EVENIMENT
Medicii clujeni o CONTRAZIC pe Mihăilă în privința TESTĂRII celor nevaccinați: Costul nu trebuie pus în CÂRCA angajaților

Ordinul Ministerului Sănătății, care impune testarea periodică a personalului medical nevaccinat împotriva Covid-19, dar şi obligativitatea ca acesta să le plătească din propriul buzunar, urmează să intre în curând în vigoare. Reprezentanții medicilor spun, însă, că deocamdată nu au văzut nimic oficial și că cei care vor trebui să asigure fondurile, conform legislației deja în vigoare, sunt angajatorii și nu angajații.
Potrivit ministrului Sănătății, Ioana Mihăila, în forma finală ordinul prevede ca testarea personalului medical pentru infecția cu SARS-CoV-2 să devină obligatorie, să se facă doar peste o anumită incidență a cazurilor, iar costul acestor teste să fie suportat de fiecare persoană în parte.
Sindicatul Camera Federativă a Medicilor: Nu am văzut niciun ordin oficial
Reprezentanți din 20 de județe ai medicilor s-au întâlnit luni la Predeal, tocmai pentru a discuta aceste informații apărute în spațiul public.
Pentru că, potrivit medicului Victor Eșanu, președintele Camerei Federative a Medicilor, informația că medicii vor trebui să se testeze pe banii lor a fost lansată de ministru verbal, la o televiziune de știri.
„Analizând actele normative existente la ora actuală am remarcat că exista un singur document oficial, anume pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică, unde se precizează că salariații din sistemul sanitar, nevaccinați, se vor testa din 3 în 3 zile.
Atât. Punct. Nu există nicio specificare privind sursa de finanțare”, a declarat pentru Cluj24.ro dr. Victor Eșanu, care este și președintele Camerei Medicilor Cluj.
Managerii, obligați să ceară suplimentare de buget
Președinele sindicatului Camera Federativă a Medicilor spune că la ora actuală, dacă se respectă legislația, managerii unităților sanitare sunt obligați să solicite suplimentare de buget la Ministerul Sănătății și la Ministerul de Finanțe, pentru că bani pentru aceste testări nu există.
„Aici vorbim despre instituții publice, iar managerii sunt nevoiți să solicite buget pentru testarea angajaților. Ca să se îndrepte ulterior împotriva salariatului să-și recupereze banii, de exemplu să facă poprire pe salariu, nu există act normativ”, a mai spus dr. Victor Eșanu
Legislația în vigoare nu pune testarea „în cârca” angajaților
Medicul clujean spune că există deja o lege care îi obligă pe angajatori și nu pe angajați să suporte astfel de cheltuieli.
„Există o lege din 2003 care se numește Legea privind sănătatea și securitatea în muncă. Aceasta specifică foarte clar că toate măsurile de sănătate și securitate în muncă sunt în obligația angajatorului și nu pot fi puse în cârca angajatului.
Un asemenea document ar intra în contradicție cu o lege în vigoare. Când faci asemenea declarații trebuie să te consulți și cu juriștii.
Acum nu există un document. Dacă se va întâmpla, că nu ar fi prima dată când un document al Guvernului României încalcă niște legi, atunci se schimbă total situația. Până una alta, acum noi nu avem împotriva cui să ne îndreptăm în instanță”, a mai precizat dr. Victor Eșanu.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Baroul Cluj a sesizat Inspecția Judiciară. O judecătoare de la Judecătoria Cluj-Napoca a amendat abuziv un avocat

Consiliul Baroului Cluj a primit o sesizare din partea unui avocat din oficiu cu privire la un incident petrecut la Judecătoria Cluj-Napoca în exercitarea dreptului de apărare a unui justițiabil și a deciz sesizarea Inspecției Judiciare.
”Din sesizarea transmisă de domnul avocat către Consiliul Baroului Cluj reiese că în cadrul unei cauze penale aflate pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, unde domnul avocat asista un inculpat, fiind desemnat ca avocat din oficiu, magistratul care prezida ședința de judecată a înțeles ca, in mod repetat, în timpul audierii inculpatului, să interzică domnului avocat să-și sfătuiască clientul prin raportare la exercitarea dreptului la tăcere, drept reglementat legal prin dispozițiile codului de procedură penală. De asemenea, pentru faptul că domnul avocat a insistat în a-și sfătui clientul, prin prisma exercitării dreptului la apărare al acestuia și a dreptului la tăcere, doamna judecător a aplicat avocatului două amenzi judiciare.
Față de aceste aspecte, dovedite de cuprinsul încheierii de ședință pusă la dispoziție de domnul avocat, Consiliul Baroului Cluj dorește să-și manifeste public dezaprobarea totală față de comportamentul nedeontologic pe care magistratul a înțeles să îl adopte.
Este inadmisibil
Considerăm căeste inadmisibil ca în desfășurarea unui proces penal, judecătorul care soluționează cauza, să intervină în exercitarea drepturilor inculpatului, drepturi care se exercită în cazul asistenței juridice obligatorii prin avocat, cu scopul limitării acestora.
Reamintim că, în temeiul art. 109, alin. 2 și 3 din Codul de procedură penală, inculpatul are dreptul să se consulte cu avocatul atât înainte, cât și în cursul audierii și că în cursul audierii inculpatul își poate exercita dreptul la tăcere cu privire la orice este întrebat.
Abuz la adresa avocatului
Consiliul Baroului Cluj apreciază, de asemenea, ca fiind o măsură abuzivă amendarea avocatului pentru că acesta a încercat să-și exercite profesia și să asigure justițiabilului pe care îl reprezenta o apărare efectivă și nu doar formală.
O astfel de încercare de intimidare a avocatului, prin amendarea repetată cu un cuantum total care depășește cu mult onorariul pe care acesta îl va încasa la final din fondurile Ministerului Justiției, este un comportament care nu poate fi tolerat de corpul avocaților din Baroul Cluj.
În considerarea celor sus expuse, Consiliul Baroului Cluj a decis sesizarea Inspecției Judiciare raportat la comportamentul doamnei judecător, prin prisma comiterii abaterii disciplinare, respective a exercitării funcției cu rea-credință sau gravă neglijență”, arată Baroul Cluj.
EVENIMENT
Prețuri razna pentru garsonierele Clujului. Cine își permite să dea 82.000 de euro pe 24 mp?

Prețurile la garsoniere au luat-o razna la Cluj-Napoca, orașul din România în care parcă s-au mutat toți milionarii singuri de pe Coasta de Azur.
O agenție imobiliară oferă spre vânzare o garsonieră de 24 mp la prețul de 82.000 de euro, ceea ce face ca metrul pătrat să se apropie de 3.500 de euro.
Aceasta este situată în cartierul Grigorescu, la etajul 1 al unui bloc construit în 1970.
Garsoniera este compusă din cameră, baie, bucătărie, hol și balcon și vinde cu bucătăria mobilată și utilată. Este dotată cu centrală termică și are certificat energetic clasa B.
Altă garsonieră ”chilipir”
Dar stați, că asta nu e tot. În altă zonă a Clujului, în cartierul Mărăști, este de vânzare o garsonieră, cu 2 mp mai mică, la un preț sensibil redus, de doar 70.500 de euro, ceea ce înseamnă 3200 de euro/mp.
Aceasta are o suprafață de 22 mp, este situată la etajul 4 al unui bloc și este renovată complet cu finisaje premium, mobilată și utilată modern.
Garsoniera are, la fel ca prima, centrală termică proprie.
Garsoniere pe Coasta de Azur
Pe Coasta de Azur în Franța, în localitatea Pernes-les-Fontaines, la 250 de km de Nisa, se vinde un studio de 26 mp, la 130.000 de euro. Acesta este compus dintr-o cameră, bucătărie funcțională și baie.
Un alt studio, de 27 de mp, localizat în Cannes, se poate cumpăra cu 159.000 de euro, acesta având un dormitor, dar și o terasă de 19 mp.
E adevărat și că în Monaco, perla sudului Franței, un studio de 25 mp se vinde cu fabuloasa sumă de 1,7 milioane de euro!
EVENIMENT
PROGNOZA meteo pentru următoarele patru săptămâni: cum va fi VREMEA până la jumătatea lunii aprilie

După o săptămână în care frigul și ninsoarea par să fi pus stăpânire pe România, temperaturile devin mai blânde, chiar mai ridicate decât cele normale pentru sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie, potrivit prognozei pentru perioada 17 martie – 14 aprilie, transmisă marți de ANM.
17 – 24 martie
Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice și nordice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
PROGNOZA meteo pentru următoarele patru săptămâni: cum va fi VREMEA până la jumătatea lunii aprilie
24 – 31 martie
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii țări, dar mai ales în jumătatea nordică a teritoriului. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval în toate regiunile.
31 martie – 7 aprilie
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval în toate regiunile.
7 – 14 aprilie
Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi în general apropiate de cele normale, cu posibilitatea unui ușor excedent în zonele montane.
CULTURA
Marți, ziua cu ”trei ceasuri rele”. De ce se temeau femeile din satele clujene din vechime de Marțolea, o ființă fabuloasă

În satul tradițional clujean, zilele săptămânii aveau o semnificație profundă care s-a pierdut, însă, până în timpurile noastre.
Fiecare zi era încărcată cu simboluri și interdicții, care guvernau activitățile zilnice ale comunității, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.
Marți, ziua cu ”trei ceasuri rele”
Marțea, în mod particular, reprezenta o zi cu un statut aparte, marcată de superstiții și credințe populare cu o conotație negativă. Oamenii satului spuneau că nu-i bine să începi nici un lucru din ziua de marți.
„Nu te pornești la drum, nu pui războiu’ și nu începi să-ți faci casă în asta zi”, arată specialiștii de la CJCPCT Cluj.
Se credea că femeile care spală hainele într-o zi de marți vor rămâne văduve, iar cine semăna, nu avea rod, „că marța îi zi de primejdie, iar grăuntele nu răsare niciodată”. Se mai spunea că cine se naște în această zi, va avea o viață grea. Totodată, cine se îmbolnăvește marțea, nu se mai face sănătos, căci această zi are trei ceasuri rele.
Marțolea, ființa fabuloasă care făcea rău
Totul culmina cu Marți Sara, sau Marțolea, o ființă fabuloasă care făcea rău și aducea primejdie în casele în care femeile fix atunci, arată specialiștii clujeni.
„În tata marț’ sara, muierile nu lucră mai nimic, că să tem rău de Marțolea. Asta-i o muieră de nu știe unde, ie ști cine lucră ce nu-i îngăduit. Vine când iești sângură șî-ț face ie ce ști, de nu mai poț lucra pânî-i lumea”, spuneau femeile din satul clujean Boju.
Astfel, marțea, ca simbol al unei zile nefavorabile, reflectă o viziune despre o lume în care ordinea socială și activitățile cotidiene erau guvernate de forțe nevăzute, iar evenimentele din viața oamenilor erau adesea atribuite unui sistem complex de credințe și superstiții. Dar deși în prezent aceste tradiții nu mai sunt respectate, ele continuă să fie o fereastră prin care putem înțelege mai bine mentalitatea comunităților rurale tradiționale, arată spcailiștii de la CJCPCT Cluj.