EVENIMENT
Ministrul Mediului despre INTERVENŢIA rapidă în cazul URŞILOR. Cazuri semnalate şi la Cluj
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat luni seara, după ce a participat la şedinţa coaliţiei, de la Parlament, că propune o intervenţie graduală în cazul urşilor care vin în localităţi şi în preajma acestora, dar şi că în România în prezent lipseşte o procedură de intervenţie rapidă. În ultima vreme au fost semnalate cazuri de apariţii ale urşilor şi în localităţi clujene.
Procedură de intervenţie rapidă
‘Am prezentat două lucruri astăzi. Am aici o notă de informare pe care am pregătit-o împreună cu domnul ministru Bode privind intervenţiile din ultimii cinci ani, numărul de apeluri în ultimii cinci ani, evoluţia populaţiei în funcţie de estimările care sunt la nivelul asociaţiilor de vânătoare şi numărul de cazuri de atac de urs, valoarea pagubelor şi valoarea despăgubirilor.
Vezi și Ce faci când te întâlnești cu ursul. Reguli și sfaturi
În acelaşi timp le-am prezentat colegilor din coaliţie situaţia comparativă sau analiza comparativă cu celelalte state membre UE care gestionează populaţii mai mari sau mai mici de urşi şi modalitatea de intervenţie imediată în fiecare ţară. Am constatat că în fiecare ţară unde există populaţie mai mare sau mai mică de urs brun există şi o procedură de intervenţie rapidă. Acest lucru în România lipseşte.
Din acest motiv este nevoie de o legislaţie care să reglementeze modul în care intervenim în cazul în care vorbim de forţă majoră, de situaţie critică. Propunem din partea Ministerului Mediului o intervenţie graduală’, a declarat ministrul Tanczos Barna.
Propunerile Ministerului Mediului
El a explicat propunerile Ministerului Mediului.
‘În cazurile în care vorbim de o localitate unde nu se repetă aceste atacuri, o localitate unde poate pentru prima, a doua oară apare un atac de urs, soluţia este alungarea acestor exemplare.
Acolo unde se repetă şi sunt multe situaţii de atac sau multe pagube generate, încadrarea riscului în funcţie de situaţie să se facă de această echipă mixtă Jandarmerie, vânătoare eventual şi autoritatea publică locală şi să se intervină gradual prin tranchilizare şi relocare în cazul în care se poate face acest lucru şi există locaţii unde să existe acceptul gestionarului fondului cinegetic pentru relocare sau în cazurile critice, unde atacul este agresiv, unde pericolul este iminent, unde imediat trebuie să se intervină pentru a proteja gospodăria omului sau viaţa omului, să se poată interveni şi prin împuşcare, extragerea acelui exemplar de urs’, a spus Tanczos Barna.
Echipele de intervenţie decid modul de acţiune
El a arătat că echipele de intervenţie vor decidă modul în care trebuie să intervină în cazul urşilor.
‘Echipa de intervenţie este formată din jandarm şi vânător. Vânătorul va avea la dispoziţie arma de tranchilizare şi arma letală şi echipa de la faţa locului decide dacă se poate interveni prin tranchilizare, adică ursul este suficient de aproape de echipa de intervenţie ca tranchilizarea să fie eficientă, pentru că nu se poate face tranchilizarea de la sute de metri, de la zeci de metri. Armele de tranchilizare se pot folosi undeva la 50 de metri maxim şi doar în cazurile acelea se poate asigura că în urma intervenţiei nu se poate genera un pericol şi mai mare.
Trebuie să lăsăm echipele de intervenţie să decidă. Nu poate să decidă nici ministrul la câte sute de metri de animal sau de om se poate interveni. Nu pot eu decide de la Bucureşti cât de periculoasă este situaţia unui cetăţean în Sinaia sau în Azuga’, a afirmat ministrul.
Stricăciuni în cimitir
El a vorbit şi despre cazul stricăciunilor care ar fi fost făcute de urşi într-un cimitir din Atid.
‘Şi în acele situaţii trebuie să se intervină dacă se poate prin tranchilizare şi relocare, dacă acel exemplar se întoarce şi nu poate fi alungat şi nu se poate găsi altă soluţie, trebuie să se intervină prin eliminare’, a declarat Tanczos Barna.
Ministrul a explicat că propunerile privind intervenţiile vizează localităţile şi zonele apropiate, şi nu intervenţii în habitatul natural al urşilor.
‘Vorbim de intervenţie pentru protejarea vieţii oamenilor în localităţi’, a mai adăugat Tanczos Barna.
Ministrul Mediului a declarat, în urmă cu o săptămână, că propunerea legislativă privind intervenţia imediată în cazul urşilor care vin în zonele locuite va fi discutată în coaliţia de guvernare şi a punctat că obligaţia ministerului este să apere cetăţenii. Acesta a arătat că oamenii din judeţele unde se înregistrează atacuri ale urşilor sunt ‘sub teroare’, iar fenomenul devine din ce în ce mai periculos. Tanczos a vorbit şi de faptul că numărul urşilor a crescut constant, după 2016, cu 7-8 procente în fiecare an.
Conform oficialului, pe baza datelor din luna iunie, sunt înregistrate chiar şi 30-40 de alerte pe zi la 112 din cauza atacurilor urşilor.
‘Aproape că nu trece zi fără să auzim de victime omeneşti. Problema a luat amploare, iar ministerul trebuie să elaboreze cadrul legal pentru intervenţii imediate. Din fericire, sunt din ce în ce mai mulţi cei care conştientizează gravitatea situaţiei, atât la nivel parlamentar, cât şi la nivelul Guvernului. În următoarele zile vom continua discuţiile pe acest subiect’, a afirmat Tanczos Barna, în 22 iunie. AGERPRES
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Reclamații PSD Cluj privind alegerile: Aglomerație nejustificată în interiorul secțiilor de votare. Crește riscul de fraude
PSD Cluj și-a exprimat îngrijorarea profundă față de comportamentele neconforme înregistrate în mai multe secții de votare din județ, atât în mediul urban, cât și în mediul rural la alegerile prezidențiale de duminică și susține că aceste nereguli pun sub semnul întrebării respectarea normelor legale și corectitudinea procesului electoral.
Printre cele mai grave situații semnalate se numără aglomerație nejustificată în interiorul unor secțiil de votare.
”În mai multe secții, s-a constatat prezența simultană a unui număr de votanți mult peste cel permis de lege, care prevede că în interior pot fi doar atâția alegători câte cabine de vot sunt disponibile. Această aglomerație îngreunează supravegherea operațiunilor electorale, crescând riscul unor fraude și încălcând normele privind organizarea procesului de vot”, arată PSD Cluj.
Urnă mobilă cu dosar penal
De asemenea, reprezentanții PSD din secțiile de votare au raportat cazuri în care urna mobilă a fost scoasă din secție fără a fi însoțită de un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.), caz în care a și fost întocmit un dosar penal
”Aceste comportamente nu doar că încalcă legea, dar creează și un climat de neîncredere în procesul electoral. PSD Cluj a sesizat deja organele competente, inclusiv Inspectoratul de Poliție al Județului Cluj și Biroul Electoral Central, pentru investigarea acestor nereguli și aplicarea sancțiunilor legale corespunzătoare.
Cerem autorităților să intervină de urgență pentru a asigura corectitudinea procesului electoral, să elimine neregulile semnalate și să protejeze dreptul fundamental al cetățenilor de a-și exprima votul într-un cadru legal și sigur. Vom monitoriza îndeaproape situația și vom continua să raportăm orice comportament neconform pentru a asigura integritatea procesului electoral”, precizează PSD Cluj.
EVENIMENT
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Clujenii votează. Prezența la urne la ora 20.00, în continuare sub cea din 2019
Votarea continuă la Cluj-Napoca. La ora 20.00, în jud. Cluj votaseră 55,44%.
Prezența la urne este puțin mai redusă ca în urmă cu 4 ani, când până la ora 20.oo votaseră 57,80% dintre locuitorii județului.
Prezența la vot în județul Cluj, la ora 20.00
În Cluj-Napoca, până la ora 20.00 au votat aproape 63,60% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot la ora 20.00 era de 67,14%.
În județul Cluj au votat și aproape 76.000 de persoane pe liste suplimentare.
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Clujenii votează. Prezența la urne la ora 20.00, în continuare sub cea din 2019
La nivel național, prezența la vot este de 51,1%. Numărul celor care au votat, inclusiv în diaspora, se apropie de 10.000.000.
Județul Cluj se situa la 19.00 pe locul 2 ca prezență la vot, în timp ce Cluj-Napoca era pe primul loc.
EVENIMENT
Sute de buletine de vot și autocolante, redistribuite în secțiile de vot aglomerate din Cluj-Napoca
Primul tur al alegerilor prezidențiale se desfășoară fără incidente la Cluj-Napoca, duminică, 24 noiembire. Numărul mare de alegători din unele secții de votare a impus însă redistribuirea buletinelor de vot.
Potrivit autorităților, prezența ridicată la urne, inclusiv a celor care votează pe liste suplimentare – studenți și persoane care locuiesc fără forme legale în Cluj-Napoca, a impus creșterea numărului de buletine de vot și autocolante în secțiile de vot din anumite zone ale orașului.
Votul se desfășoară fără incidente
„Nu avem incidente. Avem multă lume care se prezintă la vot și trebuie să redistribuim buletine de vot. Mulți votează pe liste suplimentare, iar asta ocupă mult timp, trebuie să luăm buletine de la o secție și să le ducem la alta”, a declarat președintele Biroului Electoral Județean Cluj, judecătorul Adrian Popescu.
Redistribuirile au fost necesare în special pentru secțiile din centrul orașului și din cartierele dens populate. Astfel de solicitări au fost aprobate pentru secția 142 – Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, secția 66 – Școala „Ioan Bob”, secția 143 – Liceul Teoretic Unitarian „Janos Zsigmond”, secția 63 – Liceul Teoretic Elf, secția 61 – Facultatea de Arhitectură și Urbanism, secția 1 – Colegiul Economic „Iulian Pop”.
Autoritățile monitorizează constant situația pentru a asigura buna desfășurare a procesului electoral și pentru a preveni eventualele sincope în aprovizionarea cu buletine de vot.
EVENIMENT
Bărbat de 37 de ani din Cutca, Cluj, AMENDAT pentru că ar fi îndrumat alegătorii să voteze cu un anumit candidat
Bărbat de 37 de ani din Cutca, jud. Cluj, a fost amendat de polițiști pentru că ar fi îndrumat alegătorii să voteze cu un anumit candidat.
„Potrivit ultimelor date centralizate la nivelul Centrului de Comunicare Județean Cluj, de la începerea votării s-au primit 5 sesizări cu privire la săvârșirea unor posibile incidente referitoare la procesul electoral.
Au fost constatate 4 fapte de natură contravențională și una de natură penală. Dintrea acestea, 2 au fost confirmate, 3 sunt în curs de verificare.
Bărbat de 37 de ani din Cutca, Cluj, AMENDAT pentru că ar fi îndrumat alegătorii să voteze cu un anumit candidat
Exemplu de incident înregistrat în ultimele ore:
În data de 24 noiembrie 2024, la nivelul Secției 7 Poliție Rurală Gherla, a fost înregistrată o sesizare din partea personalului de pază al Inspectoratului Județean de Jandarmi Cluj, aflat la Secția de votare nr. 390 din comuna Sânmartin, sat Cutca.
Sesizarea a vizat un bărbat în vârstă de 37 de ani, care ar fi îndrumat alegătorii să voteze cu un anumit candidat la alegerile prezidențiale.
Polițiștii deplasați la fața locului au constatat că bărbatul respectiv ar fi sfătuit un alt cetățean, în vârstă de 55 de ani, să voteze cu un anumit candidat, acțiunea având loc în proximitatea secției de votare.
Ca urmare, acesta a fost sancționat contravențional, conform prevederilor Legii nr. 370/2004 privind alegerea Președintelui României.
Inspectoratul de Poliție Județean Cluj reamintește importanța respectării normelor legale care reglementează procesul electoral, pentru a asigura desfășurarea acestuia în condiții de legalitate și corectitudine”, a comunicat IPJ Cluj.