Connect with us

ACTUALITATE

Memorialul Doina Cornea, al victimelor comunismului din România. Ce va cuprinde

Publicat


Ținând cont de faptul că Doina Cornea, fost disidentă a regimului comunist, și-a petrecut cea mai mare parte a vieții dar și întreaga ei activitate de opozant al comunismului în orașul Cluj, conducerea Fundației care îi poartă numele dorește să înființeze aici un memorial care să evidențieze toate aspectele vieții și luptei acesteia.
”În momentul în care am început să creionăm acest proiect ne-am dat imediat seama că ar fi profund nedrept să facem acest memorial fără a-i extinde aria de cuprindere. Ar fi nedrept față de toți aceia care au luptat, cu prețul vieții lor, a libertății sau a sănătății lor împotriva regimului totalitar din România.
Din acest motiv am structurat memorialul în câteva părți componente, fiecare dintre ele aparținând sau fiind gestionate de Fundația Doina Cornea”, a spus fiul acesteia, Leontin Iuhas.

Memorial complex

Astfel, se vor înființa:
 1. Casa memorială Doina Cornea
2. Muzeul de pictură și desen Doina Cornea
3. Centrul de investigare a crimelor comunismului din România
4. Muzeul victimelor comunismului din România
5. Biblioteca Doina Cornea
6. Editura Fundației Doina Cornea
7. Casa memorială Iulius Filip
Credem că acest memorial va aduce un plus de vizibilitate Clujului și, împreună cu restul caselor memoriale pe care acesta le are sau… ar putea să le aibă, îl va pune pe orbita orașelor care fac eforturi pentru a păstra și valorifica memoria lor.

Casa memorială

Bineînțeles proiectul nostru este foarte ambițios dar, cu sprijinul autorităților locale, Memorialul Doina Cornea – Memorial al victimelor comunismului din România poate deveni un punct central de atracție turistică, culturală și memorialistică al Clujului.
A. Casa memorială Doina Cornea
Casa în care și-a petrecut doamna Doina Cornea marea majoritate a anilor de viață, a fost cumpărată de Primăria Cluj Napoca, va fi renovată și pregătită de aceasta pentru a putea deveni casă memorială cu acces public de vizitare.
În colaborare cu Fundația Doina Cornea și cu urmașii doamnei Doinei Cornea se va amenaja interiorul casei cu mobilierul și obiectele personale astfel încât să poată reproduce cu o cât mai mare exactitate condițiile în care a trăit și creat Doina Cornea.
Casa memorială Doina Cornea se va constitui ca proprietate a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și va fi administrată de aceasta împreună cu Fundația Doina Cornea.

Muzeul de pictură

B. Muzeul de pictură și desen Doina Cornea
Un aspect mai puțin cunoscut din viața doamnei Doina Cornea este partea artistică a acesteia. Doina Cornea a scris poezii, Doina Cornea a desenat și a pictat.
Tocmai pentru a releva aceste aspecte ale vieții Doinei Cornea dorim să înființăm în cadrul memorialului un muzeu de pictură și desen cu operele acesteia. Acest muzeu va da posibilitatea publicului să cunoască și latura artistică a doamnei Doina Cornea, să-i cunoască opera din acest domeniu.
Ținând cont de numărul mare de picturi și desene și de faptul că ar fi păcat ca acestea să stea ne-expuse privirilor vizitatorilor într-un depozit al casei memoriale am luat decizia înființării Muzeului de pictură și desen Doina Cornea.

Centrul de investigare

C. Centrul de investigare a crimelor comunismului din România
Am înființat Centrul de investigare a crimelor comunismului din România ca departament al Fundației Doina Cornea.
Acest centru are ca principal obiectiv identificarea, căutarea și deshumarea victimelor regimului comunist din România și este format dintr-o echipă de arheologi coordonată de istoricii Marius Oprea și Gheorghe Petrov.
Centrul va lucra în strînsă legătură cu Asociația Foștilor Deținuți Politici din Romînia sub coordonarea Ministerului Public acolo unde va fi necesar, existând dosare penale deschise.
Se va urmări acreditarea Centrului de investigare a crimelor comunismului din România ca instituție de cercetare.

Muzeul victimelor comunismului

D. Muzeul victimelor comunismului din România
De multă vreme se discută de înființarea unui muzeu al victimelor comunismului sau al foștilor deținuți politici din România. Din păcate aceste discuții nu au avut, până acum, nicio finalitate.
Istoricii Marius Oprea și Gheorghe Petrov sunt singurii istorici specializați în arheologie care, în decursul activității lor au strâns mărturii de la persoane care erau încă în viață și mai cunoșteau în mod direct faptele abominabile și crimele produse începând cu sfârșitul anilor `40. Bineînțeles, aceste mărturii au stat la baza campaniilor de săpături și cercetări arheologice întreprinse pe durata a multor ani și care au dus la scoaterea la lumină, identificarea și înmormântarea creștinească – acolo unde anchetele Parchetului au fost finalizate – a multor victime ale regimului comunist din România.
Cu ocazia săpăturilor efectuate de colectivul de arheologi dar și prin donațiile făcute de foști deținuți politici sau de familii ale acestora s-a strâns un număr impresionant de obiecte și fotografii care reflectă regimul de teroare comunistă. Toate acestea și multe altele pe care le vom colecta în acest scop se vor regăsi în muzeu.
Muzeul victimelor comunismului din România se va constitui ca filială a Muzeului etnografic al Transilvaniei din Cluj.

Biblioteca Doina Cornea

E. Biblioteca Doina Cornea – Bibliotecă a luptei împotriva regimurilor totalitare.
După inventarierea și fișarea (electronică) a cărților rămase în casa doamnei Doina Cornea și cum aceasta dorise ca ele să ajungă într-o bibliotecă – de preferință Biblioteca Centrală Universitară din Cluj am luat decizia înființării Bibliotecii Doina Cornea.
Aceasta va cuprinde, în principal, cărți și alte publicații și documente având ca tematică rezistența împotriva regimurilor totalitare atât din România cât și din țările Europei de Est sau restul lumii.
Biblioteca Doina Cornea se va constitui ca filială a Bibliotecii Centrale Universitare Cluj.
Fondul de carte se va constitui, pe lângă cel inițial al volumelor din biblioteca Doinei Cornea, din donațiile ce vor fi primite de la persoane fizice și juridice.
Prin intermediul unor organizații guvernamentale sau private din țările care au avut în decursul istoriei regimuri totalitare vom încerca obținerea de cărți care să reflecte lupta popoarelor respective împotriva totalitarismului de orice fel. De asemenea vom contacta în acest scop ambasadele și centrele culturale ale acestor state în România.
Până acum fondul de început al bibliotecii format din cărțile și manuscrisele existente și cele oferite de donatori și în curs de a fi recepționate depășește cifra de 10.000 volume plus colecțiile de ziare și reviste.

Editura Fundației

F. Editura Fundației Doina Cornea
În scopul publicării lucrărilor doamnei Doina Cornea care nu au văzut încă lumina tiparului sau a republicării celorlalte vom înființa Editura fundației Doina Cornea.
Până acum, cu sprijinul Fundației Doina Cornea s-au re-publicat volumele:
– Doina Cornea – „Puterea fragilității” (Editura Humanitas, 2019)
– Cornel Jurju – „Doina Cornea – Dincolo de zid” (Editura Școala Ardeleană, 2020)
De asemenea s-a publicat volumul postum de versuri:
– Doina Cornea – „În căutarea Îngerilor pierduți” (Editura Școala Ardeleană, 2019)
În viitorul apropiat dorim să publicăm:
– Liana și Episcopul (o redare a discuțiilor purtate de Liana Goța cu Episcopul Florentin în cadrul unor emisiuni televizate)
– Jurnalul Doinei Cornea
– un catalog al expoziției de pictură și desen Doina Cornea
– un album de pictură și desen Doina Cornea

Casa memorială Filip

G. Casa memorială Iulius Filip
Ca urmare a propunerii domnului Cătălin Bia care a fost într-o relație apropiată cu domnul Iulius Filip am început demersurile pentru transformarea locuinței lui Iulius Filip într-o casă memorială – o casă care să completeze circuitul caselor memoriale din Cluj.
Din informațiile strânse până în acest moment rezultă că această ultimă locuință a lui Iulius Filip este în proprietatea Primăriei Cluj, este sigilată dar, după câte se poate vedea prin fereastră, are interiorul intact.
Am încercat să luăm legătura cu cei doi copii ai lui Iulius Filip care se află în Statele Unite ale Americii dar, până acum nu am reușit. Singura cale spre ei este Facebook-ul, dar activitatea lor pe această platformă este destul de rară.
Iulius Filip este printre foarte puținii muncitori din România care s-au opus pe față comunismului. El a aderat la proteste (inclusiv la unele ale doamnei Doina Cornea), s-a alăturat unor sindicate libere (clandestine) înființate în România sau Polonia (Solidarnosc). Deși presat de Securitate nu s-a dezis de semnătura sa pe una din scrisorile deschise ale doamnei Doina Cornea, așa cum au făcut-o unii intelectuali de marcă. Unul dintre ei pe lângă dezicere a făcut și o plângere penală împotriva acesteia, încercând să-și nege propria-i semnătură.
Iulius Filip este un simbol de rezistență muncitorească împotriva comunismului, rezistând tuturor presiunilor Securității (amenințări, bătăi, torturi inimaginabile în anii `80, arest, deportare și domiciliu forțat).
Ținând cont de toate acestea credem că este imperios necesară transformarea casei în care Iulius Filip a locuit înainte de-a se îmbolnăvi în casă memorială.
Casa memorială Iulius Filip se va constitui ca proprietate a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și va fi administrată de aceasta împreună cu Fundația Doina Cornea.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Scriitorul Ovidiu Pecican, noul director al revistei de cultură ”Steaua”

Publicat

De

Scriitorul Ovidiu Pecican, colaborator al Cluj24, este noul director al revistei de cultură „Steaua” din Cluj-Napoca.
Pecican mai conduce două reviste culturale private, „La Mongolu” și „Avalon”.
Acesta este profesor la Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca.
Steaua, denumită pe larg „Steaua literară, artistică și culturală”, este o revistă de literatură, cultură și spiritualitate românească din Cluj-Napoca.

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO/ Zboruri spre Constanţa şi Burgas, operate de Blue Air, de pe Aeroportul Internațional Cluj

Publicat

De

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță debutul a două noi destinații de vacanţă, Burgas (Bulgaria) și Constanța, operate de către compania aeriană Blue Air.

Destinația Burgas reprezintă o premieră pentru rețeaua de rute a Aeroportului Internațional Cluj, fiind primul zbor direct spre o destinație turistică din Bulgaria. Zborurile vor fi operate începând din 20 iunie 2021, cu două frecvențe pe săptămână, în zilele de miercuri şi duminică.

În data de 21 iunie 2021, de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj vor demara zborurile regulate sezoniere spre Constanța, operate de către compania aeriană Blue Air. Noua destinație disponibilă de pe aeroport, va fi operată cu 2 frecvențe pe săptămână, în zilele de luni și vineri.

La doar o oră de zbor, rutele care conectează Clujul de Constanța şi Burgas facilitează călătoriile spre litoralul Mării Negre, atât pentru clujeni, cât și pentru pasagerii din întreaga Transilvanie.

Creșterea traficului turistic

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj, Viorel Federiga, a declarat: „Suntem entuziasmați să anunțăm operarea celor două noi destinații de vacanță, Constanţa şi Burgas, de  pe Aeroportul Internațional Cluj. Salutăm decizia companiei aeriene Blue Air de creștere a operațiunilor de zbor precum și noutățile pe care acest operator le aduce rețelei de rute disponibile de pe Aeroportul Internațional Cluj.

Aceste noi rute răspund necesităților de conectivitate ale pasagerilor pe segmentul de trafic turistic și oferă opțiuni atractive de călătorie, către cele mai dorite destinații de pe riviera Mării Negre.”

De asemenea, directorul general al aeroportului, David Ciceo, a subliniat că una din prioritățile Aeroportului Internațional Cluj este creșterea traficului turistic.

”Reluarea zborurilor spre Constanța este un moment așteptat de mulți pasageri, pentru că este o destinație tradițională, iar Burgas reprezintă o premieră absolută cu un potențial ridicat”, a spus Ciceo.

Legătura aeriană care se stabileşte cu litoralul Mării Negre, prin cele două noi destinaţii, Burgas şi Constanţa, aduce o conectivitate excelentă şi rapidă pasagerilor care aleg să călătorească de la şi spre Cluj-Napoca, contribuind totodată dezvoltării relațiilor turistice și economice dintre cele 2 ţări, oferind pasagerilor, numeroase oportunităţi de a-şi petrece vacanţa de vară a sezonului 2021.

Zborurile spre Constanţa şi Burgas sunt disponibile spre vânzare accesând site-ul www.flyblueair.com.

 

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

La CFR Cluj începe CURĂȚENIA de vară! Trei jucători disponibilizați de Marius Șumudică

Publicat

Odată cu pregătirea de vară, Marius Șumudică încearcă să stabilească oamenii pe care se va baza din sezonul următor. Ca atare, trei jucători au fost puși pe liber.

Vineri, CFR Cluj a emis un comunicat prin care anunță că Syam Ben Youssef, Luís Aurélio și William Soares nu vor continua la formația lui Șumudică și în sezonul viitor.

„Mulțumim, Syam Ben Youssef, Luís Aurélio și William Soares!

Clubul CFR 1907 Cluj anunță despărțirea de fundașul Syam Ben Youssef, respectiv mijlocașii Luís Aurélio și William Soares.

Sosit la echipa noastră în noiembrie 2020, Benny s-a dovedit a fi de fiecare dată o opțiune de încredere în defensivă, cucerind un titlu de campion și o Supercupă a României cu CFR.

Experiența lui Aurélio și-a spus cuvântul ori de câte ori s-a apelat la serviciile sale, iar palmaresul său s-a îmbogățit cu cele două campionate și o Supercupă cucerite în alb-vișiniu.

Cu venirea sa, în octombrie 2020, Soares a adus un „suflu” brazilian în linia mediană CFR-istă, prestațiile sale fiind încununate cu o medalie de campion, dar și o Supercupă a României.Le mulțumim pe această cale tuturor și le dorim multă baftă în carieră!”, se arată în comunicatul clubului.

Citește mai departe

ACTUALITATE

OPINIE/ Petru ROMOȘAN – Summit-ul Biden-Putin: o semifinală înaintea finalei SUA-China

Publicat

Noul lider al „lumii libere”, preşedintele Joseph Robinette Biden jr., împăratul noului Imperiu Roman de Apus, a făcut prima călătorie la aliaţii săi, în Marea Britanie, centrul fostului Imperiu Britanic, cel mai preţios aliat şi supus al său, şi în Europa Occidentală continentală, noul Imperiu Roman de Răsărit sau noul Imperiu Bizantin, UE, şi la sfârşitul călătoriei sale s-a întâlnit cu puternicul ţar al Celei de-a Treia Rome (Rusia), Vladimir Putin.

După crizele multiple din ultimii ani, din timpul imprevizibilului preşedinte american anterior, Donald Trump – ultima şi cea mai gravă fiind cea a coronavirusului, o pandemie, de fapt, un probabil război biologic scăpat de sub control, încă nu pe deplin descifrat –, întâlnirile politice ale lui Joe Biden din Regatul Unit (noua „Global Britain”), inclusiv cu regina, dar şi cu liderii G7, cu conducătorii tehnocraţi ai UE, cu liderii ţărilor membre NATO la Bruxelles (armatele sale din partea europeană a vastului imperiu american) şi întâlnirea de câteva ore de la Geneva, organizată la iniţiativă americană, sunt veşti bune pentru planeta Pământ. Criza şi crizele încep să fie treptat dezamorsate.

În Cornwall (Marea Britanie) a avut loc întâlnirea G7. G7 a însemnat în Franţa, Germania, Italia, probabil şi în alte părţi „lumea bună” (le beau monde). Dar, dacă ne uităm bine la cei care compun azi cândva prestigiosul G7, pe lângă SUA (Marea Britanie, Germania, Japonia, Franţa, Italia, Canada), vedem imediat că este vorba doar de principalii parteneri (şi supuşi) ai SUA. Criteriul actual anunţat al selectării lor e cel al PIB-ului pe cap de locuitor (un calcul pur occidental, irelevant pentru restul lumii). Lipsesc China, India, Rusia, Brazilia, Turcia şi Africa de Sud. Italia se găseşte, cu o datorie faraonică, într-o situaţia aproape comparabilă cu cea a Greciei de acum câţiva ani. Canada e o ţară frumoasă şi bogată, dar nu e o mare putere, ci doar vecinul sigur al SUA, aşa cum nu prea e Mexicul. PIB-ul Chinei e egal cu cel rezultat din însumarea PIB-urilor a patru sau chiar cinci din ţările G7, exceptând SUA.

Reuniunile la care a participat preşedintele Joe Biden au fost mai degrabă formale, un bal mai mult sau mai puţin mascat (la una a fost invitat şi preşedintele român, Klaus Iohannis, care a avut onoarea de a-şi ciocni pumnul de augustul pumn american ; de la Trump primise o şapcă), ca să nu spunem un „Congres al babelor” din Viena lui 1815. Asemenea întâlniri nu mai impresionează pe nimeni, produc mai degrabă iritare, glume, satire sau doar indiferenţă în rândul populaţiilor. Şi nici măcar importanta întâlnire dintre Joe Biden şi Vladimir Putin nu e de prima mână. Decât din punct de vedere militar. Întâlnirea de gradul zero ar fi fost cea dintre SUA şi China, care, iată, nu poate avea loc deocamdată.

Joe Biden s-a întâlnit cu Vladimir Putin după ce l-a făcut recent „asasin”. El însuşi nu e un preşedinte recunoscut pe deplin nici măcar acasă, în SUA. Donald Trump nu-l recunoaşte nici astăzi şi destulă presă „republicană” sau trumpistă anunţă întoarcerea lui Donald Trump în vara sau în toamna asta. E adevărat că încă se renumără voturi în SUA, un audit în statul Arizona, comitatul Maricopa. Alte state republicane se pregătesc să facă acelaşi lucru. Dar e foarte improbabil ca Donald Trump să se întoarcă la Casa Albă fără noi alegeri. Auditul din Maricopa pare să fi provocat şi reacţii la Departamentul de Justiţie, şi noi comentarii ale lui Donald Trump, liderul de facto al republicanilor, precum acesta : „Că e vorba de maşinile de vot, de votanţi care nu au vârsta legală pentru a vota, de persoane decedate, de străini aflaţi ilegal pe teritoriu, de voturi adăugate, de voturi falsificate, de voturi ale celor absenţi, de livrari ale voturilor prin poştă sau de absenţa lor, de cutii cu voturi, de oameni plătiţi să voteze sau de alte lucruri, alegerile prezidenţiale din 2020 sunt, după mine, crima secolului” (Zachary Stieber – „Trump wanted Supreme Court to order new election in key swing states, emails show”, theepochtimes.com, 16.06.2021).

Ce au putut negocia la Geneva Joe Biden şi Vladimir Putin ? După cum a reieşit din conferinţele lor de presă, ambasadorii celor două mari puteri se vor întoarce la posturile lor. Un mare pas înainte. E posibil să aibă loc şi un schimb de prizonieri (tot pe podul din Berlin ?). Echipe ale Ministerului de Externe rus se vor întâlni cu echipe din Departamentul de Stat pe diferite subiecte de interes bilateral. S-a discutat şi despre securitatea cibernetică, despre activitatea ONG-urilor, despre grosolanele şi abuzivele mistificări ale mediei, despre falsele îngrijorări privind Arctica.

Dar, deocamdată, în urmă cu câteva zile, SUA au acordat Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 150 de milioane de dolari. Tot recent, Vladimir Putin precizase că o eventuală aderare a Ucrainei la NATO ar însemna încălcarea unei linii roşii, adică Rusia va reacţiona brutal. Şi Ucraina riscă să devină mult mai mică, dacă nu cumva să dispară de tot de pe hartă. Iar România şi-ar putea recupera teritoriile pierdute în favoarea fostei Uniuni Sovietice. La fel ca Polonia, Ungaria şi Rusia, bineînţeles. Teritoriile şi cetăţenii români (la fel ca polonezii şi maghiarii) care locuiesc dincolo de graniţele actuale. Pentru moment, Ucraina, care nu este încă ţară NATO, a devenit un ciudat poligon de antrenament – nu mai puţin de şapte exerciţii militare împreună cu NATO sunt prevăzute în Ucraina pentru anul în curs. La graniţa Rusiei. La Forumul Economic de la Sankt Petersburg de la începutul acestei luni, ministrul de Finanţe rus a anunţat că, până într-o lună, Rusia va renunţa la toate rezervele sale în dolari şi îşi va diminua semnificativ rezervele în lire sterline. În schimb, îşi va spori rezervele în yuani, în euro şi în aur.

Din punct de vedere economic nu a fost nimic de discutat între delegaţiile SUA şi Rusia. Decât, poate, ridicarea unor sancţiuni americane (şi europene). Care vor fi discutate în următoarele şase luni. Rusia s-a reorientat economic spre Asia şi e din ce în ce mai puţin interesată de Occident. După lovitura de stat din 2014 din Ucraina, după Maidan, relaţiile politice, economice şi militare ale Rusiei cu China, India, Iran şi alte ţări din Asia au devenit mult mai consistente. Ne putem întreba dacă Republica Populară Chineză a refuzat un summit cu Joe Biden. Ar putea fi mai multe explicaţii. Politica agresivă a lui Donald Trump faţă de China e continuată de Administraţia Biden. În plus, originea virusului devastator nu e deloc clarificată.

După Gilbert Doctorow, important expert american în relaţiile SUA-Rusia, negocierile americano-ruse vor fi în primul rând militare. Summit-ul de la Geneva nu e decât „deschiderea” : „De ce ţine Joe Biden să organizeze o întâlnire atât de devreme în mandatul său ? Ni se spune că obiectivul este acela de a obţine o „mai mare stabilitate” în relaţiile bilaterale. Dar nu i-am auzit pe comentatorii de la noi explicând despre ce stabilitate ar fi vorba […]. Din punctul meu de vedere limitat, summit-ul n-are decât un obiectiv, să pună capăt unei curse a înarmărilor pe care Statele Unite sunt pe cale s-o piardă, dacă nu cumva au pierdut-o deja irevocabil, şi să împiedice ca schimbarea echilibrului strategic în defavoarea Statelor Unite să se mai agraveze.

Avantajul secundar ar fi anularea cheltuielilor militare prevăzute, cheltuieli care depăşesc cu mult 1 000 de miliarde de dolari alocaţi pentru a moderniza numai triada nucleară. Aceasta ar permite eliberarea unor fonduri pentru a face investiţii masive în infrastructuri pe care Biden acum încearcă să le facă adoptate de Congres […]. De la retragerea Statelor Unite din tratatul ABM (anti-ballistic missile – n.n.) în 2002, sub George Bush, politica americană vizează să permită o primă lovitură eliminând ICBM-urile (intercontinenal ballistic missile – n.n.) ruseşti şi apoi făcând inutile forţele nucleare reziduale din Rusia, care ar putea fi distruse prin sistemele antibalistice americane. Noile rachete ruseşti, maniabile şi de foarte mare viteză, ar putea scăpa tuturor sistemelor ABM cunoscute. Conform discursului lui Putin din martie 2018, noile armamente strategice ruseşti au făcut ca sutele de miliarde pe care americanii le-au investit pentru a obţine superioritatea să fie un fel de Linie Maginot a timpurilor moderne. Orice ar putea lansa Washingtonul împotriva Rusiei, forţele ruseşti reziduale ar penetra sistemele de apărare americane şi ar face prăpăd în patria americană” („A reductionist approach to the forthcoming Biden-Putin summit in Geneva”, gilbertdoctorow.com, 30.05.2021).

În luna următoare va avea loc la Beijing un alt summit, poate mai important decât cel de la Geneva, summit-ul Xi Jinping-Vladimir Putin. Chinezii şi ruşii îşi aniversează colaborarea pe cât de strânsă, pe atât de extinsă – 20 de ani de la semnarea Tratatului de bună vecinătate şi de colaborare prietenească.

Petru Romoşan

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate