EVENIMENT
Modificări în clasamentul Superligii la fotbal

După etapa a 27-a din Superliga la fotbal, CFR s-a îndepărtat la 5 puncte de liderul Farul Constanţa, iar U Cluj s-a îndepărtat de zona retrogradării. Meciurile etapei a 27-a a Superligii de fotbal au avut loc de vineri până luni.
Rezultate:
Vineri 24 februarie
FC U 1948 Craiova – CS Mioveni 2-1 (1-0), Stadion ”Ion Oblemenco” – Craiova
Au marcat: Aurelian Chiţu (13), Dragoş Albu (90), respectiv Adrian Scarlatache (66).
Arbitru: Iulian Dima (Bucureşti); arbitri asistenţi: Radu Adrian Ghinguleac (Bucureşti), Alexandru Vodă (Alba Iulia); al patrulea oficial: Iuliana Elena Demetrescu (Râmnicu Vâlcea)
Arbitru video: Adrian Viorel Cojocaru (Galaţi); arbitru asistent video: Marius Badea (Râmnicu Vâlcea)
Observatori: Adrian Vidan (Bucureşti) – CCA, Romulus Chihaia (Bucureşti) – LPF
AFC UTA Arad – FC Farul Constanţa 0-1 (0-0), Arena ”Francisc Neuman” – Arad
A marcat: Adrian Mazilu (60).
Arbitru: Szabolcs Kovacs (Carei); arbitri asistenţi: Ciprian Florin Danşa (Satu Mare), Adrian Popescu (Craiova); al patrulea oficial: Lucian Rusandu (Sfântu Gheorghe)
Arbitru video: Cătălin Popa (Piteşti); arbitru asistent video: Gabriel Sabin Stroe (Piteşti)
Observatori: Ioan Onicaş (Zalău) – CCA, Romolus Gabor (Hunedoara) – LPF
Sâmbătă 25 februarie
ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe – AFC Hermannstadt 2-1 (1-0), Arena Sepsi OSK – Sfântu Gheorghe
Au marcat: Adnan Aganovic (27), Mihai Bălaşa (88 – penalty), respectiv Matko Babic (77 – penalty).
Cartonaş roşu: Mark Tamas (Sepsi OSK, 75).
Arbitru: Horia Gabriel Mladinovici (Bucureşti); arbitri asistenţi: Bogdan Gheorghe (Bucureşti), Romică Bîrdeş (Piteşti); al patrulea oficial: Andrei Moroiţă (Ploieşti)
Arbitru video: Sorin Costreie (Buftea); arbitru asistent video: Marius Cristian Marchidanu (Brăila)
Observatori: Adrian Comănescu (Râmnicu Vâlcea) – CCA, Ion Ion (Bucureşti) – LPF
FC Universitatea Cluj – AFC Botoşani 2-0 (1-0), Cluj Arena – Cluj-Napoca
A marcat: Mamadou Thiam (28, 84).
Arbitru: Florin Andrei (Târgu Mureş); arbitri asistenţi: George Florin Neacşu (Câmpulung Muscel), Imre-Laszlo Bucsi (Sfântu Gheorghe); al patrulea oficial: Bogdan Dumitrache (Bucureşti)
Arbitru video: Viorel Nicuşor Flueran (Craiova); arbitru asistent video: Ferencz Tunyogi (Zalău)
Observatori: Aron Huzu (Sibiu) – CCA, Claudiu Boaru (Mediaş) – LPF
FC Rapid Bucureşti – AFC Chindia Târgovişte 2-0 (0-0). Stadion Rapid-Giuleşti – Bucureşti
Au marcat: Marko Dugandzic (66 – penalty), Deian Boldor (68, autogol).
Cartonaş roşu: Tiberiu Căpuşă (Chindia, 45).
Arbitru: Andrei Florin Chivulete (Bucureşti); arbitri asistenţi: Daniel Mitruţi (Craiova), Andrei Constantinescu (Bucureşti); al patrulea oficial: Andrei Antonie (Bucureşti)
Arbitru video: Rareş George Vidican (Satu Mare); arbitru asistent video: Vladimir Urzică (Piatra Neamţ)
Observatori: Andrei Ioniţă (Bucureşti) – CCA, Ion Craiu (Bucureşti) – LPF
Duminică 26 februarie
FC Voluntari – Universitatea Craiova (Stadion ”Anghel Iordănescu” – Voluntari, 17:45)
FC Argeş – FC FCSB (Stadion ”Nicolae Dobrin” – Piteşti, 20:30)
Luni 27 februarie
FC Petrolul Ploieşti – FC CFR 1907 Cluj (Stadion ”llie Oană” – Ploieşti, 20:00)
Clasamentul:
loc echipa M V E Î GM-GP P
1 Farul Constanţa 27 17 7 3 50-25 58
2 CFR Cluj 26 17 2 7 41-23 53
3 Rapid 27 14 7 6 37-22 49
4 FCSB 26 14 6 6 43-30 48
5 Universitatea Craiova 26 13 6 7 33-25 45
6 Sepsi OSK Sfântu Gheorghe 27 11 8 8 44-25 41
7 FC U Craiova 27 10 6 11 33-31 36
8 Petrolul Ploieşti 26 10 3 13 24-34 33
9 FC Botoşani 27 7 10 10 27-40 31
10 Chindia 27 7 9 11 31-39 30
11 Universitatea Cluj 27 6 10 11 22-33 28
12 FC Hermannstadt 27 9 8 10 28-28 26
13 FC Voluntari 26 6 8 12 23-31 26
14 FC Argeş 26 6 8 12 20-37 26
15 UTA Arad 27 5 9 13 24-36 24
16 CS Mioveni 27 3 9 15 20-41 18
Legendă: M – meciuri, V – victorii, E – egaluri, Î – înfrângeri, GM – goluri marcate, GP – goluri primite, P – puncte
FC Hermannstadt a fost sancţionată cu deducerea a 9 puncte conform hotărârii Comisiei pentru Acordarea Licenţei Cluburilor din 13.12.2022. AGERPRES
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Doi cetățeni străini, reținuți pentru ÎNȘELĂCIUNE prin metoda „scrisoarea nigeriană”. Au FRAIERIT o clujeancă de 35 de ani

Polițiștii clujeni au reținut doi bărbați, cetățeni străini, pentru înșelăciune prin metoda „scrisoarea nigeriană”. Aceștia au fraierit o clujeancă de 35 de ani.
„În cursul dimineții de azi, 29 noiembrie a.c., polițiștii Secției Regionale Poliție Transporturi Cluj au pus în executare 2 mandate de percheziție domiciliară în județ, precum și 2 mandate de aducere pe numele a doi bărbați, de 31, respectiv 42 de ani, în cadrul unui dosar penal ce are ca obiect infracțiunea de înșelăciune, prin metoda denumită generic „scrisoarea nigeriană”.
Doi cetățeni străini, reținuți pentru ÎNȘELĂCIUNE prin metoda „scrisoarea nigeriană”. Au FRAIERIT o clujeancă de 35 de ani
În fapt, polițiștii au constatat că doi cetățeni străini, având drept de ședere și de muncă pe teritoriul României, au indus și menținut în eroare o femeie, de 35 de ani, din județul Cluj, determinând-o să transfere, în repetate rânduri, sume de bani.
În cursul lunii iulie 2023, o persoană de sex masculin, i-ar fi solicitat femeii să achite o sumă de bani care ar fi reprezentat o cauțiune, aceasta motivând că este reținută în aeroportul din Cluj-Napoca. Astfel, femeia s-a prezentat la aeroport pentru a efectua tranzacția, iar polițiștii i-au adus la cunoștință faptul că este vorba despre o infracțiune, aceasta depunând o plângere penală.
„În urma perchezițiilor efectuate, au fost (…) ridicate mai multe dispozitive IT”
În continuarea cercetărilor, polițiștii au verificat informațiile furnizate, stabilind că sub identitatea falsă a contului deschis pe o rețea de socializare se aflau doi bărbați. În cadrul investigațiilor, bănuiții au fost identificați de polițiști, iar la data de 29 noiembrie a.c., cu ocazia perchezițiilor efectuate, cei doi au fost conduși la sediul poliției în vederea continuării cercetărilor.
În urma perchezițiilor efectuate, au fost descoperite și ridicate mai multe dispozitive IT, respectiv laptop-uri, telefoane mobile, cartele telefonice, tablete, precum și medii de stocare.
Cercetările sunt continuate sub aspectul infracțiunii de înșelăciune”, a comunicat IPJ Cluj.

Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca invită comunitatea clujeană și turiștii să sărbătorim împreună Ziua Națională a României. Manifestările din acest an se vor desfășura în Piața Mihai Viteazul, Piața Avram Iancu și Piața Unirii.
Evenimentele debutează cu ceremonialul de depunere de jerbe și flori în Piața Mihai Viteazul, de la ora 09:00. Manifestările organizate de Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca, Instituția Prefectului Județul Cluj și Divizia 4 Infanterie „Gemina” continuă de la ora 10:30 în Piața Avram Iancu unde va avea loc ceremonia oficială, defilarea cu tehnică militară și de intervenție și un spectacol de artificii de zi.
Cluj-Napoca SĂRBĂTOREȘTE Ziua Națională a României. PROGRAMUL zilei de 1 Decembrie
De asemenea, de la ora 12:00 ne aducem aminte, printr-un eveniment dedicat, de curajul liderului revoluţiei române de la 1848 din Transilvania „Avram Iancu, de 30 ani în inima Clujului”, organizat în parteneriat cu Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România
Pe Bulevardul Eroilor va avea loc o reconstituire a evenimentelor din anul 1918, în intervalul 13:00-15:00. De asemenea, clujenii pot rămâne cu o amintire din zona de photobooth, care va fi activă în intervalul 12:00-21:00.
La „kilometrul 0” al orașului, în Piața Unirii, evenimentele dedicate Zilei Naționale vor începe la ora 15:00 cu un regal folcloric susținut de artiști și ansambluri folclorice de renume precum Sava Negrean Brudașcu, Aurel Tămaș, Ana Ilca Mureșan, Maria Golban Șomlea, Valeria și Traian Ilea, Cristian Totpati, Mariana Sfechiș, Lucia Potra, Adriana Irimieș, Mihaela Grindean, ansamblul folcloric Mărțișorul și ansamblul folcloric Dor Transilvan.
Iluminatul festiv va fi aprins în tot orașul de la ora 19:00, după care vor urca pe scena din Piața Unirii Delia și Cargo.
De la ora 20:00 – în Piața Avram Iancu – ne vom bucura împreună de un spectacol inedit de drone și artificii, care să ne aducă aminte de învățăturile anilor anteriori: „Timpurile și lumea se schimbă, nimic nu este veșnic. Legământul nostru este să nu contenim în străduința de a ne proteja meleagurile și credința pentru a le putea lăsa moștenire urmașilor noștri”.
Program
Piața Unirii:
15:00 – Regal folcloric
19:00 – Aprinderea iluminatului festiv
19:05 – Concert Delia
20:15 – Concert Cargo
Piața Avram Iancu:
10:30 – Defilarea cu tehnică militară și de intervenție
12:00 – Avram Iancu, de 30 ani în inima Clujului (eveniment organizat în parteneriat cu Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România)
20:00 – Spectacol de drone & artificii
Piața Mihai Viteazul:
09:00 – Ceremonial de depunere de jerbe și flori
Parteneri oficiali: Terapia – O companie Sun Pharma, Iulius Mall Cluj-Napoca, Arobs
Parteneri principali: Ursus, Vodafone
Parteneri: Moldovan Carmangerie, Coca-Cola, Liberty Residential, BCR, Alexandrion, Coral Impex, Autoworld
Parteneri media: TVR Cluj, Radio Cluj, Radio Impuls
EDUCATIE
Patru angajați ai E.ON România au fost desemnați „Ambasadorii Binelui”, în prima ediție a campaniei

Compania E.ON va finanța cu 40.000 de euro proiecte din zonele de educație, sport și sănătate, declarate câștigătoare în urma campaniei „Ambasadorii Binelui”, al cărei scop este implicarea angajaților grupului energetic în susținerea comunităților în care trăiesc, prin implementarea unor proiecte inițiate chiar de ei.
Desfășurată în perioada 31 august-25 septembrie, campania și-a propus să aloce un buget de 10.000 de euro pentru fiecare proiect câștigător, inițiatorii acestuia primind titulatura de „Ambasadorii Binelui”.
Patru angajați ai E.ON România au fost desemnați „Ambasadorii Binelui”, în prima ediție a campaniei
Un juriu format din directorii companiilor operaționale E.ON a analizat proiectele propuse de angajați, criteriile de jurizare fiind date de strategia și obiectivele CSR (Responsabilitate Socială Corporativă). La departajare au fost punctate în mod deosebit originalitatea, precum și impactul în comunitate.
Proiectele câștigătoare sunt:
- Amenajarea unui spațiu de joacă la Creșa Ciurbești (jud. Iași) pentru cei 55 de copii care nu au un astfel de spațiu recreativ;
- Patinajul Speranței: Deschizând drumuri pentru viitor (Târgu Mureș), care urmărește susținerea a 15 copii cu Sindromul Down la competiții de patinaj;
- Energie digitală în școli, prin care trei școli din mediul rural, cu copii din medii defavorizate, vor fi dotate cu calculatoare și rețea Wi-Fi;
- Cupa Moș Crăciun la oină, prin care se urmărește încurajarea sportului în rândul a 120 de copii din mediul rural (Frasin, Salcea, Dumbrăveni, Putna, Zamostea – județul Suceava).
La acest moment, amenajarea spațiului de joacă de la Creșa Ciurbești este aproape finalizată și astfel micuții locatari vor putea în curând să se bucure de toboganele și leagănele pregătite pentru ei. Și proiectul „Patinajul Speranței: Deschizând drumuri pentru viitor” a prins viață la Târgu Mureș, 15 copii pregătindu-se intens pentru competiții de patinaj.
Compania E.ON s-a implicat încă din primii ani de la intrarea pe piața de energie din România în proiecte și inițiative menite să susțină comunitățile locale.
Prin identificarea de soluții pe termen lung la o parte dintre problemele cu care se confruntă acestea, E.ON a contribuit semnificativ la îmbunătățirea condițiilor de viață, siguranță și educație, sumele investite în astfel de inițiative ajungând la aproape 18 milioane de euro.
Îmbunătățirea condițiilor de învățare, a culturii siguranței la nivelul publicului larg, adulți și copii, a eficienței energetice, promovarea acțiunilor sustenabile, dar și sprijinirea celor defavorizați sunt obiectivele urmărite în inițiativele E.ON de responsabilitate socială.
Proiectele au avut circa 550.000 de beneficiari, iar angajații E.ON, 4.700 la număr, au dăruit peste 15.000 de ore de voluntariat comunității.
Despre E.ON România
Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieței de energie, având în România o prezență consolidată de-a lungul a 18 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid şi E.ON Energie România, acestea desfășurând activități de distribuție, respectiv de furnizare a energiei şi a soluțiilor energetice pentru circa 3,4 milioane de clienți.
De la intrarea pe piața din România, E.ON a investit peste 2,2 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor. Totodată, valoarea contribuțiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 3,37 miliarde de euro.
EDUCATIE
FOTO. Noul sediu al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Stadiul lucrărilor. Va fi gata anul viitor

Vechea construcție care trebuia să fie Spitalul de Urgență al Clujuluim, care a fost lăsată ani de zile în paragină, s-a transformat radical. Aici va fi noul sediu al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”, iar constructorul va finaliza lucrările anul viitor.
Până la acestă oră, Construcții Erbașu a finalizat toate lucrările de rezistență, iar acum se lucrează la finisaje interioare și instalații electrice, sanitare și de termoventilare la nivelul tuturor corpurilor.
Noul sediu al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Stadiul lucrărilor. Va fi gata anul viitor
De asemenea, potrivit constuctorului, la sala de spectacole se montează tâmplăriilor și se decorează fațada.
Restul corpurilor de clădire, respectiv universitatea, cămin studențesc, atelier și sala de sport, au fațadele exterioare finalizate, iar la interior s-a realizat vopsitoria lavabilă pentru pereți și se montează tavanele și pardoselile de piatră, parchet și gresie).
Următorul pas va fi realizarea tratamentelor acustice, montarea tâmplariei interioare și a dotărilor arhitecturale.
Mai mult decât o academie
După finalizarea lucrărilor, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca va deveni un adevărat „hub” cultural și educațional care va avea sală de spectacole cu o capacitate de 1.000 de persoane, sală de orgă cu 216 locuri, amfiteatru cu 224 de locuri, bibliotecă, săli de curs, săli de studiu individual și diferite alte săli de repetiţii, de încălzire pentru artişti, săli individuale pentru dirijor şi solist sau săli de regie.
De asemenea, vor fi laboratoare, vestiare pentru artişti, spaţiu pentru depozitarea decorurilor, adăpost de protecţie civilă pentru 140 de persoane la demisolul clădirii, cămin studențesc cu 56 de camere pentru un număr de 180 de studenţi și o sală de sport.
Citește și: FOTO/ Academia de Muzică Cluj-Napoca va avea cea mai MARE sală de CONCERTE. ”Bijuterie” cu peste 1.000 de locuri
Proiectul este finanțat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei prin Compania Națională de Investiții.
Dirigenția de șantier a acestui proiect este realizată de Baseli Drum Consult.