ACTUALITATE
Minune în Turcia. Supravieţuitor la 12 zile (278 de ore) după cataclism, sub munte de moloz, la minus 15 grade

Un supravieţuitor a fost scos de sub dărâmături vineri, la 278 de ore după seismul care a devastat, pe 6 februarie, Turcia, a anunţat pe Twitter ministrul Sănătăţii, Fahrettin Koca, potrivit AFP.
Bărbatul, Hakan Yasinoglu, care are 45 de ani, potrivit postului privat de televiziune NTV, a fost descoperit în cea de-a 12-a zi după catastrofă în ruinele unei clădiri din provincia Hatay, situată în apropiere de graniţa cu Siria, unde se află oraşul Antakya, complet distrus.
Bărbatul a fost extras de sub un munte de moloz, potrivit unei înregistrări video distribuite de primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, care a mobilizat echipele de ajutor ale municipalităţii în zonele sinistrate.
Alte trei persoane au fost recuperate recent de sub dărâmături tot în centrul Antakya: doi bărbaţi de 33 de ani, respectiv 26 de ani au fost salvaţi la ”261 de ore” după seism, iar un băiat de 14 ani cu puţin timp înaintea acestora, a anunţat vineri dimineaţă Koca.
Cel mai recent bilanţ oficial al seismului cu magnitudinea 7,8, care a lovit Turcia şi Siria pe 6 februarie la ora 04:00 dimineaţa (01:00 GMT) depăşeşte 41.000 de morţi.
Şansele găsirii altor supravieţuitori sunt de acum înainte destul de slabe în jurul epicentrului seismului mai ales în nord, în regiuni muntoase cum ar fi Kahramanmaras sau chiar Elbistan şi Adiyaman, unde temperatura din termometre a coborât noaptea până la -15 grade Celsius, au constatat jurnaliştii AFP. AGERPRES
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Doi militari ai Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”, răniți în poligonul Dorolea. Sunt internați la Spitalul Județean Bistrița

Doi militari din Grupul 3 EOD al Diviziei 4 Infanterie „Gemina” au fost răniți miercuri, în jurul orei 11.00, în poligonul Dorolea, județul Bistrița-Năsăud, în urma declanșării accidentale a unei încărcături pirotehnice. Militarii participau la un exercițiu de distrugere de muniție reală în mediu controlat.
După acordarea primului ajutor la fața locului, răniții au fost evacuați la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița pentru acordarea îngrijirilor de specialitate, iar starea lor este stabilă.
Incidentul este cercetat de o comisie numită de conducerea unității și de Parchetul Militar Cluj.
EDUCATIE
Protocol ISU – Salvamont Cluj pentru situații de URGENȚĂ în zona de munte. Salvamontiștii pot interveni și în alte state

Crește capacitatea de răspuns unitar și integrat în situațiile de urgență produse în zona de munte a județului Cluj.
Acest lucru se va întâmpla în urma unui protocol de cooperare între Consiliul Județean Cluj, prin Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo, și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu”. Mai mult, Salvamont Cluj va avea puterea de a interveni, în situații excepționale, inclusiv la nivel național sau pe teritoriul altor state.
Protocol ISU – Salvamont Cluj pentru situații de urgență în zona de munte
Președintele Consiliului Județean Cluj,Alin Tise, a inițiat, în vederea aprobării în cadrul ședinței ordinare a deliberativului județean din data de joi, 20 martie, un proiect de hotărâre privind acest protocol.
Astfel, se vor stabili condițiile tehnice și organizatorice privind coordonarea operațională, de către Departamentul pentru Situații de Urgență (D.S.U.), a acțiunilor Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj.
„Practic, prin intermediul acestui protocol încheiat cu ISU Cluj, ne asigurăm că, în cazul petrecerii unor situații de urgență în zona montană a județului, se va acționa într-un sistem integrat și unitar, astfel încât toate forțele de intervenție disponibile să intervină cu promptitudine și profesionalism. Desigur, acest protocol prevede doar situațiile grave, cu număr mare de răniți sau acțiuni internaționale de amploare. În continuare, pentru cazurile punctuale petrecute în zona de munte, Salvamont Cluj va acționa la fel ca și până acum, prin oferirea primului-ajutor personalului ranit și, în funcție de caz, predarea accidentaților către personalul medical de pe ambulanță”, a transmis Alin Tișe.
Salvamont-Salvaspeo Cluj va putea participa la misiuni internaționale
Conform acestui protocol încheiat la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență, Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj va colabora cu ISU Cluj în situația producerii unor situații de urgență deosebite, care necesită resurse de sprijin, în arealul montan al județului Cluj.
De asemenea, Salvamont Cluj va participa, în limita competențelor și a resurselor disponibile, cu salvatori montani și resurse materiale, la efectuarea de misiuni specifice atât pe teritoriul județului Cluj, cât și la nivel național și, la nevoie, pe teritoriile altor state.
Foto: Salvamont-Salvaspeo Cluj
ADMINISTRAȚIE
Consiliul Județean Cluj transformă mai multe drumuri comunale în mini-centuri de ocolire a celor mai aglomerate rute din județ

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, anunță implementarea unor mini-centuri menite să reducă aglomerația și să creeze noi rute alternative pentru traficul din județ.
Alin Tișe, președintele CJ Cluj a explicat că aceste drumuri nu sunt menite să înlocuiască o centură clasică sau o autostradă, dar vor contribui la o mai bună distribuție a traficului.
Ele vor fi realizate prin preluarea în administrarea județului a mai multor drumuri comunale și modernizarea, respectiv extinderea lor.
„Eu nu mă substitui Guvernului care ar trebui să facă centuri de ocolire a orașelor. Eu nu fac autostradă și nici nu am spus că acele drumuri vor lua tot traficul de pe autostradă și dintr-o dată Clujul nu va mai avea mașini. Sunt variante alternative, vor mai fi și altele. Pe lângă drumul acesta care va putea prelua mult trafic, dar nu va fi centură în sensul propriu cu patru benzi și traficul greu și tot. Va fi o mini-centură sub formă de drum județean care, sigur, va prelua o parte din trafic, dar nu va fi în regim de autostradă”, a declarat Alin Tișe.
Șapte mini-centurile propuse
- Mini-centura Topa – Așchileu: Această rută va lega Topa Mică de Așchileu, oferind o cale de acces alternativă pentru traficul din zona de nord a județului.
- Mini-centura Sânpaul – Berindu – Popești: O nouă conexiune care va ajuta la degrevarea traficului din Baciu. Traseul pornește din Sânpaul, trece prin Berindu și Popești, ajungând la intrarea în Cluj-Napoca. Această rută va funcționa ca o mini-centură pentru zona de vest a orașului.
- Mini-centura Coasta – Tăușeni – Jucu – Apahida: Proiectul include un drum alternativ ce va lega Coasta, Tăușeni și Apahida, evitând traseul aglomerat de intrare în Cluj-Napoca. Conectarea la centura din zona Planoarelor va permite un acces mai fluid către oraș.
- Mini-centura Căianu – Jucu: Un drum nou care va ocoli Apahida, creând o legătură directă între Căianu și Jucu.
- Mini-centura Vad – Câțcău: Această variantă ocolitoare va permite evitarea traficului la intrarea prin Dej. Proiectul include un pod peste Someș și unificarea a două drumuri comunale care în prezent nu comunică. Noua rută va facilita legătura spre Baia Mare.
- Mini-centura Cătina – Feldioara – județ Bistrița-Năsăud: Un traseu care va reduce distanța de parcurs cu 25 de kilometri, creând o scurtătură esențială către județul Bistrița-Năsăud.
- Mini-centura Dăbâca – Panticeu: Această rută va îmbunătăți considerabil conexiunile dintre Dăbâca, Panticeu, Recea Cristur și județul Sălaj, eliminând necesitatea accesului prin drumul național. În prezent, legătura dintre aceste localități se face doar pe un drum de pădure.
EVENIMENT
FOTO. Un șofer a scăpat nevătămat după ce s-a RĂSTURNAT cu autotrenul între Florești și Gilău

Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp între Florești și Gilău.
Un autotren s-a răsturnat, rămânănd parțial pe șosea.
Un șofer a scăpat nevătămat după ce s-a RĂSTURNAT cu autotrenul între Florești și Gilău
Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca sunt cei care au intervenit la accidentul rutier care a avut loc la ieșire din comuna Florești spre comuna Gilău.
Echipajele ISU au găsit la fața locului un autotren răsturnat. Un bărbat a fost evaluat de către paramedicii SMURD, iar acesta a refuzat transportul la spital.
Foto: ISU Cluj