Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

Mașină RĂSTURNATĂ la Jucu, în Cluj. O persoană este rănită

Publicat


acc jucu

Un accident de circulație a avut loc în această dimineață în localitatea clujeană Jucu de Mijloc. O persoană primește îngrijiri medicale.

Pompierii de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca sunt cei care intervin la accident.

Mașină răsturnată la Jucu, în Cluj. O persoană este rănită

Din primele informații, în accident a fost implicat un autoturism care este răsturnat, iar o persoană necesită îngrijiri medicale.

La misiune iau parte două autospeciale cu modul de descarcerare, precum și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.

UPDATE

Potrivit ISU Cluj, persoana implicată în accident a ieșit singură afară din autoturismul avariat și primește îngrijiri medicale din partea echipajului SMURD.

Este vorba despre o femeie de aproximativ 40 de ani care va fi transportată la spital.

UPDATE 1

Polițiștii au fost sesizați pentru a interveni la un accident rutier produs pe strada Trecătorii, din localitatea Jucu de Mijloc.

Din primele informații, polițiștii au constatat că o femeie în vârstă de 43 de ani, din comuna Jucu, în timp ce se deplasa cu autoturismul pe strada menționată mai sus, după un viraj la stânga ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare, părăsind partea carosabilă, ulterior răsturnându-se.

În urma evenimentului femeia a fost transportată la o unitate medicală pentru mai multe investigații de specialitate.

Testarea cu aparatul etilotest a indicat rezultat negativ.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

UBB Cluj rămâne și în 2023 cea mai PROFILATĂ universitate românească în rankingul QS pe domenii

Publicat

ubb3

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) se profilează și în acest an ca universitatea cel mai bine reprezentată în clasamentul internațional QS, probabil cel mai cunoscut ranking internațional al universităților, care a publicat miercuri, 22 martie 2023, rezultatele pe domenii și specializări, se arată într-un comunicat.

„În clasamentul pe specializări, UBB ocupă prima poziție în țară la matematică (251-300 internațional), psihologie (251-300 internațional) și bussiness & management (401-450 internațional). De asemenea, UBB ocupă prima poziție în țară, alături de o altă universitate, în informatică/computer science (401-450 internațional), inginerie chimică (351-400 internațional) și fizică și astronomie (551-600 internațional), ocupând locul 2 în țară la limbi moderne (251-300 internațional), economie și econometrie (451-500 internațional), agricultură și păduri (351-400 internațional), respectiv medicină (601-650 internațional).

În ceea ce privește domeniile largi, UBB ocupă prima în țară în științe sociale și management (368 internațional), clasându-se, de asemeneam pe prima poziție în țară – alături de altă universitate – în științele naturii (451-500 internațional). În domeniul științelor umaniste (arts & humanities), UBB ocupă a doua poziție în țară (376 la nivel internațional).

Pentru prima dată în acest ranking, UBB a pătruns în domeniul larg inginerie/tehnologie pe poziția a doua în țară (501-530 la nivel internațional).

„Față de anii trecuți vedem o dezvoltare importantă. UBB și-a conservat poziția pe podium în domeniile în care excelează de ani de zile. Mă bucur să văd că și construcția începută ca prorector în zona biomedicală și de sănătate în urmă cu mai mulți ani dă acum roade, UBB aflându-se prin UBBMed pe a doua poziție în țară, în condițiile în care din țară intră în ranking doar două universități; acest lucru este foarte important, deoarece arată în QS nu doar performanță științifică, ci și prestigiu/notorietate la nivel internațional.

De asemenea, eforturile noastre în zona inginerie și tehnologie ne-au adus pentru prima dată în domeniul larg în rankingul QS; deși UBB este prezentă mereu pe podium în ultimii ani în acest domeniu larg în diverse rankinguri (ex. în Times Higher Education pe prima poziție în țară în 2022), pătrunderea în QS arată că performanța are deja notorietate la nivel internațional.

În acest context al ingineriei și tehnologiei mai trebuie spus că avantajul competitiv al UBB în zona „computer science” este reconfirmat (în Times Higher Education UBB ocupând anul trecut prima poziție în țară, la distanță de restul universităților) și chiar îmbunătățit acum în QS față de anul trecut. În fine, putem spune că noua specializare inteligentă a orașului și a țării, propusă prin UBB ca InfoBioNano4Health (cu zona socio-umană transversală), este susținută și justificată de aceste analize internaționale”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Trotuarul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, BLOCAT de mașini. „Oraș pentru mașini, nu pentru OAMENI”

Publicat

blocat 7

Lipsa locurilor de parcare și nesimțirea unor șoferi fac ca, de multe ori, trotuarele să devină parcări iar pietonii să fie obligați să facă slalom printre mașini. Este și cazul trotuarului de pe str. Iuliu Moldovan din Cluj-Napoca, unde este și Spitalul de Boli Infecțioase. Acolo unde nu erau mașini parcate pe trotuar, erau trotinete electrice.

blocat 6

blocat 5

Situația ne-a fost semnalată de un cititor Cluj24 care își transporta bunicul cu un cărucior.

„Am mers cu bunicul la Clinica de Podiatrie și nu am avut unde parca decât mai jos pe stradă… Bunicul are cărucior cu rotile și nu am avut loc pe trotuar, și așa îngust, din cauza mașinilor parcate.

Am fost nevoit să împing căruciorul pe carosabil, fiind expuși amândoi, și eu și bunicul, riscului de a fi loviți de o mașină.

blocat 4

blocat 3

blocat 2

blocat 1

Nimeni nu se sinchisește de pieton, cei de la primărie fiind preocupați cum sa le fie mai bine șoferilor și mașinilor.
Clujul e oraș pentru mașini, nu pentru oameni. Parcă trebuia să fie invers, nu?”, a spus cititorul Cluj24.

Citește mai departe

EVENIMENT

Eficiență energetică: Cum poți economisi cel puțin 170 kWh pe an în bucătărie

Publicat

De

economisire energie in bucatarie eon

Fie că ne place mai mult sau mai puțin să gătim, bucătăriile noastre sunt oricum ocupate de o mulțime de aparate electrice: frigider, cuptor și plită, cuptor cu microunde, asta ca să le menționăm doar pe cele mai uzuale, fără cele de prin sertare sau debara care așteaptă să le conectăm la priză. Toate acestea ne fac viața mai ușoară, dar își cer partea lor din factura la electricitate. Una nu tocmai mică.

Consumul de energie dintr-o bucătărie* cu dotări comune reprezintă 30% din totalul energiei pe care o consumăm acasă. Iar proporția poate fi și mai mare dacă, de exemplu, pentru apa caldă este utilizat un boiler electric sau încălzitor de apă instant.

Există câteva mici obiceiuri care pot să „îmblânzească” consumul aparatelor și care vă pot aduce o economie anuală de cel puțin 170 kWh, aplicând câteva măsuri simple. Să le luăm în ordine.

Plita și cuptorul electric ocupă primele două locuri în topul aparatelor care consumă cel mai mult, circa 445 kWh pe an.

Recomandările noastre sunt:

  • Alegeți întotdeauna oala potrivită pentru dimensiunea zonei de gătit;
  • Folosiți întotdeauna un capac și economisiți 60 kWh pe an;
  • Folosiți funcția de aer circulant, economisiți mai mult de 20 la sută energie în comparație cu funcția de încălzire de sus și de jos și cu preîncălzire;
  • Folosiți căldura reziduală a cuptorului când este posibil. Dacă evitați şi preîncălzirea, puteți economisi 60 kWh pe an;
  • Scoateți tăvile care nu sunt necesare, acestea consumă energie degeaba, pentru că trebuie încălzite;
  • Rețineți că, pentru încălzirea unor cantități mici de alimente, cuptorul cu microunde este mai eficient. Însă, pentru cantități de peste 250 mg/ml, aragazul și cuptorul sunt mai economice decât cuptorul cu microunde.

Un exemplu: Ministerul Federal pentru Afaceri Economice și Protecția Climei din Germania a calculat că, dacă gătiți cartofii într-o oală fără capac și cu multă apă pe o plită electrică de sticlă/ceramică, veți avea nevoie de aproximativ 0,5 kWh. Dacă utilizați, în schimb, o oală cu capac, consumul scade la jumătate – adică doar în jur de 0,25 kWh.

Frigiderul și congelatorul ocupă locul 3 și 4 în topul celor mai mari consumatori de energie din gospodărie, cu un consum de aprox. 330 kWh, respectiv 415 kWh/an. Motivul: trebuie să funcționeze continuu.

Așa că, pentru a consuma mai puțin:

  • Evitați să puneți frigiderul într-un loc cald;
  • Verificați temperatura, cele mai multe aparate sunt setate pe temperaturi prea joase: 7 grade în frigider și -18 grade în congelator sunt suficiente;
  • Deschideți ușa congelatorului pentru cât mai puțin timp posibil;
  • Frigiderul este cea mai bună alegere pentru dezghețarea alimentelor congelate: alimentele congelate reduc energia necesară pentru răcire;
  • Dacă frigiderul sau congelatorul nu au dezghețare automată, este recomandabil să le dezghețați periodic, acest lucru economisește 25 kWh pe an. Rețineți că, dacă frigiderul are gheață de doar cinci milimetri, consumul de energie al aparatului crește cu aproximativ 30 la sută (1).

Mașina de spălat vase ocupă locul 5 în top, cu un consum de aprox. 245 kWh/an, dar trebuie spus că oricum este mai eficientă decât spălarea manuală, pentru că are un consum de apă cu până la 30% mai mic.

Recomandările noastre sunt:

  • Încărcați întotdeauna mașina complet și nu prespălați vasele;
  • Folosiți programul Eco, aici apa se încălzește la maximum 50 de grade.

Foarte important, dacă trebuie să vă schimbați aparatele din bucătărie, gândiți-vă că le veți folosi ani buni și că merită să investiți în cele mai eficiente aparate din punct de vedere energetic, pentru a face economii consistente pe termen lung.

Și, în sfârșit, fiți atenți la felul în care vă iluminați bucătăria. Iluminați blaturile de lucru și nu podelele, folosiți lumini în jos și LED-uri încorporate astfel încât să iluminați doar zonele de care aveți nevoie.

*Consumurile prezentate se bazează pe datele actuale ale Asociației Federale a Industriei Energiei și Apei (BDEW) și pe studiile International Energy Agency (IEA)
(1) Sursa: Compania de consultanță energetică CO2online

Despre E.ON Energie România

E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate și soluții energetice având un portofoliu variat format din circa 3,4 milioane de clienți, atât rezidențiali, cât şi companii şi municipalități.

Grupul E.ON este unul dintre liderii pieței de energie, având în România o prezență consolidată de-a lungul a 18 ani. De la intrarea pe piața din România, E.ON a investit 2,1 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor. Totodată, valoarea contribuțiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 3 miliarde de euro.

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 1.000 de articole vestimentare se transformă în fapte bune, la târgul ReClothing, din Iulius Mall Cluj

Publicat

De

iulius mall cluj reclothing

Târgul de haine ReClothing revine la Iulius Mall Cluj. Astfel, în perioada 23 – 26 martie 2023, peste 1.000 de articole vestimentare, în stare excelentă, vor fi disponibile în zona H&M și își așteaptă noii proprietari. Banii din vânzări sunt redirecționați în scopuri caritabile, iar anul trecut s-au strâns aproximativ 10.000 de euro ce au fost investiți în educație și campanii umanitare.

În weekend, la eveniment vor avea loc și ateliere, întâlniri interesante, dar și o tombolă, unde fiecare cumpărător poate câștiga, pe loc, premii surpriză. Detalii găsești pe pagina de Facebook ReClothing – târg de primăvară, ediția 2023.

Cumpărături accesibile, fapte bune și bună dispoziție! Asta te așteaptă la o nouă ediție a târgului ReClothing din Iulius Mall Cluj, desfășurat între 23 – 26 martie, în zona H&M, unde vei găsi peste 1.000 de articole vestimentare pe toate gusturile. De la sacouri elegante, la tricouri haioase cu mesaje, rochii deosebite sau pantaloni evazați, oricine, oricât de pretențios, își va găsi un item potrivit și îi va putea da o nouă „viață” prin integrarea sa în noi ținute.

Târgul ReClothing, organizat de JCI în parteneriat cu Iulius Mall Cluj, a ajuns la a șaptea ediție. În cadrul primelor șase ediții, voluntarii JCI Cluj au colectat aproape 3 tone de haine, au salvat mii de articole vestimentare care altfel ar fi ajuns la gunoi și au strâns aproape 10.000 de euro pe care i-au investit în proiecte educaționale, între care un hub dedicat copiilor ucraineni, dotarea unor școli din mediul rural și campanii umanitare de sărbători.

De data aceasta, ReClothing vine și cu workshop-uri, meeting-uri cu creatorii de conținut, ateliere de styling, sesiuni asistate de shopping, dar și o tombolă pe cinste, unde fiecare cumpărător poate câștiga, pe loc, premii surpriză de la cele mai îndrăgite branduri locale și nu numai.

În plus, banii strânși în urma cumpărăturilor vor fi folosiți în proiecte educaționale și sociale ale JCI Cluj.

Vino la ReClothing din Iulius Mall Cluj și ajută-ne și de această dată să ajutăm!

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax