Connect with us

ECONOMIE

Mic tratat de creștere economică de la un nespecialist

Publicat


dragos damian

Inflație, consum (din import), efect de bază. Nu creștem, revenim la nivelul lui 2019. E bine și așa. Nimic sustenabil însă, iar munca la negru, evaziunea fiscală și deficitul de forță de muncă frânează dezvoltarea României. 

Analiștii economici nu trebuie să se uite pe datele statistice ca să își dea seama că România va avea un an pe plus. Se vede deja cu ochiul liber. Sunt prețuri care au crescut și cu 20%, reapar peste tot cozile (inclusiv cele pe care le ador, la bancomate) iar drumurile României sunt un șir neîntrerupt de tiruri.

Banca Națională dă semnale de neliniște privitoare la inflație, iar dacă guvernul vorbește de 3% atunci sigur ne vom apropia de 4%, foarte probabil 4,5%, socotind și inflația din turism și mâncare, care se vor vedea în a doua parte a lui 2021. Consumul încă nu s-a pus în mișcare, dar începând cu 15 mai, după lockdown, românii vor începe să consume la greu până ce își vor cheltui toți banii economisiți în 2020.

Bonus: având în vedere problemele turismului internațional, mult din acest consum va rămâne în țară în sezonul de vară, chiar dacă se vor consuma produse din import. România este statul ideal cu care să lucrezi, nici o mirare că ratingurile de țară sunt stabile, suntem un paradis pentru investitorii financiari și industriașii europeni.

Emitem obligațiuni de stat și certificate de trezorerie ieftine și ne împrumutăm scump pentru a ne acoperi deficitele.

Consumăm cu predilecție din import – lăsați PR-ul comercianților că se aprovizionează de la gospodării din România, uitați-vă mai bine la deficitul de balanță comercială! Ne trimitem în continuare rudele să lucreze în Vest, completând la cercul vieții economice din comunitatea europeană, dar agravând deficitul de forță de muncă.

De altfel deficitele sunt singurii indicatori care par să preocupe analiștii optimiști – dar “macro” nu ar trebui să îngrijoreze, pentru că mai e puțin timp până în 2023 când probabil va dispărea cota fixă sau vor apărea suprataxări ale industriilor “băieți răi” (bănci, telecom, comerțul retail, farma). Uniunea Europeană, tot mai socialistă după pandemie, își va băga mâinile în buzunarele bogaților când se vor fi terminat banii.

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), copilul teribil al relansării economiei, vine în pachetul frumos ambalat cu trei probleme. Prima, execuția va începe foarte târziu, probabil în primul trimestru din 2022. A doua, mai mult de jumătate este reprezentată de componenta împrumuturi, așadar va adânci deficitele.

Și, a treia, cea mai previzibilă pentru cei care trăiesc în economia reală: după ce de peste o decadă de la aderarea la UE, deși au existat bani, nu s-au construit infrastructură rutieră și spitale și nu s-a efectuat digitalizare, ce ne face pe noi să credem că, brusc, aceste lucruri vor deveni executabile?

Doar pentru că sunt cuprinse în PNRR?

Așadar să avem încredere și să urăm noroc economiei României să își revină în a doua jumătate a anului. Eu și toți ceilalți producători industriali care nu au închis aproape deloc o să ne vedem de treabă în 2021; ne știm țintele comerciale și planurile de investiții strategice.

Însă, ca niște cetățeni educați (și patrioți) ai României, trăind în lumea reală, ar trebui să fim îngrijorați, de exemplu, că pâinea s-a scumpit cu peste 5%, că la sensul giratoriu de dinainte de Tălmaciu lucrează la amenajări un singur excavator care a creat o coloana de mașini până în Sibiu și că nu găsim angajați calificați pentru că sistemul de învățământ este rupt de realitatea economică – așa cum sunt de altfel rupți și politicienii.

Dragoș Damian
CEO Terapia Cluj



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

AUR: Guvernul iohannist-pesedist trebuie să PLECE acasă

Publicat

AUR în război cu Diana Șoșoaca

Jocul de „adio, dar rămân cu tine” al lui Nicolae Ciucă nu convinge pe nimeni. PSD și PNL își continuă blatul în spatele ușilor închise. Dacă Nicolae Ciucă și PNL sunt cu adevărat revoltați de decizia Curții Constituționale, de ceea ce se întâmplă cu drepturile românilor, atunci ori pleacă de la guvernare cu totul, ori susțin o moțiune de cenzură.

Am văzut că doamna Lasconi și USR au ieșit public să anunțe că vor iniția un asemenea demers. Așteptăm cu interes să vedem textul moțiunii de cenzură împotriva guvernului condus de Marcel Ciolacu și îi solicităm doamnei Lasconi să organizeze deîndată consultări pentru a discuta conținutul moțiunii de cenzură în vederea semnării și susținerii acesteia. Facem apel pe această cale inclusiv către parlamentarii neafiliați să semneze acest demers și să contribuie la înlăturarea guvernului Ciolacu.

AUR: Guvernul iohannist-pesedist trebuie să PLECE acasă

Sperăm că, de această dată, doamna Lasconi și parlamentarii USR să nu facă tot acest demers doar de imagine și să meargă până la capăt. Guvernul anti-românesc condus de Marcel Ciolacu, un guvern pentru care drepturile cetățenilor au devenit facultative, trebuie să plece, iar PSD și PNL trebuie să ajungă la coșul de gunoi al politicii.

Dacă anunțul USR a fost doar un cântec de sirenă îndreptat electoral către PNL, atunci românii îi vor sancționa. Însă, dacă vor ceda în fața intereselor electorale, AUR își asumă să meargă până la capăt cu acest demers și să înlăturăm acest guvern incompetent și răuvoitor.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Salvamontist clujean, pe podium în cadrul competiției Dolomiti Rescue Race Italia

Publicat

Un salvamontist clujean a făcut parte din echipa României care a obținut locul III la competiția internațională Dolomiti Rescue Race Italia.

Echipa Dacia a salvatorilor montani din România, din care a făcut parte și un salvamontist din Cluj, a obținut un rezultat de excepție la concursul de pregătire profesională a salvamontiștilor Dolomiti Rescue Race, cu cea mai bună clasare de până acum, ocupând locul al III-a.

Salvamontist clujean, premiat la nivel internațional

Salvamontistul Răzvan Potîng, din cadrul Serviciului Public Salvamont-Salvaspeo Cluj, instituție publică aflată în subordinea Consiliului Județean, a fost unul din cei patru membri ai echipei Dacia, care a concurat cu elita salvatorilor montani din Europa, reuniți în Italia, în Dolomiti, pentru a participa la acțiunile de pregătire profesională a salvamontiștilor.

Răzvan Potîng este la cea de a treia participare în prestigioasa competiție, care a constat în parcurgerea de trasee montane de diverse tipuri și folosirea tehnicilor alpine și de salvare montană.

Trei echipe din România și o echipă mixtă

Salvamontiștii români au participat cu trei echipe: Dacia, Carpați și Valahia, plus un echipaj comun cu salvatorii italieni în echipa Amicizia, echipă special constituită pentru a marca faptul ca prietenia dintre salvatori este mai presus decât performanța sportivă.

Salvamontiștii din România au mai fost reprezentați de:

  • echipa Carpați, care s-a clasat pe locul 11,
  • echipa Valahia, care s-a clasat pe locul 26, iar
  • echipa mixtă, formată din salvatori români și italieni numită Amicizia, s-a clasat pe locul al 13-lea.

Competiția Dolomiti Rescue Race, concurs tehnico-aplicativ cu participare internațională – cel mai mare de acest gen organizat cu specific de vară s-a desfășurat la finele săptămânii trecute. Alături de cele peste 60 de echipe din Italia, la eveniment au participat și echipe de salvatori montani din țări cu mare tradiție în salvarea montană din Europa.

În săptămâna ce va urma acestei competiții, salvamontiștii români vor continua să desfășoare diverse activități de pregătire profesională alături de salvatorii montani din Italia, activități cuprinse în calendarul de schimburi de experiență încheiat între conducerea structurilor de salvare montană dintre cele două țări și vor participa de asemenea, la festivitățile ocazionate de aniversare a 70 de ani de activitate a CNSAS – Corpul Național de Salvare Alpină și Speologică Italian.

Citește mai departe

ECONOMIE

Companiile Itochu din Japonia şi EDF din Franţa sunt interesate de proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti

Publicat

Consorţiul format din Itochu-EDF este interesat de proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti, fiind dispuse să realizeze pe banii lor studiul de fezabilitate, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Companiile Itochu din Japonia şi EDF din Franţa sunt interesate de proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti şi sunt dispuse să realizeze pe banii lor studiul de fezabilitate, iar apoi să ducă până la capăt proiectarea şi execuţia centralei, a anunţat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Cele două mari companii sunt interesate de proiect”

„Am continuat chiar zilele acestea discuţiile cu partenerii strategici din Japonia şi Franţa, consorţiul format din Itochu-EDF, doi giganţi energetici la nivel mondial. EDF este cea mai importantă companie de utilităţi din Europa, care produce peste 16% din energia electrică din Uniunea Europeană. EDF este cel mai mare operator de active nucleare din lume, cu aproximativ 180.000 de angajaţi. Itochu, gigantul japonez, are venituri totale de aproape 90 miliarde USD, adică 28% din PIB-ul României. Cele două mari companii sunt interesate de proiect (Tarniţa Lăpuşteşti, n.r.) şi dispuse să realizeze pe banii lor SF-ul, iar apoi să ducă până la capăt proiectarea şi execuţia centralei. Un proiect de mare anvergură are nevoie de parteneri serioşi, stabili, de încredere şi care au dovedit că ştiu şi pot să implementeze proiecte mari. Aşa cum este Tarniţa-Lăpuşteşti pentru ţara noastră”, a scris Sebastian Burduja, marţi seara, pe pagina sa de Facebook.

Cel mai important proiect pentru sistemul energetic românesc

El a reafirmat că Tarniţa-Lăpuşteşti este proiectul cel mai important pentru sistemul energetic românesc, vechi de 50 de ani, ignorat şi pasat de la un an la altul, deşi contribuie substanţial la securitatea sistemului energetic, la preţuri corecte şi, nu în ultimul rând, la producţia de energie curată şi stocarea de mari dimensiuni.

Burduja a precizat, în context, că, la începutul mandatului său, a scos „de la sertar proiectul” şi a mandat conducerea SAPE să demareze licitaţia pentru studiul de fezabilitate (SF). Ministrul Energiei a subliniat, însă, că după un an nu s-a înregistrat niciun progres.

„SAPE este societatea statului român care administrează participaţiile în energie şi căreia i-am acordat toată încrederea şi sprijinul meu în a duce la bun sfârşit prima etapă a proiectului, respectiv atribuirea SF-lui. După un an de zile constat că nu s-a înregistrat niciun progres şi că suntem în acelaşi punct, SAPE nereuşind să închidă licitaţia pentru atribuirea SF-ului. Nu renunţ nici în ruptul capului. Proiectul acesta va vedea lumina zilei. Cu mine sau fără mine ministru. Pentru că România şi energia României nu mai au timp să aştepte, iar mandatele de ministru nu sunt despre o persoană sau alta, ci despre viitorul acestei ţări şi a viitoarelor generaţii”, a mai precizat Sebastian Burduja, pe reţeaua de socializare.

Avantajele construirii hidrocentralei

În vara acestui an, SAPE a anunţat că două companii au depus oferte în cadrul procedurii de licitaţie pentru realizarea „Studiului de Fezabilitate şi Documentaţiei tehnico-economică aferente obiectivului de investiţii Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarniţa – Lăpuşteşti”.

Potrivit SAPE, construirea şi funcţionarea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa – Lăpuşteşti are numeroase avantaje:

  • îmbunătăţeşte regimul de funcţionare a centralei atomo-electrice de la Cernavodă, mai ales în perspectiva construirii Unităţilor 3 şi 4, dar şi a centralelor termoelectrice pe combustibili fosili, prin transferul de energie electrică de la gol, la vârf de sarcină;
  • participă la reglajul frecvenţă – putere;
  • asigură rezerva terţiară rapidă;
  • asigură rezerva de avarie de scurtă durată;
  • asigură condiţii optime pentru funcţionarea centralelor electrice intermitente regenerabile;
  • furnizează putere reactivă şi funcţionarea în regim compensator, asigurând respectarea standardelor de calitate a energiei electrice;
  • îmbunătăţeşte participarea SEN la piaţa unică europeană de energie electrică, mărind gradul de siguranţă pe ansamblul SEN şi creşte posibilitatea exploatării SEN în condiţii tehnice şi economice superioare.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un tânăr de 19 ani a spart luneta unei mașini cu un pistol airsoft, după un conflict în trafic. A fost arestat preventiv

Publicat

Un tânăr de 19 ani din Cluj-Napoca a fost arestat preventiv pentru distrugere și tulburarea ordinii publice, după ce a tras cu un pistol airsoft asupra unui autoturism.

Polițiștii clujeni au desfășurat, luni, o percheziție domiciliară la locuința unui tânăr de 19 ani din Cluj-Napoca, acțiune desfășurată în cadrul unui dosar penal de distrugere și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Tânărul a tras cu un pistol airsoft într-o mașină

Dosarul a fost deschis după ce, la data de 27 septembrie 2024, în urma unor neînțelegeri în trafic, tânărul ar fi folosit un pistol de tip airsoft și ar fi tras un foc asupra unui autoturism, pe o stradă din cartierul Grigorescu.

„La data de 7 octombrie, polițiștii din cadrul Secției 5 Poliție Cluj-Napoca, cu sprijinul Serviciului pentru Acțiuni Speciale și al Serviciului Criminalistic Cluj, au pus în aplicare un mandat de percheziție domiciliară, la locuința unui tânăr, de 19 ani, din municipiul Cluj-Napoca.

Acțiunea a avut loc în baza cercetărilor efectuate într-un dosar penal ce vizează comiterea infracțiunilor de distrugere și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Din cercetările preliminare a reieșit faptul că, la data de 27 septembrie, în jurul orei 20:15, în urma unor neînțelegeri în trafic, tânărul ar fi utilizat un pistol de tip airsoft și ar fi tras un foc asupra unui autoturism, care se deplasa pe o stradă din cartierul Grigorescu din municipiul Cluj-Napoca, distrugând luneta acestuia. În urma incidentului, persoana vătămată, un tânăr de 24 de ani, a sesizat poliția prin apel la 112”, a transmis IPJ Cluj.

Tânărul, arestat preventiv pentru 30 de zile

Polițiștii au găsit la locuința suspectului un tub de gaz pentru pistol neletal și o pungă cu bile albe, de 0,25 grame fiecare, utilizate la pistolul airsoft. Astfel, tânărul a fost reținut pentru 24 de ore, luni, iar în cursul aceleași zile, judecătorul de drepturi și libertăți a dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile.

„În urma percheziției efectuate la domiciliul tânărului de 19 ani, au fost descoperite bunuri de interes în cauză, un tub de gaz pentru pistol neletal, tip airsoft, precum și o pungă ce conținea bile de culoare albă, de 0,25 grame fiecare.

Astfel, la data de 7 octombrie, tânărul a fost reținut, pentru 24 de ore. Ulterior, în aceeași zi, a fost prezentat judecătorului de drepturi și libertăți, care a dispus măsura arestării preventive, pentru 30 de zile.

Cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca”, a mai arătat IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax