Connect with us

ACTUALITATE

Ministrul Energiei: A venit timpul hidrocentralei de la Tarnița – Lăpuștești, județul Cluj. Valoarea, peste 1 miliarde de euro

Publicat


tarnita 2

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat, luni, o analiză şi un studiu de fezabilitate în privinţa proiectului de investiţii referitor la hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa Lăpuşteşti, menţionând că nu e prima dată când România încearcă să facă acest proiect, dar acum „a venit timpul lui”, informează Agerpres.

„În ceea ce priveşte Ministerul Energiei, noi ne-am asumat un program ambiţios de sprijinire a investiţiilor în infrastructura energetică a României şi, probabil, cel mai important proiect pe care România avea datoria să îl facă de acum 40 de ani sau mai bine de atât este Tarniţa Lăpuşteşti.

Este vorba de o hidrocentrală cu acumulare prin pompaj care rezolvă mai multe probleme, în principal – nevoia de echilibrare a sistemului energetic. Pe înţelesul tuturor: avem două lacuri la Tarniţa şi Lăpuşteşti, unul plasat mai sus decât celălalt. Atunci când avem nevoie de producţie în sistem, apa din lacul de sus trece prin turbine şi produce energie electrică. Atunci când avem excedent de producţie, activăm pompele din lacul de jos şi, practic, urcăm apa în lacul de sus şi astfel reîntregim potenţialul acestei hidrocentrale”, a declarat Burduja, după şedinţa conducerii PNL.

El a spus că este vorba despre „un proiect ambiţios”.

„Vorbim de, probabil, o valoare de un miliard de euro, aproximativ, o putere instalată între 500 de MW şi 1 GWatt, probabil, patru turbine. Şi ceea ce am făcut este să punem în consultare publică o analiză şi, sigur, un studiu de fezabilitate la nivelul anului 2023. Nu e prima dată când România încearcă să facă acest proiect, dar acum toate elementele sunt că a venit timpul lui”, a adăugat ministrul.

Angajament al Guvernului

Burduja a mai spus că mesajul de la Banca Europeană de Investiţii este că acesta reprezintă „exact genul de proiect pe care România trebuie să-l facă”.

„Vorbim de energie verde, vorbim de un proiect care sprijină echilibrarea sistemului energetic naţional”, a arătat ministrul.

Sebastian Burduja a susţinut că şi la nivelul Guvernului României există un angajament ca această investiţie importantă să înainteze.

„Un studiu de fezabilitate serios pe care noi îl putem termina în termen de un an de zile, cu siguranţă investitorii vor veni. Şi avem şi posibilitatea de fonduri europene din fondul pentru modernizare”, a arătat Burduja.

El a anunţat că marţi va fi o reuniune tehnică cu Ministerul Mediului pentru a trece în revistă obiectivele de investiţii începute înainte de 1989, hidrocentrale în diverse stadii, pentru a găsi soluţii de a fi finalizate.

„Mâine (…) la ora 14,00 vom avea o reuniune tehnică în care să luăm la rând toate obiectivele de investiţii începute, multe dintre ele înainte de 1989, sunt acele hidrocentrale care sunt în diverse stadii de finalizare, unele sunt aproape de 90%, cum este amenajarea de pe Bumbeşti-Jiu, şi au întâmpinat blocaje în cadrul avizării de mediu.

Pentru că în toţi aceşti ani reglementările au devenit mai stricte, în principal de la nivel european, şi acum cred că e de datoria noastră să găsim soluţii pentru a putea finaliza acestei importante obiective de investiţii”, a declarat ministrul Burduja.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Editorial Opinii

OPINIE. Alin Tișe: Orașul Sforilor – orașul celor cu stomac de crocodil

Publicat

frica

Trăim într-o țară fascinantă, cu oameni minunați. Un loc în care a apărut și există un oraș unic. Un loc unde oamenii cu caracter sunt tot mai puțini și pe cale de dispariție. Un loc al celor cu “stomac politic”, așa-zis “stomac de crocodil”!
Aici, unde prin telefoane se transmit informații, zvonuri, dar și ordine, există un oraș cu un nume imaginar, dar care este o realitate despre care vorbesc toți cei care se cred importanți și esențiali: „Orașul Sforilor”.

Numele lui nu este definit pe undeva, dar el apare în fiecare criză națională, în fiecare dezbatere cu ochii umflați, în fiecare strategie făcută în spatele ușilor închise. Un oraș în care totul se leagă doar cu sfori. Cunoscute doar de sforari. Realități vizibile doar pentru unii, invizibile pentru majoritatea celorlalți.

Sfori diverse

Sforile trase în acest oraș fascinant sunt diverse. De la cele trase în campaniile electorale, până la scuzele neputinței birocratice absolute. Mai sunt și cele nesemnificative, aparent nevinovate, dar care se trag în jurul adevărului până când acesta dispare, se transformă total în ceață și minciună.
Dar nu toată lumea poate trăi aici. Pentru că Orașul Sforilor nu e pentru cei cu stomac slab. Nu, e orașul celor cu „stomac bun pentru politică” — ființe puternice, adaptate la realitatea sforilor, antrenate să digere scandaluri, trădări, tăceri strategice, contracte cu anexe dubioase, promisiuni expirate și realități alternative. Un stomac care elimină ipocrizie, dar care zâmbește. Un stomac infectat cu lipsă de caracter!

Cartierul marionetelor

În Orașul Sforilor, centrul e ocupat de cartierul „marionetelor”, unde liderii nu merg singuri, ci sunt purtați de alții. Li se spun discursurile în căști discrete și li se arată direcția cu degetele altora. Acolo, influența nu se câștigă, se moștenește sau se cumpără.
Apoi urmează zona neutră, aparent plictisitoare, dar care, în realitate, e epicentrul manipulării. Acolo sunt cei care par că nu joacă, dar dețin zarurile. Și da, zarurile sunt măsluite! Toți cei care joacă știu asta. Dar ajung să iubească regulile acestea și nici măcar nu își mai doresc să le schimbe. Le place atât mizeria, cât și mirosul acesteia.
La margine, în ghetoul care vrea să fie curat, mai rezistă câțiva idealiști, îmbibați de cinism. Ei se țin de principii asemeni unor garduri considerate din beton, deși în realitate sunt din rahat. În Orașul Sforilor, principiile sunt ca hârtia igienică de lux: scumpe, decorative și rar folosite.

Miros de trădare

Un stomac politic adevărat recunoaște mirosul puterii chiar și printre mirosul de trădare. E antrenat să nu regurgiteze nici când înghite știri false, prietenii toxice, dosare penale sau sesiuni de vot la comandă. E un organ-miracol, învățat să transforme orice scandal în oportunitate și orice adevăr incomod într-o simplă „opinie alternativă”.
În Orașul Sforilor, legendele nu sunt eroii, ci „trăgătorii de sfori”. Se spun povești despre cum o singură sfoară, trasă la momentul potrivit, a doborât un guvern. Sau cum o simplă șoaptă într-un anturaj influent a schimbat destinul unei națiuni. Iar cei care au supraviețuit un timp fără să-și piardă mințile sunt venerați. Nu pentru ceea ce au făcut, ci pentru ceea ce au știut și NU au spus!
Orașul Sforilor e o pildă cu o simbolistică aparte, unică, dar și un avertisment. Este fără sfârșit. E locul unde se fabrică realitățile pe care le trăim, unde deciziile mari se iau pe foi mici și unde stomacul dictează moralitatea. Aici, ficțiunea e doar un prim draft al știrii de mâine, iar loialitatea durează exact cât e utilă.

Când se rupe ața politică

Nu-i orașul tuturor, dar e orașul care decide pentru toți!
Și dacă te întrebi unde e… ascultă!
Sforile nu se văd, dar se aud. Ca un suspin politic. Ca o șoaptă din culise. Ca un râs care nu are haz, dar are putere. În Orașul Sforilor, nu adevărul iese la lumină — ci doar cei care țin de capătul sforii! În Orașul Sforilor nimeni nu cade, toți sunt trași, ridicați sau înnodați după interese. Adevărul nu interesează, doar cine ține capătul invizibil al puterii!
Mâine, în Orașul Sforilor, nu va fi altceva decât o reluare subtil modificată a zilei de azi, dar cu alte măști, aceeași scenă și multe sfori trase invizibil de păpușari. Și totuși, ne mai rămâne visul.
În Orașul Sforilor, într-o zi, poate chiar mâine, s-ar putea rupe o singură ață și atunci păpușile vor cădea, cortina va arde, iar tăcerea va vorbi mai tare decât orice discurs.

Iar din cenușa manipulării, poate, poate… s-ar putea naște caracter, lumină și adevăr.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

O femeie a murit după ce a căzut de la înălțime pe Aleea Herculane din Cluj-Napoca

Publicat

cazută

Echipajele ISU Cluj au intervenit, marți, pentru acordarea primului ajutor calificat unei persoane posibil căzută de la înălțime pe Aleea Herculane din cartierul Gheorgheni din municipiul Cluj-Napoca.

La fața locului au ajuns o autospecială cu modul de descarcerare, o motocicletă SMURD și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Cluj.

Este vorba despre o femeie de circa 50 de ani care a fost găsită de către echipajele operative fără semnale vitale, lângă un bloc de 10 etaje, fiind începute imediat manevrele de resuscitare de către conducătorul motocicletei SMURD și echipajul de pompieri.

Ulterior eforturile au fost sprijinite de către echipajul SAJ cu suport medical avansat.

Din păcate manevrele de resuscitare nu au putut readuce semnalele vitale pentru victimă, aceasta fiind declaratî decedată.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un fost jucător la CFR Cluj așteptat să revină la club. Este INTERNAȚIONAL român

Publicat

burca

Andrei Burcă, în vârstă de 32 de ani, s-a despărțit oficial de Baniyas, după cum a anunțat clubul printr-un comunicat oficial, cu aproximativ 24 de ore înainte de meciul naționalei României cu Cipru din preliminariile Campionatului Mondial din 2026.

Internaționalul român a evoluat un singur sezon pentru formația din Emiratele Arabe Unite.

Un fost jucător la CFR Cluj așteptat să revină la club. Este INTERNAȚIONAL român

Andrei Burcă se pregătește să revină în Superliga, la CFR Cluj. Internaționalul român a mai evoluat în Gruia în perioada iulie 2019 – iulie 2023, după care s-a transferat în schimbul a un milion de euro la gruparea Al-Okhdood, din prima ligă saudită. După Muhar, ar fi al doilea fost jucător al clubului care se repatriază.

Vara trecută, a plecat de la Al-Okhdood la FC Baniyas, în Emiratele Arabe Unite. Jucătorul născut la Bacău a reușit în acest sezon un gol în 28 de partide, în toate competițiile.

Citește mai departe

EDUCATIE

Ce a pățit candidatul din Cluj care a fotografiat subiectele de la Bacalaureat

Publicat

bacalaureat

Un candidat din Cluj care a fotografiat, marți, subiectele de la limba și literatura română a fost eliminat din examenul de Bacalaureat și nu va mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.

”Candidatul a avut asupra lui o cameră amplasată într-un instrument de scris și a fost identificat ulterior accesului in sălile de examen. Acesta a recunoscut tentativa de fraudare a examenului și a fost eliminat pentru încălcarea prevederilor Anexei 2, din O.M.E.C.T.S., nr. 4799/2010, cu modificările și completările ulterioare și a prevederilor O.M.E. nr. 6481/2024, privind organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat – 2025, Art. 11, alin. 1-7″, arată ISJ Cluj.

Acesta era la centrul de examen de la Colegiul Economic ”Iulian Pop” din Cluj-Napoca.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate