Connect with us

EVENIMENT

Nanosisteme terapeutice pentru transportul și eliberarea la țintă a substanțelor medicamentoase, dezvoltate la UMFIH Cluj.

Publicat


umf

Cercetătorii Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” (UMFIH) Cluj-Napoca dezvoltă nanosisteme terapeutice de tipul nanoparticulelor lipidice și polimerice pentru transportul și eliberarea la țintă a substanțelor medicamentoase, folosind substanțe active convenționale, dar și acizi nucleici. Dintre nanosistemele dezvoltate, cele de tip lipozomal  au aplicabilitate în industria farmaceutică, dar și în cea cosmetică sau a suplimentelor alimentare. Aceste sisteme au dimensiuni cuprinse între 20 și 500 de nanometri, un nanometru fiind un miliard dintr-un metru.

Prof. Ioan Tomuță, de la Disciplina de Tehnologie Farmaceutică și Biofarmacie, a declarat pentru Cluj24 că cercetătorii clujeni care lucrează în domeniul nanosistemelor terapeutice au o experiență de peste 20 de ani, când aceste sisteme erau încărcate cu substanțe medicamentoase de sinteză.

”Începând din anul 2019 am început să încorporăm în aceste nanosisteme farmaceutice și material genetic, mai exact acizi nucleici. Diferența între acizii nucleici și substanțele active de sinteză chimică, constă în modul în care acestea își exercită acțiunea terapeutică, ceea ce face diferite și cerințele legate de compoziția și prepararea sistemului de administrare.

Noi am lucrat cu două categorii de material genetic, cu ARN mesager și cu ARN de interferență, iar nanosistemele farmaceutice în care avem experiență sunt reprezentate de lipozomi și nanoparticule polimerice.

Lipozomii sunt vezicule sferice constituite dintr-un nucleu hidrofil înconjurat de una sau mai multe membrane lipidice bistratificate, formate în special din fosfolipide.

Avantajul lor este că pot să încorporeze atât substanțe hidrofile în interiorul cavității lipozomului, cât și substanțele lipofile, în stratul dublu fosfolipidic, dar pot forma și complecși cu acizii nucleici, dacă au o compoziție lipidică adaptată acestui scop. Nanoparticulele polimerice se prezintă ca particule sferice cu dimensiuni variind între 1-1000 nm, polimerii utilizați pentru încorporarea materialului genetic fiind de obicei cationici.

Aceștia sunt capabili să formeze poliplecși prin încorporarea acizilor nucleici în interiorul matriței polimerice sau adsorbția la suprafață prin intermediul interacțiunilor electrostatice între grupările cationice ale polimerilor și grupările fosfat cu sarcină negativă ale acizilor nucleici.

În acest domeniu avem o strânsă colaborare cu Centrele de Cercetare din  universitate (Genomică și MedFUTURE). Noi ne ocupăm de tehnologia de fabricare a nanosistemului și stabilim formula de fabricație, adică ce fosfolipide sau polimeri folosim, ce adjuvanți, cum este colesterolul în cazul lipozomilor, în ce proporții, care sunt condițiile tehnologice de fabricație care ne permit să obținem sistemul cu caracteristicile fizice dorite.

După ce am obținut aceste nanosisteme și le-am caracterizat farmaceutic (mărime medie și polidispersie, potențial zeta, încărcare cu substanță medicamentoasă etc.) la noi în laborator,  colegii noștri din centrele de cercetare le evaluează din punct de vedere al efectului biologic, în prima fază in vitro – pe culturi de celule, și ulterior in vivo – pe animale”, a explicat profesorul clujean.

Transportor universal

Potrivit acestuia, în studiile derulate s-a lucrat în special la dezvoltarea unor sisteme pentru terapia la țintă a cancerului, dar și a altor afecțiuni, cum sunt cele de natură inflamatorie (osteoartrită, colită ulcerativă). Nanosistemele s-au testat in vitro pe culturi de celule specifice țesutului țintă, de exemplu celule canceroase de cancer pulmonar și hepatic, pentru a se observa, practic, dacă materialul genetic este eliberat în interiorul celulei bolnave.

”În funcție de materialul genetic pe care îl încorporez, răspunsul biologic obținut va fi diferit. Și noi vrem să facem un fel de transportor universal, adică lipozomi care să poată să includă ulterior alt material genetic similar, pe care să îl transfere (transporte și elibereze) în celula țintă.

Toate preparatele de acest gen se administrează injectabil, iar domeniul de mărime al transportorului, pentru a fi internalizat în celule ținte,  a fost între 50 și 120-150 de nanometri.

Preparatele obținute de noi sunt sub formă de dispersie lichidă, care conține lipozomi cu aceste dimensiuni, și care au o stabilitate limitată de câteva zile sau săptămâni. Pentru a fi utilizați în industria farmaceutică este nevoie de o stabilitate mult mai mare, de luni sau ani de zile. Pe acest domeniu, dar folosind lipozomi încărcați cu substanțe medicamentoase de sinteză, am reușit stabilizarea lipozomilor pe perioade lungi de timp (1-3 ani) prin liofilizare.

Liofilizarea este o tehnică de uscare, la temperaturi scăzute, bazată pe sublimarea gheții. Practic noi la dispersia lipozomală am adăugat crioprotectori, și eliminând apa prin liofilizare am transformat produsul  într-o pulbere. Sub această formă, lipozomii au o stabilitatea mult mai mare, de ani de zile, perioadă de stabilitate adecvată pentru fi fabricați de industria farmaceutică în vederea folosirii lor în clinică.

Din ce motiv, pulberea liofilizată poate fi transformată într-o dispersie lipozomală cu caracteristici similare cu cele din momentul fabricării dacă readucem în sistem apa eliminată prin liofilizare, practic la patul pacientului, persoana care administrează trebuie numai să facă o reconstituire a lipozomilor, prin adăugare de apă”, a precizat Ioan Tomuță.

BioNTech, deschizător de drumuri

Potrivit acestuia, tratamentul cancerului folosind material genetic este în studiu de mai mulți ani, cel mai mediatizat și cunoscut publicului larg fiind cel ale companiei BioNTech care, înainte de a fabrica vaccinul anti-COVID, avea în dezvoltare, în diferite etape de studiu clinic, mai multe produse medicamentoase anticanceroase în care substanța medicamentoasă reprezentată de material genetic este încapsulată în nanoparticule lipidice.

”Dezvoltarea vaccinului s-a realizat foarte rapid deoarece s-a luat secvența din materialul genetic al virusului COVID responsabilă de răspunsul imun, și s-a încorporat în nanosistemul studiat în detaliu înainte, pentru a dezvolta medicamente anticanceroase.

BioNTech a lucrat ani de zile pentru dezvoltarea nanoparticulelor lipidice solide (nu lipozomi) capabile de transport și eliberare intracelulară de material genetic, iar pentru dezvoltarea vaccinului anti-COVID, în nanosistemul pe care ei îl aveau, au încorporat alt material genetic, ceea ce le-a permis să înceapă foarte repede studiile clinice în colaborare cu Pfizer.

Noi ne ocupăm de partea de fabricație, dezvoltare tehnologică a nanosistemului. Realizăm în primul rând un profil de calitate țintă al nanosistemului, adică stabilim ce caracteristici trebuie să aibă acesta pentru a asigura transportul și eliberarea materialului genetic în celula țintă, apoi în laborator încercăm diferite condiții experimentale ca să obținem nanosisteme cu aceste caracteristici țintă, analizăm fizico-chimic nanosistemele preparate și definim care din caracteristicile farmaceutice sunt atribute critice de calitate.

După ce am obținut și caracterizat farmaceutic nanosistemele, mergem în etapa următoare, de evaluare a performanței nanosistemului preparat, pe culturi de celule. Pe baza rezultatelor referitoare la performanța sistemului, modificăm formularea și condițiile experimentale de preparare astfel încât să avem internalizarea optimă a nanosistemului încărcat cu material genetic în celula țintă și o transfecție crescută”, a precizat cercetătorul UMFIH Cluj-Napoca.

Aparatură de fabricare a lipozomilor

Pentru fabricarea lipozomilor, la Facultatea de Farmacie a UMFIH Cluj-Napoca există infrastructura adecvată, sunt disponibile două tehnologii de fabricare a lipozomilor, una clasică și una modernă, aceasta din urmă folosind un omogenizator de înaltă presiune.

”Tehnologia clasică este practic imposibil de industrializat, prin această tehnologie poți să prepari lipozomi în volum de câțiva mililitri, dar în urmă cu doi ani ne-am achiziționat un omogenizator de înaltă presiune care ne permite prepararea de lipozomi de la câțiva mililitri până la sute de mililitri fără nicio problemă”, a precizat Tomuță.

În ceea ce privește dezvoltarea și fabricarea în România de produse cu lipozomi, acesta vede aplicabilitatea lipozomilor nu în tratamentul cancerului, deoarece pentru a scoate pe piață un produs medicamentos de tip lipozomal, investiția necesară realizării studiilor clinice în vederea demonstrării eficienței și siguranței, se ridică la câteva miliarde de lei, ci în alte domenii ca fabricarea produselor cosmetice și a suplimentelor alimentare.

”Un domeniu în care eu văd că s-ar putea foarte ușor implementa tehnologia de fabricare a lipozomilor este cel cosmetic. Sunt multe produse cosmetice cu CoQ10, vitamina E, sau acid hialuronic lipozomal, fabricate inclusiv la Cluj, dar lipozomii nu sunt obținuți de companiile care fabrică produsele cosmetice, ci sunt aduși din străinătate.

Noi avem la disciplină tehnologia pentru fabricarea acestor lipozomi și posibilitatea de a le customiza caracteristicile în funcție de cerințele produsului cosmetic. În acest domeniu cred că mult mai repede ar putea ajunge un produs pe piață și noi avem tehnologia și cunoștințele necesare pentru a prepara lipozomi cu caracteristicile dorite pentru a putea fi încorporați în produse cosmetice.

Alt domeniu este cel al preparatelor orale, în condițiile în care sunt disponibile pe piață foarte multe preparate orale lipozomale cu NADH, coenzima Q10, vitamina C, D, E. Și în acest domeniu putem fabrica aceste preparate sub formă de dispersii lipozomale, folosite în suplimentele nutritive sau alimentare. Mai mult, putem stabiliza lipozomii pe o perioadă lungă de timp, fie prin liofilizare (tehnologie folosită în special pentru preparate injectabile), fie îi uscăm prin pulverizare în curent de aer cald (spray drying), tehnologie care se pretează în special la fabricarea de preparate solide orale”, a menționat Ioan Tomuță.

Tratamente în diverse boli

”Datorită expertizei noastre în dezvoltarea lipozomilor, am  fost implicați ca parteneri și într-un proiect european (CARTAGO), în care am dezvoltat un nanosistem pentru a transporta acizi nucleici la nivelul condrocitelor, în cartilagiul de la nivelul genunchiului.

Acest sistem are aplicații potențiale în tratamentul osteoartritei de la acest nivel, boală cu un mecanism fiziopatologic complex. Sistemul propus de noi permite transportul în țesutul afectat al unor acizi nucleici care să reducă expresia genelor responsabile de procesul inflamator, dar și a altor principii active care acționează prin inhibarea altor mecanisme responsabile de progresia bolii, efectul obținut fiind unul complex.

De asemenea, am dezvoltat în cadrul unui proiect de cercetare postdoctorală, un sistem nanoparticulat polimeric încărcat cu ARN scurt de interferență. În cadrul proiectului, am urmărit dezvoltarea și optimizarea formulării unor nanoparticule pe bază de trimetilchitosan, încărcate cu ARN și acid ascorbic, precum și evaluarea eficacității acestuia în tratamentul colitei ulcerative induse experimental la animale de experiență”, a explicat Ioan Tomuță.

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Duel de 5 stele în Supercupa României: CFR Cluj- FCSB. Când are loc meciul

Publicat

Dan Petrescu, CFR Cluj, Cupa României

Clubul CFR Cluj anunță că s-a stabilit data și ora duelul din Supercupa României cu FCSB, partida urmând să aibă loc sâmbătă, 5 iulie, de la ora 20:00, pe stadionul Steaua din București.

”Biletele în galeria noastră (Peluza Sud, S103 și S104) vor putea fi cumpărate săptămâna viitoare, de luni până vineri, în intervalul 14:30 – 18:30, de la casele de bilete din Gruia!

Costul unui tichet este de 30 de lei, iar plata poate fi făcută atât cash, cât și cu cardul

Am luptat mereu împreună pentru ceea ce ne-am propus. Tot împreună vom lupta și de această dată să aducem Supercupa în Gruia! Hai CFR!”, arată clubul feroviar.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Clujul mai are două “comori vii”: horitorul Traian Balcău și „Lie din Frata”, declarați Tezaure Umane

Publicat

De

Doi clujeniu, Tezaure Umane Vii

Doi reprezentanți de seamă ai județului Cluj, Traian Balcău, horitor din comuna Ceanu Mare, și Vasile Pop, cunoscut sub numele de scenă „Lia din Frata”, virtuoz al viorii, vor primi în acest an prestigiosul titlu onorific de Tezaur Uman Viu.

Anunțul a fost făcut vineri, 20 iunie 2025, de Minuisterul Culturii, care a publicat lista celor 15 români care vor primi în acest an prestigiosul titlu onorific.

Traian Balcău, horitorul din Ceanu Mare

Născut în 1949 în satul Iuriu de Câmpie, Traian Balcău este considerat unul dintre cei mai reprezentativi horitori ai Câmpiei Transilvaniei.

Horitul, o formă arhaică de expresie orală și muzicală, reprezintă o componentă esențială a spiritualității și filosofiei țărănești, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

Cu autenticitate și sensibilitate, Traian Balcău continuă această tradiție vie, fiind sprijinit în demersul său de Centrul clujean.

„Lia din Frata” a învățat să cânte “după ureche”

Vasile Pop este una dintre cele mai proeminente figuri ale muzicii instrumentale tradiționale din județul Cluj.

Crescut în spiritul jocului popular din Câmpia Transilvaniei, el a învățat să cânte după ureche, devenind sufletul formației de jucăuși din Frata. Cu vioara sa, a adus și continuă să aducă bucurie la numeroase evenimente populare, arată specialiștii clujeni de la CJCPCT Cluj.

Clujul, lider național în păstrarea tradiției

Odată cu această recunoaștere, județul Cluj ajunge la un total de 17 titluri de Tezaur Uman Viu, consolidându-și poziția de lider național în păstrarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial.

Programul național „Tezaure Umane Vii”, derulat anual de Ministerul Culturii, are ca scop identificarea și recunoașterea publică a celor care păstrează, creează și transmit valori ale patrimoniului cultural imaterial românesc.

Titlul este acordat în urma unei selecții riguroase și reprezintă o recunoaștere oficială a contribuției personale la menținerea și transmiterea tradiției autentice.

Foto: CJCPCT Cluj

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO FOTO. Clujean, nemulțumit de modernizarea străzii Mihail Kogălniceanu: Praful pune în pericol sănătatea elevilor!

Publicat

Un clujean reclamă praful de pe strada Mihail Kogălniceanu, zonă recent modernizată de administrația locală.

Un clujean acuză Primăria, pe rețelele de socializare, că nu a rezolvat problema prafului excesiv din zona străzii Mihail Kogălniceau, care pune în pericol sănătatea elevilor și a profesorilor din zonă.

„Dragă domnule Primar, nu ați rezolvat problema gravă generată de dumneavoastră odată cu modernizarea zonei Kogălniceanu. Este total inacceptabil ca să inhalăm noi și mai ales copii noștri de la Colegiul Emil Racoviță praful dumneavoastră”, transmite acesta într-o postare pe grupul de Facebook Clujul Civic.

Praf sufocant pe strada Mihail Kogălniceanu

Bărbatul reclamă că, în ciuda modernizării recente a zonei Kogălniceanu, soluțiile tehnice adoptate ar fi dus la apariția prafului care se ridică în aer, mai ales în zilele uscate, afectând calitatea aerului în proximitatea unităților de învățământ.

Strada Mihail Kogălniceanu a trecut printr-un amplu proces de reamenajare în cadrul unui proiect al Primăriei care viza transformarea zonei într-un spațiu pietonal la standarde europene.

Sesizări de la mai multe instituții

Clujeanul solicită Primăriei să trateze problema cu urgență. Potrivit acestuia, au fost transmise oficial plângeri legate de aerul irespirabil din zonă de către instituțiile din zonă: Colegiul Național „Emil Racoviță”, Liceul Teologic Reformat sau Filiala Cluj a Academiei Române.

„Am înțeles ca nu ați luat act de nenumăratele sesizări pe care primăria le-a primit legate de praful insuportabil de aici. Va invit să veniți să vă desfășurați activitatea aici în «aer liber» până la rezolvarea problemei. (…) Sesizările au fost făcute de către Colegiul Emil Racoviță, Liceul Teologic Reformat și Academia Română”, a mai arătat acesta.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Cireșe bio din Republica Moldova la târgul ”Produs de România” de la Cluj, mai ieftine decât cele ale USAMV

Publicat

De

cireșe

Un producător din raionul Hâncești din Republica Moldova a venit de la 500 de km distanță să vândă cireșe bio la târgul ”Produs de România” care a început, vineri, pe platoul Sălii Sporturilor ”Horia Demian” Cluj-Napoca.

Nicolai Tronciu a declarat pentru Cluj24 că cireșele au fost culese din livada proprie și a adus peste 20 de kg care aproape s-au vândut încă din prima zi.

”Am venit cu cireșe bio, culese din livada proprie, dar și cu vinuri din struguri proprii. Avem cultură eco, cu certificare. Cireșele le vând cu 10 lei caserola de 500 de gr, deci kilogramul este la 20 de lei.

Cireașa este un fruct care nu se păstează mult timp și nu le ținem prea mult, le dăm cu acest preț”, a spus Tronciu.

Aproape de standul fermierului din Republica Moldova este cel cu produse ale Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca unde kilogramul de cireșe se vinde cu 25 de lei.

La târgul ”Produs de România” sunt prezinți aproximativ 100 din mai multe județe ale țării, dar și din Republica Moldova.

Degustat și cumpărat

Vizitatorii pot degusta și cumpărapreparate tradiționale din carne și lapte (slănină, cârnați, jumări, caș proaspăt și brânzeturi maturate), produse apicole (miere, polen, lăptișor de matcă, faguri și ceară), dar și dulciuri de casă (turtă dulce, ciocolată, rahat, prăjituri tradiționale).

De asemenea, vor descoperi vinuri și țuică tradițională, produse din pește și păstrăv proaspăt, pâine de casă, gemuri, dulcețuri și sucuri naturale. Standurile artizanilor oferă costume populare lucrate manual, podoabe, obiecte din ceramică, pielărie și multe alte creații tradiționale.

Printre acestea, un meșter din Alba vinde tulnice din lemn la 900 de lei bucata, cu care se poate și cânta.

Pentru gurmanzi, oferta culinară este variată, de la grătare și bucate tradiționale până la langoși, kurtos-kalacs, palanețe, înghețată artizanală și sucuri naturale.

Spectacol folcloric

Târgul durează până duminică. În ultima zi, va avea loc un spectacol folcloric, iar pe scenă vor urca tinerii interpreți Maria Moldovan, Diana Moga, Alesia Rus, Raluca Drule, Teodora Nan, Adela Burcă, Ansamblul folcloric „Românașul” al UTCN, Ioana Breda Morar, Amalia Chiper Iurian, Petrică Mureșan, Oana Bozga Pintea, Cornel Borza, Mioara Velicu, Constantin Enceanu, Ana Ilca Mureșan și Deți Iuga.
Acompaniază Orchestra Profesionistă „Cununa Transilvană” a CJCPCT Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate