Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

NOI măsuri de RELAXARE de la 1 iulie. Se MĂREȘTE numărul celor care pot participa la EVENIMENTE. Anunțul premierului

Publicat


O nouă etapă de relaxare a restricțiilor impuse în timpul epidemiei va intra în vigoare de la 1 iulie, a anunțat prim-ministrul Florin Cîțu.

Astfel, potrivit noilor prevederi, în spațiile deschise sau închise, competițiile sportive se pot desfășura cu spectatori până la 50% la sută din capacitatea spațiului în anumite condiții.

De asemenea, va fi acceptat un număr mai mare de participanți la concerte, festivaluri publice și private sau alte evenimente culturale organizate afară.

„Se permite organizarea evenimentelor desfășurate în aer liber cu participarea unui număr mai mare de 2.500 de spectatori cu asigurarea unei suprafețe de 1 metru pătrat pentru fiecare persoană. Persoanele trebuie să fie vaccinate și să poarte mască”, a precizat Florin Cîțu.

Până la 300 de persoane la evenimentele private, cu o condiție

Totodată, vor putea fi mai multe persoane la evenimente private, nunți, botezuri, mese festive. Vor fi acceptate 150 de persoane în exterior și 100 în interior, și, în anumite condiții, se poate ajunge la 300 de persoane.
Programul barurilor și restaurantelor va fi extins.

„Se permite un număr mai mare, 300 de persoane cu 2 metri pătrați pentru fiecare, și vaccinare. Tot la acest capitol, activitatea operatorilor economici este extinsă până la ora 2, deci 5 dimineața-2 dimineața. Activitatea din cluburi baruri și discoteci este permisă până la 70% din capacitate”, a explicat Florin Cîțu

Tot prin decizia de joi a fost eliminată limitarea la cazarea turiștilor.

Potrivit lui Raed Arafat, se va permite un număr mai mare de persoane la evenimentele private organizate în interior, cum sunt nunţi şi botezuri, la maximum 300 de persoane, dacă ele sunt testate, dacă sunt vaccinate sau dacă au trecut prin boală.

De asemenea, şeful DSU a precizat că se va permite un număr mai mare de persoane la cursurile de instruire şi workshop-uri pentru adulţi, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, la maxim 150 de persoane în interior şi maxim 200 de persoane în exterior.

Totodată, Arafat a menţionat că se va permite un număr mai mare de persoane la conferinţe – maxim 150 de persoane, cu asigurarea unei suprafeţe de 2 metri pătraţi, în prezent fiind permis accesul a doar 100 de persoane.

O altă măsură anunţată de Raed Arafat este aceea că circulaţia persoanelor în grupuri de pietoni limitată la 10 persoane a fost eliminată în cadrul şedinţei de guvern, nemaiexistând limită la circulaţia persoanelor în grupuri pe stradă.

Sursa: Mediafax, Agerpres



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Ambasada SUA face reclamă municipiului Cluj-Napoca. ”E considerat capitala neoficială a Transilvaniei”

Publicat

ambasada sua

Ambasada SUA în România face reclamă municipiului Cluj-Napoca și a postat mai multe fotografii ale orașului în timpul primăverii.

”Cluj-Napoca, al doilea oraș ca mărime din România după populație, se află în partea de nord-vest a României. Orașul este considerat capitala neoficială a provinciei istorice Transilvania.

Titluri deținute

ambasada sua

Cluj-Napoca este unul dintre cele mai importante centre academice, culturale, industriale și de afaceri din România.

A deținut titlurile de Capitală Europeană a Tineretului în 2015 și Oraș European al Sportului în 2018.

În 2021, orașul s-a alăturat Rețelei Orașelor Creative UNESCO și a fost numit Orașul Filmului UNESCO”, arată ambasada americană.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cod galben de averse, vânt și grindină în județul Cluj, în ziua de Paști

Publicat

vant

Administrația Națională de Meteorologie a emis, pentru duminică, un cod galben valabil până la ora 16 pentru județul Cluj.

Astfel, se vor semnala local averse care vor acumula peste 20…25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină de mici dimensiuni.

Cod prelungit

UPDATE. Codul galben a fost prelungit până la ora 17 în următoarele 30 de localităţi din județul Cluj: Aghireșu, Aiton, Apahida, Așchileu, Baciu, Borșa, Căpușu Mare, Ceanu Mare, Chinteni, Ciurila, Cluj-Napoca, Cojocna, Feleacu, Florești, Gârbău, Gilău, Iara, Jucu, Mihai Viteazu, Moldovenești, Panticeu, Petreștii de Jos, Ploscoș, Recea-Cristur, Săndulești, Sânpaul, Săvădisla, Turda, Tureni, Vultureni.

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat cu AVC în stare gravă, dus de la Cluj-Napoca la Suceava cu elicopterul SMURD. E o premieră

Publicat

smurd elicopter

Un pacient în vârstă de 47 de ani, care a suferit un accident vascular cerebral (AVC) ischemic acut, a fost transferat, sâmbătă, cu un elicopter SMURD, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Suceava, au anunţat reprezentanţii unităţii medicale, citați de Agerpres.

Potrivit acestora, cazul reprezintă o premieră pentru SCJU Suceava, care a preluat un pacient dintr-un centru universitar.

„Simptomatologia pacientului a debutat la ora 11,30. A fost efectuată tromboliza (administrare de medicamente care dizolva cheagul de sânge) la ora 14,00 la spitalul din Cluj.

Pentru că nu s-a înregistrat o ameliorare semnificativă a simptomatologiei, s-a decis transferul pacientului la Spitalul Clinic Judeţean Suceava pentru extragerea cheagului de sânge de la nivelul vasului cerebral afectat de către echipa de la Radiologie Intervenţională.

Este prima solicitare de acest fel primită dintr-un centru universitar”, au transmis reprezentanţii SCJU Suceava.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. A furat o bancă de lemn în Vinerea Mare în Cluj-Napoca. ”Avem și noi nevoie de ea”

Publicat

banca

Reprezentanții Cabinetului Veterinar Calvaria din Cluj-Napoca au postat un film video de pe o cameră de supravghere în care este surprins un bărbat care fură o bancă de lemn în Vinerea Mare din fața cabinetului.

”Rugăm domnul care a avut nevoie de banca noastră de Paște, după sărbători și după ce își face treaba cu ea, să o înapoieze că și noi avem nevoie de ea.

Mulțumim!”, spun cei de la cabinetul veterinar.

Clinica respectivă are sediul pe Calea Florești.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax