Connect with us

ACTUALITATE

Noi GRANTURI pentru fermierii români. UE dă o nouă tranșă de bani pentru țările afectate de comerțul cu cereale din Ucraina

Publicat


grau bun

Uniunea Europeană va acorda granturi în valoare totală de 100 milioane de euro compensarea pierderilor economice cauzate de importurile de cereale din Ucraina. Statele membre au dat vot pozitiv pentru România, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia.

Votul a fost dat în cadrul Comitetului pentru organizarea comună de piață și este vorba de o a doua tranșă pentru fermierii din cele 5 țări, potrivit Ministerului Agriculturii.

Noi GRANTURI pentru fermierii români. UE dă o nouă tranșă de bani pentru țările afectate de comerțul cu cereale din Ucraina

„Plecând de la primul pachet în valoare de 56 milioane euro aprobat în 3 aprilie, CE propune aprobarea celei de-a 2-a tranșe în valoare de 100 milioane euro pentru cele 5 state membre afectate de importurile de cereale. În plus, CE a adoptat un nou regulament privind măsurile autonome cu valabilitate 15 septembrie a.c., care prevede interzicerea importurilor pentru principalele produse alimentare”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

România primește cei mai mulți bani după Polonia

României îi va reveni suma de 29.730.000 euro, în timp ce restul statelor vor primi: 9.770.000 euro pentru Bulgaria, 15.930.000 euro pentru Ungaria, 39.330.000 euro pentru Polonia și 5.240.000 euro pentru Slovacia.

Regulamentul oferă posibilitatea celor cinci țări să adauge granturi suplimentare în procent de până la 200%, cu condiția ca plățile să nu distorsioneze piața sau să producă supra-compensații, iar plățile să fie realizate până la 31 decembrie 2023.

Totodată, Comisia Europeană a precizat că pachetul de sprijin financiar țintește compensarea parțială a celor mai afectați fermieri de importurile de cereale din Ucraina pentru cele 5 state membre vecine conflictului. Cheia de alocare a avut în vedere nivelul plăților directe, nivelul comerțului cu cereale și fluctuațiile aferente.

Măsura își va produce efectele după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

AȚI VĂZUT-O? Femeie de 72 de ani din Turda, dispărută de acasă. Sunați la 112

Publicat

ciucui raveca

La data de 29 aprilie a.c., în jurul orei 23.00, Poliția municipiului Turda a fost sesizată despre faptul că, CIURCUI RAVECA , în vârstă de 72 de ani, a plecat voluntar în aceeasi dată, în jurul orei 11.00, din municipiul Turda, iar până în prezent nu a revenit.

SEMNALMENTE – înălțime 1.68 m, 70 de kg, păr cărunt.

La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu pantaloni de culoare negru, bluză de culoare albastră, încălțăminte tip sandale și o poșetă de culoare maro închis.

AȚI VĂZUT-O? Femeie de 72 de ani din Turda, dispărută de acasă. Sunați la 112

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre femeie sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Horia Ciorcilă (BT) despre actualul context economic:Deficitul trebuie ajustat treptat și taxele să rămână la un nivel rezonabil

Publicat

Horia Ciorcilă, Președinte Consiliul de Administrație, Banca Transilvania, a subliniat, într-un interviu, că economia românească are potențial mare de dezvoltare, însă a avertizat asupra riscurilor generate de deficitele fiscale și comerciale.

Horia Ciorcilă, președintele Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania (BT), a declarat într-un interviu pentru Ziarul Financiar că privește cu realism și responsabilitate contextul economic, marcat de incertitudini și dezechilibre.

El este de părere că economia României are potențial de creștere, dar există disparități regionale și deficite fiscale ce necesită ajustări treptate.

„Economia României are potențial mare de creștere. Ne-am apropiat de media Uniunii Europene, dar încă mai este loc de creștere. Să nu uităm că avem diferențe majore între diverse regiuni ale țării și trebuie să contribuim la aplatizarea acestora. Pentru acest lucru este nevoie de investiții, de capital. Decalajul este explicabil – în Vest, capitalul s-a acumulat în sute de ani, iar în România cumva am luat-o de la zero acum 35 de ani. Dar suntem optimiști și mergem înainte cu curaj.

Pe termen lung vedem creștere, dar sigur că aceasta nu va fi egală, vor fi și turbulențe și va fi nevoie de ajustări. Un exemplu în acest sens, matematic și sustenabil vorbind, nu putem avea pe termen lung o diferență atât de mare între cheltuielile și veniturile Statului”, a mai arătat Ciorcilă.

„Avem rezerve de capital consistente”

BT se declară bine pregătită pentru perioade dificile, având rezerve solide de capital și capacitate de reacție rapidă, dovedită în ultimii ani.

„Ne uităm extrem de atent la toate riscurile, însă suntem și foarte bine pregătiți, pentru că avem rezerve de capital consistente și avem dimensiunea de partea noastră. Mai mult, ultimii ani ne-au învățat mult despre reziliență și despre importanța reacțiilor rapide. Deficitele trebuie ajustate treptat, pentru ca orice încercare de ajustare poate produce șocuri în economie, posibil și reacții sociale”, a mai transmis președintele Consiliului de Administrație al BT.

Avertisment ferm împotriva creșterii taxelor

Un avertisment ferm este transmis însă în privința fiscalității: creșterea taxelor nu este o soluție sustenabilă, întrucât poate afecta competitivitatea și atractivitatea României pentru capital străin.

„Taxele trebuie să rămână la un nivel rezonabil atât pentru că în anumite zone sunt deja mari, pentru că trebuie să fim atractivi pentru a atrage în țară capital, dar și pentru că avem un decalaj de productivitate față de Vest”, a conchis acesta.

Citește mai departe

EVENIMENT

Femeie rănită într-un accident în care au fost implicate două mașini, la Mănăstirea

Publicat

De

Accident la Mănăstirea

Un accident rutier, în care au fost implicate două mașini, a avut loc în urmă cu puțin timp în localitatea clujeană Mănăstirea.

O femeie în vârstă va fi transportată la spital.

Femeie rănită într-un accident în care au fost implicate două mașini, la Mănăstirea

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej sunt cei care intervin la accident. Din primele date, în accident au fost implicate două autoturisme. O femeie de aproximativ 80 de ani primește îngrijiri medicale, urmând a fi transportată la spital pentru investigații suplimentare.

La misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Tânără de 17 ani din Turda, dispărută de acasă, căutată de familie. Sunați la 112 dacă o vedeți

Publicat

De

Tânără dispărută la Turda

O tânără de 17 ani este cautată de familie și de poliție.

Aceasta a plecat de acasă marți, 29 aprilie, și nimeni nu mai știe nimic despre ea.

Tânără de 17 ani dispărută din Turda

Roxana Sorina Bărăian a plecat voluntar, marți, în jurul orei 14.30, din municipiul Turda, iar până în prezent nu a revenit, transmite IPJ Cluj.

Tânăra are înălțimea de 1.50 metri, 45 de kilograme și păr blond. La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu jeanși negri, hanorac de culoare negru cu roz și adidași negri.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre tânără sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate