Connect with us

EVENIMENT

Nu se putea împărți între job și patul de spital unde era internată, așa că Ana împarte bucurie cu săpun și-o lumânare parfumată

Publicat


screenshot (722)

Ana-Maria Boz e o tânără din orașul Victoria, județul Brașov, care s-a mutat la Cluj-Napoca pentru a studia medicina. Primul contact cu domeniul a fost la o vârstă fragedă, dar asta pentru că starea de sănătate a făcut să își petreacă mai mult timp în spital decât acasă. Curioasă fiind, și-a dat seama că vrea să devină asistent medical și a reușit, dar îi era greu să se împartă între spitalul în care lucra și în cel în care era internată, oricât de mult și-ar fi dorit să profeseze. Cu timpul, a fost nevoită să lase deoparte jobul și să se ocupe de handmade, o altă iubire de-a sa, pe care a transformat-o într-o mică afacere cu săpunuri naturale și lumânări. Totul a început de la părinții ei, inspirația a venit de pretutindeni, iar sfaturi utile a primit de la cunoscuții Faiăr Silviu și Alex Zlăvog, care au încurajat-o și i-au promovat pagina de Instagram într-un videoclip recent pe YouTube.

„Mergeam cu drag la locul de muncă, îmi place să lucrez cu oameni, îmi place să ajut, să le aduc un confort pacienților și să îi tratez așa cum poate și eu la rândul meu mi-aș fi dorit să fiu tratată. Deși m-am străduit să dau ce-i mai bun din mine, am încercat să mă perfecționez pe parcurs și am făcut compromisuri.

La final, când cedam și nu mai puteam îndeplini anumite cerințe exagerate ale unor angajatori, cum ar fi să stau zilnic peste program, să mă ocup și de alte activități care nu erau trecute în fișa postului și sa fiu disponibilă non stop, mi se desfăcea contractul de muncă.

Nu m-am întors niciodată la același loc de muncă. Deși angajatorii erau diferiți, deznodământul a fost mereu același. Fiind la început și neavând mulți ani de experiență în domeniu, am lăsat mereu de la mine, ajungând să fac treaba cât pentru 2, poate chiar 3 persoane. La unele locuri de muncă, deși eram angajată ca asistent medical, pe lângă task-urile mele, eram obligată să fac și treaba de recepție, curățenia în clinică, transportul medicamentelor, drumuri prin oraș la oficii poștale pentru trimiterea documentelor și multe altele.

Știam că mi se cere să fac mai mult decât sunt calificată, dar îmi era teamă să spun ceva ținând cont ca deja simțeam că am un minus din cauza problemelor de sănătate. Tot ce-mi doream era să fiu integrată. În momentul în care ajungeam în pragul burnout-ului și nu mai dădeam randament, poate chiar aveam nevoie de îngrijiri medicale, angajatorii renunțau la mine. Cu toate că unele concedieri nu au fost tocmai legale, ei au găsit anumite portițe, iar eu eram prea copleșită să mă lupt cu ei și oricum nu era ca și cum mi-aș fi dorit să mă întorc în acel loc. Așa că plecam și o luam de la capăt în altă parte.

Eu mereu am fost sinceră și am spus la interviuri care este situația mea, motiv pentru care în unele locuri nici nu am fost acceptată. Însă cei care decideau să mă angajeze mă asigurau că nu este nicio problemă și că mă înțeleg. Asta până în momentul în care nu mă mai puteau exploata”, relatează ea, pentru Cluj24.

A rămas cu un gust amar după toate aceste experiențe. Majoritatea îi spuneau cât de mulțumiți sunt de randamentul de care dădea dovadă. Apoi, când avea nevoie de ajutor, i se întorcea spatele.

„Cred că ar trebui să existe mai multă înțelegere, pentru că suntem oameni, nu roboți. Oricine putea fi în locul meu. Oricine poate avea o zi proastă sau se poate îmbolnăvi subit. Asta nu înseamnă că trebuie să scăpăm de acea persoană”, adaugă tânăra.

Handmade-ul, o mână de ajutor

Astfel, s-a reprofilat spre handmade. Îndemânarea o are de la tatăl ei.

„Văzând câte lucruri frumoase ies din mâinile lui, m-a tentat să încerc și eu, învățând împreună cu el. Avea o imaginație foarte bogată și reușea să repare și să refolosească orice. Făceam împreună felicitări de Crăciun cu sclipici obținut din globurile sparte, făceam origami, făceam tablouri din frunze uscate și multe altele. În același timp, mama m-a învățat să desenez și să cos. Făceam împreună hăinuțe pentru păpușile mele și eram fascinată de mileurile pe care le făcea ea”, descrie Ana.

Obișnuia să-și confecționeze jucării din tot felul de lucruri găsite prin casă. Nu-i lăsa pe părinți să arunce niciun ambalaj, pahar, carton, cutie sau alte asemenea. Ceea ce pentru alții era de aruncat, pentru ea reprezenta un nou material. Dintotdeauna i-a plăcut să încerce lucruri noi. A făcut și aranjamente florale, nail art, globuri personalizate pentru brad, a mers un an la un curs de design vestimentar, iar acum se ocupă cu confecționarea de săpunuri și lumânări.

„Nu pot spune că m-am reapucat de handmade din moment ce nu a existat o pauză. Mereu găseam ceva de făcut în timpul liber pentru a mă relaxa. Dar acum că nu mai am un loc de muncă, pot spune că îmi ocup mai mult timp cu lucrurile handmade”, indică ea.

befunky collage2

whatsapp image 2023 02 09 at 17.47.00

whatsapp image 2023 02 09 at 17.45.44

whatsapp image 2023 02 09 at 17.39.08 (1)

Self-made: „Când îți dorești ceva cu adevărat poți trece peste aproape orice obstacol”

În urmă cu 2 ani a descoperit întâmplător un tutorial de făcut săpunuri pe YouTube. I s-a părut interesant, așa că a urmărit mai multe videoclipuri, până când s-a decis să facă și ea, învățând din propriile greșeli. La aproximativ un an distanță a trecut la lumânări, pașii fiind asemănători.

„Pot spune că obstacolele erau doar de ordin financiar. Poate dura mai mult până strângeam bani pentru a cumpăra materiale noi. Dar când îți dorești ceva cu adevărat poți trece peste aproape orice obstacol”, împărtășește Ana.

Astfel, a îmbinat utilul cu plăcutul, creând o pagină de Instagram, anassoaps, unde vinde săpunuri în formă de flori, deserturi, animale, sau cu motive din natură.

screenshot (717)

screenshot (718)

Inspirație de pretutindeni: „În orașul natal se văd frumos munții, iar asta m-a inspirat să fac un săpun în formă de munți”

Îi place să folosească arome dulci, ca vanilia, ciocolata și căpșunile, iar dintre cele florale, iubește lavanda.

„Am observat că cele care sunt în formă de desert sunt foarte apreciate. Mulți îmi spun că arată atât de real încât par comestibile. Am primit multe mesaje în care munca mea a fost apreciată. Am și comentarii la postările pe care le-am făcut în mediul online. Ce m-a surprins cel mai tare au fost câteva mesaje în care mi s-a spus că nu ar vrea să folosească săpunul sau să aprindă lumânarea pentru că arată prea bine și le țin mai mult de decor”, precizează tânăra.

Are o imaginație bogată și se inspiră din lucrurile pe care le vede zi de zi, fie că este vorba de un peisaj frumos sau o poză de pe internet cu o prăjitură.

„În orașul în care m-am născut se văd foarte frumos munții, iar asta m-a inspirat să fac un săpun în formă de munți”, notează Ana.

screenshot (710)

screenshot (711)

screenshot (712)

screenshot (715)

Fără profit, dar cu susținere. Sfaturi de la Faiăr și Zlăvog: „A fost ca o explozie”

A încercat să nu pună prețuri mari, fiind la început de drum. De cele mai multe ori își scoate doar banii pe materiale. Încă nu are un profit. Nu cunoaște multă lume și nu și-a expus munca și produsele foarte mult timp. Mama și prietenul sunt susținătorii ei principali.

Recent, a primit susținere și din partea lui Faiăr Silviu și Alex Zlăvog, 2 persoane publice care, într-un videoclip postat pe YouTube, au încurajat mai mulți oameni să continue ceea ce fac, oferindu-le, totodată, sfaturi pentru a-și duce pasiunea la un nou nivel. Conceptul videoclipului avea la bază poveștile trimise de urmăritorii lui Faiăr, în care aceștia explicau parcursul lor într-un anumit domeniu și obstacolele întâmpinate, cu scopul de a primi îndrumare.

Ana a fost una dintre ei. Pe atunci avea 600 de urmăritori pe pagina de Instagram, acum se apropie de 1000, iar Faiăr a spus că va vrea și el să plaseze o comandă.

„Am fost foarte încântată de această experiență. Am primit zeci de mesaje de încurajare și foarte multe persoane s-au oferit să mă ajute atât cu schimbarea logo-ului, cât și cu sfaturi pentru îmbunătățirea fotografiilor.

A fost ca o explozie, nu mă așteptam la un impact atât de mare. N-am prea primit comenzi cu ocazia asta, însă eu sunt în continuare plăcut surprinsă de tot ajutorul primit pentru îmbunătățirea branding-ului”, spune tânăra.

screenshot (720)

screenshot (716)

Un nou capitol a început. Unde se pot plasa comenzi

Acum are un alt logo și a cumpărat un mic studio foto, așa cum a fost sfătuită, pentru a obține fotografii mai bune. Prin urmare, prezența sa online este într-o continuă expansiune, dar comenzile se pot plasa oricând.

Pentru a vedea stocul și a face o comandă, click aici. Pentru lumânări are, deocamdată, un cont separat, care poate fi accesat cu un click aici.

screenshot (721)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EDUCATIE

VIDEO. Sediu „de cinci stele” pentru Facultatea de Drept. Daniel David: UBB are foarte puțin spațiu pentru câți studenți are

Publicat

De

Studenții Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca vor învăța în spații noi, de anul acesta. Fostul hotel de cinci stele Opera Plaza a fost transformat într-un sediu modern pentru facultate.

Noul sediu al Facultății de Drept a UBB Cluj, situat pe str. Traian Moșoiu nr. 10-12, a fost inaugurat luni, 14 aprilie 2025. La inaugurare au participat, alături de reprezentanții UBB, ministrul Educației și Cercetării, prof. Univ. dr. Daniel David, reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai altor facultăți de drept din țară și Republica Moldova, reprezentanții autorităților locale și regionale.

Performanța universitară se construiește cu oameni și infrastructură

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a explicat că, în perioada în care era rector al Universității Babeș-Bolyai, a pus accent pe exigența academică, care trebuie susținută prin două elemente esențiale: resursa umană și infrastructura.

„Acest proiect a început când eram rector în funcție. Țin minte că discuțiile se refereau la programul pe care l-am avut la Universitatea Babeș-Bolyai și pe care încă îl avem: am cerut foarte mult pe latura academică colegilor mei – performanță, excelență. În același timp, știi că nu poți face performanță și excelență fără două lucruri. Pe de o parte, resursă umană, și avem multe proiecte pentru resursa umană, planul individual de carieră, mecanisme prin care oamenii pot să câștige mai mult, dincolo de salariu, în funcție de performanță”, a declarat ministrul clujean al Educației.

„UBB are foarte puțin spațiu pentru cât de mulți studenți are”

În ceea ce privește infrastructura, atrage atenția asupra lipsei de spațiu adecvat raportat la numărul mare de studenți (peste 40.000), subliniind că standardele actuale sunt diferite față de trecut.

„Dincolo de resursa umană, vorbim despre infrastructură: oricât de mult spațiu spun unii că are UBB-ul, adevărul este că are foarte puțin spațiu pentru cât de mulți studenți are: suntem o comunitate de peste 50.000 de oameni, din care peste 40.000 sunt studenți. Standardele pentru componenta academică s-au schimbat, nu mai e ca în vremea când eram noi studenți, când mai stăteam pe jos, printre mese. Acum, studenții vor spațiu, vor confort, altfel protestează. Atunci, dacă vrei performanță, trebuie să te asiguri că întărești resursa umană și că dezvolți infrastructura”, a mai arătat Daniel David.

Facultatea de Drept avea nevoie de acest sediu de mult timp

Rectorul interimar Universității Babeș-Bolyai Adrian Petrușel, a arătat că acest nou sediu era o necesitate mult așteptată pentru una dintre cele mai performante facultăți ale UBB.

„Este pentru mine o mare bucurie să deschidem astăzi noul sediu al Facultății de Drept, proiect început în 2021, prin achiziționarea unei clădiri pe care astăzi o vedeți transformată într-un sediu modern pentru una dintre cele mai importante și performante dintre facultățile universității noastre. La acest demers au contribuit mulți factori, universitatea în primul rând, prin decontul financiar pe care l-a făcut, proiectul finanțat prin fonduri structurale prin care am realizat această investiție, direcțiile noastre, colegii de la Facultatea de Drept, Ministerul Educației și Cercetării. Este un proiect care rezolvă, pe de o parte, necesitatea unui sediu așa cum Facultatea de Drept îl merita de mult și, colateral, spații eliberate și pentru alte facultăți ale universității noastre. Mă refer la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, care este de asemenea o facultate în dezvoltare și a cărei probleme de spațiu sunt vechi și binecunoscute”, a explicat rectorul UBB Cluj.

Sediu „de cinci stele” pentru studenții la Drept

Noul sediu al Facultății de Drept reprezintă una din investițiile majore ale UBB, clădirea fiind modernizată din fonduri proprii și din fondurile europene alocate, în cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027, proiectului cu titlul Restructurare, reabilitare, modificări interioare și schimbare de destinație Corp C2 din hotel în spatii de învățământ.

În urma acestor investiții, studenții Facultății de Drept vor beneficia de spații didactice și de cercetare moderne – 3 amfiteatre (dintre care unul cu o capacitate de 400 de locuri, celelalte cu aproximativ 200 de locuri), 4 săli de curs cu peste 50 de locuri, 18 săli de seminar cu câte 27 locuri -, o sală de conferințe, o sală de lectură cu 100 de locuri, precum și de spații moderne pt biblioteca facultății și birouri.

Un spațiu modern și incluziv pentru studenții de azi și de mâine

Noul spațiu asigură condițiile necesare de calitate, dar și incluzive desfășurării procesului de predare, inclusiv formării la distanță și online, precum și activităților conexe acestuia. Investițiile în dezvoltarea infrastructurii educaționale în învățământul universitar contribuie la asigurarea accesului la medii de învățare care sprijină dezvoltarea personală, coeziunea socială și dezvoltarea sustenabilă.

Pe termen lung, se urmărește crearea unui spațiu al învățământului superior incluziv, inovator, interconectat și atractiv, iar pe termen scurt atenția este orientată către intensificarea implicării universităților în societate, creșterea finanțării educației, intensificarea digitalizării educației și creșterea rolului acesteia în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite (SDGs), până în 2030.

Investiție majoră pentru educația juridică din Cluj

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 32.855.946,41 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din partea UE și din bugetul național se ridică la 31.721.219,6 lei.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Ideile inovatoare ale tinerilor în domeniul neutralității climatice, premiate de Primăria Cluj cu peste 50.000 de euro

Publicat

Idei inovatoare premiate la Cluj de Primărie

Soluții inovatoare dezvoltate de tineri pentru a sprijini tranziția către neutralitatea climatică au fost premiate, luni, de Primăria Cluj-Napoca.

Premierea a avut loc la Casino – Centrul de Cultură Urbană din Parcul Central „Simion Bărnuțiu” din Cluj-Napoca și a marcat încheierea proiectului „Climate-Neutral and Smart Cities: Planning, Piloting, Inspiring”.

Ideile inovatoare ale tinerilor, premiate cu peste 50.000 de euro

Proiectul este unul internațional, desfășurat alături de parteneri din Norvegia și Islanda, fiind finanțat 100% din fonduri norvegiene.


“Primăria susține constant inițiativele tinerilor care își doresc să transforme orașul nostru într-unul mai bun de trăit pentru ei și pentru toată lumea. Mă bucură faptul că, alături de partenerii noștri instituționali din ecosistemul local reușim constat să finanțăm procese și programe în care tinerii clujeni – una dintre cele mai importante resurse ale orașului nostru – pot învăța, pot experimenta și pot crea impact în comunitate. Îi felicit pe toți pentru implicare și le mulțumesc partenerilor din proiect pentru profesionalismul și eforturile susținute în cadrul acestuia”, a spus Emil Boc, primarul Clujului.

În cadrul evenimentului, partenerii implicați în proiect au prezentat rezultatele obținute și au discutat despre soluțiile inovatoare dezvoltate pentru a sprijini tranziția către neutralitatea climatică. Proiectul a facilitat și schimbul de bune practici între actori locali din România, Islanda și Norvegia, cu accent pe educație, inovație și implicare civică, în special în rândul tinerilor.

Premii pentru echipe formate din studenți UBB și ai Universității din Oslo

Un moment important al evenimentului l-a reprezentat premierea echipelor câștigătoare din cadrul activității „Tehnologie pentru Climă”, coordonată de Primăria Cluj-Napoca și Universitatea Babeș-Bolyai. Cele opt echipe formate din studenți UBB și ai Universității din Oslo au propus soluții pentru provocările: „AI-Driven Carbon Footprint Tracker in Cluj” și „Walk Safe in Cluj”. Echipele au fost premiate, Primăria Cluj-Napoca oferind premii în valoare totală de 18.000 euro.

În cadrul evenimentului au fost prezentate și rezultatele programului Com’ON Cluj-Napoca Green Mission 2030, lansat la începutul acestui an. Inițiativa a sprijinit proiecte propuse de tineri pentru susținerea neutralității climatice și implicarea civică, printr-un fond total de premiere de 33.000 euro oferit de Primărie.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Percheziții la Poieni: Peste 12.000 de țigarete de contrabandă, descoperite de polițiști

Publicat

De

Percheziții la Cluj

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Cluj, alături de colegii din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Huedin și specialiști criminaliști, au efectuat, luni, trei percheziții domiciliare în comuna Poieni.

Un bărbat de 65 de ani este suspectat de contrabandă cu țigări.

Percheziții la Poieni într-un caz de contrabandă cu țigări

Acțiunea s-a desfășurat sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Huedin.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate 12.840 de țigarete, peste 28.000 de lei în numerar, un telefon mobil și mai multe documente relevante pentru anchetă. Toate bunurile ridicate urmează să fie analizate în cadrul procesului penal.

Bărbat de 65 de ani, bănuit că distribuia țigarete de contrabandă

Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2024 și până în prezent, un bărbat în vârstă de 65 de ani ar fi desfășurat activități de aprovizionare și distribuție de țigarete provenite din contrabandă. Produsele ar fi fost oferite atât din locații de depozitare, cât și în diverse locuri stabilite de comun acord cu clienții.

Cercetările sunt în desfășurare pentru a documenta întreaga activitate infracțională.

 

Citește mai departe

CULTURA

Mitropolitul Clujului, despre înlocuitorul episcopului vicar Benedict Bistrițeanul: Până în toamnă vom rezolva. Va fi un om bun

Publicat

De

benedict

Mitropolia Clujului va avea până în toamnă un episcop vicar în locul PS Benedict Bistrițeanul care a fost ales și întronizat episcop de Sălaj, a anunțat, luni, mitropolitul Andrei Andreicuț. 

Întrebat de Cluj24 dacă are un înlocuitor pentru PS Benedict, mitropolitul a spus că încă nu s-a decis.

”Profilul trebuie să fie cam același, un om bun, activ, misionar. Anul acesta, până în toamnă, vom rezolva și această problemă.

Până în toamnă mă descurc singur, dar atunci voi pune un ajutor care să facă treabă cum a făcut și PS Benedict”, a precizat IPS Andrei.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate