Connect with us

ACTUALITATE

Nu mai BATEȚI mingea. Folosirea GRATUITĂ a terenurilor de sport din curtea ȘCOLII, în afara orelor de program, NECONSTITUȚIONALĂ

Publicat


onisifor ghibu

Curtea Constituţională a României a admis sesizarea Guvernului Ciucă şi a stabilit că este neconstituţional proiectul de lege prin se permite folosirea gratuită a terenurilor de sport din curtea şcolii şi în afara orelor de program. La Cluj-Napoca, în principiu, copiii pot folosi terenurile se sport când vor.

Cu majoritate de voturi, CCR „a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Guvernul României şi a constatat că este neconstituţională Legea pentru modificarea art.6 alin.(9) din Legea educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000”, se arată în minuta deciziei.

Este vorba chiar de deschiderea porților școlilor pentru cei care vor să folosească terenurile de sport. Atenție, nu sălile de sport, ci terenurile din curțile școlilor.

Cluj-Napoca a fost poate un „deschizător de drumuri” în acest sens. Copiii pot folosi „curtea școlii” când vor. În acest sens există și o hotărâre a Consiliului Local, care datează din 2009.

Părinții clujeni au cerut acest lucru, spunând că în curtea școlii, copiii lor pot face sport în siguranță și având în vedere că au avut loc lucrări de modernizare a unor școli din oraș, iar asta a presupus și amenajarea curților.

„Atac la adresa sănătăţii fizice şi mintale a copiilor”

„Pe 13 ianuarie, Guvernul, prin mâna premierului Ciucă, a atacat la CCR proiectul de lege prin care elevii au acces gratuit la terenurile de sport din curea şcolii şi în afara orelor de program, respectiv în vacanţe şi în weekenduri.

Decizia domnului premier Ciucă de a ataca la CCR acest proiect de lege, votat de o majoritate covârşitoare în Parlament, de fapt este un atac la adresa sănătăţii fizice şi mintale a copiilor şi a adolescenţilor, care oricum suferă în lipsa unor spaţii potrivite pentru a face mişcare şi pentru a practica diverse sporturi în aer liber”, spunea deputatul USR Tudor Pop, la Palatul Parlamentului, cel care anunțat și faptul că acest proiect de lege a fost atacat de Guvern la CCR.

Citește și: LIVE VIDEO/ Protest în fața Primăriei Cluj-Napoca. ”Scoateți lacătul de la curtea școlii”. Ce spune Emil Boc

El susţinea că, probabil, premierul Nicolae Ciucă „a fost păcălit” că e o idee bună „să păstreze lacătele pe curtea şcolii” de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care „a fost împotriva proiectului pe toată durata traseului parlamentar”.

Deputatul a mai spus că este scandalos să ţii copiii şi adolescenţii „departe de singurele spaţii unde pot desfăşura în siguranţă activităţi sportive şi de recreere şi asta în condiţiile în care ai o epidemie de obezitate în rândul copiilor, când orele de sport şi de educaţie fizică sunt insuficiente, când suntem campioni ai sedentarismului şi bolilor cardio-vasculare la nivel european. Nu mai zic de pandemia care a dat peste cap viaţa tuturor”.

Tot acesta reclamă „lobby-ul acelor directori de şcoli care nu au nicio emoţie când vine vorba să închirieze sala de sport din incinta şcolilor”, la Ministerul Educației.

Acesta a mai menţionat că Guvernul reproşează, în sesizarea de la CCR, faptul că proiectul are formulări neclare.

„Lista rușinii” de la Cluj

La Cluj-Napoca există o decizie a Consiliului Local Cluj-Napoca, în acest sens, iar anul trecut, Poliția Locală, prin sondaj, verifica săptămânal respectarea acesteia.

Tot în vara anului trecut, primarul Emil Boc a mai spus că dirtectorii care nu deschis curțile școlilor trebuie să fie trecuți pe lista rușinii.

Ce spune HCL care a fost adoptată în 6 octombrie 2009:

Art 1. Se aprobă accesul liber al elevilor pe terenurile de sport din incinta unităților de învățământ preuniversitar de pe raza municipiului Cluj-Napoca, amenajate de Primăria municipiului Cluj-Napoca după următoru program:

  • în perioada aprilie – octombrie, până la ora 20.00
  • în perioada noiembrie – martie, până la ora 18.00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică și în timpul vacanțelor școlare, în afara orelor de curs.

Există reticență, din cauza siguranței copiilor

La Cluj-Napoca există, însă, „o reticență” din partea directorilor de școli cu privire la acesastă decizie, spune Lucia Cojocaru, liderul Sindicatului Liber al Învățământului Preuniversitar clujean.

„E o problemă de siguranță. Din punct de vedere al securității nu este normal. Poate să cadă poarta de fier în capul unui copil, poate să fie un alt accident. Cine îi supraveghează pe copii. Copilul trebuie să fie în siguranță, că este în curtea unei instituții. Sunt alții care vandalizează. Normal e răspunderea administratorului”, spune Lucia Cojocaru, care a subliniat că ideea este bună, dar trebuie rezolvate și aceste probleme.

Cum arată proiectul de lege, atacat la CCR

Propunerea de modificare a Articolului 6, aliniatul 9 – „formularea nouă oferă fără echivoc cetățenului dreptul de a folosi gratuit aceste baze, dar cu condiția respectării programului de activități școlare și cluburilor sportive școlare, respectiv universitare.

Regimul accesului persoanelor juridice, pe de altă parte, rămâne neschimbat, decizia permiterii accesului rămânând la latitudinea conducerii unității de învățământ.

De asemenea, unitățile de învățământ vor include în propriile regulamente prevederi cu privire la orarul și maniera în care se face accesul în incinta bazelor sportive proprii…”.

Foto: Scoala „Onisifor Chibu”, Facebook/ Emil Boc

Sursa: Agerpres, Camera Deputaților

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VINOVAT de poluarea de pe Someș, un autotren parcat în spatele Sălii Polivalente Cluj-Napoca. Apele Române continuă intervenția

Publicat

poluare Someș

Apele Române acționează, în continuare, pentru limitarea poluării de pe Someșul Mic, în Cluj-Napoca. Sursa acesteia se pare a fi un autotren parcat în spatele Sălii Polivalente.

„Specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Cluj intervin în continuare pentru limitarea efectelor poluării râului Someșul Mic.

Astfel, aceștia au suplimentat materialul absorbant. Totodată, utilizează și spill sorb, absorbant natural şi biodegradabil pentru reținerea hidrocarburilor.

poluare

Se acționează în continuare pentru limitarea POLUĂRII de pe Someș, în Cluj. VINOVAT, un autotren parcat în spatele Sălii Polivalente

Totodată, am identificat sursa poluării. Aceasta provine de pe amplasamentul Sălii Polivalente și s-a produs din cauza unui autotren care a staționat în zonă.

Având în vedere că atât obiectivul de unde provine poluarea, precum şi faptul că transportul poluanţilor spre râu se face prin reţeaua de pluvial, ambele aflate în administrarea Primăriei municipiului Cluj-Napoca, SGA Cluj a solicitat administrației locale să intervină de urgenţă cu materialele şi mijloacele specifice, astfel încât să fie sistată evacuarea de hidrocarburi.

„Efectul scurgerilor accidentale este local”

Prin evacuarea apelor cu hidrocarburi se aduc prejudicii mediului acvatic, din cauza compoziţiei chimice a acestor compuşi organici cu toxicitate ridicată.

Efectul scurgerilor accidentale este local și nu a fost observată mortalitate piscicolă.

Reamintim faptul că evenimentul a fost sesizat în data de 23 aprilie 2024.
Specialiștii SGA Cluj s-au deplasat imediat la fața locului pentru verificarea cursului de apă în zona semnalată (în aval de Podul Garibaldi). La suprafața apei erau irizații, pe o distanță de aproximativ 500 de metri.

Personalul SGA Cluj a intervenit cu baraje absorbante pentru limitarea efectelor poluării.

Totodată, specialiștii Laboratorului Regional de Calitatea Apelor din cadrul instituției noastre au prelevat probe de apă. În momentul actual, analizele sunt în curs de determinare”, scrie pe pagina de Facebook Apele Române Someș-Tisa.

Citește mai departe

EVENIMENT

L-AȚI VĂZUT? Minor de 17 ani, DISPĂRUT dintr-un centru de plasament din Cluj-Napoca. Sunați la 112

Publicat

claudiu lacatus

La data de 24 aprilie a.c., Poliția municipiului Cluj-Napoca – Secția 5 Poliție a fost sesizată despre faptul că, în cursul zilei de ieri, 23 aprilie a.c., minorul Lăcătuș Claudiu, în vârstă de 17 de ani, ar fi plecat voluntar dintr-un centru de plasament din Cluj-Napoca, iar până în prezent nu s-a întors la domiciliu.

SEMNALMENTE – înălțime aproximativă 1.70 m, 65 de kilograme, constituție atletică, păr negru tuns scurt, față ovală, ochi căprui.

L-AȚI VĂZUT? Minor de 17 ani, DISPĂRUT dintr-un centru de plasament din Cluj-Napoca. Sunați la 112

Nu se cunoaște vestimentația de la momentul plecării.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minor sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Intervenția pentru reparația conductei care s-a spart pe DN1 în Florești a durat aproape 12 ore

Publicat

De

Conducta de apă spartă în Florești, Cluj, pe DN1

Aproape 12 ore a durat intervenția angajaților Companiei de Apă Someș în Florești, pe DN1. Reparația conductei de canalizare care s-a spart marți, a blocat traficul în orele de vârf.

Magistrala care traversează Floreștiul s-a spart în jurul orei 8.00 dimineața, iar intervenția a fost una de durată, fiind vorba de o lucrare complexă la canalul principal.

FOTO. Intervenția pentru reparația conductei care s-a spart pe DN1 în Florești a durat aproape 12 ore

Reprezentanții Companiei de Apă Someș că lucrarea s-a terminat la ora 20.00.

Pentru a putea efectua reparația necesară a fost săpată o groapă în asfalt adâncă de 6 metri, au declarat aceștia pentru Cluj24.ro.

Intervenția s-a făcut în zona străzii Avram Iancu, aproximativ lângă numărul 336.

Pentru că avaria s-a produs pe Drumul Național 1, lucrările au început după ora 8.00 dimineața, pentru a nu bloca total accesul spre și dinspre Cluj-Napoca, însă șoferii au fost nevoiți să stea în coloană aproape toată ziua sau să foloseasă rute alternative.

Foto: Compania de Apă Someș

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Noul subprefect de Cluj, Florentin Burz, învestit în funcție. A fost propus de PSD

Publicat

Florentin Burz, subprefect județul Cluj

Florentin Burz este noul subprefet al județului Cluj. Acesta a fost învestit în funcție, miercuri, la propunerea Organizației Județene PSD Cluj.

El a preluat această funcție după ce subprefectul Răzvan Ciortea a fost eliberat din funcție de către Guvern pentru a putea candida la Primăria Turda, la alegerile din 9 iunie.

Noul subprefect de Cluj, Florentin Burz, învestit în funcție. A fost propus de PSD

Miercuri, 24 aprilie, a avut loc ceremonia de învestire în funcția de subprefect al județului Cluj, a lui Florentin Burz.

După ce a depus jurământul, noul subprefect al județului a ținut să mulțumească președintelui PSD Cluj Vasile Dâncu, secretarului executiv Alexandru Cordoș, dar și predecesorului său și colegilor din organizație pentru încrederea acordată.

Florentin Burz: Voi fi reprezentantul cetățenilor

„Vreau să vă spun că primesc cu modestie și onoare însărcinarea de a fi următorul subprefect al județului Cluj.

Odată cu numirea mea în funcția de subprefect al județului Cluj sunt convins că mi-am asumat o mare responsabilitate, în primul rând pentru cetățenii acestui județ. Consider că nu sunt doar reprezentantul Guvernului în teritoriu, ci și reprezentantul cetățenilor județului Cluj în ceea ce privește relația cu Guvernul.

Îmi asum în totalitate responsabilitatea funcției și voi susține toate măsurile care vor duce la o dezvoltare a județului, printr-un dialog permanent cu autoritățile locale, reprezentanții presei, partenerii de dialog social, și cu cei din mediul privat”, a declarat Florentin Burz.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax