Connect with us

ACTUALITATE

Nichita Stănescu a debutat în ”Tribuna” din Cluj. Povestea vieţii. Şi a morţii, acum 37 de ani. Nominalizat la Nobel

Publicat


Pe 13 decembrie se împlinesc 37 de ani de la moartea lui Nichita Stănescu. “Îngerul blond”, cum i se spunea, a debutat în martie 1957 în revista “Tribuna” din Cluj. O stradă din Cluj-Napoca îi poartă numele. A debutat în revista clujeană cu trei poezii, dintre care două sunt redate mai jos, “Au fot oameni mulţi” şi “Pământ”. Este considerat unul dintre cei mai importanţi poeţi de limba română, despre care spunea că este “dumnezeiesc de frumoasă”. Tot el spunea că “suntem ceea ce iubim”.

“Fetiţa” Nini şi iubirile sale. Voia să urmeze Politehnica

Nichita Stănescu (31 martie 1933-13 decembrie 1983), poet, scriitor, eseist, membru post-mortem al Academiei Române, laureat al Premiului Herder.

Când era mic, părinţii îi spuneau Nini. Ei îşi doriseră o fetiţă şi de aceea îl îmbrăcau cu rochiţe şi costumaşe fanteziste, croite de tatăl său.

Se visase student la Politehnică, dar în 1952 pică la admitere. Se întoarce acasă triumfător şi spune că a reuşit la română. “Decât un inginer prost, mai bine un profesor bun!”, al spus acesta părinţilor. În acelaşi an devine student la Filologie în Bucureşti.

Tot în 1952 se căsătoreşte cu colega sa de grupă, Magdalena Petrescu. Căsătoria ţine un an. În 1955 este indragostit de noua colega, Doina Ciurea, cu care se logodeşte în acelaşi an. Şi se căsătoreşte cu ea după 10 ani, în iunie 1962.

Dar în 1964 o cunoaşte pe Gabriela Melinescu, poetă în plină afirmare, şi în 1965 se desparte de soţia sa Doina Ciurea. În 1970 se desparte şi de Gabriela Melinescu.

În 1978 o cunoaşte pe Todoriţa Tariţa (Dora), pe atunci încă studentă, care îi va deveni, peste 4 ani, ultima soţie. A fost iubirea vieţii sale.

Câştigător de Herder, nominalizat la Nobel

În 1975 a primit premiul Herder (Gottfried von Herder) din partea Universităţii din Viena. Doi ani mai târziu, el este nominalizat de Academia Suedeza la Premiul Nobel pentru Literatură, alaturi de Max Frisch, Jorge Borges, Leopold Sedar Senghorn, Odysseas Elytis.

În 1983, la împlinirea a 50 de ani, Nichita a fost sărbătorit de toată ţara.

Inima, ficatul şi sfârşitul

Starea de sănătatea i-a creat adesea probleme. În 1974 suferă un preinfarct şi are o revelaţie asupra morţii sub forma unui îngrozitor tunel oranj.

Ulterior, mai ales din 1981, suferă mai multe crize de ficat şi multiple internări.

Pe 9 decembrie 1983 se afla la Drobeta Turnu-Severin pentru a participa ca martor principal la căsătoria prietenilor săi de familie Ofelia Rotaru şi Alexandru Condeescu. Pe 11 decembrie, el se trezeşte pe la prânz şi împreună cu tinerii căsătoriţi şi cu Dora face proiecte de viitor. Dar luni dimineaţă, pe 12 decembrie, el se plânge că nu se simte bine şi nu vrea să mănânce nimic. Stă mult în pat, radical schimbat faţă de ziua precedentă. N cursul nopţii, durerile din zona ficatului se accentuează şi simte că nu mai poate respira. Este dus la urgenţă, merge pe picioarele sale şi e conştient, iar în urma unei noi crize la spital, moare la ora 2 şi 10 minute a dimineţii de 13 decembrie.

*în imagini, revista Tribuna din martie 1957, lună în care a debutat şi Nichita Stănescu, în aceeaşi revistă. Şi el cu marea sa iubire, Dora.

Câteva poezii:

Poem

Spune-mi, dacă te-aş prinde-ntr-o zi
şi ţi-aş săruta talpa piciorului,
nu-i aşa că ai şchiopăta puţin după aceea,
de teamă să nu-mi striveşti sărutul?…

Presentiment

Nu ninge când e foarte frig.
Nu plouă când e foarte cald.
Nu vin cuvintele când te naşti.
Nu vine anul nou când mori.
Nu pentru vedere este lumina.
Nu pentru mit sunt zeii!
Nu pentru timp sunt stelele
Nu pentru NU este NU!
Nu vii niciodată când mi-e foarte dor de tine,
Nu mori niciodată
când te urăsc de moarte.

Ce este viaţa? Când începe şi încotro se îndreaptă?

În toate părțile deodată, zise

cel fără părți.

Într-o singură parte, zise

Partea.

Ce este?

Cum, ce este?

Este, pur și simplu.

Adică E, adică S, adică T, adică E.

Primul E mai vechi decât ultimul E.

Atât.

 

Debutul său:

Au fost oameni mulţi…

Au fost oameni mulţi cu dulăi şi cu care;
o ştiu după urmele mute din drum.
Ţărâna-i crăpată de arşiţi stelare
Şi munţii ridică şuviţe de fum.

Prea tare tăcerea nespusă, adânca
iar tu, pumnule cald, stai încins pe prăsea…
şi trebuie să se întâmple ceva…

Pamânt

Care, cum a rostit cuvântul,
a dispărut cu noapte şi vântul
iar ochilor le-a mai rămas să vadă
doar urmele lor umede în zăpadă.

Unde s-au dus?
De ce s-or fi dus?
De ce au rostit cuvântul nesupus?
Departe de noi
între huile şi antracite,
gem stelele carului mare stâlcite.

O, nu rostiţi cuvântul acela ştiut!…
E iarnă în patima lutului mut
şi peste amurg a nins cu fulgi roşii,
groaznici fulgi roşii!

(MaAv)

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Cereri ale LGBT+, aprobate de Biden în prima zi de mandat la Casa Alba

Publicat

Pronumele cu gen neutru pot fi de acum înainte selectate de persoanele care contactează guvernul american, după ce Joe Biden a semnat în prima zi a mandatului său de preşedinte al SUA mai multe ordine executive, printre care şi unul împotriva discriminării persoanelor LGBT+, relatează Thomson Reuters Foundation.

Nici bărbat, nici femeie

Cei care se identifică drept persoane ”non-binare”, adică nu se consideră nici bărbat, nici femeie, pot începând de joi să selecteze titlul ‘Mx’ pe pagina de contact a website-ului Casei Albe, unde a fost adăugată şi o listă derulantă cu pronume, inclusiv ”ei” (they/them).

Această decizie marcheză şi o schimbare faţă de administraţia preşedintelui Donald Trump, care le-a interzis persoanelor transgender să se înroleze în armată şi a emis dispoziţii care subliniază importanţa sexului biologic în faţa identităţii de gen.

Susţinătorii LGBT+ au primit favorabil noua abordare promovată de preşedintele Biden. ”În prima zi, administraţia Biden a luat imediat măsuri pentru a include în discuţie persoanele trans, non-binare şi nonconforme genului”, spune Kate Ellis, care conduce grupul GLAAD de susţinere a comunităţii LGBT+. ”Cercetările au arătat că recunoaşterea şi respectarea pronumelor noastre pot face diferenţa pentru sănătatea şi bunăstarea noastră – mai ales în cazul tinerilor LGBTQ”, susţine Ellis.

În sprijinul acestei opinii, un studiu al grupului The Trevor Project, realizat pe un eşantion de 40.000 de persoane LGBT+ cu vârste cuprinse între 13 şi 24 de ani, susţine că 28% dintre cei care au spus că nimeni nu a dorit să le folosească pronumele alese de ei au încercat să se sinucidă anul trecut, faţă de 12% dintre aceia care spun că cei mai mulţi le-au folosit acele pronume.

Nu discriminare sexuală din partea agenţiilor federale

Preşedintele Biden a mai semnat în prima zi de mandat şi un ordin executiv care stabileşte că agenţiile federale ale SUA nu trebuie să discrimineze pe baza orientării sexuale sau a identităţii de gen. ”Copiii trebuie să poată învăţa fără teama de a li se refuza accesul la toaletele publice, vestiare sau sporturi şcolare”, se menţionează în ordinul semnat de noul preşedinte al SUA. La rândul lor, ”adulţii trebuie să poată să-şi câştige traiul şi să-şi urmeze vocaţia ştiind că nu vor fi concediaţi, retrogradaţi sau trataţi necorespunzător pentru că merg acasă împreună cu cineva anume sau pentru că modul în care se îmbracă nu este conform stereotipurilor bazate pe sex”, spune acelaşi ordin.

De altfel, în timpul campaniei electorale Biden a publicat o lungă listă cu revendicări ale LGBT+ pe care a promis că le va pune în aplicare şi a spus de asemenea că în primele 100 de zile de mandat doreşte să adopte legislaţia ”Equality Act”, care va incrimina discriminarea persoanelor LGBT+. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele știri din ultimele 24 de ore

Publicat

Cluj24.ro prezintă principalele 5 știri locale din ultimele 24 de ore:

Zona pârtiei Mărișel se va dezvolta prin case cu energie regenerabilă și parcări pe marginea drumului

Prefectul cere doze suplimentare de vaccin la Cluj

Tânără agresată sexual de către un bărbat pe peronul gării din Cluj-Napoca

FOTO/Noaptea, ca hoții… de pubele. Locuitorii din Borhanci se plâng că le sunt furate pubelele de gunoi

VIDEO/ PREMIERĂ națională: Clujenii se pot programa online pentru eliberarea cazierului judiciar

Citește mai departe

ACTUALITATE

METEO. Iarnă de primăvară. Cum va fi vremea azi, 22 ianuarie, la Cluj

Publicat

Vremea la Cluj azi este rece cu temperaturi de iarnă. Maxima este înregistrată în jurul orei 15:00, la 8 grade Celsius, iar cerul va fi pe tot parcursul zilei acoperit de nori.

Șansele de precipitații sunt de 45%  iar cantitatea de precipitații este zero. Vântul va sufla în medie cu 10 km/h. Pe arii restrânse vor fi și rafale de maxim 14 km/h.

Minima este de 2 grade Celsius la ora 06:00, iar în timpul dimineții vântul suflă cu 9 km/h.

Citește mai departe

ACTUALITATE

CARANTINĂ pentru toţi cei care ajung cu AVIONUL în SUA. Decizia lui Joe Biden

Publicat

Preşedintele american, Joe Biden, a anunţat joi că o orice persoană care ajunge cu avionul în Statele Unite va fi obligată de acum înainte să intre în carantină, notează AFP.

Prezentând planul său de luptă împotriva COVID-19, noul lider de la Casa Albă a anunţat, de asemenea, că pasagerii vor trebui să prezinte un test negativ.

Întrebat despre obiectivul său afişat de 100 de milioane de vaccinări în 100 de zile este ambiţios, el a reacţionat ferm: ‘Când l-am anunţat, toţi aţi spus că nu va fi posibil. Haide, nu vorbiţi serios!’. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate