Connect with us

EVENIMENT

Mobilizare PARȚIALĂ în Rusia. Putin a semnat DECRETUL. Începe RECRUTAREA a 300.000 de rezerviști

Publicat


putin ok

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat mobilizare parțială pentru a continua războiul în Ucraina. Astfel, începând de miercuri, 21 septembrie, începe recrutarea rezerviștilor. Ministrul Apărării, Serghei Șogu a precizat că este vorba de 300.000 de rezerviști.

Președintele Vladimir Putin spune, într-un discurs întregistrat, că locuitorii republicilor populare Donețk și Luhansk, Kherson și Zaporizhzhia și alte zone „au fost eliberați de regimul nazist”.

El a mai spus că țările occidentale încearcă să „blocheze” independența și dezvoltarea. „Scopul Occidentului este în continuare să slăbească și să distrugă, ei spun asta în mod deschis”, a adăugat președintele Rusiei.

Mobilizare parțială în Rusia

Vladimir Putin a adaugat că Occidentul a făcut din poporul ucrainean „carne de tun” încă din 2014, când a fost anexată Peninsula Crimeea și a adăugat că „obiectivul principal” de „eliberare” a populației din regiunea Donbas „rămâne neschimbat”.

În acest context, Vladimir Putin a mai adăugat că „sprijină” persoanele care urmăresc organizarea de referendumuri în părțile din Ucraina controlate de Rusia.

De asemenea, el a anunțat că a dispus o „mobilizare parțială”, precizând că un decret în acest sens a fost deja semnat.

„Subliniez că este vorba de o mobilizare parțială. Doar rezerviștii vor fi recrutați”, a spus acesta și a precizat că mobilizarea va începe miercuri.

Înainte de discurs, care a fost anunțat de marți seara, au existat speculații privind o mobilizare generală în Rusia.

Sunt vizați aproape 300.000 de rezerviști

Miercuri dimineața, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că mobilizarea parțială decretată de președintele Vladimir Putin se va aplica „doar celor cu experiență militară anterioară” și că sunt vizați circa 300.000 de rezerviști.

Șoigu a declarat că Rusia luptă „nu doar împotriva Ucrainei, ci și împotriva Occidentului”.

Serghei Șoigu a spus că oamenii „vor fi pregătiți din punct de vedere militar înainte de a fi desfășurați pe front”, adăugând că mobilizarea nu va include „persoane care au servit ca recruți sau studenți”.

De asemenea, Șoigu a oferit o cifră a pierderilor rusești, spunând că 5.937 de persoane au fost ucise.

Numărul este cu mult sub estimările date de agențiile ucrainene și occidentale.

Referendumuri de aderare la Rusia

Între timp, liderii mondiali reuniți la New York, la sediul ONU, au denunțat invazia Rusiei în Ucraina, în timp ce oficialii instalați de Moscova în zonele ocupate din patru regiuni ucrainene au anunțat că intenționează să organizeze referendumuri privind aderarea la Rusia în zilele următoare, potrivit Reuters.

În această mișcare aparent coordonată, figurile pro-ruse au anunțat referendumuri pentru 23-27 septembrie în provinciile Luhansk, Donețk, Kherson și Zaporojia, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, o suprafață de mărimea Ungariei.

„Rușii pot face ce vor. Nu va schimba nimic”, a declarat marți ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, ca răspuns la întrebările reporterilor la Națiunile Unite, unde liderii soseau pentru o reuniune a Adunării Generale dominată de războiul din Ucraina.

Într-un tweet, el a adăugat: „Ucraina are tot dreptul să-și elibereze teritoriile și va continua să le elibereze indiferent ce are de spus Rusia”.

Dacă planul referendumului „nu ar fi fost atât de tragic, ar fi fost amuzant”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron reporterilor înainte de adunarea ONU de la New York.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Putin va renunța la „ambițiile sale imperiale”, care riscă să distrugă Ucraina și Rusia, doar dacă va recunoaște că nu poate câștiga războiul.

„Acesta este motivul pentru care nu vom accepta nicio pace dictată de Rusia și de aceea Ucraina trebuie să fie capabilă să respingă atacul Rusiei”, a declarat Scholz în primul său discurs în fața Adunării Generale.

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat în fața adunării că credibilitatea ONU este în pericol din cauza invaziei Rusiei, membru permament al Consiliului de Securitate, și că sunt necesare reforme ale CSONU.
„Invazia Rusiei în Ucraina este un comportament care calcă în picioare filozofia și principiile Cartei ONU … Nu ar trebui să fie niciodată tolerat”, a declarat Kishida.

Zelenskiy: Situația de pe front indică în mod clar că inițiativa este de partea Ucrainei

Reformularea luptelor din teritoriile ocupate ca fiind un atac împotriva Rusiei ar putea oferi Moscovei o justificare pentru a-și mobiliza cele 2 milioane de rezerviști. Până acum, Moscova nu a dispus mobilizarea generală, în ciuda pierderilor tot mai mari, dar a decretat mobilizarea parțială.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că Washingtonul este la curent cu rapoartele potrivit cărora Putin ar putea lua în considerare posibilitatea de a ordona o mobilizare. Acest lucru nu ar face nimic pentru a submina capacitatea Ucrainei de a respinge agresiunea rusă, a declarat Sullivan, adăugând că Washingtonul a respins „fără echivoc” orice astfel de referendumuri.

Rusia consideră deja Luhansk și Donețk, care împreună formează regiunea Donbas, ocupată parțial de Moscova în 2014, ca fiind state independente. Ucraina și Occidentul consideră că toate părțile din Ucraina deținute de forțele rusești sunt ocupate ilegal.

Rusia deține în prezent aproximativ 60% din Donețk și a capturat aproape tot Luhanskul până în iulie, după progrese lente în timpul unor luni de lupte intense.

Aceste câștiguri sunt acum amenințate după ce forțele ruse au fost alungate luna aceasta din provincia vecină Harkov, pierzând controlul asupra principalelor linii de aprovizionare pentru o mare parte din liniile de front din Donețk și Luhansk.

„Situația de pe front indică în mod clar că inițiativa este de partea Ucrainei”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs video publicat miercuri dimineață.

Poziția Ucrainei nu s-a schimbat din cauza „unor zgomote” din partea Rusiei, a adăugat Zelenskiy, făcând referire la referendumuri.

În Herson, unde capitala regională este singurul oraș important pe care Rusia l-a capturat până acum intact de la invazie, Ucraina a lansat o contraofensivă majoră.

În sud, Rusia controlează cea mai mare parte din Zaporojia, dar nu și capitala regională.

Sursa: Mediafax



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. tudy

    septembrie 21, 2022 la 11:05 am

    lA NOI INCEPE RECRUTAREA DE VOLUNTARI… care nu au mai luptat NICIODATA…..Suntem prosti ca noaptea…..ca da rezervistii nostri sunt umiliti, li se taie pensiile sunt supraimpozitatietc….MERGETI CU MAGISTRATII LA LUPTA domnule Predoiu..carora lea-ti marit pensiile speciale cu 10% din data de 01.02.2022 si VA BATETI JOC DE MILITARII SI POLITISTII REZERVISTI

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ce puncte de frontieră se ÎNCHID la granițele cu Ungaria și Bulgaria, de la 1 ianuarie 2025

Publicat

bors

De la 1 ianuarie 2025, după intrarea în Schengen, se vor închide mai multe puncte de frontieră cu Ungaria și Bulgaria. Lista acestora cuprinde peste 30 de nume, arată un proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Interne.

Astfel, potrivit MAI, se închid definitiv următoarele puncte de trecere a frontierei de stat a României:

Ce puncte de frontieră se ÎNCHID la granițele cu Ungaria și Bulgaria, de la 1 ianuarie 2025

I. La frontiera româno-ungară:

1. Petea, judeţul Satu Mare – rutier;

2. Carei, judeţul Satu Mare – feroviar;

3. Urziceni, judeţul Satu Mare – rutier;

4. Valea lui Mihai, judeţul Bihor – feroviar şi rutier;

5. Săcuieni, judeţul Bihor – rutier;

6. Episcopia Bihor, judeţul Bihor – feroviar;

7. Borş, judeţul Bihor – rutier;

8. Salonta, judeţul Bihor – rutier şi feroviar;

9. Vărşand, judeţul Arad – rutier;

10. Curtici, judeţul Arad – feroviar;

11. Tudor Vladimirescu, judeţul Arad – rutier RO-LA;

12. Turnu, judeţul Arad – rutier;

13. Nădlac, judeţul Arad – rutier:

14. Nădlac II, judeţul Arad – rutier;

15. Cenad, judeţul Timiş – rutier;

16. Borş II, judeţul Bihor – rutier;

17. Beba Veche, judeţul Timiş – rutier;

II. Lista punctelor de frontieră care se închid de la 1 ianuarie, la granița româno-bulgară:

1. Calafat, judeţul Dolj – rutier, feroviar;

2. Bechet, judeţul Dolj – rutier (bac) şi portuar;

3. Corabia, judeţul Olt – portuar;

4. Turnu Măgurele, judeţul Teleorman – rutier (bac) şi portuar;

5. Zimnicea, judeţul Teleorman – rutier (bac) şi portuar;

6. Giurgiu, judeţul Giurgiu – rutier, feroviar şi portuar;

7. Olteniţa, judeţul Călăraşi – portuar;

8. Călăraşi (Chiciu), judeţul Călăraşi – rutier (bac) şi portuar;

9. Ostrov, judeţul Constanţa – rutier;

10. Lipniţa, judeţul Constanţa – rutier;

11. Dobromir, judeţul Constanţa – rutier;

12. Negru Vodă, judeţul Constanţa – rutier şi feroviar;

13. Vama Veche, judeţul Constanţa – rutier;

14. Giurgiu II, judeţul Giurgiu – rutier (bac).

III. Puncte de trecere a frontierei situate la Marea Neagră şi Dunărea maritimă:

1. Brăila, judeţul Brăila – portuar;

2. Cernavodă, judeţul Constanţa – portuar;

Citește mai departe

Aberații de România

VIDEO FOTO. Se schiază la Mărișel, în Cluj. Patru pârtii își așteaptă vizitatorii

Publicat

marisel

Vești bune pentru amatorii de ski! Pe pârtiile de la Mărișel, în jud. Cluj, se schiază. La doar 50 km de Cluj-Napoca sunt patru pârtii cu grade diferite de dificultate, instalație telescaun de 4 persoane, două instații de teleschi, instalație nocturnă, parcare amenanjată și iluminată de 500 locuri, zăpadă artificială, precum și o stație de  încărcare mașini electrice.

Cu o priveliște deosebită direct către lacul de acumulare Beliș Fântânele, dar și cu un peisaj ce-ți taie respirația către piscurile culmilor munților Apuseni, Pârtiile Mărișel vă așteaptă pregătite de distracție la un ski sau snowboard de calitate.

VIDEO FOTO. Se schiază la Mărișel, în Cluj. Patru pârtii își așteaptă vizitatorii

partii

Pentru a ajunge, există două rute: drumul județean DJ 107P Mărișel (Gilău-Someșul Rece-Mărișel), sau drumul județean DN 1R Beliș-Fântânele(Căpușu Mare-Beliș-Mărișel).

Program:

Miercuri 25 Decembrie—13:00 – 17:00

Joi 26 Decembrie ——–10:00 – 17:00

Vineri 27 Decembrie——10:00 – 17:00

Sambata 28 Decembrie–10:00 – 17:00

Duminica 29 Decembrie–10:00 – 17:00

Luni 30 Decembrie——-10:00 – 17:00

Citește mai departe

EVENIMENT

Maia Sandu, discuții despre accesul la FINANȚARE pentru sectorul privat cu reprezentanții Băncii Transilvania

Publicat

maia sandu captura facebook

Președintele Moldovei, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu Ömer Tetik, director general al Băncii Transilvania, și Bogdan Pleșuvescu, Director General Adjunct Legal și fost director general al Victoriabank. Banca Transilvania, cel mai mare grup bancar din România, deține pachetul majoritar de acțiuni al Victoriabank, a doua cea mai mare bancă din Republica Moldova. 

În cadrul discuțiilor, Maia Sandu a subliniat importanța Victoriabank în sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii prin oferirea accesului la finanțare, un factor esențial pentru creșterea acestora și pentru crearea de locuri de muncă sigure și bine plătite.

Maia Sandu, discuții despre accesul la FINANȚARE pentru sectorul privat cu reprezentanții Băncii Transilvania

Totodată, șefa statului a reafirmat angajamentul guvernării de a îmbunătăți climatul investițional și de a avansa reformele în justiție, necesare pentru garantarea unui mediu economic stabil și previzibil.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT la Sf. Ion, în Cluj-Napoca. O mașină a CĂZUT într-un pârâu

Publicat

accident

Un accident rutier a avut loc, miercuri, pe drumul Sf. Ion din Cluj-Napoca. O mașină a ieșit de pe carosabil și a ajuns într-un pârâu.

Din primele informații, nimeni nu a fost rănit. În urma evenimentului s-a rupt un indicator rutier.

accident

FOTO. ACCIDENT la Sf. Ion, în Cluj-Napoca. O mașină a CĂZUT într-un pârâu

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate