Connect with us

ACTUALITATE

Noi restricții de circulație pentru șantierul de pe Bulevardul 21 Decembrie

Publicat


Primăria Cluj-Napoca anunță demararea lucrărilor de frezare a asfaltului de pe carosabil în cadrul proiectului de modernizare a Bulevardului 21 Decembrie 1989. Aceste lucrări se vor desfășura pe sectorul cuprins între strada Constanța și strada Cuza Vodă.

După finalizarea lucrărilor de frezare a asfaltului, în funcție de condițiile meteo, vor fi demarate lucrările de asfaltare.

Menționăm că pentru realizarea acestor lucrări circulația auto va fi închisă după următorul program:

-În data de 05.10.2021, între orele 00:00 și 05:00 accesul auto din B-dul 21 Decembrie 1989 pe străzile Constanța și Cuza Vodă nu va fi posibil. De asemenea, traficul care vine dinspre Piața Mihai Viteazul va fi direcționat pe strada F.J. Curie.

-În data de 06.10.202, între orele 00:00 și 05:00 accesul auto din B-dul 21 Decembrie 1989 pe străzile Constanța și Cuza Vodă nu va fi posibil. De asemenea, traficul care vine dinspre Piața Mihai Viteazul va fi direcționat pe strada F.J. Curie.

-În data de 07.10.2021, între orele 00:00 si 05:00 accesul auto în Piața Avram Iancu latura estică nu va fi posibil, circulația fiind deviată pe Calea Dorobanților. De asemenea, traficul care vine dinspre Piața Mihai Viteazul pe strada Cuza Vodă va fi deviat la dreapta în zona intersecției cu B-dul 21 Decembrie 1989.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cod galben de ploi torențiale, descărcări electrice și grindină, la Cluj

Publicat

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de ploi torențiale, vijelii și descărcări electrice pentru mai multe județe din țară, inclusiv Cluj. 

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și cantități de apă însemnate. Atenționarea este valabilă până deseară la ora 23 în mai multe județe din țară, conform hărții de mai jos.

În intervalul menționat, în Moldova, în cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul Munteniei și al Olteniei vor fi perioade cu averse și cu caracter torențial, descărcări electrice și izolat vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 25…30 l/mp și pe alocuri de peste 40…50 l/mp.

Plouă până joi seară, în toată țara

De asemenea, până joi seară, este valabilă o atenționare meteorologică. În intervalul menționat, va ploua în cea mai mare parte a țării.

Vor fi mai ales averse, însoțite de descărcări electrice și pe alocuri de intensificări de scurtă durată ale vântului și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 15…25 l/mp și pe alocuri de peste 40 l/mp.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Percheziții la Cluj, într-un caz de SPĂLARE de bani. Prejudiciu de cel puțin 800.000 de lei

Publicat

De

Percheziții la Cluj, într-un caz de spălare de bani

Patru percheziții au loc miercuri, 29 mai,la Cluj, într-un caz de spălare de bani. persoana cercetată este angajată a unei bănci.

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Cluj – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Cluj, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, au pus în executare în această dimineață 4 mandate de percheziție domiciliară.

Acestea au loc într-un un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare a banilor, faptă săvârșită prin intermediul unor societăți comerciale cu obiect de activitate din domeniul industriei alimentare, producției de software și închirierea de autovehicule.

VIDEO. Percheziții la Cluj, într-un caz de SPĂLARE de bani. Prejudiciu de cel puțin 800.000 de lei

Din cercetări a reieșit faptul că, în perioada 2017 – 2022, o persoană, angajată a unei societăți comerciale bancare, ar fi creditat două societăți comerciale, administrate de persoane cunoscute acesteia, cu sume importante de bani provenite din săvârșirea de infracțiuni informatice.

Scopul a fost acela de a disimula originea ilicită și de a asigura capitalul necesar funcționării celor două societăți comerciale.

Suma de bani spălată, la acest moment procesual, se estimează la aproximativ 800.000 de lei, iar prejudiciul urmează a fi calculat, pe baza probelor și documentelor care vor fi descoperite și ridicate, în urma perchezițiilor domiciliare.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Echipa UTCN, marele premiu al Innovation Labs, cu brățara pentru surzi care transformă muzica în vibrații

Publicat

bratara

O echipă formată din 4 studente de la UTCN a câștigat, marți seara, Grand Prize, marele premiu în finala Innovation Labs de la București, cu brățara Rhythm Touch pentru surzi, care transformă muzica în vibrații, permițând acestora să participe la festivaluri și concerte și să se bucure de ritm.

Brățara a câștigat, anterior, locul I la concursului ”Internet of Things Student Challenge 2024” organizat de UTCN. 

Echipă sudată

Ioana Popa, una dintre membrele echipei, a declarat, miercuri, pentru Cluj24 că premiul obținut înseamnă, în primul rând, o validare a muncii depuse, în condițiile în care membrii juriului și alte persoane prezente la finală au rezonat cu proiectul prezentat.

”Sunt oameni care cred în ideea noastră, cred că are potential și merită dusă mai departe. Faptul că am cunoscut atâția oameni dispuși să ne ajute a fost mare lucru și înseamnă că vom putea pune proiectul pe picioare într-un timp mult mai scurt.

De asemenea, premiul a fost și o validare a noastră, ca echipă, că ceea ce am făcut până acum acum a fost bine, că ne potrivim foarte bine în această formulă. A fost un mare plus pentru noi că am funcționat foarte bine ca echipă”, a spus Popa.

Brățara, apreciată după testare

Bratara

Potrivit acesteia, la prezentare din finala Innovation Labs, majoritatea celor cu care au discutat studentele din Cluj au spus că proiectul lor are mare potențial și că abia așteaptă să vadă brățara transformată în realitate.

”Au spus că sunt siguri că ne vom revedea în scurt timp la festivaluri și concerte. Mulți oameni au și testat brățara noastră și au spus că le-a plăcut și ne-au și alte idei pentru a o folosi”, a precizat studenta.

Brățara Rhythm Touch va fi îmbunătățită în perioada următoare, iar un produs final, gata de a fi scos pe piață, ar putea fi prezentat anul viitor în lunile mai-iunie.

UTCN – laborator de inovare

Lector univ. Valentin Sita de la UTCN, ambasador Innovation Labs, organizatorul concursului ”Internet of Things Student Challenge”, a declarat la rândul său că marele premiu obținut de cele patru studente este o recunoaștere a muncii lor, dar și a faptului că UTCN este ”un laborator de inovare”.

”Rhythm Touch este un produs obligatoriu să existe pe piață. Este impresionant când cineva reușește să dezvolte o nouă tehnologie care să sprijine persoanele cu deficiențe.

Câștigarea Grand Prize, premiul pentru cel mai bun startup de la Innovation Labs, reprezintă o recunoaștere a muncii studentelor de la Automatică.

UTCN este un laborator de inovare si prin câștigarea acestui premiu se confirmă acest lucru”, a subliniat Sita.

Alături de Ioana Popa, din echipă au mai făcut parte Mărioara Mihali, Cătălina Rizel și Iulia Bara.

Innovation Labs este un program de pre-accelerare național pentru startup-uri din România. În cei 11 ani au fost 1476 de idei, 603 de echipe invitate în program și 3888 de participanți.

 

 

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Miercuri 5 iunie, de Ziua Învățătorului 2024, va fi zi LIBERĂ pentru elevi și profesori

Publicat

profesor scoala clasa catalog ore e1644100251124

Miercuri, 5 iunie, de Ziua Învățătorului 2024, elevii și profesorii au zi liberă, în premieră la nivel național, după marea grevă a profesorilor, conform noului contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ, prin care s-a încheiat greva generală din Educație și care a intrat în vigoare pe 6 iulie 2023. Ziua nu trebuie recuperată.

Ziua Învăţătorului este sărbătorită, în fiecare an, pe 5 iunie. Această zi a fost instituită prin Legea nr. 289/2007 şi reprezintă data naşterii lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului românesc modern, scrie Edupedu.

Miercuri, 5 iunie, de Ziua Învățătorului 2024, va fi zi LIBERĂ pentru elevi și profesori

În 2023, pe 5 iunie a fost zi liberă prin Codul Muncii, fiind a doua zi de Rusalii și profesorii erau în grevă.

În urma unor sesizări că se exercită presiuni asupra salariaților greviști, în sensul că nu vor beneficia de zilele libere plătite din perioada 1 iunie – 5 iunie 2023, dacă nu vor depune notificare de ieșire din grevă, Federația Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) au trimis o adresă către școli anul trecut, prin care au atras atenția că aceste zile libere se acordă și sunt plătite pentru toți angajații din Învățământ.

Ziua liberă de pe 5 iunie este una dintre cele 17 noutăți pentru profesori și ceilalți angajați  din noul contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ, prin care s-a încheiat greva generală din Educație, semnat de liderii sindicali din Educație și ministra Ligia Deca și care intrat în vigoare pe 6 iulie 2023.

Zile suplimentare nelucrătoare, conform Contractului Colectiv de Muncă, nu se recuperează.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax