ACTUALITATE
Nu mai BATEȚI mingea. Folosirea GRATUITĂ a terenurilor de sport din curtea ȘCOLII, în afara orelor de program, NECONSTITUȚIONALĂ

Curtea Constituţională a României a admis sesizarea Guvernului Ciucă şi a stabilit că este neconstituţional proiectul de lege prin se permite folosirea gratuită a terenurilor de sport din curtea şcolii şi în afara orelor de program. La Cluj-Napoca, în principiu, copiii pot folosi terenurile se sport când vor.
Cu majoritate de voturi, CCR „a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Guvernul României şi a constatat că este neconstituţională Legea pentru modificarea art.6 alin.(9) din Legea educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000”, se arată în minuta deciziei.
Este vorba chiar de deschiderea porților școlilor pentru cei care vor să folosească terenurile de sport. Atenție, nu sălile de sport, ci terenurile din curțile școlilor.
Cluj-Napoca a fost poate un „deschizător de drumuri” în acest sens. Copiii pot folosi „curtea școlii” când vor. În acest sens există și o hotărâre a Consiliului Local, care datează din 2009.
Părinții clujeni au cerut acest lucru, spunând că în curtea școlii, copiii lor pot face sport în siguranță și având în vedere că au avut loc lucrări de modernizare a unor școli din oraș, iar asta a presupus și amenajarea curților.
„Atac la adresa sănătăţii fizice şi mintale a copiilor”
„Pe 13 ianuarie, Guvernul, prin mâna premierului Ciucă, a atacat la CCR proiectul de lege prin care elevii au acces gratuit la terenurile de sport din curea şcolii şi în afara orelor de program, respectiv în vacanţe şi în weekenduri.
Decizia domnului premier Ciucă de a ataca la CCR acest proiect de lege, votat de o majoritate covârşitoare în Parlament, de fapt este un atac la adresa sănătăţii fizice şi mintale a copiilor şi a adolescenţilor, care oricum suferă în lipsa unor spaţii potrivite pentru a face mişcare şi pentru a practica diverse sporturi în aer liber”, spunea deputatul USR Tudor Pop, la Palatul Parlamentului, cel care anunțat și faptul că acest proiect de lege a fost atacat de Guvern la CCR.
Citește și: LIVE VIDEO/ Protest în fața Primăriei Cluj-Napoca. ”Scoateți lacătul de la curtea școlii”. Ce spune Emil Boc
El susţinea că, probabil, premierul Nicolae Ciucă „a fost păcălit” că e o idee bună „să păstreze lacătele pe curtea şcolii” de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care „a fost împotriva proiectului pe toată durata traseului parlamentar”.
Deputatul a mai spus că este scandalos să ţii copiii şi adolescenţii „departe de singurele spaţii unde pot desfăşura în siguranţă activităţi sportive şi de recreere şi asta în condiţiile în care ai o epidemie de obezitate în rândul copiilor, când orele de sport şi de educaţie fizică sunt insuficiente, când suntem campioni ai sedentarismului şi bolilor cardio-vasculare la nivel european. Nu mai zic de pandemia care a dat peste cap viaţa tuturor”.
Tot acesta reclamă „lobby-ul acelor directori de şcoli care nu au nicio emoţie când vine vorba să închirieze sala de sport din incinta şcolilor”, la Ministerul Educației.
Acesta a mai menţionat că Guvernul reproşează, în sesizarea de la CCR, faptul că proiectul are formulări neclare.
„Lista rușinii” de la Cluj
La Cluj-Napoca există o decizie a Consiliului Local Cluj-Napoca, în acest sens, iar anul trecut, Poliția Locală, prin sondaj, verifica săptămânal respectarea acesteia.
Tot în vara anului trecut, primarul Emil Boc a mai spus că dirtectorii care nu deschis curțile școlilor trebuie să fie trecuți pe lista rușinii.
Ce spune HCL care a fost adoptată în 6 octombrie 2009:
Art 1. Se aprobă accesul liber al elevilor pe terenurile de sport din incinta unităților de învățământ preuniversitar de pe raza municipiului Cluj-Napoca, amenajate de Primăria municipiului Cluj-Napoca după următoru program:
- în perioada aprilie – octombrie, până la ora 20.00
- în perioada noiembrie – martie, până la ora 18.00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică și în timpul vacanțelor școlare, în afara orelor de curs.
Există reticență, din cauza siguranței copiilor
La Cluj-Napoca există, însă, „o reticență” din partea directorilor de școli cu privire la acesastă decizie, spune Lucia Cojocaru, liderul Sindicatului Liber al Învățământului Preuniversitar clujean.
„E o problemă de siguranță. Din punct de vedere al securității nu este normal. Poate să cadă poarta de fier în capul unui copil, poate să fie un alt accident. Cine îi supraveghează pe copii. Copilul trebuie să fie în siguranță, că este în curtea unei instituții. Sunt alții care vandalizează. Normal e răspunderea administratorului”, spune Lucia Cojocaru, care a subliniat că ideea este bună, dar trebuie rezolvate și aceste probleme.
Cum arată proiectul de lege, atacat la CCR
Propunerea de modificare a Articolului 6, aliniatul 9 – „formularea nouă oferă fără echivoc cetățenului dreptul de a folosi gratuit aceste baze, dar cu condiția respectării programului de activități școlare și cluburilor sportive școlare, respectiv universitare.
Regimul accesului persoanelor juridice, pe de altă parte, rămâne neschimbat, decizia permiterii accesului rămânând la latitudinea conducerii unității de învățământ.
De asemenea, unitățile de învățământ vor include în propriile regulamente prevederi cu privire la orarul și maniera în care se face accesul în incinta bazelor sportive proprii…”.
Foto: Scoala „Onisifor Chibu”, Facebook/ Emil Boc
Sursa: Agerpres, Camera Deputaților
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Serviciul de distribuție a gazelor naturale va fi sistat temporar, joi, pe câteva străzi din Florești și o stradă din municipiul Cluj-Napoca.
„Pentru relocarea unei conducte de gaz, solicitată de autoritățile locale, Delgaz Grid este nevoită să sisteze temporar alimentarea cu gaz, joi, 27 martie a.c., între orele 09.00 și 19.00, pe următoarele străzi din localitatea Florești: Valea Gârbăului, Răzoare, Vălean Mărgineanu, Crizantemelor, Traian, Avram Iancu (între nr. 486-504) și strada Colinei din municipiul Cluj-Napoca.
Se OPREȘTE gazul temporar, joi, în Florești și Cluj-Napoca. Vezi străzile afectate
Compania solicită consumatorilor să închidă toate focurile, iar după reluarea distribuției gazelor naturale să supravegheze modul de ardere a acestora timp de 30 minute.
În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugați să anunțe imediat dispeceratul de urgență al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele rețele de telefonie fixă și mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din rețeaua Telekom și cu tariful operatorului din toate celelalte rețele de telefonie).
Regretăm disconfortul creat și le mulțumim clienților pentru înțelegerea și sprijinul acordat pentru desfășurarea acestor lucrări”, se arată în comunicatul companiei.
EVENIMENT
Sabău („U” Cluj), după ce și-a prelungit contractul: Cred că acest club are nevoie de CONTINUITATE

Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul Universității Cluj, a semnat prelungirea contractului până în vara anului 2027. Inițial, Sabău avea de gând să renunțe. Tehnicianul a dezvăluit care au fost motivele care l-au făcut să se răzgândească.
Sabău a ales, în cele din urmă, să îi ofere continuitate clubului pe care l-a adus pentru prima oară în istoria sa în play-off. În plus, antrenorul a fost făcut să se răzgândească de anumiți elevi ai săi.
Sabău („U” Cluj), după ce și-a prelungit contractul: Cred că acest club are nevoie de CONTINUITATE
„Am semnat pentru că mi-am dorit să am continuitate. Alături de fani, de jucători, de conducere, de sponsori am avut un an deosebit. Am considerat că e normal să rămân, chiar dacă am fost tentat să renunț.
Până la urmă, a fost o muncă făcută bine și cred că acest club are nevoie de continuitate. Am vrut să îi răsplătesc pe cei care m-au susținut foarte mult până acum.
M-au încurajat și jucătorii să semnez acest contract. Sigur, în general jucătorii care joacă (n.r.- râde). Am lucrat bine și am început să ne cunoaștem foarte bine. Ne dorim să continuăm ce am făcut până în acest moment”, a declarat Ioan Ovidiu Sabău, conform sport.ro.
CULTURA
VIDEO. O echipă de specialiști de la UTCN a scanat 3D artefacte romane pentru un muzeu din Portugalia

Mai multe artefacte romane au fost scanate 3D de specialiștii Universității Tehnice din Cluj-Napoca – UTCN.
Specialiștii de la Departamentul de Ingineria Proiectării și Robotică – IIRMP s-au deplasat pentru asta la Beja, în Portugalia.
O echipă de specialiști de la UTCN a scanat 3D artefacte romane pentru un muzeu din Portugalia
Artefactele romane se află la muzeul Rainha Dona Leonor din Beja. Orașul portughez, arată reprezentanții UTCN, era cunoscut în perioada romană sub numele de Pax Julia. Mai mult, Beja a fost un important centru administrativ și comercial în provincia Lusitania, fiind și capitala regiunii administrative Conventus Pacensis.
”Acum, colegii noștri contribuie la digitizarea patrimoniului cultural din expoziția Nucleo Visigotico, păstrând astfel vie istoria acestor locuri”, au transmis reprezentanții UTCN.
CULTURA
A murit cunoscutul romancier și realizator TV clujean Radu Țuculescu. Pe 5 aprilie urma să-și lanseze o nouă carte

Cunoscutul romancier, dramaturg, traducător și realizator TV clujean Radu Țuculescu a decedat la vârsta de 76 de ani, din cauza unor probleme de sănătate.
Născut pe 1 ianuarie 1949 la Târgu Mureș și crescut la Reghin, Radu Țuculescu a fost nepotul marelui pictor Ion Țuculescu și tatăl prozatorului Răzvan Țuculescu. Radu Țuculescu a fost unul din cei mai prestigioși romancieri ai generației sale. A fost distins de-a lungul carierei sale cu numeroase premii la nivel național, iar începând cu 2007 a cunoscut un real succes și în afara granițelor.
A murit cunoscutul romancier și realizator TV clujean Radu Țuculescu. Pe 5 aprilie urma să-și lanseze o nouă carte
Romanele sale au fost traduse, până în prezent, în Germania, Franța, Italia, Austria, Ungaria, Serbia, Cehia, Israel, iar piesele de teatru în cehă, maghiară, italiană, franceză, ebraică, engleză. Din 2008 piesele sale au intrat în repertoriul permanent al teatrului Orfeus din Praga fiind astfel cel mai jucat dramaturg român contemporan în Cehia.
A copilărit în Reghin, acolo unde părinții săi s-au stabilit din 1949 până în prezent. A urmat Școala Germană din Reghin, apoi Liceul de Muzică din Târgu Mureș și Liceul de Muzică din Cluj, după care urmează Academia de Muzică ”Gh. Dima” din Cluj-Napoca, secția vioară.
Între 1967 și 1974 conduce Cercul de teatru și pantomimă ”Atelier”, montând piese din autori clasici și contemporani (între altele o dramatizare după Gabriel Garcia Marquez), precum și piese proprii. După 1990 și-a continuat activitatea teatrală, participând și la festivaluri naționale și internaționale (Franța, Italia, Rusia, Maroc, Canada, Ungaria, Germania, Cipru, Olanda, Cehia etc.).
„A debutat cu poezii în revista Steaua”
După terminarea facultății a fost redactor la Radio Cluj (1972-1985), iar după desființarea studioului de radio din ordinul lui Ceaușescu, devine violonist la Filarmonica de Stat din Cluj-Napoca (1985-1989), apoi a fost redactor și realizator la TVR Cluj (între 1990 și 1996, șeful secției muzical-culturale).
A debutat cu poezii în revista Steaua (1966), debutul publicistic având loc în Amfiteatru (1967), cu articolul Despre teatrul studențesc. Colaborează la Viața Studențească, Amfiteatru, Echinox, Napoca Universitară, Vatra, Tribuna (unde susține, din 2003, rubrica permanentă de publicistică ”Ex Abrubto”, transformată, din 2007, în ”Scrisori către președinte”). Povestirile sale au fost traduse în Ungaria, Rusia, Austria, Cehia etc. A realizat filme (reportaje) pentru televiziune în Belgia, Tunisia, Egipt, Spania, Portugalia, Austria etc. A beneficiat de mai multe burse de creație la Paris, Basel, Viena sau Berna.
A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj, membru fondator ASPRO și al Societății Oamenilor de Cultură și Știință Bihor. Numeroase traduceri din literatura elvețiană contemporană de expresie germană și austriacă contemporană. A publicat, până în prezent, peste zece volume de poezie (bilingvă) și cinci volume de proză scurtă la editurile Biblioteca Revistei Familia și Cogito. A publicat de asemenea în reviste literare din Rusia, Ungaria și Elveția. A fost tradus în limbile germană, cehă, maghiară, franceză și italiană.
Pe 5 aprilie 2025 urma să aibă lansar
ea cărții „Povestirile mamei bătrâne. Satul de la marginea lumii”. Aceasta va fi lansată in memoriam pe 12 aprilie, la Târgul de Carte „Gaudeamus”.
Romancierul va fi înmormântat în orașul copilăriei sale, Reghin.
Sursa: Wikipedia