Connect with us

EVENIMENT

Nu cădeți pradă ESCROCILOR! O clujeancă explică ce trebuie să faci ca să nu fii înșelat dacă vrei să vinzi pe internet

Publicat


foto vanzare

Catrina P., o tânără din Cluj care a dorit să vândă niște produse pe internet, a fost cât pe ce să fie înșelată, dar și-a dat seama în ultimul moment de acest lucru atunci când „cumpărătorul” i-a cerut date despre card.

Tânăra a postat un text pe contul său de Facebook în care le atrage oamenilor atenția despre acest mod de escrocherie.

„Aveți grijă la escrocii de pe net, în special când alegeți să vindeți produsele cu livrare și nu cu predare personală! De regulă, ei acționează după următorul scenariu:

1. Se arată interesați de produs și cer mai multe detalii;

2. Doresc să cumpere produsul cu livrare prin intermediul unei firme de curierat, deși in cazul meu era specificat clar ca e doar cu predare personală;

3. Se oferă să îți trimită un link în care aparent trebuie să introduci datele cardului pentru a fi virată suma, dar tocmai aici e capcana, deoarece ei nu cer contul IBAN, utilizat pentru încasarea banilor în cont, dar îți solicit numărul de card, termenul de valabilitate al cardului si CVV – date care sunt utilizate pentru a face plăți și nu pentru a primi banii;

4. Pentru a fi mai convingători, folosesc des fraze precum: „tranzacția este sigură”, „toate costurile sunt suportate”, „primiți banii pe card” etc.;

5. Îți trimit instrucțiuni clare cu pașii pe care trebuie să îi urmezi.

Nu cădeți pradă escrocilor! Mai jos vă atașez și pozele cu o conversație după ce am publicat un anunț de vânzare pe olx”, a transmis clujeanca pe contul său de Facebook.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Preț RECORD la imobiliare, în august, la Cluj: 2.836 euro/mp! Creștere de 19,5% față de luna precedentă

Publicat

De

Piața imobiliară din Cluj-Napoca a înregistrat o creștere spectaculoasă în luna august 2024, cu o majorare de +19,56% față de luna precedentă. Prețul mediu pe metru pătrat a atins un nou record: 2.836 de euro!

În luna august 2024, prețurile locuințelor din Cluj-Napoca au avut o creștere de +19,56% față de luna precedentă, impulsionată de intensificarea activității tranzacționale din ultimele 2 luni, arată o analiză Blitz Imobiliare.

Cartierele cu cele mai mari prețuri

În unele zone ale Clujului, scumpirile au fost impresionante. În cartierul Europa, prețurile au explodat cu +52,07%, ajungând la 4.328 de euro pe metru pătrat, cel mai ridicat nivel din oraș.

În Bună Ziua, creșterea a fost de +42,88%, iar prețul mediu a depășit pragul de 3.000 de euro/mp, ajungând la 3.052 de euro.

Florești și Apahida au avut creșteri semnificative, de +18,93% și +24,84%, iar în Mănăștur prețurile au crescut cu +21,82%, ajungând la 2.708 euro/mp.

În alte cartiere, cum ar fi Mărăști, prețurile au urcat moderat cu +3,55%, ajungând la 3.007 euro/mp.

Scăderi ale prețurilor, în mai multe cartiere

În același timp, în zona centrală a fost înregistrată o scădere de -11,97%, cu un preț mediu de 2.781 de euro/mp. De asemenea, cartierul Plopilor a înregistrat o scădere moderată de -8,3%, prețul mediu fiind de 3.093 de euro/mp.

Cartierul Zorilor a înregistrat o scădere de -2,64%, cu un preț mediu de 2.773 euro/mp.

Astfel, evoluția pieței imobiliare pe segmentul vânzărilor de apartamente în Cluj-Napoca a fost de-a dreptul spectaculoasă de-a lungul anului 2024. De la prețuri de sub 1.500 euro/mp, ca minime ale orașului, s-a ajuns la prețuri de peste 3.000 de euro/mp, în mai multe cartiere ale orașului – Bună Ziua, Mărăști, Plopilor și Europa.

Citește mai departe

ECONOMIE

Indicii ROBOR, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la credite, se apropie de 5,50%

Publicat

De

ROBOR la 3 luni

Indicii ROBOR încearcă să țină pasul cu dobânda de referință.

Este vorba de scăderea de un sfert de punct procentual operată de BNR la începutul lunii august, când a adus dobânda de referință de la 6,75 la 6,50% și pe cea la facilitatea de depozit de la 5,75 la 5,50% , arată economistul Radu Georgescu.

Indicii ROBOR, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la credite, se apropie de 5,50%

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a continuat procesul de scădere de la 5,56 la 5,55%, cea mai mică valoare începând cu 17 mai 2022.

Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 5,61% iar cel la 12 luni la 5,65%, valori comparabile cu cele de la jumătatea lui mai 2022.

IRCC, mai ridicat decât indicele ROBOR

Această evoluție, care s-ar putea accentua la penultima ședință de politică monetară a BNR, care se va desfășura în octombrie, unde s-ar putea decide o nouă reducere de un sfert procentual a ratei de referință, va avea ca efect o scădere a ratelor la creditele luate înainte de 2019, când a fost introdus IRCC.

Pentru o perioadă de câteva luni, indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) va fi mai ridicat decât cel al ROBOR la trei și șase luni, arată economistul Radu Georgescu.

În prezent, indicele se situează la 5,86% iar începând cu octombrie va crește la 5,99%.

Plasamentele în monedele de la marginea zonei euro, impulsionate

Trezoreria s-a împrumutat luni pentru scadența mai 2027 cu 495 milioane lei, față de o valoare programată de 500 milioane lei, la un randament mediu anual de 6,23%.

Finanțele au redeschis și o emisiune scadentă în februarie 2032, cu valoare programată de 500 milioane lei, prin intermediul căreia a atras 450 milioane lei, la un randament de 6,65%/an.

Nivelul redus al aversiunii față de risc a impulsionat plasamentele în monedele de la marginea zonei euro, care s-au apreciat marginal.

Euro a scăzut

Cursul euro a scăzut de la 4,9755 la 4,9738 lei, minim care nu a mai fost atins de la sfârșitul lui iulie.

Cotațiile au coborât la 4,973 – 4,975 lei.

Înainte de publicarea vineri a datelor privind piața muncii din Statele Unite, euro s-a depreciat la 1,1033 – 1,1073 dolari, iar media monedei americane a crescut de la 4,4950 la 4,5050 lei.
Media francului elvețian a scăzut de la 5,29 la 5,2871 lei. În schimb, cursul lirei sterline a crescut de la 5,9032 la 5,9089 lei.

A crescut prețul gramului de aur

Prețul gramului de aur a crescut la 362,4655 lei, efect al aprecierii monedei americane în timp ce metalul galben stagna la 2.489,10 – 2.507,10 dolari/uncie.

În regiune, media monedei maghiare s-a depreciat marginal la 392,89 forinți/euro, în timp ce cursul celei poloneze s-a întărit la 4,2757 lei.

După ce a testat luni pragul de 57.000 dolari, bitcoin se tranzacționa între 58.749 și 59.805 dolari. Ethereum fluctua în culoarul 2.495 – 2.552 dolari.

 

Citește mai departe

POLITICA

George Simion: Suntem singurul partid îngrijorat de securitatea românilor!

Publicat

george

Președintele AUR, George Simion, a declarat, după votul cu privire la donarea sistemului Patriot către Ucraina, că AUR este singurul partid care s-a împotrivit acestui demers. Potrivit acestuia, poziția AUR a demonstrat că este „singurul partid care este îngrijorat de securitatea românilor”.

„Faptul că suntem singurul partid care se împotrivește donării sistemului Patriot către Ucraina nu arată decât un singur lucru: suntem singurul partid care este îngrijorat de securitatea românilor. Iar din decembrie încolo, când se va schimba puterea, cei care au fost în situația de ilegalitate în perioada mai-septembrie 2024 vor fi acuzați de legea penală pe care au încălcat-o”, a spus liderul AUR de la tribuna Parlamentului.

Anterior, la dezbaterea inițiativelor legislative aflate pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, George Simion a precizat că „ce se întâmplă acum prin Parlament este acoperirea unora care nu vor să fie acuzați mai târziu de înaltă trădare”.

Iohannis, chemat de Biden

„Cronologia este de fapt următoarea: pe 7 mai, Klaus Iohannis merge la Washington, chemat de Joe Biden, o întâlnire intempestivă despre care nimeni nu știa; joi, 20 iunie, CSAT-ul anunță, deși Statul Major al Armatei a spus altceva, că România donează Ucrainei un sistem Patriot; pe 10 iulie, președintele Iohannis anunță că România va fi recompensată rezonabil de NATO pentru această donație pe care o facem.

Cât de slugi

Cât de slugi am ajuns? De fapt, ce se întâmplă acum prin Parlament este acoperirea unora care nu vor să fie acuzați mai târziu de înaltă trădare, pentru că un stat terț a intervenit și ne-a impus această donație pe care noi o facem. Am fost recompensați rezonabil: 4,8 miliarde de dolari avem voie să ne împrumutăm în continuare de la Statele Unite să cumpărăm echipament și tehnică militară.

Nu știm dacă este pentru populația României. S-ar putea să fie în continuare o donație pentru Ucraina. Bravo, felicitări, dar să nu creadă cei care au săvârșit infracțiunea de înaltă trădare că o să scape”, a declarat George Simion.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Două garaje au ars într-un incendiu la Dej. A explodat o butelie

Publicat

De

Incendiu la Dej

Incendiu de proporții la Dej. Două garaje au ars, iar pompierii au reușit să stingă flăcările înainte să se extindă la un bloc de locuințe.

Cel mai probabil, incendiul a izbucnit de la o defecțiune apărută la o butelie.

FOTO. Două garaje au ars într-un incendiu la Dej. A explodat o butelie

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej sunt cei care au intervenit marți seara pentru a stinge un incendiu care a afectat două garaje pe strada Zmeurei din Municipiul Dej.

Apelul de urgență a venit în jurul orei 20.40, iar la misiune au participat două autospeciale cu apă și spumă.

Un garaj a ars în totalitate

Potrivit ISU Cluj, incendiul s-a manifestat generalizat la un garaj pe o suprafață de aproximativ 30 de mp.

Totodată, flăcările s-au extins parțial la un al doilea garaj, pe o suprafață de aproximativ 15 mp.

Obiectivul pompierilor a fost protejarea altor trei garaje, precum și a unui bloc de locuințe situat la 5 metri de locul incendiului.

Pompierii au stins focul înainte să se extindă

Echipajele ISU Cluj au reușit să localizeze incendiul și l-au stins în limitele găsite.

De asemenea, în interiorul garajului de la care a izbucnit incendiul se aflau două butelii, una dintre acestea explodând.

Cealaltă a fost scoasă de către pompieri.

Din fericire, nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale.

Potrivit ISU Cluj, cel mai probabil, incendiul a izbucnit de la o defecțiune apărută la o butelie, în momentul în care a fost verificată de către proprietar.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax