Connect with us

ACTUALITATE

Noi, cei din linia a doua. Ana-Maria Moldovan (sufleur): Ești un fel de centură de SIGURANȚĂ pentru actor

Publicat


Actori, artiști, vedete… Clujul cultural, Clujul artelor, le datorează mare parte din cele 5 stele pe care și le arogă. Atâta doar că în spatele operelor lor se află mulți alții, invizibili pentru public dar atât de necesari unui produs artistic complet și apreciat. Sunt cei din linia a doua, din spate, fără de care spectacolul nu ar fi același. Sufleuri, mașiniști, costumieri, make-up artiști, regizori tehnici și câte și mai câte meserii de care cel din sală n-a auzit, sau n-au cuantificat importanța lor în succesul unei reprezentații.

Ana-Maria Moldovan este una dintre persoanele din linia a doua. A fost sufleur la Teatrul Național timp de 26 de ani. Iubită și apreciată de colegi, avea să fie regretată de aceștia atunci când s-a pensionat în 2022.

„Cel mai vechi si cel mai bun sufleur ever”, o caracteriza actorul Adrian Cucu.

Noi, cei din linia a doua. Ana-Maria Moldovan (sufleur): Ești un fel de centură de SIGURANȚĂ pentru actor

Înainte de a fi sufleur, a lucrat la CFR, ca șefă de depozit. Meserie bănoasă dar care nu îi oferea neapărat multe satisfacții pe plan profesional. În momentul în care s-a constituit acolo un grup artistic, doamna Moldovan s-a alăturat acestuia. „A trebuit să mergem toate fetele frumoase, că eram frumoasă, de ce să mint”, spune Ana-Maria.

A avut spectacole de teatru în Ungaria sau la Teatrul „Țăndărică” din București. La sfatul unei prietene, în 1996 s-a dus la Teatrul Național din Cluj-Napoca și s-a angajat ca sufleur. Director era Dorel Vișan, care, după o probă, la recomandarea Silviei Ghelan, a angajat-o.

„Pentru a fi sufleur trebuie să ai anumite abilități”

„Primul spectacol la care am suflat a fost Cameristele, pus în scenă de Anca Bradu, cu Silvia Ghelan, Maria Munteanu și Ileana Negru, trei zeițe de actrițe. Prima premieră la care am lucrat a fost Cel care primește palme, tot cu Anca Bradu regizoare. În acest spectacol au jucat nume grele ale scenei clujene: Anton Tauf, Gelu Ivașcu, Paul Basarab, Irina Vincze, Cornel Răileanu, Viorica Mischilea, Bucur Stan, Lucica Toma… aproape tot teatrul. Greu pentru o începătoare, dar am izbândit”, mărturisește Ana-Maria cu un oftat de ușurare.

Pentru a fi sufleur trebuie să ai anumite abilități: să fii foarte atent, să vezi tot ce se întâmplă, să memorezi, să simți actorul. „Sunt spectacole complexe, care implică mulți actori, multe mișcări scenice, schimbări de decor în timpul replicilor… Toate acestea acționează ca elemente disturbatoare pentru un actor, pot avea efect de inhibare, acesta poate avea sincope în a da replica și atunci apari tu și-l scoți la lumină, îl ajuți să se regăsească, ești un fel de centură de siguranță pentru el”, spune Ana-Maria.

A lucrat cu generații diferite de actori. Cei mai în vârstă aveau uneori probleme de auz, însă tinerii din ziua de azi apelează la sufleur mai mult la repetiții, până învață bine textul.

„O dată m-am ascuns sub o masă”

Publicul este obișnuit, probabil, cu acea fosă din mijlocul scenei, locul consacrat al sufleurului. La Naționalul clujean, acesta mai e folosit doar la spectacolele operei. Cabina „de suflat” este în dreapta scenei. Asta nu înseamnă că această meserie este una statică.

„În timpul repetițiilor mai stăteam în sală, ca să văd tot jocul scenic, apoi, la spectacol, mă mutam în spatele decorurilor, în funcție de poziția pe scenă a actorului care urma să dea replica. Uneori făceam curse de pe o parte pe alta a scenei. O dată m-am ascuns sub o masă și nu mă vedeam datorită unei fețe de masă mai lungi pe care am cerut-o în mod special. Regizorul Vlad Mugur nu mă voia în zonă, așa că am apelat la metoda asta”, spune, râzând, Ana-Maria.

„La un spectacol cu Beckett i-am suflat lui Balazs Attila din magazia de decoruri. Nu credeam că mă aude dar el mi-a zis că e suficient că mă știe acolo. Există spectacole mai relaxate, în care actorii își mai permit să devieze puțin de la text și atunci contribuția mea e minimă, dar în reprezentațiile în care regizorul ține ca replicile să respecte originalul, cuvânt cu cuvânt, acolo e de muncă mai mult”, mărturisește Ana-Maria Moldovan.

Uneori, doamna Moldovan făcea și deplasări cu teatrul, mai mult în țară, pentru că la cele peste hotare „nu mai era loc”. „Am fost în Germania cu Hamlet, apoi cu Florin Piersic tot acolo, cu Logodnicele aterizează la Paris”, spune Ana-Maria.

Un sufleur nu este doar sufleur. El este mai mult de atât, este un fel de asistent regizor. Trebuie să știe toate mișcările scenice, să știe dinainte ce actor urmează la replică sau ce decoruri are actul.

„Sufleurul face parte integrantă din spectacol”

„A fost un spectacol în care eu eram pe rândul doi în sală, actorii jucau aproape de marginea scenei, iar eu le dădeam intrarea doar din priviri. Mă uitam dinainte la cel ce urma și acesta știa că e rândul lui”, spune Ana-Maria.

Ana-Maria Moldovan a lucrat cu nume mari ale scenei: Silvia Ghelan, Ligia Moga, Melania Ursu, Anton Tauf, Victor Rebengiuc, Marcel Iureș, Dorel Vișan sau Florin Piersic, doar câteva dintre ele. „Cu Silvia Ghelan repetam în cabină înainte de spectacol. Îmi cerea să-i dau replicile”, spune Ana-Maria.

Există și situații-limită, câteodată, la spectacole. „Eram în turneu cu o reprezentație și la un moment dat, un mare actor trebuia să vină șșin spate și să-și spună textul. Ei bine, acesta a intrat cu textul din ultimul act. Mi s-au înmuiat picioarele, dădeam din mâini ca o apucată ca să-i atrag atenția, colegii s-au blocat, iar în momentul în care a ajuns aproape i-am șoptit toată propoziția. A intrat apoi cu textul potrivit dar pe mine m-au trecut toate transpirațiile”, recunoaște Ana-Maria.

Uneori, sufleurul face parte integrantă din spectacol. Regizorul Radu Afrim a apelat la Ana-Maria într-o scenă: „La o repetiție, una dintre actrițe și-a uitat replica iar eu am ieșit mai mult decât trebuia de după cortină. Lui Afrim i-a plăcut atât de mult încât m-a pus să ies și să-i dau cu textul în cap actriței”, spune, râzând, Ana-Maria.

N-a fost singura apariție scenică a Ana-Mariei. „Victor Ioan Frunză a montat la Cluj visul unei nopți de vară și pentru că avea nevoie de multă figurație, m-a îmbrăcat și pe mine într-un personaj și m-a pus pe scenă. De acolo, am fugit la locul meu și am suflat în continuare îmbrăcată cu o manta și cu o pălărie imensă”, zice Ana-Maria.

Cade cortina. Cade cortina peste un spectacol reușit. Peste munca unor oameni. Peste cariera unor oameni. Peste 26 de ani în serviciul teatrului. Sunt mulți? Sunt puțini? Dacă ar fi să ne luăm după ce spune Ana-Maria Moldovan, sunt ani valorificați cu responsabilitate. Și cu multă dăruire, mi-a suflat ea…

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Alunecare de teren pe strada Uliului. Au intervenit pompierii. Traficul auto, restricționat

Publicat

De

Pompierii clujeni au intervenit, vineri noapte, pe strada Uliului, unde a avut loc o alunecare de teren. Traficul auto a fost restricționat.

Strada Uliului „a luat-o la vale” noaptea trecută, la fața locului intervenind un echipaj al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj. Potrivit instituției clujene, a fost afectată o bandă de mers, pe o lungime de circa 20 de metri.

Traficul auto a fost restricționat. Un echipaj ISU Cluj a rămas în zonă pentru a evalua dacă alunecarea de teren avansează.

„La fața locului s-a alocat un echipaj cu o autospecială din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca, care a constatat că a fost afectată una dintre benzile de mers a carosabilului, pe o lungime de aproximativ 20 de metri. Totodată, s-a anunțat poliția locală și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din cadrul primăriei municipiului Cluj-Napoca, care au alocat echipaje și personal de specialitate la evenimentul respectiv.

Ca măsură de siguranță a fost restricționat traficul auto pe strada Uliului, iar echipajul ISU Cluj rămâne în supraveghere, alături de echipaje ale poliției locale și personal al SVSU Cluj-Napoca, pentru a evalua dacă alunecarea de teren avansează”, a transmis ISU Cluj, vineri noapte.

Cluj24 semnala recent că o bucată din strada Uliului din Cluj-Napoca s-a surpat miercuri dimineață, iar autoritățile locale au intervenit de urgență și au turnat un strat de asfalt.

Citește mai departe

POLITICA

Marius Lulea (AUR): TRĂDARE. Guvernarea PSD-PNL se pregătește să mai VÂNDĂ și ce a mai rămas din economia națională

Publicat

marius lulea

Prim-vicepreședintele AUR Marius Lulea acuză guvernul PSD-PNL că se pregătește să mai vândă și ce a mai rămas din economia națională.

Guvernul României, condus de premierul Marcel Ciolacu, trebuie să asigure transparență deplină în privința afacerilor ce vor fi încheiate cu reprezentanții Emiratelor Arabe Unite (EAU).

Pe această cale, îi solicităm premierului Ciolacu să informeze opinia dacă are intenția să concesioneze afaceriștilor din Emirate Aeroportul Internațional „Henri Coandă” și în ce condiții.

Marius Lulea (AUR): TRĂDARE. Guvernarea PSD-PNL se pregătește să mai VÂNDĂ și ce a mai rămas din economia națională

Aeroportul “Henri Coandă” este principala poartă aeriană de acces a țării și aparține Companiei Naționale Aeroporturi București, o companie de interes național strategic, care înregistrează profit. În cursul recentei vizite în Emirate, Marcel Ciolacu a indicat Aeroportul Otopeni printre obiectivele de interes pentru șeici.

De asemenea, îi cerem premierului Ciolacu să numească proiectele din domeniile digitalizării, energiei și agriculturii în care va implica investitori din Emirate.

Ne manifestăm îngrijorarea față de lipsa de transparență a afacerilor încheiate de Guvernul PSD-PNL cu șeicii din Emirate pe seama bogățiilor statului român.

Amintim că precedenta guvernare PSD a încheiat afaceri păguboase cu șeicii. În anul 2018 guvernarea PSD a dat unui șeic din Emirate Insula Mare a Brăilei, cea mai mare și mai fertilă exploatație agricolă din Europa, cu o suprafață de 56.000 hectare!

În anul 2019 aceeași guvernare PSD a reînnoit până în anul 2049 unei firme din Emirate contractul de concesiune al terminalului de containere din Portul Constanța. Operarea terminalului de containere reprezintă principala activitate a Portului Constanța și a fost obținută de șeici de la Guvernarea PSD a lui Adrian Năstase pentru o perioadă de 15 ani, care expirase în 2019.

AUR vrea ca principalele obiective economice și de infrastructură să rămână sub control românesc. Marcel Ciolacu mai întâi ar trebui să prezinte oportunitățile investitorilor români, nu să meargă în afara țării”, a spus prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Weekend dedicat experiențelor SENZORIALE, la Iulius Mall Cluj: Street Food Picnic și Festivalul ARGO

Publicat

picnic

Ești pregătit pentru un weekend plin de experiențe senzoriale în Iulius Parc? În acest final de săptămână, food-truck-urile de la Street FOOD Picnic – ediția de primăvară, te așteaptă cu o varietate de sortimente internaționale savuroase, iar lineup-ul vibrant de DJ te invită la dans și multă distracție. Tot în Iulius Parc vei descoperi și o lume a experimentelor captivante în cadrul Argo Fest, eveniment științific dedicat pentru întreaga familie.

argo

Iulius Parc se transformă în acest weekend într-un „laborator în aer liber”, unde va avea loc Festivalul Științific ARGO. Sâmbătă și duminică, în intervalul orar 12.00 – 17.00, întreaga familie este așteptată să vadă cum funcționează levitația supraconductoare, ce sunt cristalele de sare, dar și experimente cum ar fi: „Flacără Magică”, „Trenulețul magnetic”, „Tensiune superficială”, „Pasta de dinți a elefantului”, „Cameleonul chimic” și multe altele. Intrarea la Festivalul Științific ARGO este gratuită. Dacă ai acasă un mic pasionat de știință vrei să afli principiile din spatele experimentelor, te așteptăm în Iulius Parc, sâmbătă și duminică!

iulius parc

FOTO. Weekend dedicat experiențelor SENZORIALE, la Iulius Mall Cluj: Street Food Picnic și Festivalul ARGO

Și Street FOOD Festival revine la Cluj-Napoca cu prima ediție de Street FOOD Picnic, care va avea loc în perioada 26 – 28 aprilie 2024, în Iulius Parc. Pe lângă deliciile culinare, te vei bucura și de trei zile de dans, la DJ Stage. Află programul celor care vor urca pe scenă, pe pagina de Facebook dedicată evenimentului! În cadrul festivalului va fi amenajată și o zonă specială dedicată copiilor, unde vor avea parte de activități interactive și jocuri pline de distracție.

iulius parc

Ca să fii mereu la curent cu noutățile și evenimentele care au loc în Iulius Mall Cluj-Napoca, ne poți urmări pe pagina de Facebook!

iulius parc

Vino în acest weekend la Iulius Mall Cluj și lasă-te purtat de experiențe senzoriale!

Citește mai departe

EVENIMENT

FCU Craiova 1948 – „U” Cluj. „Șepcile roșii” LUPTĂ pentru a obține primul loc în play-out

Publicat

u cluj

FCU Craiova 1948 și FC Universitatea Cluj se vor întâlni sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 17:30 pe Stadionul „Ion Oblemenco” din Craiova unde vor disputa partida din etapa cu numărul șapte a play-out-ului Superligii, deplasare în urma căreia „U” Cluj trebuie să obțină victoria pentru a deveni lider în play-out.

FC Universitatea Cluj vine după o victorie obținută pe teren propriu împotriva echipei Poli Iași, victorie care a îndepărtat-o la opt puncte de locurile din subsolul clasamentului. Echipa antrenată de Ioan Ovidiu Sabău a pierdut teren în fața celorlalte echipe și părea în cădere liberă până la meciul de miercuri, venind după înfrângeri împotriva echipelor Oțelul Galați și Petrolul Ploiești, dar în urma victoriei obținute miercuri, „șepcile roșii” păstrează șanse să încheie play-out-ul pe prima poziție.

FCU Craiova 1948 – „U” Cluj. „Șepcile roșii” LUPTĂ pentru a obține primul loc în play-out

FCU Craiova 1948 traversează o perioadă de criză și se află pe ultima poziție din play-out cu patru partide rămase din actualul campionat. Echipa lui Eugen Trică are doar trei puncte obținute în cele șase partide disputate în play-out și este în pericol de retrogradare, dar cu o victorie pe teren propriu împotriva Universității Cluj, echipa craioveană poate scăpa de ultimele poziții din clasament și să reintre în calcule pentru salvarea de la retrogradare.

„U” Cluj a obținut două victorii în cele două întâlniri cu FCU Craiova 1948

Partida din turul campionatului regular s-a desfășurat la 28 iulie pe Stadionul Ion Oblemenco din Craiova unde ambele echipe au oferit spectacol, în respectiva partidă marcându-se șapte goluri și „U” Cluj s-a impus cu scorul de 4-3 cu o revenire de senzație în ultimele 10 minute când gazdele conduceau cu un gol, dar căpitanul clujenilor, Alexandru Chipciu a reușit o dublă în minutele 80, respectiv 86 și a adus victoria echipei sale, astfel oaspeții au reușit să obțină cele trei puncte.

În returul disputat la 3 decembrie pe Stadionul Cluj Arena, gazdele s-au impus cu 2-1, golurile fiind marcate de Ianis Stoica și Daniel Popa pentru gazde, iar pentru oaspeți a marcat Bahassa, astfel FC Universitatea Craiova a obținut toate punctele în înfruntările directe împotriva echipei U Craiova 1948.

Dacă va câștiga partida din deplasare împotriva echipei FCU Craiova 1948, „U” Cluj se va salva matematic de la retrogradare. Echipa lui Neluțu Sabău se află pe a patra poziție în play-out cu 29 de puncte, în timp ce adversare ei de mâine de seară se află pe ultimul loc din campionat care duce în Liga a II-a a României.

Cosmin Olaru

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax