Connect with us

Editorial Opinii

OPINIE. Marius Moldovan: Țeava de eșapament este conectată la corupția din unele instituții publice

Publicat


teava

Este estimat că în Uniunea Europeană în fiecare an cresc cu cca. 50.000 cazurile de bolnavi cu afecțiuni grave cardiovasculare din cauza poluării sonore. După poluarea aerului și în concurență cu acesta, zgomotul excesiv este determinat acum ca unul dintre factorii care duc cel mai mult la degradarea vieții, la îmbolnăvirea oamenilor, a cetățenilor, a contribuabililor și vai, acum deja contează mai puțin a alegătorilor.

Cercetătorii și medicii din țările avansate acționează să schimbe această situație. Ei au demonstrat că poluarea fonică nu numai că duce la pierderea auzului și grave afecțiuni din sfera ORL, dar poate provoca sau exacerba boli cardiovasculare, diabetul zaharat de tip 2 și toate afecțiunile datorate tulburărilor de somn și stresului.

Cele mai frapante s-au dovedit problemele de sănătate mintală și cognitive, inclusiv afectarea memoriei și deficitele de atenție; întârzieri și tulburări în învățarea din copilărie și influența alarmantă cu demența, demența senilă, Alzheimer și Parkinson. Se studiază în prezent și incidența efectelor morbide cu afecțiunile cancerigene.  (Sursa https://magazine.hms.harvard.medicine )

Ar merita să subliniem că avem un ministru și rector care se prezintă elegant: ”Mă numesc Daniel David şi sunt profesor de ştiinţe cognitive clinice la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca”. Îi adresăm respectuoasa invitatie să cerceteze și să determine cercetări și luări de poziție în orașul domniei sale, Cluj-Napoca, în ceea ce privește dezastrul nesemnalat până acum al poluării fonice.

Uneori poluarea fonică pare inerentă unei vieți urbane, deși în fiecare domeniu se poate face mult mai mult bine.

Mașini și avioane

Avioanele ne sperie noaptea deși nu știm dacă este obligatoriu ca de pe Aeroportul ”Avram Iancu” să se ridice direct și imediat deasupra orașului, parcă în alte orașe europene nu este la fel.

Tot felul de cositoare și suflătoare de frunze întrerup diminețile după ce noaptea și asfaltul au fost zgâriate de lopețile celor de la ”gunoaie”.  Liniștea de odihnă cedează locul echipamentelor de aer condiționat, muzica zgomotoasă țigănească și manelizantă nu avem voie să ne deranjeze să nu fim rasiști, echipamentele de construcții ale dezvoltatorilor (unii spun tendențios mafioților ) imobiliari nu o reclamăm pentru că se înmulțesc locuințele, deși oricât se înmulțesc, prețurile nu scad.

Traficul stradal intens, sigur că se aude mai tare, este necunoscută vreo sancțiune dată pentru claxoanele inutile dacă cei care ar trebui să dea aceste sancțiuni își deschid porțile instituției cu claxonul!

Câinii clujenilor nu latră mai încet ca al altora, dar sigur, sirenele de toate genurile, sunt mult mai numeroase, iar tramvaiul un mijloc anacronic de transport, zgomotos și obstrucționant al fluenței rutiere, în ciuda opiniei specialiștilor a fost menținut. De banii aruncați (la polonezi) pentru tramvai se putea face o centură ocolitoare? Străzile erau mai libere.

Toate acestea și multe altele ar fi de înțeles și suportabile în spiritul jenant al superrăbdării ardelenești ” dacă trebe, trebe!”.

Beizadele cu tupeu

Sunt însă acte de nerușinare, de frustrați intelectual, de beizadele care nu au fost educați și au fost părăsiți de părinții prea ocupați să facă bani care își instalează sub nasul ”organelor de ordine” amplificatoare de țeavă de eșapament.

Din antichitate, în istoria omenirii, pe toată planeta de Revelion se face spectacol cu artificii. Totuși, în Cluj-Napoca unde s-a renunțat la artificiile Primăriei în Noaptea de Revelion pentru a nu se face gălăgie, există mii de mașini și motociclete cu amplificatoare de antenă.

Există foarte mulți tembeli care nu cu nerușinare, ci cu cruzime și cinism își turează mașinile modificate pentru a provoca durere și suferință celorlalți. Claxonează cu sadism în neștire sau își dau manelele la volume foarte tari.

Populația ar trebui protejată de niște instituții care au în toate legile lor organice și normele interne ”apărarea și menținerea siguranței, ordinii și liniștii publice!”.

Care sunt acele instituții? Poliția, Jandarmeria și Poliția Locală. O să încerce să dea vina unii pe alții zicând că este atributul celorlalți. Oricine le poate citi legea de constituire și credem că dumnealor nu simt nevoia să le cităm tocmai din propria lege. Sigur că ar trebui ajutați imediat de Primărie care reprezintă și apără interesele cetățenilor și Registrul Auto Român.

De ce nu se iau măsuri

De ce nu se iau măsuri?  Stiți vreun șofer sanctionat pentru drifturi și faptul că s-a distrat cu nervii clujenilor turându-și bolidul sau motocicleta excesiv, că i s-ar fi ridicat permisul sau talonul ?

Nu! Pentru că majoritatea șefilor din aceste instituții stau în vile superizolate sau apartamente modificate unde vecinătățile s-au eliberat pentru a nu fi deranjați sonor.

IPJ Cluj este singura care mai face ceva deși nimeni nu îi informează șefii că tinereii trimiși să descurajeze drifturile și spectacolele auto ilegal de gălăgioase, stau ore întregi pe telefon la odihnă cu geamurile trase, să nu fie deranjați.

Politia Locală este interesată mai ales să facă bani din amenzi de parcare și ridicări de mașini nu să ajute cetățenii. De exemplu, ziua pe strada Năvodari vin în permanență să ridice mașini care nu au însă unde parca și nu există nici un trafic pietonal! Noaptea însă, când vin sute de mașini să deranjeze clujenii nu sunt prezenți! Să fie cu iertare, dar unde este competența și mai ales rușinea și omenia acestei instituții?

Jandarmeria care are probabil vreo 500 de angajați are gradul cel mai ridicat de proastă simțire pentru că una dintre aceste demonstrații ilegale este la Parcarea Primăriei de pe strada Năvodari, tocmai gard in gard cu Jandarmeria. Poate ar trebui statul să angajeze vreo firmă de pază să păzească ”profesioniștii” de la Inspectoratul Judetean de Jandarmi să se poată odihni.

Șefii de la Jandarmi știu și trebuie să știe că au obligația să facă respectată siguranța și liniștea publică nu numai la meciuri sau demonstrații autorizate, ci la orice fel de adunări și manifestații publice ! Știu, sau trebuie căutați alții care știu ?

Explicații pentru noncombat

Florin Bugnar, seful Serviciului Parcări de la Primărie, care organizează întâlniri foarte reușite între diferite structuri sociale, pe care îl apreciem cu toată sinceritatea si consideratia, ar trebui să purceadă cu grăbire în organizarea unor întâlniri nu neapărat amicale, ar putea fi și profesionale pentru a remedia starea unor parcări din Cluj-Napoca. Nu ar trebui să permită apariția unor speculații negative.

Explicațiile noncombatului instituțiilor din domeniul ordinii și siguranței publice țin însă mai mult de simple speculații, apar ca niște evidențe logice. Cea mai mare afacere dintre cele existente în Cluj-Napoca este cea din domeniul imobiliarelor. Care actualmente stagnează!

Există nu sute, mii de locuințe nevândute în Cluj! Unde în Cluj? În special spre marginile orașului și pe străduțele marginale unde au avut loc să construiască! Este gălăgie acolo ? Acolo nu este gălăgie, iar locuințele din acele zone retrase devin mult mai tentante. Cum pot deveni și mai tentante ? Când viața din arterele principale din zonele clasice ale orașului devine tot mai insuportabilă din gauza gălăgiei. Merită niște șefi din Jandarmerie, Poliție, Primărie și RAR sprijiniți să își păstreze scaunele? Numai și la o singură locuință vândută bine, merită, dar sunt mii!

Merită ca instituțiile anticorupție să le asculte telefoanele acestor șefi și să aibă parte de surprize nebănuite?

Că niște puști tembeli și needucați să îi îndemni să își tureze noaptea prin centru și pe arterele principale bolizii primiți cadou este foarte ușor.

Cum explicați că pe drumul în patru benzi care nu duce nicăieri din Valea Chintăului s-au luat măsuri să nu se mai facă drifturi, dar în centru nu? Este greu de descifrat care este interesul ?

Ajunge!

Iar șefii care nu au intrat încă în acest joc al mafiei imobiliare din orașul care nu a dat artificii să nu se facă zgomot de Revelionul 24/25 și stau în niște locuințe mai izolate, liniștite să își aducă aminte că majoritatea rudelor, prietenilor, colegilor sau subalternilor lor stau în zone clujene unde zgomotul nemăsurat a devenit ziua și mai ales noaptea, o tortură pentru oameni. Ce ar fi să îl și măsurați că acele camere video cu care ne mai lăudăm uneori/deseori pot înregistra și audio?

Nu de alta, dar poluarea sonoră fără măsură de mare, așa cum devine în Cluj, produce boli cardiovasculare, diabet, boli psihice demență chiar și cancere. Ajunge? Ajunge!

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. andrei

    iunie 6, 2025 la 3:04 pm

    Multumim pentru interesul arata pentru calitatea vietii în Cluj ! Oare instituțiile si persoanele nominalizate nu ar trebui să aibă o atitudine, un răspuns față de gravitatea problemelor semnalate ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Marius Lulea, AUR: România fără Guvern, vid total de conducere! Țara e blocată, iar românii vor plăti prețul haosului politic

Publicat

Marius Lulea, AUR

România a intrat oficial într-un vid instituțional periculos. Astăzi se încheie perioada legală de 45 de zile în care Guvernul putea funcționa în regim de interimat. De azi, țara nu mai are nici Guvern, nici premier, nici vreo autoritate legitimă care să ia decizii pentru români.

În timp ce România se scufundă în incertitudine, PNL, PSD, USR și UDMR își negociază în continuare funcțiile și beneficiile, în spatele ușilor închise. Niciunul dintre aceste partide așa-zis „pro-europene” nu este interesat de stabilitatea națională sau de viața de zi cu zi a românilor.

Mai grav, Nicușor Dan REFUZĂ să desemneze un nou premier, deși suntem în plină criză administrativă, socială și economică. Preferă să tragă de timp pentru a-și păstra influența asupra negocierilor și a împărțelii de putere, spune Marius Lulea, prim-vicepreședintele AUR.

Ce înseamnă asta pentru români?

  • Nu mai există Guvern valid, nici interimar, nici plin. România este condusă de… nimeni.
  • ⁠Facturile la energie vor exploda, iar nimeni nu poate interveni.
  • ⁠ ⁠Prețurile la alimente vor crește.
  • ⁠ ⁠Orice decizie strategică este blocată, nu pot fi emise ordonanțe, nu pot fi luate măsuri economice sau sociale urgente.
  • ⁠ ⁠România este paralizată administrativ, într-un moment în care populația are nevoie de sprijin și protecție.

Această stare de abandon instituțional reprezintă un pericol direct pentru securitatea economică și socială a țării. Riscăm să vedem haos în instituțiile publice, blocaj în plata salariilor sau pensiilor, pierderi de încredere pe plan internațional, tensiuni sociale și proteste spontane.

Trebuie să revenim la votul cetățenilor! Alegerile anticipate sunt singura soluție acum.

Continuarea acestei mascarade ne aruncă în haos și instabilitate. Intrăm în criză cu fiecare zi de blocaj politic, iar singura cale de ieșire este revenirea la cetățeni pentru a debloca situația.

România nu mai poate fi guvernată din culise. Românii au nevoie de decizii, nu de bâlci politic. Cine tace acum devine complice.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Directorul Aeroportului ”Avram Iancu” Cluj, David Ciceo, reales în conducerea Airports Council International – regiunea Europa

Publicat

David Ciceo

David Ciceo, director general al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj și președinte al Asociației Aeroporturilor din România, a fost reales pentru un nou mandat de 3 ani în Board-ul Airports Council International (ACI) Europe.

Alegerile au avut loc în cadrul Congresului Anual și Adunării Generale ACI Europe, desfășurate la Atena, Grecia, în perioada 18-20 iunie.

David Ciceo, reales în conducerea ACI Europa

Pentru poziția din Board-ul ACI Europe, David Ciceo a concurat cu Gediminas Almantas, președintele Lithuanian Airports, și Adam Sanocki, membru al Board-ului pentru Strategii și Marketing al Polish Airports.

Realegerea lui David Ciceo în conducerea principalei asociații a aeroporturilor din Europa reprezintă o realizare importantă pentru aviația civilă din România. Aceasta recunoaște eforturile depuse la nivel național și internațional, împreună cu întreaga echipă, pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional Cluj.

La sfârșitul anului 2021, Aeroportul Internațional Cluj a fost desemnat, în premieră pentru România, cel mai bun aeroport din Europa la categoria sub 5 milioane de pasageri anual, devenind un reper internațional.

Un aeroport regional de referință

Aeroportul Internațional Cluj este cel mai mare aeroport regional din România și a atins în 2024 un trafic de 3,3 milioane de pasageri. Acesta reprezintă un exemplu de bune practici pe plan internațional pentru aeroporturile regionale.

„Sunt onorat să fiu reales în Consiliul de administrație al ACI EUROPE. Competiția a fost puternică în acest an și doresc să mulțumesc comunității aeroporturilor europene pentru încrederea și sprijinul lor. Aștept cu nerăbdare să colaborăm pentru realizarea obiectivelor ACI Europe și pentru a promova interesele aeroporturilor europene”, a declarat David Ciceo, director general Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj.

Despre ACI Europe

ACI Europe este una dintre cele mai importante organizații din industria aviației civile, reprezentând peste 600 de aeroporturi din 55 de țări europene, cu un trafic cumulat de aproximativ 2,5 miliarde de pasageri. Consiliul de conducere al ACI Europe reunește reprezentanții celor mai importante aeroporturi din Europa și se ocupă de elaborarea politicilor pentru dezvoltarea industriei aviatice la nivel continental.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Start festiv în Raliul Clujului, dat cu un tricolor de primarul Emil Boc. Peste 70 de echipaje înscrise

Publicat

De

raliul

Primarul Emil Boc a dat, vineri seara, startul festiv în Raliul Clujului pe esplanada de lângă Cluj Arena, cu un steag tricolor în mână, competiția fiind una aniversară, în condițiile în care se împlinesc 50 de ani de la primul raliu organizat în orașul de pe Someș în anul 1975.

Boc a primit și un cadou din partea organiatorilor, o cască de pilot semnată de mai mulți piloți înscriși în cursă, dar și de către veterani.

”Dragi clujeni, vă felicit că ați venit să vedeți un raliu de calitate, să vedeți profesioniștii din automobilism, care ne vor încânta timp ce două zile. La mulți ani Raliul Clujului încă 50 de ani de aici înainte”, a spus Boc.

După primar, startul a continuat să fie dat de vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Radu Rațiu.

La start a luat parte și campionul național la raliuri Simone Tempestini de la echipa clujeană Napoca Rally Academy.

Raliu Clujului Star Lubricants are loc sâmbătă și duminică în județul Cluj, fiind înscrise în competiție 73 de echipaje. Traseul și probele pot fi găsite AICI.

Premierea va avea loc duminică la ora 13,30 tot pe esplanada de la Cluj Arena.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Adolescentă de 18 ani dintr-o comună clujeană, dispărută de acasă. Dacă o vedeți, sunați la 112 sau la Poliție

Publicat

disparuta

Poliția municipiului Dej – Secția 5 Poliție Rurală a fost sesizată, vineri, despre faptul că tânăra Alexandra Lingurar, în vârstă de 18 de ani, a plecat voluntar din localitatea Panticeu la data de 19 iunie a.c., iar până în prezent nu a revenit.

Semnalmentele fetei suntt înălțime aproximativă 1.50 m, aproximativ 60 de kg, păr negru, ochi căprui. Semne particulare: tatuaj pe încheietura de la mâna stângă reprezentând semnul ,,infinit”

Îmbrăcăminte: tricou de culoare neagră, fustă albastră și cercei aurii.

”Persoanele care pot furniza orice informaţii despre tânără sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!”, arată IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate