EVENIMENT
”Mica recalculare” la pensie. Documentele necesare trebuie depuse de pensionarii clujeni până la 1 martie 2025

Pensionarii clujeni care au avut venituri nepermanente, pentru care s-a plătit contribuția de asigurări sociale de stat, pot beneficia de majorări ale pensiei, chiar dacă nu sunt sume foarte mari.
Pentru asta, cei care nu au documente doveditoare trebuie să le ducă la Casa de Pensii Cluj pentru a beneficia de majorarea pensiei. Adeverințele care trebuie duse de pensionari, privesc perioada până în anul 2001.
”Mica recalculare” la pensie. Ce venituri sunt luate în calcul
După ”marea recalculare a pensiilor”, care s-a realizat la intrarea în vigoare a Legii nr. 360/2023, în 2 septembrie 2024 a început și ”mica recalculare”, care presupune adăugarea unor venituri nepermanente. Majorările vor fi, în medie, între 7 și 10%, în funcție de perioada în care pensionarii au avut venituri suplimentare.
Astfel, pensionarii care nu au deja aceste acte la dosar, trebuie să prezinte adeverințe privind veniturile nepermanente, cum ar fi sporurile, primele sau al 13-lea salariu pentru a li se adăuga pe pensie. Atenție! Reprezentanții Casei de Pensii Cluj, precizează că este vorba de venituri plătite din fondul de salarii pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale de stat. De asemenea, adeverințele privesc doar perioada până în anul 2001, nu și după aceea.
Cheltuieli mari pentru pensionari
Aceste documente trebuie depuse înainte de termenul-limită, care este 1 martie 2025 și este nevoie de ele pentru că veniturile nu apar în cărțile de muncă. Pensionarii pot obține adeverințele necesare direct de la angajatori, în cazul în care aceștia mai există, iar dacă nu, doar de la Arhivele Naționale sau de la operatori economici care au preluat arhive. Problema este că pensionarii sunt nevoiți, în unele cazuri, să plătească și până la 2.800 de lei pentru a intra în posesia adeverințelor.
Pensionarii care găsesc aceste adeverințe la Arhivele Naționale Cluj nu trebuie să plătească nimic. Potrivit directorului instituției, Paula Ivan, dacă la Arhivele Statului există state de plată, pentru pensionarii aflați deja în plată adeverința se eliberează gratuit. Altfel, emiterea unui certificat costă 90 de lei, taxă fixă.
În schimb, dacă arhivele angajatorilor au ajuns la operatori economici, costurile pentru eliberarea acestora sunt mult mai mari. Pentru a nu face drumuri degeaba și pentru a nu cheltui și bani, pensionarii sunt sfătuiți să meargă prima data la Casa de Pensii Cluj să se informeze dacă au aceste documente sau să ia de acolo un formular tip.
Majorările de pensii prin ”mica recalculare” se acordă în luna următoare depunerii documentelor, cel mai târziu de la 1 aprilie 2025.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
FOTO. Spaima consumatorilor de droguri de la Untold și Electric Castle iese la pensie. Festivaluri fără Șuier

După 7 ani de activitate neobosită în lupta antidrog, Șuier, celebrul câine-polițist care a patrulat la marile festivaluri din România, inclusiv Untold și Electric Castle, a fost retras din activitate.
Anunțul a fost făcut duminică, 16 martie, de Eduard Ionescu, fost director al Direcției Informare și Relații Publice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
„Șuier a ieșit la pensie! Șuier, cel mai cunoscut și iubit câine din România a pus ghetele în cui și a plecat să se odihnească!”, a anunțat acesta.
Povestea lui începe dintr-o greșeală
Povestea lui Șuier a început accidental, în 2018, cu o postare virală pe pagina de Facebook a MAI, care a captat rapid atenția publicului. Inițial, poza unui alt câine a fost folosită pentru a marca debutul festivalului Neversea, dar o eroare a determinat autoritățile să caute un câine reprezentativ.
Așa a fost ales Șuier, un patruped negru, numit astfel pentru că, atunci când era pui, nu lătra, ci scotea un fel de șuierat.
„Povestea lui începe în anul 2018, atunci când dintr-o eroare am postat pe pagina de Facebook a MAI o poză cu un câine aflat pe peronul unei gări.
– Uite ce poză frumoasă am găsit, mi-a spus un coleg!
– Începe Neversea! Hai să o folosim. Scriem simplu: „Destinația-Constanța. Motivul-Neversea”.
Postarea a fost făcută într-o zi de vineri. Nu mă așteptam să aibă succes. Într-un timp foarte scurt a strâns un 4,6 K de like-uri și foarte multe comentarii. Toate aveau legătură cu drogurile: mergeți să-i prindeți pe traficanți, găsiți drogurile etc.
Totul bine și frumos până duminică când primesc un telefon de la un prieten.
– Salut! Ați postat voi un câine aflat pe peronul unei gări și ați spus că merge la Constanța?
– Da!
– Vezi că nu e bine! Câinele nu mai e în activitate. Este și bolnav. E acasă la stăpânul lui.
Mi-am dat seama că greșisem și cumva trebuia să o îndrept. Sun imediat pe comandantul Centrului Chinologic de la Sibiu.
– Vreau și eu poze cu câinii de la voi. Trebuie să îndrept o greșeală.
– Tocmai ce a făcut o colegă niște poze. Hai ca îți trimit.
După câteva minute priveam mai mulți câini. Pe care să-l aleg? Toți erau frumoși. În final, am rămas pe unul negru. Sun înapoi.
– Cel negru mă interesează. Spune-mi ceva despre el.
– Șuier? îmi răspunde comandantul și îmi spune că așa se numește. Când era pui nu lătra, ci scotea un fel de șuierat.
– Bun! El rămâne. Vezi că postez și îl leg de festivalul Untold care urmează.
– Ok! Cum crezi tu.
Imediat se face o postare. În foarte scurt timp like-urile încep să curgă. Postarea ajunge la 17.000 de likeuri, enorm pentru perioada aceea”, a mărturisit fostul director al Direcției Informare și Relații Publice a MAI.
Organizatorii Untold au reacționat rapid la apariția sa online, invitându-l la festival, unde s-a bucurat de o popularitate imensă.
„Inclusiv cei de la Untold comentează: îl așteptăm pe Șuier. Pe mesageria paginii vin mai multe comentarii, foarte multă lume întreba unde și când pot face poză cu Șuier. În acel moment mi-am dat seama că nu mai avem scăpare: trebuia să mergem la festival cu Șuier”, a pocvestit Ionescu.
Șuier, simbolul luptei antidrog din România
De atunci, Șuier a devenit simbolul luptei antidrog în România, patrulând la festivaluri majore și atrăgând admirația publicului. De-a lungul anilor, mii de festivalieri s-au fotografiat cu el, transformându-l într-un adevărat star.
„După ce s-a organizat totul, în ziua de deschidere eram prezenți la Cluj. Organizatorii ne anunță că este o televiziune care vrea să filmeze câinele și ne indică locul unde suntem așteptați. Îi spun conductorului că trebuie să mergem acolo. Nu va fi nimic deosebit, doar vor filma puțin pe Șuier.
– Dar eu nu sunt obișnuit cu interviurile, îmi spune el. Am trac!
– Păi, vor filma doar câinele atât.
Când ajungem la locul indicat, toate televiziunile locale ne așteptau cu dorința de a avea și câteva cuvinte de la conductor. Ce să fac? Îl trag deoparte și îi explic că va fi bine, că nu trebuie să aibă emoții și că e un moment bun și pentru el.
Când au început întrebările aveam emoții mai mari ca intervievatul. Îmi era teamă să nu se blocheze. După câteva minute, m-am liniștit. Totul decurgea bine. Însă, la un moment dat, conductorul se apleacă spre Șuier, îl ia în brațe și începe să plângă.
– Șuier, Șuierul meu!
Am văzut mirare pe fețele tuturor, dar era și ceva frumos. Cumva iubirea omului față de câinele lui. Momentul trece cu bine și plecăm. Pe drum îl întreb:
– Dar de ce ai plâns?
– Pentru el am plâns. Niciodată acest câine nu s-a bucurat de atâta apreciere cum am văzut astăzi.
– Atunci să știi că vom plânge împreună. Și vom plânge de bucurie, pentru că Șuier va fi cel cunoscut câine polițist din România.
Și așa a fost, la următoarele festivaluri oamenii făceau coadă ca să se pozeze cu el”, a mai arătat Eduard Ionescu.
Șuier rămâne în grija conductorului său
Șuier, care acum are 9 ani, va rămâne în grija conductorului său, Rareș, care a fost mereu alături de el.
„Astăzi, după 7 ani am plâns iar. De bucurie pentru că Șuier este pe mâini bune, dar și de tristețe pentru că misiunea acestui minunat câine s-a încheiat.
Astăzi, Suier este la pensie. Și-a făcut din plin datoria față de noi, oamenii. În ultimii 7 ani a fost simbolul luptei antidrog. Cu ochii lui parcă ne transmitea de fiecare dată că ei, câinii, există ca să ne apere. Și nu vor nimic în schimb, poate doar puțină dragoste.
Șuier, să ai o pensie lungă și să te bucuri sănătos de ea. Îți mulțumesc pentru toate clipele minunate petrecute alături de tine. Să știi că ai fost, ești și vei fi iubit pentru totdeauna.
Respect, Rareș! Știu că vei avea grijă de el ca de copilul tău. Câinele acesta chiar merită toată iubirea și aprecierea noastră!”, îi urează fostul director MAI.
Retragerea lui Șuier din MAI, după 7 ani de activitate în căutarea drogurilor marchează sfârșitul unei ere pentru festivalurile din România.
CULTURA
Fost ziarist clujean, premiat în Canada pentru implicare în activităţi culturale şi promovarea imaginii pozitive a comunităţii

Fostul ziarist clujean Adrian Ardelean a primit o diplomă de excelență din partea a două asociații comunitare de limba română din Canada pentru ”pentru participare activă la proiectul de cooperare intergeneraţională 2024-2025, pentru implicare în activităţile culturale ACR-CMQ şi pentru promovarea imaginii pozitive a comunităţii în Canada”.
Premierea a avut loc la Montreal unde s-a desfasurat un proiect intergenerational intitulat „L’amitié et la coopération à tout âge”. Organizatori au fost doua asociatii comunitare de limba romana: Comunitatea Moldovenilor din Quebec – CMQ, www.https://www.moldovaquebec.ca/ condusă de Ala Mândâcanu si Asociatia Culturală Română (ACR), condusăa de Corina Diana Haiduc.
”Timp de cateva luni au fost organizate intalniri pe diverse teme – culinare – cei mai in varsa ii invatau pe tineri/tinere bucataria traditionala – sarmale, plăcinte, tochitură), iar cei mai tineri ii invatau pe varstnici sa foloseasca internetul.
De asemenea, a fost prezent un fotograf si un cameraman care au tinut cursuri pentru amatorii de foto si film. Au mai fost cursuri de initiere in croitorie, în care s-a încercat implicarea atat a tinerilor, cât si a seniorilor”, a spus Adrian Ardelean.
Acesta este realizator al emisiunii „Ora românească” de la postul de radio CFMB Montreal (Canada).
EVENIMENT
VIDEO. Un nou incident în trafic, la Cluj-Napoca. Un șofer care circula pe contrasens a lovit o mașină, apoi s-a făcut nevăzut

Un incident rutier a avut loc într-un sens giratoriu din Iris din Cluj-Napoca. Un șofer care a intrat pe contrasens a lovit un alt autoturism și apoi a fugit de la locul faptei.
Șoferul vinovat a pătruns pe contrasens în sensul giratoriu din cartierul Iris din Cluj-Napoca, ignorând regulile de circulație. Acesta este contextul în care s-a produs tamponarea, urmată de un schimb tensionat de replici între cei doi conducători auto implicați, chiar în mijlocul intersecției.
Înainte ca situația să poată fi clarificată, șoferul vinovat s-a urcat rapid în mașină și a dispărut pe străzile aglomerate ale orașului. Întreaga scenă a fost filmată de un trecător și postată pe grupul Info Trafic Cluj-Napoca, stârnind numeroase reacții.
Poliția nu a oferit până acum un punct de vedere oficial. Revenim cu informații.
EVENIMENT
Tânărul bătut în fața BT Arena, operat la nivel abdominal. Este la Terapie Intensivă la Spitalul Județean de Urgență Cluj

Tânărul de 24 de ani, implicat în scandalul de duminică dimineață din fața BT Arena, despre care prietena sa spunea că a fost bătut de agenții de pază de la VIP Guard Security și de jandarmi, a fost dus la UPU din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca. Acesta este cercetat pentru ultraj după ce a lovit un jandarm.
”Pacientul prezenta mai multe contuzii, traumatisme abdominale si cranio-cerebrale și o stare postconsum de alcool.
După efectuarea investigațiilor și acordarea îngrijirilor medicale specifice UPU , pacientul a fost transferat în Blocul Operator, unde s-a intervenit chirurgical la nivel abdominal.
În prezent, pacientul este în stare stabilă, internat pe Sectia de Terapie Intensivă pentru monitorizare și tratament de specialitate”, au spus reprezentantii spitalului clujean.