Connect with us

EVENIMENT

Noul birou local al UE se deschide la Cluj-Napoca, de Ziua Europei, 9 Mai

Publicat


La 9 Mai 2021, la Cluj-Napoca se sărbătorește Ziua Europei cu o noutate. Europe Direct Cluj, noul birou local al Uniunii Europene, parte a rețelei Europe Direct care funcționează în toate statele membre sub coordonarea Comisiei Europene, își deschide oficial porțile.

Europe Direct Cluj este un centru de informare unde fiecare cetățean interesat poate să apeleze pentru a întâlni un expert pe probleme europene, pentru a pune întrebări despre UE, pentru a discuta despre viitorul UE cu alți cetățeni europeni și pentru a găsi referințe pentru alte surse de informații și rețele.

Europe Direct Cluj va organiza activități cum ar fi dezbateri locale cu toate părțile interesate, crearea de parteneriate locale, inclusiv cu presa sau școlile și va susține instituțiile europene pentru o mai bună înțelegere a  specificităților, preocupărilor și opiniei publice din Zona Metropolitană Cluj. Adresa la care funcționează Europe Direct Cluj este str. Virgil Fulicea nr. 1, ap. 1.

Europa, accesibilă clujenilor

Pe scurt, scopul Europe Direct Cluj este de a face Europa mai accesibilă clujenilor, dar și de a dezbate împreuna cu ei despre Uniunea Europeană și politicile sale, priorități și viitor.

În această perioadă Europe Direct Cluj, ca de altfel toate centrele Europe Direct din UE, este preocupat de Conferința privind viitorul Europei, un exercițiu democratic paneuropean major, primul de acest tip! Pe https://futureu.europa.eu/  platforma digitală multilingvă interactivă, cetățenii și părțile interesate pot să își prezinte ideile lor privind viitorul Europei.

Toate măsurile impuse de pandemia Covid19 vor fi respectate.

Conferință privind viitorul Europei

La 19 aprilie 2021, cele trei instituții ale Uniunii Europene – Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul de Miniștri – au inițiat împreună o Conferință privind viitorul Europei, care își propune să le acorde cetățenilor un rol mai important în elaborarea politicilor UE.

Posibilele teme ale conferinței sunt menționate în declarația comună și includ: sănătatea, schimbările climatice, echitatea socială, transformarea digitală, rolul UE în lume și modalitățile de consolidare a proceselor democratice care guvernează UE.

Cetățenii participanți vor decide, în cele din urmă, ce subiecte se vor discuta în cadrul conferințe


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ECONOMIE

Tudorel Andrei (INS): România ar putea avea 3,2 milioane de exploataţii agricole, în scădere de la 3,6 milioane

Publicat

Preşedintele Institutului Naţional de Statistică România, Tudorel Andrei, estimează că România ar putea avea 3,2 milioane de exploataţii agricole după efectuarea Recensământului General Agricol, în scădere raportat la numărul identificat la ultimul recensământ, de 3,6 milioane de exploataţii agricole.

„10 mai, adică ziua de azi, coincide cu lansarea culegerii datelor de recensământ, operaţiune care va fi până la sfârşitul lunii iulie. Este o perioadă foarte importantă, dar eu aş vrea să spun câteva lucruri legate de complexitatea acestei acţiuni. Este una din acţiunile foarte complexe din cel puţin următoarele motive. În primul rând numărul mare de exploataţii agricole pe care trebuie să le intervievăm în această perioadă.

Aşa cum sublinia şi domnul ministru Oros, România are o particularitate cu totul aparte în context european, numărul foarte mare de exploataţii agricole. La ultimul recensământ numărul exploataţiilor a fost de peste 3,6 milioane. Noi estimăm 3,2 milioane de exploataţii agricole.

„Lansăm astăzi şi platforma de culegere a datelor”

Din acest motiv această activitate este una deosebit de complexă. Una este să vii şi să vizitezi un număr redus, 600.000, de exemplu în cazul Franţei, şi alta este să vii să vizitezi peste 3,2 milioane de exploataţii agricole”, a declarat Tudorel Andrei, la o conferinţă de presă prilejuită de lansarea Recensământului General Agricol – runda 2020.

El a afirmat că al doilea motiv pentru care acţiunea este una complexă este legat de faptul că partenerii recensământului – Ministerul Agriculturii, INS, Ministerul de Interne şi STS – propun pentru prima dată o altă formă de culegere a datelor din teritoriu.

„Noi lansăm astăzi şi platforma de culegere a datelor. Este pentru prima dată când o asemenea operaţiune atât de complexă se bazează pe culegerea datelor direct în format electronic. Avem aici sau am avut o colaborare extraordinar de bună cu colegii de la Banca Mondială şi colegii noştri de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Este o muncă pe care am început-o în urmă cu doi ani şi astăzi avem primele rezultate concrete”, a spus Tudorel Andrei.

Al treilea argument legat de complexitate se referă la posibilitatea de continuare a acestei colaborări în viitor. El a menţionat că a avut mai multe discuţii şi întâlniri cu ministrul Oros, iar unul dintre obiective este ca acest recensământ sau datele obţinute prin acest recensământ să fie obţinute anual cel puţin pe variabilele importante din surse administrative.

„România are obligaţia să asigure furnizarea datelor pornind de la utilizarea terenurilor agricole”

„După cum ştiţi, acest recensământ are la bază o legislaţie naţională, dar legislaţia naţională este armonizată întru totul cu legislaţia europeană. Ceea ce facem noi în această perioadă au realizat sau realizează toate statele din Uniunea Europeană. Variabilele care sunt incluse în acest chestionar sunt variabile comune tuturor ţărilor membre.

Se realizează acest lucru şi datorită importanţei deosebite pe care o are agricultura nu numai la nivelul României, ci şi la nivelul întregului spaţiu european. Conform regulamentului european, România are obligaţia să asigure furnizarea datelor pornind de la utilizarea terenurilor agricole după localizarea administratorului terenului agricol.

Noi, folosind şi sursele administrative pe care le avem la Ministerul Agriculturii, vom asigura statistici atât conform regulamentului european, dar şi pornind de la localizarea efectivă a terenului agricol. Deci, este o muncă dublă pe care o realizăm în această perioadă”, a declarat Tudorel Andrei.

„Estimăm primele rezultate în luna martie a anului viitor”

Furnizând aceste date, potrivit lui Tudorel Andrei, se asigură atât satisfacerea nevoilor europene, conform regulamentelor, dar şi a nevoilor la nivel naţional şi local privind utilizarea terenului agricol.

„Ceea ce nu este foarte simplu de realizat, întrucât în partea de a doua, începând imediat după culegerea datelor, va trebui să găsim acea formă de estimare a terenurilor utilizate după localizare efectivă. Estimăm primele rezultate în luna martie a anului viitor, iar rezultatele finale vor fi, conform calendarului european, la sfârşitul anului 2022.

În perioada aprilie 2022 – decembrie 2022, este o analiză făcută împreună cu Eurostat pentru validarea datelor şi pentru calcularea statisticilor amănunţite pe zona agricolă”, a mai spus Tudorel Andrei.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

La așa bani, așa protecție. Site-ul Consiliului Județean Cluj, găzduit cu 200 de lei pe lună

Publicat

De

Unde te mai miri că site-ul Consiliului Județean Cluj a fost spart de hackeri care cereau o răscumpărare de doar 100 de dolari pentru baza de date a instituției în condițiile în care găzduirea paginii de internet era făcută pentru puțin peste 200 de lei lunar.

Firmei care asigura acest serviciu pentru Consiliul Județean Cluj i s-au oferit prin licitație 2.115 lei pe an, pentru perioada 30.07.2020 – 30.04.2021, adică 235 de lei/ lună.

Citește și Site-ul Consiliului Județean Cluj a fost spart. Amenințarea hackerilor și răscumpărarea în BITCOIN cerută

Cei de la Circuit Doctor SRL, care au câștigat licitația, mai au în catalogul de clienți, printre alții, și Primăria Beliș, DSP Prahova, Radio Impuls, Radio Fir, Hotelul Pami și Aqua Carpatica.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a cerut scuze public clujenilor pentru că pagina de internet a instituției este indisponibilă de mai bine de cinci zile.

”Situația se datorează îndeplinirii necorespunzătoare a sarcinilor care îi reveneau agentului economic care a câștigat licitația pentru găzduirea site-ului Consiliului Județean Cluj”, a mai spus Alin Tișe.

Contactat de către Cluj24, administratorul companiei Circuit Doctor SRL – care a găzduit site-ul, Bogdan Marius Mihai s-a abținut de la comentarii și a precizat că toate informațiile pot fi obținute de la Consiliul Județean Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Trei autoturisme, avariate la Cluj. Mai multe elemente de construcție au căzut peste ele

Publicat

De

Elemente de construcție au căzut peste 3 mașini, pe strada Berăriei din Cluj-Napoca.

Echipajele ISU Cluj se află locul incidentului.

Revenim cu amănunte.

Citește mai departe

EDUCATIE

1.400 de candidați prezenți la simularea examenului de admitere la UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca

Publicat

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a venit şi în acest an în întâmpinarea tinerilor care doresc să studieze Medicina, Medicina Dentară sau Farmacia şi a organizat cea de-a XII-a ediţie a examenului de simulare a admiterii. Acesta s-a desfășurat sâmbătă, 8 mai, pe o platformă online.

„La examenul de simulare a concursului de admitere au participat 1400 de candidați, care au avut astfel șansa să se familiarizeze cu condițiile de concurs, dar și să-și testeze cunoștințele necesare promovării examenului de admitere propriu-zis, care va avea loc în luna iulie.

Examenul a avut loc online

„Examenul de admitere în universitatea noastră reprezintă o probă complexă de testare a cunoștințelor candidaților. An de an, exigența crește, acest concurs fiind necesar pentru selectarea celor mai potriviți candidați pentru viitorul sistemului național de sănătate. Ne bucură interesul constant al tinerilor pentru profesiile de medic şi farmacist.” a transmis prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universităţii de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”.

Din cauza condițiilor generate de pandemia de COVID-19, conducerea universității a decis ca, și în acest an, examenul de simulare a admiterii să aibă loc online, pe platforma Hypertalk Education și, cel mai probabil, se va organiza în aceleași condiții și în anii următori, fără a mai fi necesar ca viitorii candidați să se deplaseze la Cluj-Napoca.

Examenul scris de admitere se va desfășura în sistem clasic

Liceenii care au dorit să își verifice sau să îşi consolideze cunoștințele au avut ocazia să participe, în lunile martie și aprilie, la cursuri de pregătire online, puse la dispoziţia lor pe aceeaşi platformă. Fiecărui candidat i s-a generat un cont individual care i-a asigurat accesul pe platformă. Cursurile au fost înregistrate în prealabil, însă s-a asigurat o permanentă comunicare cu elevii, interacţiunea cu cadrele didactice realizându-se prin modulul de forum al platformei. Cursurile de pregătire au rămas la dispoziţia celor înscrişi, putând fi accesate în orice moment, până la data examenului.

Examenul scris de admitere la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” se va desfășura în sistem clasic, timp de două zile, în 24 și 25 iulie, iar candidații se vor putea înscrie online, în perioada 12-18 iulie”, se arată în comunicatul UMF.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate