Connect with us

EVENIMENT

Noul președinte american, Donald Trump, felicitat de Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă

Publicat


Donald Trump

”România este un aliat strategic puternic și angajat al SUA”, este mesajul transmis de președintele României, Klaus Iohannis, care l-a felicitat pe Donald Trump, noul președinte ales al Americii.

Mesaje de felicitare au venit și din partea prim-ministrului Marcel Ciolacu și președintelui Senatului României, Nicolae Ciucă, ambii candidați la funcția de președinte al României.

Donald Trump a anunțat că a câștigat alegerile prezidențiale din SUA și revine la Casa Albă.

Noul președinte american, Donald Trump, felicitat de Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă

Președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu au transmis, miercuri dimineață, mesaje de felicitare pentru Donald Trump.

„Felicitări, președinte ales Donald Trump, pentru victoria ta! România este un aliat strategic puternic și angajat al SUA. Prin eforturile noastre comune, vom aduce pace și prosperitate atât pentru țările noastre, și nu numai, apărând interesele noastre comune”, a transmis Klaus Iohannis, potrivit Mediafax.

Marcel Ciolacu: Leadershipul președintelui Trump va asigura pacea, securitatea și prosperitatea

Un mesaj similar a transmis și premierul Marcel Ciolacu.

„Felicitări președintelui Trump pentru această victorie istorică! Sunt convins că vom lucra împreună pentru întărirea relațiilor transatlantice și pentru a duce la un nou nivel Parteneriatul nostru Strategic, căruia îi vom adăuga o dimensiune economică mult mai puternică. Leadershipul președintelui Trump va asigura pacea, securitatea și prosperitatea cetățenilor noștri!”, scrie pe platforma X Marcel Ciolacu.

Nicolae Ciucă vede o dezvoltare a cooperării cu SUA

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, l-a felicitat și el pe Donald Trump pentru realegerea sa în funcția de președinte al SUA.

„Mă voi asigura că puternica noastră cooperare cu SUA se va dezvolta, mai ales acum, în vremuri de criză, când România și întreaga lume liberă se confruntă cu multiple amenințări”, afirmă Ciucă.

„Îl felicit pe președintele Donald Trump pentru realegerea sa și îi urez succes lui și Statelor Unite ale Americii. Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a întări Parteneriatul nostru Strategic. Mă voi asigura că puternica noastră cooperare cu SUA se va dezvolta, mai ales acum, în vremuri de criză, când România și întreaga lume liberă se confruntă cu multiple amenințări. Siguranța și securitatea României sunt prioritatea mea”, a scris pe Facebook Nicolae Ciucă.

Foto: Donald Trump/Facebook



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Alexandru Cordoș (PSD Cluj): Oamenii de la munte știu că PSD nu i-a uitat niciodată (PE)

Publicat

Alexandru Cordoș, PSD

Dezvoltarea a 40 de localități din județul Cluj va fi susținută prin strategia națională a Zonei Montane, anunță Alexandru Cordoș.

Alexandru Cordoș: Oamenii de la munte știu că PSD nu i-a uitat niciodată

Dezvoltarea a circa 40 de localități montane din județul Cluj ar urma să fie susținută prin Strategia de Dezvoltare a Zonei Montane, a cărei elaborare ar urma să fie finalizată până la mijlocul anului următor, a anunțat Alexandru Cordoș, candidatul PSD Cluj pentru Senatul României.

Parlamentul României a aprobat în iulie 2018, Legea Muntelui (Legea 197/2018) prin care se reglementează modalitățile de protecție și dezvoltare durabilă a zonei montane.

România este una dintre puținele țări europene care a reușit să elaboreze și să dezvolte un cadru legislativ și instituțional dedicat sprijinirii, dezvoltării și creșterii rezilienței comunităților din Carpați.

”Prin Forumul Montan din România, organizație de utilitate publică cu 30 de ani de experiență în promovarea dezvoltării durabile a zonelor montane am contribuit la elaborarea Legii Muntelui.

Zona montană este considerată ca defavorizată din multe puncte de vedere, dar este și un spațiu cu un potențial imens, ce oferă foarte multe oportunități”, a declarat Alexandru Cordoș, candidatul PSD Cluj pentru Senatul României.

Până acum la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost elaborată, cu susținerea specialiștilor Băncii Mondiale, o schiță de proiect a Strategiei de Dezvoltare Integrată a Zonei Montane care a fost supusă procedurii de dezbatere publică în vara anului 2024.

Zona montană are nevoie de politici publice adecvate

Partidul Social Democrat susține dezvoltarea durabilă a zonei montane prin șapte piloni de bază: punerea în valoare a resurselor naturale și umane, creșterea nivelului de trai, stabilizarea populației, menținerea identității culturale, creșterea puterii economice la nivel local și național, în condițiile păstrării echilibrului ecologic și protecției mediului natural.

PSD consideră că zona montană are nevoie de politici publice adecvate căci este vorba de circa 38% din suprafața țării, cu o populație de 4,89 milioane de locuitori, adică peste 25% din populația României. Sunt peste 900 de localități montane cu un specific aparte.

În județul Cluj, sunt 40 de localități montane, reprezentând jumătate din numărul total de localități ale județului. Subiectul dezvoltării durabile și integrate a acestor comunități este important pentru candidații PSD Cluj.

”Oamenii de la munte știu că PSD nu i-a uitat niciodată”, a subliniat Alexandru Cordoș, care a adăugat că va susține în Parlamentul României creșterea calității vieții și a bunăstării locuitorilor de la munte.

”Voi susține punerea în practică a tuturor prevederilor Legii Muntelui, dezvoltarea cadrului instituțional existent, sprijinirea cercetării și inovării în zonele montane, și voi propune înființarea în Parlamentul României a unui Grup de sprijin pentru zona montană, după modelul celor existente în Franța, Austria și Italia (“Gruppo Parlamentari Amici della Montagna / Grupul Parlamentar Prietenii Munților”)”, a mai arătat liderul social democrat clujean.

CMF: 11240017

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. 18 elevi clujeni care CHIULEAU de la ore, trimiși de polițiști la școală

Publicat

De

Elevi chiulangii

Polițiștii au desfășurat o nouă acțiune de combatere a absenteismului școlar în Cluj-Napoca, Aceștia au găsit mai mulți elevi care deși aveau ore nu erau în sălile de clasă.

Acțiunea a avut loc între orele 9.00 și 11.00.

18 elevi clujeni care CHIULEAU de la ore, trimiși de polițiști la școală

Polițiștii de la Secția 3 din Cluj-Napoca au desfășurat o acțiune de combatere a absenteismul școlar și delincvenței juvenile.

Aceștia au identificați în două ore 18 de elevi, din mai multe unități de învățământ, care lipseau de la cursuri. Aceștia au fost consiliați și îndrumați apoi spre unitățile școlare.

Au fost verificate și magazine care ar putea vinde alcool și tutun minorilor

De asemenea, polițiștii au făcut verificări și au instruit operatorii economici cu privire la reglementările privind interzicerea comercializării băuturilor energizante, a produselor alcoolice și a tutunului către minori.

 

Reprezentanții IPJ Cluj au transmis că vor fi organizate frecvent astfel de acțiuni pentru a monitoriza respectarea legislației și pentru a garanta un climat optim de siguranță pentru minori.

Foto: IPJ Cluj

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Cum au fost descoperite pe dealurile din Șimleu Silvaniei comorile barbarilor. Sunt expuse la Muzeul de Istorie din Cluj

Publicat

Șimleu

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca găzduiește una dintre cele mai semnificative expoziții ale sale, prezentând tezaure unice la nivel mondial ale comorilor barbarilor care includ bijuterii, medalioane, vase din aur și argint, împrumutate din colecțiile a peste zece muzee din țară și din străinătate. Cele mai valoroase piese ale colecției fac parte din tezaurul de la Șimleu Silvaniei- o descoperire fundamentală din perioada migrațiilor popoarelor germanice numite barbare.

În afară de fibula imperială de onix- unică în lume, acesta mai conține alte zece care fac parte din vestimentația feminină gepidă din Câmpia Tisei și Transilvania, alături de 15 medalioane și un lanț unic de aur cu 52 de amulete.

Teritoriul Transilvaniei ascunde o colecție impresionantă de artefacte

Agnes Găzdac, muzeograf în cadrul cabinetului numismatic al MNIT, menționează că cercetătorii au ajuns la concluzia că tezaurul din regiunea Transilvaniei a fost acumulat de-a lungul a peste 150 de ani. E vorba de bijuterii, piese vestimentare, vase și cazane hunice și oseminte, descoperite în diverse județe ale regiunii.

De exemplu, în județul Bihor, la Valea lui Mihai, a fost descoperit mormântul unui bărbat echipat cu un coif și o spadă de pe timpurile Regatului Gepidic. În județul Mureș au fost descoperite peste 70 de morminte care formează cimitirul de la Ernei- cea mai mare necropolă din a doua jumătate a secolului V.

În Turda, județul Cluj, au fost descoperite morminte care datează din perioada gepidică timpurie ce conțin cranii deformate artificial. Tot la Cluj, în Florești, a fost dezgropată o piesă unică – un colier compus din nouă pandantive, caracteristic pentru aristocrația gepidă care și-a dezvoltat centrul de putere în valea Someșului Mic.

În principal, piesele reprezentau moșteniri de familie. Ultimele artefacte descoperite datează de la mijlocul sec al V-lea.Arheologii consideră că tezaurul ar fi fost îngropat pentru a-l proteja, în contextul expansiunii hunilor.

Au venit la plantat cartofi, dar în schimb au găsit o comoară

Totuși, adevăratele comori arheologice sunt cele descoperite în urma săpăturilor din Șimleu Silvanie. De facto, specialiștii vorbesc de două tezaure din această zonă: unul descoperit la finalul secolului al XVIII-lea păstrat în colecția vieneză, iar celălalt descoperit la final de secol XIX care se află în Muzeul Național din Budapesta. Ambele se datorează unor descoperiri întâmplătoare și par să provină din același loc: dealul Măgura.

Prima comoară a fost descoperită întâmplător la 3 august 1797 de către doi băieți ciobani, Petru Borcea și Simion Bocor. Ea constă dintr-o serie de 15 medalioane (dintre care unul e pierdut), un lanț unic de aur cu 52 de amulete pandantiv, precum și 24 de inele din folie de aur, un pandantiv în formă de disc, un inel, un fragment de brățară și un pandantiv în formă de figură umană.

Cea de-a doua comoară a fost găsită la 20 aprilie 1889 de mai mulți zilieri care plantau cartofi. Ulterior, ea a fost însușită de primarul Șimleului. Aceasta constă dintr-o magnifică fibulă de onix, alte zece fibule prețioase decorate cu aur și bijuterii, un inel de depunere a jurământului și trei boluri de aur. Întotal, sunt 73 de obiecte magnifice de aur și argint. Ele mărturisesc relațiile dintre romani și teutonii răsăriteni, adică gepizii, în timpul secolelor al IV-lea și al V-lea d.Hr.

Setul de medalioane de la Șimleu Silvaniei- piese unice în lume

Descoperite în 1797, cele 15 medalioane cu reprezentări ale împăraților romani fac parte din tezaurul nr.1 de la Șimleu Silvaniei. Paisprezece dintre ele au ajuns la „Cabinetul Imperial de Monede și Antichități” de la Viena. În funcție de modul și locul de producție medalioanele se împart în 2 grupuri: 12 emise de monetăriile oficiale ale Imperiului Roman și trei imitații,  confecționate în Barbaricum- teritorii la nord de Dunăreși est de Rin.

Dintre ele, cel mai important e „Imitația lui Valens – multiplum de 36 soldi care reprezintă, totodată, și cel mai greu medalion care s-a păstrat din antichitate până astăzi. Alte două medalioane de acest gen sunt păstrate la Viena și Berlin.

Găsirea acestor medalioane furnizează o informație istorică importantă și anume, că populația barbara din zonă era condusă de un lider care își asuma titulatura de rege. Reprezentanții elitelor barbare, în încercarea de a se asemăna împăraților romani, purtau aceste medalioane ca pe niște însemne imperiale. Ele erau folosite ca mijloc de legitimare politică, conferind purtătorului protecție și putere.

Cum de au ajuns medalioanele la barbari? Cu ele, Imperiul Roman târziu cumpăra pacea și loialitatea popoarelor barbare aliate (foederati), printre care se numără și popoarele est-germanice care au ocupat zona Transilvaniei la sf. sec. IV- înc. sec. V.  Astfel, acestea erau trimise liderilor barbari ca daruri sau tribute anual.

Fibula cu onix- o piesă unicat în lume

Fibula cu onix de la Șimleu Silvaniei e o dovadă vie a relațiilor complexe dintre elitele barbare și Imperiul Roman târziu. Ea reprezintă o agrafă de metal folosită în antichitate pentru a prinde haina pe umăr sau pe piept. Privită în ansamblu, forma ei imită un opaiț roman, iar elementul decorativ central e o piatră de onix perfect fațetată. Ea servea la prinderea mantiei, fiind un accesoriu important al veșmântului de paradă al împăratului.

De ce a fost organizată expoziția?

Prin intermediul expoziției ”Războinici uitați și podoabe eterne – Barbari migratori în timpul crizei imperiului roman (secolele V-VI d.H.), organizatorii Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca au dorit să accentueze importanța epocii migrațiilor care a influențat tranziția de la societatea antică la cea medievală, subliniind, totodată, diversitatea culturală a bazinului carpatic, o zonă de importanță strategică din antichitate.

„Prin acest demers, MNIT continuă colaborarea cu instituții culturale de talie mondială, cele mai importante artefacte ale expoziției făcând parte din tezaurul de la Șimleu Silvaniei, descoperit în două etape (1797, 1889) și aflat în colecțiile Muzeului de Istoria Artei (Kunsthistorisches Museum) din Viena și ale Muzeului Național Maghiar (Magyar Nemzeti Múzeum) din Budapesta.

Acest tezaur este considerat una dintre cele mai importante descoperiri din perioada migrațiilor, atât la nivel regional, cât și european, iar artefacte din cele două tezaure sunt expuse pentru prima dată în Transilvania, locul lor de descoperire”, a afirmat Felix Marcu, manager MNIT.

Expoziția- un spațiu imersiv

Organizatorii au încercat să se ridice la standardele secolului al XXI-lea, oferind publicului o adevărată experiență imersivă. Astfel, expoziția conține diverse animații, videoclipuri informative, scanări 3D și chiar un ghid audio.Cu acest scop a fost gândită o platformă pe care vizitatorii o pot utiliza pentru a asculta mici prezentări despre fiecare artefact.

Tezaurul se va afla la Cluj-Napoca până în martie 2025 și poate fi vizitat în cadrul expoziției de la MNIT de marți până duminică de la 10 la 18, prețul unui bilet variind între 5 și 40 de lei.

Paula Mariuța

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Sportivii de la CSU Cluj au CANTINĂ proprie din această lună

Publicat

cantina

Începând de luni, sportivii Clubului Sportiv Universitatea Cluj vor beneficia de o cantină dedicată exclusiv lor. Cu un spațiu de 70 de metri pătrați, această facilitate va oferi un mediu propice pentru alimentația sănătoasă și recuperarea optimă a sportivilor.

cantina

cantina

FOTO. Sportivii de la CSU Cluj au CANTINĂ proprie din această lună

Cantina este situată la aceasi adresă cu căminul sportivilor. La această cantină vor putea lua masa de prânz 80-90 de sportivi de la secțiile Clubului Sportiv Universitatea Cluj. Investitia de 50.000 lei a fost făcută din bugetul clubului.

„Cantina va fi dotată cu un meniu variat, adaptat nevoilor nutriționale ale sportivilor, asigurându-se astfel că vor dispune de energia necesară pentru antrenamente și competiții. Suntem încântați să facem acest pas important în sprijinul performanțelor sportivilor noștri și să le oferim condiții mai bune pentru a se concentra pe ceea ce știu să facă cel mai bine”, scrie pe site-ul clubului.

cantina

cantina

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax