ACTUALITATE
Noi, cei din linia a doua. Ana-Maria Moldovan (sufleur): Ești un fel de centură de SIGURANȚĂ pentru actor
Actori, artiști, vedete… Clujul cultural, Clujul artelor, le datorează mare parte din cele 5 stele pe care și le arogă. Atâta doar că în spatele operelor lor se află mulți alții, invizibili pentru public dar atât de necesari unui produs artistic complet și apreciat. Sunt cei din linia a doua, din spate, fără de care spectacolul nu ar fi același. Sufleuri, mașiniști, costumieri, make-up artiști, regizori tehnici și câte și mai câte meserii de care cel din sală n-a auzit, sau n-au cuantificat importanța lor în succesul unei reprezentații.
Ana-Maria Moldovan este una dintre persoanele din linia a doua. A fost sufleur la Teatrul Național timp de 26 de ani. Iubită și apreciată de colegi, avea să fie regretată de aceștia atunci când s-a pensionat în 2022.
„Cel mai vechi si cel mai bun sufleur ever”, o caracteriza actorul Adrian Cucu.
Noi, cei din linia a doua. Ana-Maria Moldovan (sufleur): Ești un fel de centură de SIGURANȚĂ pentru actor
Înainte de a fi sufleur, a lucrat la CFR, ca șefă de depozit. Meserie bănoasă dar care nu îi oferea neapărat multe satisfacții pe plan profesional. În momentul în care s-a constituit acolo un grup artistic, doamna Moldovan s-a alăturat acestuia. „A trebuit să mergem toate fetele frumoase, că eram frumoasă, de ce să mint”, spune Ana-Maria.
A avut spectacole de teatru în Ungaria sau la Teatrul „Țăndărică” din București. La sfatul unei prietene, în 1996 s-a dus la Teatrul Național din Cluj-Napoca și s-a angajat ca sufleur. Director era Dorel Vișan, care, după o probă, la recomandarea Silviei Ghelan, a angajat-o.
„Pentru a fi sufleur trebuie să ai anumite abilități”
„Primul spectacol la care am suflat a fost Cameristele, pus în scenă de Anca Bradu, cu Silvia Ghelan, Maria Munteanu și Ileana Negru, trei zeițe de actrițe. Prima premieră la care am lucrat a fost Cel care primește palme, tot cu Anca Bradu regizoare. În acest spectacol au jucat nume grele ale scenei clujene: Anton Tauf, Gelu Ivașcu, Paul Basarab, Irina Vincze, Cornel Răileanu, Viorica Mischilea, Bucur Stan, Lucica Toma… aproape tot teatrul. Greu pentru o începătoare, dar am izbândit”, mărturisește Ana-Maria cu un oftat de ușurare.
Pentru a fi sufleur trebuie să ai anumite abilități: să fii foarte atent, să vezi tot ce se întâmplă, să memorezi, să simți actorul. „Sunt spectacole complexe, care implică mulți actori, multe mișcări scenice, schimbări de decor în timpul replicilor… Toate acestea acționează ca elemente disturbatoare pentru un actor, pot avea efect de inhibare, acesta poate avea sincope în a da replica și atunci apari tu și-l scoți la lumină, îl ajuți să se regăsească, ești un fel de centură de siguranță pentru el”, spune Ana-Maria.
A lucrat cu generații diferite de actori. Cei mai în vârstă aveau uneori probleme de auz, însă tinerii din ziua de azi apelează la sufleur mai mult la repetiții, până învață bine textul.
„O dată m-am ascuns sub o masă”
Publicul este obișnuit, probabil, cu acea fosă din mijlocul scenei, locul consacrat al sufleurului. La Naționalul clujean, acesta mai e folosit doar la spectacolele operei. Cabina „de suflat” este în dreapta scenei. Asta nu înseamnă că această meserie este una statică.
„În timpul repetițiilor mai stăteam în sală, ca să văd tot jocul scenic, apoi, la spectacol, mă mutam în spatele decorurilor, în funcție de poziția pe scenă a actorului care urma să dea replica. Uneori făceam curse de pe o parte pe alta a scenei. O dată m-am ascuns sub o masă și nu mă vedeam datorită unei fețe de masă mai lungi pe care am cerut-o în mod special. Regizorul Vlad Mugur nu mă voia în zonă, așa că am apelat la metoda asta”, spune, râzând, Ana-Maria.
„La un spectacol cu Beckett i-am suflat lui Balazs Attila din magazia de decoruri. Nu credeam că mă aude dar el mi-a zis că e suficient că mă știe acolo. Există spectacole mai relaxate, în care actorii își mai permit să devieze puțin de la text și atunci contribuția mea e minimă, dar în reprezentațiile în care regizorul ține ca replicile să respecte originalul, cuvânt cu cuvânt, acolo e de muncă mai mult”, mărturisește Ana-Maria Moldovan.
Uneori, doamna Moldovan făcea și deplasări cu teatrul, mai mult în țară, pentru că la cele peste hotare „nu mai era loc”. „Am fost în Germania cu Hamlet, apoi cu Florin Piersic tot acolo, cu Logodnicele aterizează la Paris”, spune Ana-Maria.
Un sufleur nu este doar sufleur. El este mai mult de atât, este un fel de asistent regizor. Trebuie să știe toate mișcările scenice, să știe dinainte ce actor urmează la replică sau ce decoruri are actul.
„Sufleurul face parte integrantă din spectacol”
„A fost un spectacol în care eu eram pe rândul doi în sală, actorii jucau aproape de marginea scenei, iar eu le dădeam intrarea doar din priviri. Mă uitam dinainte la cel ce urma și acesta știa că e rândul lui”, spune Ana-Maria.
Ana-Maria Moldovan a lucrat cu nume mari ale scenei: Silvia Ghelan, Ligia Moga, Melania Ursu, Anton Tauf, Victor Rebengiuc, Marcel Iureș, Dorel Vișan sau Florin Piersic, doar câteva dintre ele. „Cu Silvia Ghelan repetam în cabină înainte de spectacol. Îmi cerea să-i dau replicile”, spune Ana-Maria.
Există și situații-limită, câteodată, la spectacole. „Eram în turneu cu o reprezentație și la un moment dat, un mare actor trebuia să vină șșin spate și să-și spună textul. Ei bine, acesta a intrat cu textul din ultimul act. Mi s-au înmuiat picioarele, dădeam din mâini ca o apucată ca să-i atrag atenția, colegii s-au blocat, iar în momentul în care a ajuns aproape i-am șoptit toată propoziția. A intrat apoi cu textul potrivit dar pe mine m-au trecut toate transpirațiile”, recunoaște Ana-Maria.
Uneori, sufleurul face parte integrantă din spectacol. Regizorul Radu Afrim a apelat la Ana-Maria într-o scenă: „La o repetiție, una dintre actrițe și-a uitat replica iar eu am ieșit mai mult decât trebuia de după cortină. Lui Afrim i-a plăcut atât de mult încât m-a pus să ies și să-i dau cu textul în cap actriței”, spune, râzând, Ana-Maria.
N-a fost singura apariție scenică a Ana-Mariei. „Victor Ioan Frunză a montat la Cluj visul unei nopți de vară și pentru că avea nevoie de multă figurație, m-a îmbrăcat și pe mine într-un personaj și m-a pus pe scenă. De acolo, am fugit la locul meu și am suflat în continuare îmbrăcată cu o manta și cu o pălărie imensă”, zice Ana-Maria.
Cade cortina. Cade cortina peste un spectacol reușit. Peste munca unor oameni. Peste cariera unor oameni. Peste 26 de ani în serviciul teatrului. Sunt mulți? Sunt puțini? Dacă ar fi să ne luăm după ce spune Ana-Maria Moldovan, sunt ani valorificați cu responsabilitate. Și cu multă dăruire, mi-a suflat ea…
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Primul tur al alegerilor prezidențiale a adus un rezultat șocant, în urma căruia candidatul independent Călin Georgescu și candidata USR, Elena Lasconi, intră în turul 2.
Potrivit datelor Autorității Electorale Permanente, în urma votului național, după numărarea a 99,15% din voturi, pe primele trei locuri s-au clasat, în ordine, Călin Georgescu, cu 2.070.000 voturi (22,7%), și Marcel Ciolacu (PSD), cu 1.760.000 voturi (19,40%, urmați la mică distanță de Elena Lasconi (USR), cu 1.725.000 voturi (19%).
La aceste voturi, însă, s-au adăugat cele din diaspora, care au modificat finala, iar datele parțiale după numărarea a 88% dintre voturi din străinătate arată că Georgescu a mai primit 290.000 de voturi, Lasconi 180.000, iar Ciolacu doar 20.000.
Astfel, după centralizarea voturilor din țară și diaspora, parțiale, dar care nu mai pot modifica rezultatul final, în turul 2 al prezidențialelor au intrat Călin Georgescu, care a acumulat 2,3 milioane de voturi, și Elena Lasconi, cu 1,9 milioane de voturi,
Marcel Ciolacu a căzut pe locul 3, în afara finalei, având, în total, 1.780.000 de voturi.
Turul 2 al alegerilor prezidențiale va avea loc duminică, 8 decembrie.
Candidatul USR la Președinția României, Elena Lasconi, a câștigat, duminică, cele mai multe voturi și la Cluj-Napoca, municipiu condus de liberalul Emil Boc.
Astfel, potrivit rezultatelor parțiale prezentate în noaptea de duminică spre luni pe site-ul Autorității Electorale Permanente, Lasconi s-a clasat pe primul loc în opțiunile alegătorilor din orașul de pe Someș, cu 40,32%, după numărarea voturilor din majoritatea secțiilor.
Lasconi a fost urmată de independentul Călin Georgescu cu 10,82% podiumul fiind completat de Mircea Geoană (independent) cu 9,66%.
Urmează candidatul UDMR, Kelemen Hunir, cu 8,71% și Marcel Ciolacu (PSD) cu 8,29%.
De altfel, Elena Lasconi a câștigat cele mai multe voturi și în comuna Florești (36,97%), condusă de primarul PNL, Bogdan Pivariu.
EVENIMENT
Elena Lasconi câștigă în județul Clujul. E urmată de Călin Georgescu și George Simion. Rezultate parțiale.
Elena Lasconi, candidata USR, a obținut cele mai multe voturi în județul Cluj la alegerile prezidențiale de duminică, 24 noiemebrie, conform rezultatelor parțiale prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă.
În jurul orei 22,30, după ce a început numărarea voturilor în secții, pe primul loc la Cluj se afla candidatul independent Călin Georgescu.
Rezultat final. Elena Lasconi câștigă în județul Clujul. E urmată de Călin Georgescu și George Simion
Elena Lasconi a reușit să câștige în județul Cluj, în primul tur al alegerilor prezidențiale. După numărarea majorității voturilor din județ, candidata URS este pe primul loc cu 30,1% din voturi.
Lasconi este urmată de candidatul independent Călin Georgescu,cu 15,5% din voturile clujenilor. Pe locul trei în preferințele clujenilor se află liderul AUR, George Simion cu 10,91% din voturi.
Aceștia sunt urmați de Marcel Ciolacu, candidatul PSD, care a obținut 10,65% din voturi și Nicolae Ciucă, cu 9,6% voturi.
Prezența la vot în județul Cluj, în primul tur al alegerilor prezidențiale, a fost de 57,40%.
EVENIMENT
Rezultate parțiale. Candidatul „surpriză” Călin Georgescu, pe primul loc. A preluat conducerea și în diaspora
Candidatul independent Călin Georgescu, se situează pe primul loc, după centralizarea voturilor din aproape 90% din secțiile de votare.
În urma lui se află Marcel Ciolacu, candidatul PSD.
Rezultate parțiale. Candidatul „surpriză” Călin Georgescu, pe primul loc. A preluat conducerea și în diaspora
După centralizarea a peste 94% dintre voturile exprimate în țară, Călin Georgescu continuă este pe primul loc, cu 21,15 %. El este urmat de liderul PSD, Marcel Ciolacu, cu 20,5 % și de Elena Lasconi, cu 17,6 %.
Pe următoarele locuri se situează George Simion (14,25%), Nicolae Ciucă (9,6 %), Mircea Geoană (6,15 %)
În mod surprinzător, Ludovic Orban a reușit să obțină, până la această oră, 18.544 de voturi, adică 0,23%.
Rezultatele parțiale în străinătate
Călin Georgescu a primit cele mai multe voturi și în străiătate, urmat de Elena Lasconi și George Simion, potrivit Mediafax.
În momentul de față, alegerile parțiale în Diaspora se prezintă în felul următor:
- Călin Georgescu: 33,41%
- Elena Lasconi: 30,81%
- George Simion: 11,61%
- Nicolae Ciucă: 8.36%
- Mircea Geoană: 5,66%
- Marcel Ciolacu – 4,51%.