EVENIMENT
Mașină RĂSTURNATĂ în zona Metro. Circulați cu ATENȚIE

O mașină s-a răsturnat joi dimineață pe varianta Floresti-Cluj în zona Metro, exact in curbă, anunță un participant la trafic.
Acesta a recomandat șoferilor să circule cu grijă pentru a evita producerea unor accidente.
”Nici un parapet nu e montat in acea zona, și este o curbă foarte periculoasă mai ales când drumul e alunecos”, a comentat un alt șofer.
La fața locului sunt prezente echipaje medicale și ale Poliției.
Vom reveni cu detalii.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Peste 100.000 de şoferi CIRCULĂ fără asigurare RCA după FALIMENTUL City Insurance. Ce AMNEZI riscă

Peste 100.000 de șoferi circulă fără asigurare RCA pe drumurile publice din România. Aceștia nu și-au reînnoit poliţa de asigurare după cele 90 de zile care au trecut de la pronunţarea efectiv[ a falimentului companiei City Insurance, potrivit datelor Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România.
Falimentul City Insurance a adus o gaură de circa 1,8 miliarde de euro, și a lăsat șoferii fără asigurări valabile. Posesorii de autovehicule au avut la dospiziție 90 de zile de la declararea falimentului companiei să încheie o nouă asigurare auto obligatorie.
Peste 100.000 de șoferi circulă fără RCA
Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) a transmis și primele date privind şoferii care aveau poliţe RCA la City Insurance ale căror asigurări au încetat de drept începând cu data de 12 mai 2022.
Până acum, aproape 80% dintre deţinătorii auto care aveau poliţe RCA la City Insurance cu valabilitatea până după data de 11 mai 2022 şi-au reînnoit deja asigurarea RCA la o altă companie de asigurări, conform BAAR.
În primele patru zile de după data expirării valabilităţii din cei aproape 500.000 de şofei care mai aveau poliţe RCA la City Insurance, circa 336.000 şi-au încheiat poliţe noi RCA la o altă companie de asigurări.
La această oră, mai bine de 100.000 de șoferi nu au încheiat o nouă poliță RCA.
Ce se întâmplă dacă nu aveți asigurare
Încheierea unei polițe de asigurare RCA este o obligație a posesorilor de mașini. Polița de asigurare auto obligatorie este cea care acoperă daunele produse de către șoferul autovehiculului și din vina acestuia.
Amenzile pentru șoferii care nu au RCA la mașină sunt cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei, potrivit legii.
Polițiștii pot, însă, ca pe lângă amendă să rețină certificatul de înmatriculare sau înregistrare al mașinii și să retragă plăcuțele de înmatriculare ale autovehiculelor neasigurate care circulă pe drumurile publice. Șoferii vor primi o dovadă înlocuitoare, dar fără drept de circulație.
Mai mult, conform legii, dacă în termen de 30 de zile de la reținerea certificatului de înmatriculare posesorul mașinii nu face dovada asigurării acesteia, poliția rutieră dispune radierea din evidență a autovehiculului.
Sursa: Mediafax
ADMINISTRAȚIE
Abandonarea proiectului Tetarom la Feleacu, 10 ani și 2 mil. euro investiți, e o normalitate, afirmă Alin Tișe. Boc: E un succes

Renunțarea la proiectul Tetarom IV, de la Feleac, după mai bine de 10 ani de la demarare și 2 milioane de euro investiți din bugetul Consiliului Județean Cluj este o chestiune de „normalitate”, consideră președintele Alin Tișe.
„Nu înseamnă că sunt probleme”, a mai spus șeful Consiliului Județean.
Despre istoricul proiectului Cluj24 a scris AICI. S-a renunțat inclusiv la o finanțare europeană consistentă, 18 milioane de lei, pentru ca parcul industrial să fie realizat.
Importanța parcurilor industriale Tetarom este reflectată și în gradul lor de ocupare, de 100%, tocmai de aceea era importantă investiția de la Feleacu.
După 10 ani, pe terenul de pe deal există doar o hală fără geamuri și utilități, cu un drum de acces impracticabil.
Consilierii județeni au aprobat, joi, renunțarea la acordul încheiat cu Primăria Feleacu.
Pentru că Primăria Cluj-Napoca are o cotă parte din acțiunile Tetarom, problema a ajuns astăzi și în cadrul ședinței extraordinare de Consiliu Local.
Consilierul local Adriana Cristian i-a cerut primarului Emil Boc să nu ignore situația gravă și să ceară explicații.
Adriana Cristian a citit poziția unui consilier local din Feleacu, care a arătat că văzând că de la nivelul Consiliului Județean Cluj nu se mai face nimic pentru respectiva investiție, Primăria Feleacu renunță la asociere.
Emil Boc vorbește despre un succes
Primarul Emil Boc a răspuns că „nu este fair play” să asculte doar punctul de vedere al unei părți implicate.
„Nu exprimă o realitate împărtășită de toată lumea”, a adăugat edilul Clujului, care a atras atenția mai mult asupra succesului Tetarom.
Ar fi o palmă pe obrazul Consiliului Județean Cluj ca Primăria Feleacu să valorifice proiectul
Consilierul județean Cătălin Sălăgean nu crede că este normală situația Parcului industrial de la Feleacu.
Acesta a afirmat că ar fi o palmă pe obrazul Consiliului Județean Cluj preluarea și valorificarea halei abandonate de către Primăria Feleacu, mai ales pentru că nu dispune de un buget local consistent.
ADMINISTRAȚIE
RADP a majorat de 3 ori tarifele în Apahida pentru depozitarea gunoiului. REVOLTA primarului Fati

Ridicarea gunoiului nu s-a făcut complet

Un nou incident în trafic la Cluj. O mașină a luat foc în timp ce rula pe drumul dintre localitățile Călata și Mărgău. Din fericire nu au fost victime.
Pompierii din Huedin au intervenit joi pentru a stinge flăcările care a cuprins un autoturism aflat în trafic.
Mașină în flăcări pe un drum din Cluj: Cauza probabilă
Autoturismul care a luat foc la intersecția dintre localitățile Călata și Mărgău a fost distrus complet.
Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit cu o autospecială cu apă și spumă, iar incendiul a fost lichidat în scurt timp. Nu au existat victime.
Citește și: VIDEO. O mașină a luat FOC pe strada Observatorului din Cluj. Pompierii au intervenit rapid. Autoturismul, grav avariat
Potrivit pompierilor, cauza probabilă este o defecțiune la instalația electrică a autoturismului.