Connect with us
"

ACTUALITATE

Mircea Groza. Gînduri de U-ist convins (ultimul episod). Omagiu pentru Stâncel

Publicat


Mircea Groza ne-a delectat cu amintirile sale. Azi, mai mult despre Vasile Stâncel, un personaj absolut fabulos pe care Mircea Groza ni-l prezintă în culori vii, așa cum a fost și cariera spectaculoasă a fotbalistului.

„Prin 76 – 77 a venit o adevărată ”colonie U-istă” la Zalău, Armătura intrase în B. Antrenor a venit Ică Băluțiu, tot de la U Cluj. Odată cu el au venit și Stâncel, Barbu, Munteanu-Americanu, Pașcalău, Crețu, Soo.

În toamna lui 1976, în campionat, Armătura a jucat la Cluj cu U, picați în B. Zalăul a câștigat cu 1 – 0! Gol, cu capul (!), Dorin Barbu, din centrarea juniorului Mircea Curtean, promovat la Zalău de la…Hida! Țin minte că Vasile Stâncel a jucat libero! Cred că era cel mai scund de pe teren. A jucat impecabil! Fără greșeală. Pe lângă clujenii amintiți la Armătura au mai jucat Nistor, Both, Demian (și el fost la U), Munteanu Sandu, Bumbuț, Cornaciu, Mate…

În 1982 alți clujeni ajung la Zalău, Lăzăreanu, Năsălean, Boca, Liviu Mihai, Vasiliu. Antrenor era atunci Ioan Cotruț și secund Dorin Barbu.

Aș vrea să spun câteva cuvinte despre Vasile Stâncel. Spuneam odată că Dorin Barbu a fost printre cei mai buni fotbaliști care au trecut pe la Zalău. Da, era adulat, era iubit, era cel mai tehnic jucător văzut în zonă. Vasile Stâncel a fost cel mai util, cel mai muncitor, cel mai harnic și devotat, era ”furnica” echipei. Venit de la U, trecut și pe la CFR dar și la Baia Mare, Vasile Stâncel este o legendă, cel puțin pentru fotbalul sălăjean. Vorbeam odată cu Ică Băluțiu despre fotbal, despre U, despre Zalău. De abia venise la Zalău și, printre altele, mi-a spus că atunci când a acceptat să preia Armătura a pus o condiție: să fie adus și Vasile Stâncel! Cu el începea echipa.

Cu el mă întâlnesc des și îmi povestește multe despre activitatea lui sportivă.

În 1962 era jucător la Voința Aiud. Fiind la lotul național de juniori, antrenori Bazil Marian, Gheorghe Ola și Petre Steimbach, după o acțiune a lotului, a fost trimis la Cluj, cu recomandarea să fie legitimat la Știința, cum se numea echipa atunci. Un tovarăș de la partid l-a deturnat imediat către o echipă muncitorească, CSM Cluj. Aici a jucat în echipa mare deși era junior. Cu echipa de juniori a devenit campion național învingând în finală pe Știința Galați. 1 – 0! Gol marcat de Dan Anca. Meciul s-a disputat pe stadionul 23 August din București în deschiderea finalei Cupei României, Steaua – Dinamo 5 – 3. Între timp a ajuns să joace în prima divizie la CFR, U Cluj și Minerul Baia Mare.

Ajuns la Zalău, după ce și-a pus, cum se spune, ghetele în cui, nu s-a îndepărtat deloc de fotbal. A fost antrenor la mai multe echipe, a fost vicepreședinte la A.J.F. Sălaj, arbitru, observator.

Dar și jucător legitimat la echipele pe care le antrena!

Vă spun acum un lucru senzațional, cred, unicat. Cel puțin pentru România. Fiind antrenor la Rapid Zimbor, în campionatul județean Sălaj, Vasile Stâncel intra pe teren când era nevoie. Aici la Zimbor a jucat până la 65 de ani!

După aceea a antrenat la Crasna. Într-un meci, exasperat de ineficacitatea jucătorilor, a intrat pe teren în minutul 55. Avea 68 de ani!!! Legitimat!

Și o întâmplare foarte faină povestită tot de Vasile Stâncel.

Era cu U Cluj într-un turneu de pregătire în Albania. La Tirana erau cazați în hotelul DAJTI. Într-o dimineață în holul hotelului erau două echipe echipate în alb-negru: U Cluj și selecționata RFG care avusese meci de calificare cu Albania în ceva competiție europeană. Nemții, impresionați de faptul că o echipă din România are culorile exact ca a naționalei lor, au intrat în discuții amicale cu românii, le-au oferit un set de echipament. Gerd Muller, vestitul golgeter german, i-a dat lui Vasile Stâncel ghetele lui adidas. Sigur presa era de față. Vasile are o poză cu Gerd Muller când îi face cadou ghetele!

Este una dintre cele mai plăcute amintiri ale lui Stâncel ca fotbalist.

Odată mi-a povestit de o altă amintire plăcută. U Cluj juca un meci de campionat la Pitești (1971). A fost desemnat să-l marcheze pe marele Dobrin. Rezultat final 1 – 1! Au marcat Anca și Frățilă. Dobrin a fost anihilat de către Vasile Stâncel. Sportul Popular scria a doua zi: ”credem că mijlocașul clujean a făcut cel mai bun meci al carierei sale, anihilându-l pe marele Dobrin”.

Vasile Stâncel este un om cu o omenie deosebită. M-a impresionat ani de zile prin faptul că era printre puținii care-l vizitau pe Otto Anderco, marele arbitru internațional, la o casă de bătrâni de lângă Zalău, unde acesta a trăit ultimele sale clipe din viață”. (Ovidiu Blag)

Mircea Groza: M-am născut la Hida în anul 1953. După absolvirea liceului m-am specializat în turism, turism internațional, urmând cursurile școlii aparținând de Ministerul Turismului (1978 – 1979). În anul 1990 am obținut, tot de la Ministerul Turismului, licența de Manager în Turism în urma cursului absolvit. Am continuat specializarea în același domeniu urmând cursurile Facultății de Geografie a Turismului la Universitatea ”Babeș-Bolyai” Cluj–Napoca. La USAMV Cluj-Napoca am făcut un masterat privind influența schimbărilor climatice asupra calității produselor. Lucrez la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sălaj Plus. Sunt căsătorit din anul 1979 cu Carmen Groza. Avem doi băieți, Mihnea Dacian, arhitect și Glad Darius, specializat în comunicare, publicitate, PR și jurnalism. (Magazin Sălăjean).

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

USR Cluj anunță că Emanuel Ungureanu rămâne candidatul partidului pentru Primăria Cluj-Napoca

Publicat

USR Cluj anunță că actualul deputat, Emanuel Ungureanu, va rămâne candidatul partidului pentru Primăria Cluj-Napoca în urma retragerii din cursă a lui Traian Daniel Mihai. Reamintim că deputatul a spus că își retrage candidatura pentru Primăria Cluj-Napoca din moment ce un coleg cu antecedente penale, Traian Daniel, candidează pentru consiliul local în aceeași echipă cu el.

Comunicatul USR

Domnul Emanuel Ungureanu este candidatul Alianței USR PLUS pentru Primăria Cluj Napoca. Campania de strângere semnături este în plină desfășurare, la fel și evenimentele de precampanie. Acțiunile de consultare a cetățenilor și oferirea de soluții la problemele clujenilor continuă așa cum au fost planificate.

Lista candidaților la Consiliul Local Cluj Napoca din partea USR rămâne așa cum a fost stabilită de către Biroul Județean al USR Cluj. Dl. Traian Daniel Mihai a hotărât să își retragă candidatura având în vedere că interesul Alianței USR PLUS este acela de a propune persoane ale căror acțiuni trecute nu pot fi speculate politicianist de către adversarii politici. USR Cluj și dl. Emanuel Ungureanu salută responsabilitatea demonstrată prin luarea acestei decizii.

USR Cluj Napoca și Alianța USR PLUS rămân fidele principiilor fondatoare, care valorizează în primul rând transparența, cinstea și integritatea candidaților propuși pentru funcțiile publice. USR PLUS respectă electoratul clujean, nevoia sa de a vedea în aleșii locali exemple de onestitate și grijă pentru nevoile altora. Credem că principiile pe care dorim să le aplicăm în guvernarea locală a municipiului Cluj Napoca trebuie aplicate mai întâi acasă, în propria ogradă.  Politicienii trebuie să fie exemple de coerență între vorbe și fapte. Știm că prin acest gest ridicăm ștacheta integrității pentru adversarii noștri politici și demonstrăm curajul de a ne asuma deciziile corecte.

În acest context, dat fiind că procesul de strângere a semnăturilor pentru Alianța USR PLUS continuă, dl. Emanuel Ungureanu, candidatul Alianței USR PLUS la Primăria Cluj Napoca și candidații pentru Consiliul Local Cluj Napoca, vă invită să-i întâlniți și să le adresați întrebări sâmbătă 8 august, între ora 9.00 și 11.00 în zona Big din Mănăștur.

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Mașină în flăcări la între Tureni și Martinești. Traficul a fost blocat

Publicat

Un cititor Cluj24 a furnizat imagini șocante cu un automobil care a luat foc pe stradă. Mașina se află în localitatea Tureni. Din primele informații, nu sunt victime. Un echipaj de pompieri se deplasează spre locul tragediei. Pompierii au reușit să stingă incendiul. 

„O autospecială a intervenit în jurul orei 16.40 pentru a stinge flăcările care au cuprins un autoturism între localitățile Tureni și Mărtinești. Autoturismul era cuprins aproape în totalitate de flăcări în momentul sosirii pompierilor la locul incendiului. Nu au fost persoane rănite în urma acestui eveniment. Cercetările preliminare au stabilit că incendiul a pornit de la o defecțiune a instalației electrice a autoturismului”, transmite Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bătrână lovită de mașină în Piața Mihai Viteazu din Cluj-Napoca

Publicat

O bătrână a fost lovită de o mașină în în Piața Mihai Viteazu din Cluj-Napoca. Este vorba de o traversare neregulametară, potrivit primelor informații.

Știre în curs de actualizare.

Foto: Facebook Știri din trafic / Cluj

Citește mai departe

ACTUALITATE

RECORD ABSOLUT! 1378 cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore

Publicat

Până astăzi, 7 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 59.273 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

29.289 de pacienți au fost declarați vindecați și 5.897 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.378 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 2.616 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

Record de decese: 50

În intervalul 06.08.2020 (10:00) – 07.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 50 de decese (31 bărbați și 19 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Cluj, Dâmbovița, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Prahova, Sibiu, Timiș, Vâlcea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 4 decese s-au înregistrat la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 11 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 17 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 14 decese la categoria de peste 80 de ani.

Toate cele 50 de decese înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.801. Dintre acestea, 446 sunt internate la ATI.

Peste 1.3000.000 de teste efectuate

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.343.315 de teste. Dintre acestea 23.946 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 14.276 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 9.670 la cerere.

Pe teritoriul României, 6.076 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.031 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 20.210 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 170 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.027 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 737 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 942 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 198.050 de lei.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate