Connect with us

ECONOMIE

Ministrul Transporturilor: În acest an scoatem la licitație execuția drumului de legătură Tureni – Autostrada Transilvania

Publicat


Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a fost prezent, vineri, pe șantierul autostrăzii Nădășelu – Poarta Sălajului. Cu acest prilej, ministrul a anunțat că și-a propus ca în acest an să fie scoasă la licitație execuția drumului de legătură dintre localitatea Tureni și Autostrada A3.

”Este în faza finală proiectul tehnic. Mai așteptăm acordul de mediu și în acest an dorim să scoatem la licitație execuția lucrărilor pe acest drum”, a declarat Cătălin Drulă.

Și primarul Emil Boc declara, recent, că a discutat cu premierul Florin Cîțu și cu ministrul Transporturilor despre efectuarea în regim de urgență a acestei legături, care să fie finanțată chiar înainte de aprobarea PNRR.

Drumul ar face mai facil accesul pe autostradă pentru clujenii care doresc să evite Floreștiul și ar acționa ca o centură ocolitoare pentru Turda, unde de asemenea este trafic.

Despre proiect se discută încă din anul 2018, însă nu a fost pus în practică. Lucrarea ar însemna un drum de 4 benzi în lungime de maxim 7 kilometri.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ECONOMIE

Vila revoluționarului Bela Kun, din centrul Clujului, scoasă la vânzare cu 1,6 milioane de euro

Publicat

Vila revoluționarului Bela Kun, situată pe strada Crișan din Cluj-Napoca, este scoasă la vânzare de către agenția internațională Sotheby’s la prețul de 1,6 milioane de euro.

Clădirea datează din anul 1900 și are 8 camere, 6 băi și un teren de 910 metri pătrați.

Este distribuită pe trei niveluri – parter, etaj și mansardă.

”Cu un mise-en-plac bine gândit al spațiilor, proprietatea oferă camere foarte largi, lăsând loc pentru orice pată personală dorită. Mansarda oferită este una open space, ideală pentru amenajarea încă unui loc pentru întâlnirile cu mai mulți musafiri sau o cameră adițională la alegere. Importanța istorică împreună cu aerul fin și confortul modern se regăsesc laolaltă într-o singură proprietate, pusă chiar la dispoziția dumnevoastră”, se arată în anunțul agenției.

Lider al Partidului Comunist Ungar, Bela Kun a ajuns la putere în 1919, poziție din care a declarat război României. Chiar la data de 4 august, Armata română a înlăturat regimul său prin ocuparea Budapestei, într-o contraofensivă rapidă.

Citește mai departe

ECONOMIE

Bloc de 6 etaje autorizat de Primăria Cluj-Napoca lângă Baza Sportivă Gheorgheni

Publicat

Primăria Cluj-Napoca a eliberat, în această săptămână, autorizația de construire pentru un bloc de 6 etaje plus etaj retras, lângă Baza Sportivă Gheorgheni. Acesta este unul din cele trei blocuri care vor fi realizate aici.

Proiectul va fi situat pe strada Soporului, la numerele 1-3.

Vor fi 150 apartamente, 21 spatii comerciale, o clinică, 1500 metri pătrați de birouri, parcări subterane și supraterane.

Potrivit dezvoltatorilor de la SDC Imobiliare, proiectul este deja vândut în proporție de 30%.

Prețul pentru un apartament cu două camere ajunge până la 199.000 de euro.

Citește mai departe

ACTUALITATE

100.000.000 de lei pentru reabilitarea rețelelor de apă și canalizare din Cluj-Napoca

Publicat

Compania de Apă Someș SA derulează în aceste zile o licitație în vederea contractării serviciilor de reabilitare a rețelelor de apă și canalizare din municipiul Cluj-Napoca. Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Primăria, care va stabili străzile pe care se intervine cu prioritate.

Valoarea contractului se ridică la circa 100 milioane de lei, iar lucrările trebuie să fie realizate în maxim 2 ani.

Proiectul cuprinde:

Alimentare cu apă:
• Înlocuirea conductelor existente cu rețele noi din Fontă Ductilă pe o lungime de 20.000 m
• Înlocuirea conductelor de branșament
• Reabilitarea căminelor de vane și a căminelor de branșament
• Înlocuirea instalațiilor hidromecanice din interiorul căminelor de vane
• Execuție hidranți subterani pentru stingere incendiu pe rețelele noi de apă.
• Refacerea suprațetelor afectate de lucrări
– Reabilitarea rețelelor de transport în Municipiul Cluj-Napoca
• Reabilitarea interioară și punerea in siguranta a conductelor de transport pe o lungime de 7500 m
• Reabilitarea căminelor de vane, a masivelor de ancoraj și a construcțiilor auxiliare
• Inlocuirea instalațiilor hidromecanice din interiorul căminelor de vane
• Refacerea suprafețelor afectate de lucrări

Canalizare:

• Înlocuirea conductelor existente cu rețele noi din PVC pe o lungime de 3500 m
• Înlocuirea conductelor de racord
• Reabilitarea căminelor de vizitare și a căminelor de racord
• Refacerea suprafețelor afectate de lucrări
– Reabilitarea rețelelor de canalizare în Municipiul Cluj-Napoca
• Reabilitarea interioară și punerea în siguranță a colectoarelor de canalizare pe o lungime de 21 500 m
• Reabilitarea căminelor de vizitare și redimensionarea acestora, după caz
• Reabilitarea conductelor de racord
• Reabilitarea căminelor de racord și prevederea de camine de racord noi, unde este cazul
• Refacerea suprafețelor afectate de lucrări

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Clujana, ultima fabrică de stat din Cluj, evacuată de către…stat. Concurența profită de piedicile puse fabricii

Publicat

Clujana, ultima fabrică de stat din Cluj, se află într-o situație puțin obișnuită. Riscă să fie evacuată forțat din clădirile unde activează de mai bine de 100 de ani, și nu de oricine, ci chiar de acționarul majoritar, Consiliul Județean, care deține 93% din firmă, dar și acele spații.

Ultimele spații deținute de către Clujana au fost cumpărate de către Consiliul Județean Cluj în anul 2018, prin procedura de insolvență.

Culmea este că și majoritatea datoriilor fabricii erau tot către stat: 5,1 milioane de lei reprezentau taxe şi impozite la stat, 5,5 milioane de lei constituiau contribuții neachitate pentru pensii, 220.000 de lei sume neachitate la bugetul pentru șomaj, precum și restanțe de 2,1 milioane de lei la bugetul asigurărilor de sănătate.

La cererea președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, judecătorii au admis recent evacuarea forțată a spațiilor situate în Piața 1 Mai din Cluj-Napoca, unde fabrica își continua activitatea.

Cu toate că se știe de problema evacuării de 3 ani, Consiliul Județean Cluj încă nu a găsit o soluție pentru sediul unuia dintre cele mai puternice branduri ale județului.

Noul director al fabricii, Călin Oancea, a preluat firma cu 4.000 de lei în cont și a dus-o pe plus în ciuda restricțiilor impuse prin pandemie, când timp de 3 luni a fost forțat să oprească activitatea.

Anul 2020 a fost cel mai bun din ultimii 9 ani, iar în ciuda tuturor dificultăților, chiar s-au făcut angajări.

A venit însă această problemă a evacuării

”Mingea este acum pe terenul Consiliului Județean, dânșii fiind posesorii acestor spații. Trebuie să aibă loc o AGA în care să se decidă unde se va continua activitatea fabricii. În mod normal cei care au devenit posesori și dețin o decizie pentru noi, trebuie să ne anunțe ce este de făcut”, a declarat Călin Oancea, pentru Cluj24.

O variantă a fost relocarea în Parcul Industrial Tetarom, însă spațiile de acolo nu se pot plia pe cerințele de producție de încălțăminte și ar fi nevoie de o investiție mare pentru reproiectarea halelor.

În plus, sunt mari și cheltuielile de relocare pentru materie primă și utilaje.

Călin Oancea a propus Consiliului Județean să permită continuarea activității fabricii în actuala locație, într-un format mai restrâns, contra unei chirii. În acest sens, chiar unul dintre partenerii fabricii, care a ajuns să alcătuiască, prin activități de lohn, 20% din cifra de afaceri a Clujanei, și-a manifestat intenția să se relocheze în Piața 1 Mai.

Însă din august 2020 Consiliul Județean Cluj nu a răspuns la această propunere.

Între timp, Călin Oancea trebuie să achite și datoriile care vin din urmă pe numele Clujanei, prin procese câștigate în instanță de către foști salariați, care nu au fost plătiți înainte ca el să-și preia mandatul.

Noul director a reușit să redreseze fabrica și să aducă contracte substanțiale astfel încât activitatea este asigurată pe partea de producție. Însă problema spațiului înseamnă pentru angajați îngrijorare, iar de acest lucru profită concurența, care a luat recent o parte dintre cei mai experimentați muncitori de aici.

Cu piața de lohn din Asia la pământ, cu cele 11.000 de vouchere oferite sindicaliștilor și cu multe alte inițiative noi pentru fabrică, Clujana pare că își va reveni. Însă speranța vine tot de la privați, în ciuda faptului că vorbim despre o instituție de stat.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate