă au luptat să nu fie cenzurați, să fie liberi și care acum inventează în afară toate nebuniile: bărbați care pot naște, schimbarea sexului și altele. Dar inventează cenzura, există liste de scriitori nerecomandabili, interziși nu pot să spună, fiind într-o țară care funcționează după legi libere. O formă de nebunie a apărut!”, spune poeta.
Aceasta a adăugat că unele idei promovate astăzi, cum ar fi schimbarea sexului sau concepte de identitate de gen, sunt „forme anormale de nebunie” care amenință valorile fundamentale ale libertății.
Un dialog despre lecțiile trecutului și viitorul democrației
Virgiliu Țârău a subliniat la rândul său că, în perioada post-comunistă, mulți dintre cei care au trăit Revoluția nu își imaginau cum va evolua societatea democratică, iar alegerile libere nu au dus automat la prosperitate. „Nimeni nu anticipa nimic, toată lumea aștepta să facă alegeri libere, iar totul se va termina. Dar nu a fost așa”, a spus acesta, atrăgând atenția asupra complexității procesului de consolidare a democrației după căderea regimului totalitar.
Reflecții despre democrație și responsabilitatea intelectualilor
Într-o discuție mai amplă despre responsabilitatea intelectualilor, Ana Blandiana a subliniat rolul minorităților gânditoare în progresul societății: „Întotdeauna societățile au fost duse înainte de niște minorități gânditoare. Problema este cum se face legătura între aceste minorități și marea masă. La ce poate să folosească democrația dacă statul de drept nu există?”
De asemenea, invitata a abordat cu o viziune profundă și îngrijorată viitorul tehnologic, având în vedere impactul inteligenței artificiale asupra societății. Afirmând cu sinceritate temerile sale, aceasta a declarat: „Problema este în mod evident: societățile progresează…mă rog, progresează până când o să hotărască inteligența artificială să nu mai progreseze. Personal am o spaimă enormă și tot ce pot să spun este: har Domnului că nu sunt mai tânără!”
Această remarcă reflectă îngrijorările multor gânditori contemporani privind direcția în care ne îndreptăm în era digitală.
Interacțiune cu publicul și autografe de la autoare
La finalul conferinței, participanții au avut ocazia să adreseze întrebări celor doi invitați și să primească autografe de la Ana Blandiana.
Despre Ana Blandiana și Virgiliu Țârău
Ana Blandiana este una dintre cele mai importante poete și eseiste din România, cunoscută pentru profunditatea și curajul scrierilor sale publicate în perioada comunistă. Operele sale au fost traduse în 28 de limbi, iar în ultimii ani a devenit o voce importantă în dezbaterile despre libertate și drepturile omului.
Virgiliu Țârău este un apreciat profesor universitar și istoric, cunoscut pentru reflecțiile sale asupra evoluției politice și sociale a României, în special în contextul tranziției post-comuniste.
Daria Mustea