Connect with us

ACTUALITATE

Noi, cei din linia a doua. Ana-Maria Moldovan (sufleur): Ești un fel de centură de SIGURANȚĂ pentru actor

Publicat


Actori, artiști, vedete… Clujul cultural, Clujul artelor, le datorează mare parte din cele 5 stele pe care și le arogă. Atâta doar că în spatele operelor lor se află mulți alții, invizibili pentru public dar atât de necesari unui produs artistic complet și apreciat. Sunt cei din linia a doua, din spate, fără de care spectacolul nu ar fi același. Sufleuri, mașiniști, costumieri, make-up artiști, regizori tehnici și câte și mai câte meserii de care cel din sală n-a auzit, sau n-au cuantificat importanța lor în succesul unei reprezentații.

Ana-Maria Moldovan este una dintre persoanele din linia a doua. A fost sufleur la Teatrul Național timp de 26 de ani. Iubită și apreciată de colegi, avea să fie regretată de aceștia atunci când s-a pensionat în 2022.

„Cel mai vechi si cel mai bun sufleur ever”, o caracteriza actorul Adrian Cucu.

Noi, cei din linia a doua. Ana-Maria Moldovan (sufleur): Ești un fel de centură de SIGURANȚĂ pentru actor

Înainte de a fi sufleur, a lucrat la CFR, ca șefă de depozit. Meserie bănoasă dar care nu îi oferea neapărat multe satisfacții pe plan profesional. În momentul în care s-a constituit acolo un grup artistic, doamna Moldovan s-a alăturat acestuia. „A trebuit să mergem toate fetele frumoase, că eram frumoasă, de ce să mint”, spune Ana-Maria.

A avut spectacole de teatru în Ungaria sau la Teatrul „Țăndărică” din București. La sfatul unei prietene, în 1996 s-a dus la Teatrul Național din Cluj-Napoca și s-a angajat ca sufleur. Director era Dorel Vișan, care, după o probă, la recomandarea Silviei Ghelan, a angajat-o.

„Pentru a fi sufleur trebuie să ai anumite abilități”

„Primul spectacol la care am suflat a fost Cameristele, pus în scenă de Anca Bradu, cu Silvia Ghelan, Maria Munteanu și Ileana Negru, trei zeițe de actrițe. Prima premieră la care am lucrat a fost Cel care primește palme, tot cu Anca Bradu regizoare. În acest spectacol au jucat nume grele ale scenei clujene: Anton Tauf, Gelu Ivașcu, Paul Basarab, Irina Vincze, Cornel Răileanu, Viorica Mischilea, Bucur Stan, Lucica Toma… aproape tot teatrul. Greu pentru o începătoare, dar am izbândit”, mărturisește Ana-Maria cu un oftat de ușurare.

Pentru a fi sufleur trebuie să ai anumite abilități: să fii foarte atent, să vezi tot ce se întâmplă, să memorezi, să simți actorul. „Sunt spectacole complexe, care implică mulți actori, multe mișcări scenice, schimbări de decor în timpul replicilor… Toate acestea acționează ca elemente disturbatoare pentru un actor, pot avea efect de inhibare, acesta poate avea sincope în a da replica și atunci apari tu și-l scoți la lumină, îl ajuți să se regăsească, ești un fel de centură de siguranță pentru el”, spune Ana-Maria.

A lucrat cu generații diferite de actori. Cei mai în vârstă aveau uneori probleme de auz, însă tinerii din ziua de azi apelează la sufleur mai mult la repetiții, până învață bine textul.

„O dată m-am ascuns sub o masă”

Publicul este obișnuit, probabil, cu acea fosă din mijlocul scenei, locul consacrat al sufleurului. La Naționalul clujean, acesta mai e folosit doar la spectacolele operei. Cabina „de suflat” este în dreapta scenei. Asta nu înseamnă că această meserie este una statică.

„În timpul repetițiilor mai stăteam în sală, ca să văd tot jocul scenic, apoi, la spectacol, mă mutam în spatele decorurilor, în funcție de poziția pe scenă a actorului care urma să dea replica. Uneori făceam curse de pe o parte pe alta a scenei. O dată m-am ascuns sub o masă și nu mă vedeam datorită unei fețe de masă mai lungi pe care am cerut-o în mod special. Regizorul Vlad Mugur nu mă voia în zonă, așa că am apelat la metoda asta”, spune, râzând, Ana-Maria.

„La un spectacol cu Beckett i-am suflat lui Balazs Attila din magazia de decoruri. Nu credeam că mă aude dar el mi-a zis că e suficient că mă știe acolo. Există spectacole mai relaxate, în care actorii își mai permit să devieze puțin de la text și atunci contribuția mea e minimă, dar în reprezentațiile în care regizorul ține ca replicile să respecte originalul, cuvânt cu cuvânt, acolo e de muncă mai mult”, mărturisește Ana-Maria Moldovan.

Uneori, doamna Moldovan făcea și deplasări cu teatrul, mai mult în țară, pentru că la cele peste hotare „nu mai era loc”. „Am fost în Germania cu Hamlet, apoi cu Florin Piersic tot acolo, cu Logodnicele aterizează la Paris”, spune Ana-Maria.

Un sufleur nu este doar sufleur. El este mai mult de atât, este un fel de asistent regizor. Trebuie să știe toate mișcările scenice, să știe dinainte ce actor urmează la replică sau ce decoruri are actul.

„Sufleurul face parte integrantă din spectacol”

„A fost un spectacol în care eu eram pe rândul doi în sală, actorii jucau aproape de marginea scenei, iar eu le dădeam intrarea doar din priviri. Mă uitam dinainte la cel ce urma și acesta știa că e rândul lui”, spune Ana-Maria.

Ana-Maria Moldovan a lucrat cu nume mari ale scenei: Silvia Ghelan, Ligia Moga, Melania Ursu, Anton Tauf, Victor Rebengiuc, Marcel Iureș, Dorel Vișan sau Florin Piersic, doar câteva dintre ele. „Cu Silvia Ghelan repetam în cabină înainte de spectacol. Îmi cerea să-i dau replicile”, spune Ana-Maria.

Există și situații-limită, câteodată, la spectacole. „Eram în turneu cu o reprezentație și la un moment dat, un mare actor trebuia să vină șșin spate și să-și spună textul. Ei bine, acesta a intrat cu textul din ultimul act. Mi s-au înmuiat picioarele, dădeam din mâini ca o apucată ca să-i atrag atenția, colegii s-au blocat, iar în momentul în care a ajuns aproape i-am șoptit toată propoziția. A intrat apoi cu textul potrivit dar pe mine m-au trecut toate transpirațiile”, recunoaște Ana-Maria.

Uneori, sufleurul face parte integrantă din spectacol. Regizorul Radu Afrim a apelat la Ana-Maria într-o scenă: „La o repetiție, una dintre actrițe și-a uitat replica iar eu am ieșit mai mult decât trebuia de după cortină. Lui Afrim i-a plăcut atât de mult încât m-a pus să ies și să-i dau cu textul în cap actriței”, spune, râzând, Ana-Maria.

N-a fost singura apariție scenică a Ana-Mariei. „Victor Ioan Frunză a montat la Cluj visul unei nopți de vară și pentru că avea nevoie de multă figurație, m-a îmbrăcat și pe mine într-un personaj și m-a pus pe scenă. De acolo, am fugit la locul meu și am suflat în continuare îmbrăcată cu o manta și cu o pălărie imensă”, zice Ana-Maria.

Cade cortina. Cade cortina peste un spectacol reușit. Peste munca unor oameni. Peste cariera unor oameni. Peste 26 de ani în serviciul teatrului. Sunt mulți? Sunt puțini? Dacă ar fi să ne luăm după ce spune Ana-Maria Moldovan, sunt ani valorificați cu responsabilitate. Și cu multă dăruire, mi-a suflat ea…

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Proiectile de ARUNCĂTOR din al Doilea Război Mondial, descoperite la Jucu de Mijloc și Tureni

Publicat

În timpul unor lucrări de teren la Jucu de Mijloc, au fost descoperite două proiectile de aruncător din al Doilea Război Mondial. Deasemenea, pe un șantier arheologic din Tureni s-a găsit ampenajul unui astfel de proiectil. Pirotehniștii ISU Cluj au intervenit și le-au ridicat în vederea distrugerii controlate.

„Echipajul pirotehnic al ISU Cluj a desfășurat, în această după-amiază, o misiune de asanare în localitatea Jucu de Mijloc. Astfel, în timpul unor lucrări la un teren situat în apropierea străzii Stadionului, au fost găsite două bombe de aruncător, calibrul 82 mm, din al Doilea Război Mondial. Elementele de muniție au fost asanate de către pirotehniștii noștri, urmând a fi distruse în cadrul unei misiuni specifice.

Proiectile de ARUNCĂTOR din al Doilea Război Mondial, descoperite la Jucu de Mijloc și Tureni

Tot pe parcursul zilei de astăzi, echipajul pirotehnic al ISU Cluj a intervenit în localitatea Tureni. Mai exact, într-un șantier arheologic a fost găsit ampenajul unei bombe de aruncător, calibrul 120 mm. Elementul de muniție a fost asanat imediat, în condiții de maximă siguranță, de către colegii noștri”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. A fost lansată platforma Florești Digital. Pivariu: Locuitorii comunei vor putea plăti taxe și impozite online

Publicat

De

Primăria comunei Florești a lansat miercuri platforma care le permite locuitorilor să își plătească texele și impozitele online.

Astfel, locuitorii din Florești nu vor mai fi nevoiți să facă un drum la Primărie și, eventual, să stea la cozi.

A fost lansată platforma Florești Digital! Pivariu: Locuitorii comunei vor putea plăti taxe și impozite online

„Astăzi marcăm un pas important în proiectul nostru de modernizare a Floreștiului! Începând cu acest an, cetățenii din Florești au acces la platforma cetățeanului digital!

Prin această nouă platformă lansată astăzi, reducem semnificativ timpul de așteptare al cetățenilor în interacțiunea cu Primăria Florești”, a transmis primarul Bogdan Pivariu.

Pe platforma digitală, cetățenii vor putea plăti taxe și impozite, dar vor putea, de asemenea, să depusă și să primească documente de care au nevoie.

„Prin înrolarea pe platforma www.floresticluj.ro și prin utilizarea aplicației Florești Digital, aveți acces la servicii publice în mod facil și automatizat, toate fiind realizate în condiții de securitate maxime.

Această optimizare a proceselor este crucială pentru eficientizarea procedurilor și creșterea productivității în administrație, facilitând totodată viața de zi cu zi atât a cetățenilor, cât și a funcționarilor publici”, a mai transmis primarul Bogdan Pivariu, care a precizat că gama de servicii digitale va continua să crească în timp.

Accesul la platformă este unul intuitiv și integrează platforma pentru identitate digitală ROeID.

Cum poate fi accesată platforma

Accesează platforma digitală în versiunea web
Descarcă Aplicația Florești Digital din App Store

Descarcă Aplicația Florești Digital din Google Play

Citește mai departe

EVENIMENT

Femeia din Dej dispărută în 18 februarie, găsită moartă pe un teren viran

Publicat

De

Polițiștii din Dej au descoperit pe un teren viran dintr-un cartier din Dej cadavrul femeii care a dispărut de acasă în data de 18 februarie.

Din primele informații, moartea femeii nu a fost una violentă.

Femeia din Dej dispărută în 18 februarie, găsită moartă pe un teren viran

La data de 21 februarie, în jurul orei 12.30, pe un teren viran din cartierul Ocna Dej, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Dej au descoperit cadavrul unei femei.

„Din verificările preliminare efectuate în cauză s-a constatat că este vorba despre femeia din municipiul Dej, sesizată ca fiind plecată voluntar, din data de 18 februarie”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.

În cauză sunt derulate cercetări sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă, urmând a fi efectuată expertiza medico-legală, în vederea stabilirii cauzei decesului.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Sondaj la comanda PNL și PSD: Majoritatea românilor vor alegeri COMASATE și actuala alianță de la guvernare la CONDUCERE

Publicat

De

vot, stampile vot, alegeri

Decizia privind calendarul alegerilor din acest an, inclusiv în ceea ce privește comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale, va fi anunțată miercuri, 21 februarie, de liderii coaliției aflată la guvernare, PSD și PNL.

Conform unui sondaj de opinie realizat în această lună de Avangarde, la comanda PSD și PNL, românii își doresc comasarea alegerilor și, mai mult, vor continuarea guvernării PSD-PNL și după 2024.

Sondaj la comanda PNL și PSD: Majoritatea românilor vor alegeri COMASATE și actuala alianță de la guvernare la CONDUCERE

Potrivit sondajului de opinie, care a fost realizat telefonic, 53% dintre respondenți au declarat că sunt de acord ca alegerile europarlamentare să fie comasate cu alegerile locale.

Asta în timp ce 35% au declarat că nu își doresc acest lucru. Restul de 12% au spus că nu pot aprecia.

De asemenea, 66% dintre românii care au participat la sondaj au răspuns cu DA la întrebarea dacă  viitorul Guvern al României care se va forma după alegerile generale ar trebui să fie alcătuit din partide care împreună să asigure majoritatea constituțională și stabilitate politică.

21% au fost cei care au răspuns cu NU, iar restul de 13% au spus că nu pot aprecia.

Pe cine ar alege românii

Potrivit aceluiași sondaj de opinie, PNL și PSD rămân pe primele locuri în preferințele electoratului, în timp ce AUR și USR sunt în scădere.

Astfel, 31% dintre respondeți au declarat că dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri europarlamentare ar vota cu PSD.

De asemenea, 20% ar vota cu PNL și 18% cu AUR.

15% dintre particinații la sondaj ar vota cu Alianța Dreapta Unită – USR, PMP și FD (Forța Drepei), 8% cu SOS România și 5% cu UDMR.

În sondaj apare și REPER, care ar fi votat de 2% dintre respondenți.

Opoziția nu este de acord cu comasarea alegerilor

În așteptarea deciziei privind comasarea alegerilor, Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și FD critică intenția PSD și PNL și anunță că o vor ataca fie în instanță, fie la Curtea Constituțională sau la Avocatul Poporului.

Nici reprezentanții AUR nu s-a declarat de acord cu o astfel de decizie de comasare a alegerilor.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax