Connect with us

EDUCATIE

Ministrul Educaţiei: Prestigiul carierei medicale trebuie consolidat

Publicat


Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, este de părere că prestigiul carierei medicale trebuie consolidat şi că importanţa medicului în societate nu este pe deplin conştientizată nici măcar în pandemie.

S-a văzut importanţa medicului

‘Importanţa medicului s-a văzut nu numai în România, a fost evidenţiată pe parcursul acestei perioade de criză şi peste toate aceste lucruri cred eu că avem cu toţii un rol important, prin vocea fiecăruia dintre noi, cu privire la consolidarea prestigiului medicului, prestigiului carierei medicale. Am constatat cu tristeţe, nu de puţine ori, lucruri pe care le consider absolut anormale cu privire la mentalitatea unor concetăţeni în legătură cu respectul şi aprecierea corectă faţă de profesia de medic. Aşa cum spun că e important să redăm respectul profesiei de dascăl, cred că e un pic adevărat şi când vorbim de redarea prestigiului profesiei de medic, care, în opinia mea, a avut de suferit pe nedrept. (…)

Dincolo de infrastructura extrem de importantă, de partea de pregătire a resurselor umane, această parte de percepţie privind rolul şi importanţa medicului în societate constat că nu e pe deplin conştientizată nici măcar într-o astfel de perioadă în care medicul e în centrul tuturor lucrurilor mai mult decât oricând altcândva’, a spus Cîmpeanu, la o dezbatere online organizată de Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti.

Mai bine pentru educaţie şi sănătate

El şi-a exprimat speranţa că oportunitatea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi valorificată cât mai bine pentru educaţie şi sănătate.

Potrivit ministrului Educaţiei, în ultimii şapte ani numărul studenţilor din domeniul medical a crescut constant la licenţă şi doctorat în universităţi publice de stat şi private. Sorin Cîmpeanu a precizat că s-a ajuns de la 30.000 de studenţi în 2014 la aproape 38.000 în acest an universitar.

În opinia sa, este important ca în universităţile româneşti să poată fi asigurată deschiderea spre internaţional.

‘Faptul că în statul tunisian e nevoie să faci unu sau doi ani de studii suplimentar pentru a putea fi recunoscute diplomele din domeniul medical românesc găsesc că e absolut anormal. Am cerut imperativ acest reglaj’, a spus ministrul Educaţiei, care a precizat că vineri a avut o întrevedere cu ambasadorul acestui stat.

Cîmpeanu a făcut referire şi la investiţia în infrastructură şi în resurse umane. ‘Sistemul de salarizare a devenit mai motivant în domeniul medical. (…) Optimizarea numărului de locuri pentru examenul de rezidenţiat cred că este un alt factor care poate consolida atractivitatea domeniului medical. Extinderea spaţiilor de pregătire pentru medicii rezidenţi în spitale care până acum nu au primit rezidenţi poate fi o altă cale de a dezvolta învăţământul superior medical’, a adăugat el. AGERPRES



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. De la Oradea direct în Someș. Tradiționala baie a campionilor la baschet de la U-BT Cluj-Napoca

Publicat

De

U-BT

Echipa de baschet U-BT Cluj-Napoca s-a întors acasă în noaptea de vineri spre sâmbătă de la Oradea cu titlul de campioană, după ce a învins în finală pe CSM Oradea, iar prima oprire a fost pentru tradiționala baie din Someș. 

Autocarul clujenilor a ajuns în jurul orei 2,30 pe malul Someșului, fiind așteptat de sute de suporteri care i-au întâmpinat pe jucători și pe antrenorul Mihai Silvășan cu torțe și au scandat numele echipei, dar și ”Campionii, campionii”.

U-BT a învins vineri cu 68 la 67 în meciul 5 al finalei pe CSM Oradea în deplasare și a câștigat titlul de campioană cu scorul de 3-2.

Felicitări de la Boc

Un mesaj de felicitare a venit și din partea primarului Emil Boc:
”Cluuuj-eeee!!! Cluuuj-eee! U-BT Cluj-Npaoca câștigă incredibil un nou titlu de campioană a României la un punct diferență, la Oradea! Felicitări băieți, bravo întregii echipe care stă în spatele acestei minunate povești a Clujului!
Echipa noastră a câștigat meciul decisiv al finalei, la Oradea, cu scorul de 68 la 67, în ceea ce se anunță un weekend de poveste la Cluj!

O performanță extraordinară, felicitări băieți! Suntem mândri de voi, ați demonstrat din nou că cei ce cred până la final reușesc rezultate incredibile! Haide ”U”! Cluuuj-eee”, a transmis Boc.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

DESPĂRȚIRE iminentă la „U” Cluj: Ovidiu Popescu nu mai intră în vederile lui Neluțu Sabău

Publicat

popescu

Antrenorul Universității Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, a decis să nu conteze pe serviciile mijlocașului Ovidiu Popescu, în vârstă de 31 de ani. Tehnicianul nu a fost mulțumit de evoluțiile jucătorului, astfel că acesta nu va face parte din lotul pentru următorul sezon, scrie Golazo.

Popescu a venit la „U” Cluj în vara anului trecut, liber de contract și a fost adus cu un salariu considerabil, 150.000 de euro pe sezon.

DESPĂRȚIRE iminentă la „U” Cluj: Ovidiu Popescu nu mai intră în vederile lui Neluțu Sabău

În sezonul 2024-2025, mijlocașul a bifat 19 partide și a marcat un gol pentru „șepcile roșii”.

Înainte de transferul la Cluj, Ovidiu Popescu a evoluat timp de opt sezoane la FCSB, între 2016 și 2024, unde a fost unul dintre jucătorii importanți ai echipei.

În această perioadă, a adunat 248 de meciuri, a înscris 6 goluri și a oferit 13 pase decisive, contribuind la cucerirea Cupei României și a unui titlu.

Cota lui Ovidiu Popescu pe Transfermarkt este de 750.000 de euro.

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. Actorul Florin Piersic a primit Premiul de Excelență pentru o viață dedicată cinematografiei, la TIFF.24

Publicat

De

La venerabila vârstă de 89 de ani, marele actor Florin Piersic a fost distins cu Premiul de Excelență pentru întreaga sa carieră, în cadrul Galei de Deschidere a celei de-a 24-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), desfășurată în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

Florin Piersic, una dintre cele mai iubite figuri ale teatrului și cinematografiei românești, a pășit pe covorul roșu al festivalului alături de soția sa, Anna Török. La gala de deschidere au luat parte și fiul său, Daniel Piersic, însoțit de familie.

Momentul sosirii sale a fost întâmpinat cu entuziasm de zeci de clujeni adunați în spatele barierelor, care au dorit să-l vadă și să-i arate respectul.

O viață dedicată cinematografiei

Înainte de înmânarea premiului, au urcat pe scenă Corina Chiriac, Irina Margareta Nistor, Rodica Mandache și Medeea Marinescu, personalități marcante ale culturii române, care au împărtășit amintiri, povești de culise și gânduri emoționante despre colaborările lor cu Florin Piersic.

Discursurile lor au evidențiat nu doar cariera impresionantă a actorului, ci și moștenirea culturală pe care acesta o lasă generațiilor următoare.

Florin Piersic, discurs plin de emoție, umor și farmec pe scena TIFF

În fața a peste 3.000 de spectatori, Florin Piersic a urcat pe scena festivalului, unde a fost aclamat de mulțime. Cu carisma care l-a consacrat, a cucerit publicul printr-un discurs plin de emoție, umor și farmec.

Piersic a vorbit 40 de minute cu pasiune despre marile sale roluri, despre regizorii care l-au format și despre partenerii săi de scenă, rememorând momente esențiale dintr-o carieră care a traversat mai bine de șase decenii. Bineînțeles, nu au lipsit nici glumele sale savuroase, care au stârnit râsete și aplauze în rândul celor prezenți.

Seara s-a încheiat cu proiecția filmului „Christy”, o producție irlandeză recent premiată la Festivalul de la Berlin, prezentată în prezența echipei.

Citește mai departe

EVENIMENT

CSM CSU Oradea – U-BT Cluj, 67-68. Clujenii, CAMPIONI pentru al cincilea an CONSECUTIV

Publicat

U-BT Cluj, finala cu CSM Oradea

Ultimul act al Ligii Naționale de baschet masculin, ediția 2024-2025, ne-a oferit un decisiv între U-BT Cluj și CSM CSU Oradea. Titlul a fost adjudecat de echipa care s-a impus în meciul programat vineri seara, la Oradea Arena. După un meci echilibrat, cu multe ratări de ambele părți, clujenii câștigă titlul pentru al cincilea an consecutiv, scor final 67-68.

U-BT Cluj a deschis seria de la Oradea cu o victorie obținută la scorul de 89-82. Apoi, clujenii au cedat meciul al doilea la scorul de 80-68. Seria s-a mutat la Cluj-Napoca, unde orădenii s-au mobilizat foarte bine pentru confruntarea cu numărul III. Drept dovadă, formația antrenată de către Cristian Achim s-a impus cu 74-68. Marți, clujenii au obținut un rezultat pozitiv, scor 92-83.

Întrucât bihorenii au încheiat sezonul regulat pe o poziție fruntașă, aceștia au beneficiat de avantajul terenului propriu în jocul decisiv.

CSM CSU Oradea – U-BT Cluj, 67-68. Clujenii, CAMPIONI pentru al cincilea an CONSECUTIV

„Ne așteaptă un meci cinci, care sper să facă cinste baschetului românesc. Sper să fie o partidă pe cinste! Încărcătura și presiunea unui astfel de meci sunt foarte mari de ambele părți. Oradea se bucură de avantajul terenului propriu, însă noi avem experiență și suntem pregătiți pentru o astfel de confruntare. E logic că scopul nostru este să câștigăm. Nu garantează nimeni acest lucru, sunt două echipe bune, competitive, care au oferit meciuri de calitate. Îmi doresc ca noi să câștigăm, însă e un meci strâns și se poate întâmpla absolut orice”, a spus înaintea partidei Mihai Silvășan, antrenor U-BT Cluj.

Decisivul a pornit cu câte două reușite de la Young și Salin, cu mențiunea că finlandezul le-a marcat pe ambele de la distanță. Seria clujenilor de la distanță a continuat, iar Patrick Richard a dus scorul la 9-6. Tarolis a egalat imediat, după primul coș de trei puncte al gazdelor. Simpson a găsit și el coșul de la distanță, pentru ca Tarolis să răspundă încă o dată cu același procedeu. În partea secundă a sfertului, cele două ofensive au cam înghețat. Hankins nu a putut completa un three-point play la ultima acțiune a actului inaugural, care se încheia cu scorul de 19-16 pentru gazde.

Jocul ofensiv nu s-a deblocat nici în startul sfertului secund. Clujenii au reușit să revină în avantaj, după tripla lui Măciucă. Ulterior, un parțial de 6-0 al orădenilor l-a determinat pe Mihai Silvășan să solicite timp de odihnă. De aici, jocul s-a animat din nou. Au urmat triple consecutive semnate de Mejeris și Kris Richard. Cireașa de pe tortul primei reprize a pus-o însă Patrick Richard, cu un buzzer-beater peste Tarolis, și astfel doar două puncte stăteau între cele două echipe la intrarea la cabine: 39-37 pentru CSM CSU Oradea.

Repriza secundă a început cu câte cinci puncte de fiecare parte – clujenii de la libere, prin Simpson și Salin, orădenii prin Richard de la semidistanță și Williams de la trei puncte. În continuare s-a marcat extrem de puțin: parțial de 6-7, după șapte minute scurse din sfertul trei. U-BT Cluj-Napoca a comis trei turnovers la rând, Oradea reușind să refacă cel mai mare ecart din meci, de 5 puncte, 51-46. Doar Simpson a mai marcat în sfertul trei, de la distanță. Gazdele au ratat șanse multiple de a înscrie în ultimele posesii, iar actul terț era unul neutru: 51-49.

Actul decisiv a început cu o replică de triple, între Brown și Seeley. A mai venit o reușită din apropiere a lui Brown și una pe pătrundere a lui Pridgett, iar Mihai Silvășan întrerupea instant jocul. După trei libere marcate de Seeley, Patrick Richard a avut șansa de a egala în două rânduri. Nu s-a întâmplat, și au venit cinci puncte la rând de la Pridgett: 63-55. Simpson a oprit „sângerarea” oaspeților, cu un coș de la distanță. Finalul a fost unul interzis cardiacilor – un singur punct despărțea cele două formații, cu 100 de secunde rămase pe ceas. Patrick Richard a schimbat conducerea, 65-66, când mai erau 50 de secunde de joc.

Răspunsul a venit, după time-out-ul lui Achim, de la „Richard-ul Oradiei”. A urmat rândul lui Mihai Silvășan să solicite timp de odihnă, pentru a pregăti atacul echipei sale. Un colaps defensiv i-a oferit lui Simpson două puncte ușoare și lui U-BT din nou conducerea. Mai erau doar 24 de secunde de joc și încă un time-out, cerut de Cristian Achim. Clujenii au mai avut un fault de dat, iar Patrick Richard l-a utilizat. Kris Richard a fost neinspirat cu ultima aruncare și s-a încheiat 68-67 pentru U-BT Cluj-Napoca.

Sursa: baschet.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate