Connect with us
Advertisement
Advertisement

Clujeni de 5 stele

MUNŢII noştri AUR poartă/ Noi CERŞIM din poartă-n poartă. Poetul clujean al PĂTIMIRII noastre. O. Goga, 140 de ani de la naştere

Publicat


A fost o fire sensibilă. Poet. Dar a fost şi politician. Premier, chiar. Este denumit “poetul pătimirii noastre”. Iar versurile din titlu îi aparţin. Dar şi astea: „La noi sunt codri verzi de brad/ Şi câmpuri de mătasă;/ La noi atâţia fluturi sunt,/ Şi-atâta jale-n casă”. A luptat pentru poporul român, dar a fost prieten şi cu maghiarii. Prietenia lui cu Ady Endre, de exemplu, este celebră. Şi datorită acestei prietenii a devenit clujean. A cumpărat de la văduva lui Ady Endre Castelul de la Ciucea. L-ar fi cumpărat şi dacă nu s-ar fi mutat în el. Dar s-a mutat. Şi acolo şi-a trait ultimii ani din viaţă. Acolo a şi murit. Deşi s-a născut la Răşinari, Sibiu, Ciucea i-a devenit mult mai apropiată. Şi, când vorbeşti despre el, locul care îţi vine în minte în primul rând e Ciucea. Octavian Goga. 140 de ani de la naştere.

Castelul Ciucea, 1920, în anul în care Goga l-a cumpărat de la văduva Ady (arhiva Cluj24)

Cel mai popular poet

Octavian Goga (20martie/1 aprilie 1881, 7 mai 1938), poet, publicist, premier al României şi ministru de Interne, membru al Academiei Române. În 1919, văduva poetului maghiar Ady Endre îi oferea spre vânzare proprietatea de la Ciucea, pe care Goga o cumpără şi o reface în perioada 1919-1923.

Octavian Goga, Castelul Ciucea, Ady Endre

Este cel mai popular poet român de la începutul secolului al XX-lea, cu influenţe ale înaintaşilor săi, George Coşbuc, Şt. O. Iosif, Mihai Eminescu. Octavian Goga s-a afirmat de la început ca un inspirat cântăreţ al satului ardelean, supus robiei naţionale şi sociale, fiind un „poet al mâinilor”, dar şi „poet al lacrimii”, conform Dicţionarului general al literaturii române.

Cântece fără ţară, 1916, ultimul volum de poezie al lui Goga din timpul vieţii (arhiva Cluj24)

„După Eminescu şi Macedonski, Goga e întâiul poet mare din epoca modernă, sortit prin simplitatea aparentă a liricii lui să pătrundă tot mai adânc în sufletul mulţimii, poet naţional totdeodată şi pur ca şi Eminescu”, afirma George Călinescu în ”Istoria literaturii române de la origini până în prezent” (1941).

Revista Luceafărul (1907, arhiva Cluj24), înfiinţată de Octavian Goga şi cu o poezie de-a sa pe prima pagină

Studiile universitare le-a făcut la Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii din Budapesta (1900-1904). După studiile din Budapesta a mers la Universitatea din Berlin, cu o bursă acordată de Asociaţia Astra. A fost nevoit să-şi întrerupă studiile, în urma decesului tatălui său, devenind secretar la Astra.

Debutul în poezia, Tribuna din Cluj

Liceanul Octavian Goga a debutat cu poezia „Atunci şi acum”, în revista „Tribuna” (1897). Mai târziu, a colaborat la „Familia”, „Revista ilustrată”, „Tribuna literară”. Aflat la studii la Budapesta, a făcut parte din Societatea academică studenţească „Petru Maior”. Aici, împreună cu Al. Ciura şi Octavian Tăslăuanu, a editat revista „Luceafărul” (1902), care a fost mutată la Sibiu, în 1906. A mai scris la „Ţara noastră” (1907), pe care a şi condus-o un timp, şi la „Viaţa românească”.

Revista „Familia” (1937 şi 1943, arhiva Cluj24), la care a colaborat

Prima carte, „Poezii”, i-a apărut în 1905, şi cuprindea „Rugăciune”, „Plugarii”, „Noi” şi „Oltul”. Volumul a avut un mare ecou în epocă şi la 21 martie 1906, în urma raportului elogios al lui Titu Maiorescu, Academia Română i-a acordat Premiul „Năsturel-Herescu”.

 

Volumul „DIN LARG”, 1939, la un an de la moarte, primul după, un volum testament (arhiva Cluj24)

A continuat cu volumele „Ne cheamă pământul” (1909), cu poeziile antologice „Un om”, „În munţi”, „Graiul pâinii”, „Din umbra zidurilor” (1913), „Cântece fără ţară” (1916). A scris teatru, drama în trei acte „Domnul notar” (1914) şi piesa „Meşterul Manole” (1928). A tradus, totodată, din Petofi Sandor, Ady Endre, Imre Madách („Tragedia omului”, 1934, a cărei traducere a fost apreciată ca fiind excepţională).

Politicianul Goga

Octavian Goga s-a angajat de timpuriu şi foarte dinamic în lupta pentru drepturile naţionale şi sociale ale românilor din Transilvania. A întemeiat revista „Ţara noastră”, ca publicaţie pentru popor a Astrei (1907). A avut câteva procese de presă în anii 1907-1909. Un nou proces i-a fost intentat în 1911, de autorităţile austro-ungare, având ca motivaţie atitudinea sa militantă în favoarea românilor ardeleni. A fost închis la Seghedin (1912), unde a fost vizitat de I.L. Caragiale. În 1913 a făcut parte din delegaţia Partidului Naţional Român, care a dus tratative cu guvernul ungar cu privire la drepturile românilor din Transilvania, consemnează „Dicţionarul general al literaturii române” (Editura Univers Enciclopedic, 2005).

Unul dintre documentele semnate de Octavian Goga în una dintre cele 44 de zile cât
a fost premier, alături de semnătura regelui Carol al II-lea (arhiva Cluj 24)

A trecut munţii şi s-a stabilit la Bucureşti, unde a fost cooptat în comitetul Ligii Culturale. Între anii 1914 şi 1916, a susţinut numeroase conferinţe şi cuvântări, pledând pentru intrarea României în Primul Război Mondial de partea Antantei, pentru eliberarea teritoriilor româneşti aflate sub stăpânire austro-ungară şi desăvârşirea unităţii naţional-statale. În 1917, s-a înrolat ca simplu soldat pe frontul din Dobrogea, aminteşte volumul „Dicţionarul scriitorilor români” (Editura Fundaţiei Culturale Române, 1998).

Luptător pentru Unire

Refugiat la Iaşi, a participat la formarea unui Comitet Naţional al românilor emigraţi din Austro-Ungaria (1917) şi tot aici, mobilizat de generalul Prezan la Biroul de Propagandă al Armatei, a editat împreună cu mai mulţi scriitori, precum Mihail Sadoveanu, Alexandru Vlahuţă, Lucian Blaga, ziarul „România” (1917-1918). În cadrul ziarului, a publicat 46 de articole şi mai multe poezii.

După semnarea Păcii de la Bucureşti-Buftea, a plecat la Paris şi Londra, ca membru al Consiliului Naţional Român, care lupta pentru desăvârşirea Unirii. Când la 1 decembrie 1918, Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia a hotărât Unirea Transilvaniei cu România, a fost numit membru al Consiliului Dirigent.

Angajat din ce în ce mai mult în politică, a deţinut funcţiile de ministru al Instrucţiunii şi Cultelor (1919-1920; 1920-1921), ministru de Interne (1926-1927).

Goga, premier

Activitatea sa de scriitor s-a diminuat treptat, fiind ales membru activ al Academiei Române în 1919. A fost distins cu Premiul Naţional de poezie în 1924. A fost ales preşedinte al Societăţii Scriitorilor Români (1924-1925). În 1932, Facultatea de Litere şi Filosofie din Cluj i-a oferit titlul de Doctor Honoris Causa, pentru întreaga sa activitate publicistică.

Din acest moment s-a afirmat aproape exclusiv ca om politic, fiind membru şi vicepreşedinte (1928) al Partidului Poporului al generalului Alexandru Averescu. A întemeiat, în 1932, Partidul Naţional Agrar, care a fuzionat, în 1935, cu partidul lui A.C. Cuza, Liga Apărării Naţional-Creştine, sub denumirea Partidul Naţional Creştin, de orientare ultranaţionalistă.

În urma alegerilor din 1937, deşi partidul Cuza-Goga nu obţinuse decât 9,5% din sufragii, Goga a fost chemat de regele Carol al II-lea, să formeze guvernul. A fost preşedinte al Consiliului de Miniştri doar pentru câteva luni, din 28 decembrie 1937 până la 10 februarie 1938, când regele i-a cerut demisia. A fost actul final al unei activităţi politice care începuse sub semnul unui patriotism înflăcărat, dar care s-a transformat într-o formulă nefastă, înrudită cu diversele totalitarisme de extremă dreaptă ale epocii, notează „Dicţionarul general al literaturii române” (Editura Univers Enciclopedic, 2005).

Moartea lui Goga

Octavian Goga a murit la 6 mai 1938, la numai 57 de ani, în urma unui atac cerebral, la Ciucea. Trupul neînsufleţit al poetului a fost transportat la Bucureşti şi depus la Ateneu (11 mai), unde i s-au organizat funeralii naţionale. A fost înmormântat la Cimitirul Bellu (14 mai). În 1939, rămăşiţele pământeşti ale poetului naţional au fost reînhumate la Ciucea, potrivit lucrării „Enciclopedia şefilor de stat şi de guvern” (Nicolae C. Nicolescu, Editura Meronia, 2011).

„Cântece fără ţară”, 1916, ultimul volum de poezie al lui Goga din timpul vieţii (arhiva Cluj24)

Militantul neobosit pentru unirea Transilvaniei cu ţara publicase încă înainte de război o serie de volume conţinând articole politice: „O seamă de cuvinte” (1908), „Însemnările unui trecător. Crâmpeie din zbuciumările de la noi” (1911), „Strigăte în pustiu. Cuvinte din Ardeal într-o ţară neutrală” (1915). Următoarele, „Mustul care fierbe” (1927), „Precursori” (1930) şi „Discursuri”, publicat postum (1942), reflectă curba descendentă a orientării sale ideologice din ultimii ani de viaţă. Comentând acest aspect, George Călinescu îl caracteriza pe Octavian Goga, astfel: ”foarte bun orator de mase, ştiind să stârnească toate instinctele populare, fără a deveni comun, un adevărat demagog academic”.

(MaAv)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Caz şocant la Cluj. Spitalul Judeţean, obligat să plătească 300.000 de euro urmaşilor unui pacient care a murit

Publicat

De

Spitalul Județean din Cluj-Napoca este obligat de instanţă, conform deputatului Emanuel Ungureanu, să plătească despăgubiri în valoare de 300.000 de euro fiului şi soţiei unui bărbat care a murit în urma unei operaţii.

Pacientul a murit în urma unei operaţii

„”Mi-au omorât tatăl…”. Dreptate pentru Denair Bali după 7 ani de chinuri în instanțele judecătorești din România! Spitalul Județean din Cluj-Napoca obligat să plătească 300.000 de euro despăgubiri!

În aprilie 2017, mama lui Denair Bali, a venit la Parlament, în primul meu mandat de deputat, să-mi ceară ajutorul într-o situație disperată.
Era îmbrăcată complet în negru, înecată în lacrimi, complet distrusă de șocul dispariției soțului ei care a murit cu zile pe secția de Neurochirurgie a Spitalului Județean Cluj.

Ce se întâmplase?

Tatăl lui Denair a suferit un anevrism cerebral și a fost operat de profesorul Florian. După intervenția chirurgicală, doamna Bali, a vorbit cu soțul ei care își revenise și apoi a discutat și cu neurochirurgul Florian care era foarte mulțumit de munca lui.

După câteva zile, pacientul a făcut febră. Cauza? a fost infectat cu bacterii ucigașe multirezistente.

„Poarta” de intrare a bacteriilor? Un dren manipulat fără respectarea regulilor de igienă.

Vinovat? Nu se știe…

Au urmat săptămâni de chin pentru domnul Bali și decesul”, arată deputatul Emanuel Ungureanu.

El povesteşte cum i-a cunoscut pe fiul şi pe soţia celui mort şi despre determinarea celei din urmă de a se face dreptate.

 

Spitalul Judeţean, obligat la plata a 300.000 de euro

„L-am cunoscut pe Denair la scurt timp după moartea tatălui său, era pur și simplu devastat și dezorientat.
Apoi am cunoscut hotărârea mamei lui Denair…

Cu ajutorul unui avocat excepțional, Dorin Tătaru, doamna Anamaria Bali a început lupta pentru dreptate, pentru memoria soțului ei și pentru protecția lui Denair.

După aproape 7 ani, Tribunalul Cluj și Curtea de Apel Cluj, au condamnat ASTĂZI, definitiv, Spitalul Județean Cluj la plata, cu titlu de despăgubiri, a sumei de 300.000 de euro pentru moartea în condiții dramatice a domnului Bali, tată și soț.
200.000 de euro va primi Denair Bali și 100.000 de euro Anamaria Bali.

Îi felicit pe judecătorii din Cluj-Napoca pentru această decizie în premieră pentru sistemul judiciar și medical din Cluj.
Felicitări, avocatului Dorin Tătaru pentru caracterul puternic și tenacitate.

Astăzi, Denair, poate să spună că în orașul în care tatăl lui a murit cu zile, niște judecători cu frică de Dumnezeu și buni profesioniști, i-au făcut dreptate.

Pentru mama lui Denair am o admirație fără margini pentru lupta ei incredibilă împotriva unui sistem infernal.

PS; Fotografia de mai jos este de pe pagina lui Denair, este una dintre pozele preferate împreună cu tatăl lui care îl veghează printre stele…”, mai arată deputatul Emanuel Ungureanu.

Citește mai departe

EDUCATIE

Proiect la Guvern: De la 1 ianuarie, vor CREȘTE salariile în educație. Procentul este mult mai MIC decât prevede legea

Publicat

Guvernul pregătește un act normativ prin care salariile profesorilor cresc de la 1 ianuarie 2024. O altă creștere, de 7%, ar fi promisă pentru luna august. Majorarea salariilor din educație va însemna doar 13%, față de aproape 40% cât prevede OUG 57, scrie Alba24.ro.

Guvernul ar pregăti o majorare de 13% a salariilor de bază, de la 1 ianuarie, pentru profesori și angajații din Învățământ, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență al Ministerului Finanțelor, prezentat de Edupedu.ro.

Proiect la Guvern: De la 1 ianuarie, vor CREȘTE salariile în educație. Procentul este mult mai MIC decât prevede legea

Proiectul prevede și o majorare pentru luna august, cu 7%, în condițiile în care în septembrie 2024 sunt programate alegerile locale.

“Prin derogare de la prevederile alin. (1) și de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic se majorează în anul 2024 după cum urmează:

„Trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie”

a) începând cu data de 1 ianuarie 2024 cu un procent de 13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;
b) începând cu data de 1 august 2024 cu un procent de 7% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023”.

Contactat de Edupedu.ro, la momentul respectiv, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că salariul unui profesor debutant trebuie să fie, de la 1 ianuarie 2024, așa cum „apare în OUG 57.

Trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. Dacă rezultatele nu sunt conforme cu interesele colegilor, vom declanșa proteste“, a declarat Nistor pentru Edupedu.ro.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Elevii clujeni care folosesc autobuzele școlare au primit cadouri de la ajutoarele lui Moș Nicolae

Publicat

De

Elevii care merg la școlile din Cluj-Napoca cu autobuzele dedicate au primit cadouri de Moș Nicolae.

E sărbătoare și cei care se bucură cel mai mult sunt copiii. Și pentru că au fost cuminți au primit daruri de Moș Nicolae.

Elevii clujeni care folosesc autobuzele școlare au primit cadouri de la ajutoarele lui Moș Nicolae

Agenții de la Poliția Locală care însoțesc în fiecare zi copiii în autobuzele școlare au împărțit dulciuri elevilor pentru a veni în ajutorul lui Moș Nicolae.

Potrivit municipalității, autobuzele școlare dedicate sunt utilizate în această perioadă de aproape 800 copii în fiecare zi, elevi în ciclul primar ai școlilor Cluj-Napoca.

Mai mult, toți elevii din Cluj-Napoca și din zona metropolitană beneficiază de transport public gratuit în oraș, pe toate mijloacele de transport în comun.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Orteză de genunchi printată 3D, dezvoltată în premieră mondială la UTCN. Ajută pacienții în recuperare  

Publicat

Un absolvent și un cadru universitar din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) au dezvoltat, în premieră mondială, prototipul unei orteze de genunchi care are rolul de a ajuta pacienții în recuperare după diverse accidente sau intervenții chirugicale.

Orteză de genunchi printată 3D, dezvoltată în premieră mondială la UTCN. Ajută pacienții în recuperare

Orteza a fost gândită ca proiect de licență al lui Michael Sălătioan, absolvent al specializării Robotică în limba engleză al Facultății de Inginerie Industrială, Robotică și Managementul Producției, promoția 2023, care a apelat la conf. univ. dr. ing, Florin Popișter pentru a-l îndruma.

”Dl. profesor a venit cu ideea de a realiza un dispozitiv medical, după ce suferise o operație la ligamente și trecuse prin etapa de recuperare, care este un proces destul de greu.

Dezvoltarea prototipului a implicat mai multe variante constructive, dar și scanarea piciorului meu, pentru a putea construi orteza.

După o parte de cercetare, am început să imprim modelul 3D la UTCN și să atașez componentele electrice. Orteza dispune de o baterie, astfel că poate fi folosită de pacient fie acasă, fie la un cabinet medical.

Toate datele colectate de senzori despre mișcările piciorului sunt  transmise kinetoterapeului pentru a vedea evoluția activității pacientului”, a explicat absolventul UTCN pentru Cluj24.

Potrivit acestuia, scopul ortezei este de ajuta pacienții să se recupereze și reabiliteze cât mai eficient și corect, pentru a nu rămâne cu probleme medicale.

Plastic reciclabil

Orteza este imprimată 3D din plastic reciclabil, din PET-uri, cântărește 500 de grame, are 2 rulmenți care ajută la mișcarea piciorului, dar are atașați și mai mulți electrozi și senzori la nivel muscular, pe grupele de mușchi de la nivelul coapsei și care monitorizează contracțiile.

În momentul în care pacientul, aflat în perioadă de reabilitare, urmează un program stabilit de un kinetoterapeut și execută mișcări care nu sunt corect realizate, orteza identifică mișcarea și înclinația piciorului și transmite un impuls electric pentru atenționarea pacientului, astfel încât mișcarea piciorului să fie corectă.

”Orteza noastră măsoară și activitatea musculară a pacientului, astfel încât musculatura să fie dezvoltată uniform”, a explicat Sălătioan.

Proiect în premieră mondială

Conferențiarul universitar Florin Popișter a declarat la rândul său că orteza este un proiect inovativ, în premieră mondială, construit în totalitate de cei doi clujeni la UTCN.

”În urmă cu 15 ani, în timpul unui meci de fotbal, mi-am rupt ligamentele încrucișate și meniscul genunchiului stâng. Am fost operat și anul trecut am descoperit un medic specializat în recuperarea medicală a sportivilor.

Am stat 4 săptămâni imobilizat la pat, iar în această perioadă mușchii piciorului au început să se atrofieze. Am făcut exerciții de recuperare, dar nu s-a reușit readucerea tonusul muscular în totalitate.

Ulterior, am început exerciții la o clinică de kinetoterapie pentru a-mi redobândi mersul și tonusul muscular și mi-am dat seama că nu există un dispozitiv medical interdisciplinar, care să combine partea de ajutor mecanic cu stimularea grupelor de mușchi, pentru recuperare medicală.

Așa s-a născut ideea ortezei noastre, pe care am și testat-o și s-a dovedit eficientă, astfel că ajută pacientul la redobândirea mersului corect și a structurii musculare.

Am fost pacientul lui Michael, iar în acest demers am fost ajutați de kinetoterapeuți”, a precizat Popișter.

Caută investitori

Potrivit acestuia, pasul următor este îmbunătățirea prototipului cu elemente din Inteligență Artificială, astfel încât un pacient să ajungă să facă singur, acasă, exerciții de recuperare, iar datele să fie transmise în timp real unui kinetoterapeut.

”Există potențial de dezvoltare și suntem deschiși către orice colaborare.

Căutăm investitori care să ne susțină, astfel încât să obținem un produs finit, cu toate omologările medicale și patentele de rigoare”, a menționat Florin Popișter.

Prodecanul Facultății de Inginerie Industrială, Robotică și Managementul Producției, Mihai Dragomir, a afirmat că proiectul ortezei poate fi o sursă de inspirație pentru multe generații de studenți și absolvenți ai UTCN.

Orteza, prezentată în fața prințului din Dubai

Prototipul, care a costat cam 250 de euro, a fost prezentat, recent, la târgul internațional ”Prototypes for Humanity” din Dubai, standul celor 2 clujeni fiind vizitat de prințul Dubaiului, Sheikh Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum și de sora acestuia, prințesa Sheikha Latifa bint Mohammed bin Rashid Al Maktoum, care era președinta evenimentului.

Pentru participarea la târg au fost depuse anterior peste 3.000 de proiecte din care au fost selectate 100, orteza UTCN fiind singurul proiect din România.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax