Connect with us

EVENIMENT

Măruț-mărgăritar, are încă-un update iar! APPLE a lansat un nou update de securitate împotriva hackerilor

Publicat


Apple a lansat un update de securitate de prioritate maximă, pentru iPhone, iPad, Apple Watch, Mac. Acesta a fost lansat din cauza unor noi breşe de securitate descoperite în sistemele de operare ale acestor produse, transmite News.ro.

Apple a lansat, la scurt timp după iOS 4.5, un nou update pentru iOS, iPadOS, WatchOS şi macOS, care vizează o serie de vulnerabilităţi 0-day, despre care există indicii că sunt deja exploatate de hackeri.

Sursa problemelor este motorul de randare al browser-ului Safari, WebKit, iar metoda de atac este una deja obişnuită – prin intermediul unei pagini web special modificate, care duce la executarea de la distanţă a codului maliţios.

Pentru rezolvarea problemelor, Apple a lansat iOS 14.5.1, iPadOS 14.5.1, macOS Big Sur 11.3.1 şi watchOS 7.4.1.

Gravitatea vulnerabilităţilor, a determinat Apple să se gândească şi la utilizatorii ale căror device-uri nu sunt compatibile cu cele mai noi versiuni ale sistemelor sale de operare. Pentru iPhone-urile vechi, a fost lansat iOS 12.5.3.

Toţi utilizatorii dispozitivelor Apple sunt încurajaţi să instaleze cât mai urgent noul update.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

AMINTIRI ÎN UNIFORMĂ ALBASTRĂ/ Sectoristul și misterul încuietorii de la beci

Publicat

De

Fostul purtător de cuvânt al IPJ Cluj, Traian Morar, s-a pensionat anul trecut, dar a rămas aproape de presă. Prin intermediul Cluj24, acesta rememorează fapte și întâmplări din timpul celor peste 30 de ani de activitate în cadrul rubricii ”Amintiri în uniformă albastră”.  

Știți deja că sectoriștii și polițiștii de proximitate trebuiau să gestioneze stările conflictuale. Dacă nu știați, acum știți că doar ce v-am informat. În Gruia avem o astfel de stare conflictuală. Era o stare conflictuală între doi părinți, octogenari și familia fiicei lor, familie formată de fiica, soțul acesteia și doi copii. Cei vizați în petițiile părinților erau fiica și ginerele.

Cei doi erau reclamați nu doar la poliție ci și la alte autorități. Pentru cineva care citea aceste petiții, povestea era revoltătoare, te făcea să spui că astfel de oameni trebuie pedepsiți exemplar. Dar …

În ziua respectivă, reclamația era despre încuietoarea ușii de acces în beci, părinții reclamau că încuietoarea ar fi fost stricată cu intenție, evident de către ginere, așa ca șicanare.

Șicanarea ginerelui

I-am trimis pe cei doi acasă și urma să mergem la fața locului să investigăm. Am plecat după ei cam la o oră și jumătate. De la sediul secției până la locuința celor doi erau cam 200 de metri. Ei i-au făcut distanța în acest timp, fără exagerare.

Am plecat după o oră și jumătate spre locuința lor și i-am ajuns la poartă. Domnul îmi arată ușa, încuietoarea, una veche, din fier forjat, o „lucrătură” deosebită, așa ceva nu se mai fabrică. Eram cam „turat” pe cei doi părinți dar m-am abținut să o arăt.

Bătrânul coboară cele 4, 5 trepte și îmi arată ușa și „broasca”, încuietoarea adică. Veche dar fără urme de deteriorare. Colegul meu, Nicu Jișa, un polițist exemplar, calm, inteligent și hâtru deopotrivă, rămâne pe prima treaptă cu doamna și privea. Privea cum eu închid și deschid „boasca” de câteva ori, cam de 5, 6 ori și iritat îi zic domnului: „Funcționează, ce v-a stricat ginerele, funcționează perfect”. Domnul zice, timid, : „Când o închizi cu ușa închisă, nu așa”.

Ușa a rămas închisă

Locul nu permitea să închid ușa cu noi doi în afară și în consecință îl invit să intre în beci, închid ușa, închid cu cheia și când vreau să deschid … pauză. Nimic, încerc din nou, și … nimic …, din nou …

Oameni buni, am început să înghit în sec, încerc din nou, NIMIC. Arunc o privire pe scară, Nicu mă privea cu maxim interes, zâmbetul il puteam ghici pe sub mustață, și cu o candoare în glas îmi zice: „S-a blocat”. Îmi venea să strig la el: „Da? Nici nu mi-am dat seama, bine că mi-ai spus tu”.

Nu știu cât am încercat să deblocăm încuietoarea dar a durat ceva. NU, nu am reușit și ca să îl scoatem pe omul nostru din propria pivniță, … am rupt „broasca”.

Deci el reclamase că i-a stricat-o ginerele dar în realitate, i-am rupt-o eu. Ginerele a trebuit să o repare. La rugămintea mea, bineînțeles. Să închizi în propriul beci un om de peste 80 de ani care abia se mișcă și face 200 de metri în o oră și jumătate nu poate avea darul de a te face să te simți prea confortabil.

Pe bune. Încercați să vă imaginați scena. Teribilă, mon cher …

Viața bate filmul

Starea asta conflictuală nu era una obișnuită, banală. Nu, nu, nici vorbă, era o stare conflictuală de tipul „Viața bate filmul”. Doi părinți, la o vârstă înaintată, peste 80 de ani vin să reclame amenințări și rele tratamente aplicate de către fiica lor și ginere.

Revoltător și îți vine să dai cu cei doi de pământ, cum dom’ne, stau în casa părinților și atâta lipsă de respect.

Doar că noi, ăștia chemați să „apărăm cetatea” nu ne lăsăm impresionați așa, cu una cu două, că de, meseria dracului asta de polițist, te face să nu ai prea ușor încredere în ce spun cei care vin să reclame una alta …

Aici ceva nu se lega, petițiile, repetate erau redactate de o mână de femeie dar semnate de soț, care soț, bătrân și bolnav, NU apuca să zică o vorbă sau să răspundă la întrebări pentru că, … răspundea doamna, iar el era clar, doar o unealtă în mâna ei.

De la ce a pornit conflictul

Au mai fost și alte semne de întrebare cu privire la situația respectivă dar nu le mai descriu aici. Toate astea m-au făcut să intru la bănuieli că ceva nu se leagă. În consecință am început să pun întrebări pe la vecini, bine nu așa ca Bulă, ci discret, la o cafea, la o poveste și ce am aflat nu a fost deloc plăcut.

Familia, cei doi bătrâni, au avut trei copii, doi băieți și fata. Băieții nu mai trăiau, pieriseră în împrejurări tulburătoare și tragice cam la un an unul de altul.

Singurul sprijin la bătrânețe le-a rămas fiica. Teoretic. După ce fata s-a căsătorit a fost chemată să se mute în casă cu părinții, că sunt singuri și au nevoie de ajutor. Toate bune, fiica își convinge soțul, vând apartamentul și se mută cu părinții. Ceea ce trebuia să fie normalitate, „o ia la vale”, apar discuții, reproșuri, acuzații … plângeri la poliție.

Povestea stării conflictuale s-a terminat trist, fiica, ginerele și nepoții, doi nepoți, au fost evacuați din locuință în urma unei decizii date de justiția civilă. Ce reclamau părinții NU a fost confirmat niciodată, dar instanța civilă judecă după Codul Civil iar tinerii au ajuns să fie evacuați.

Trist, dar „Viața bate filmul”, nu?

Citește mai departe

EDUCATIE

ISJ CLUJ scoate la concurs peste 1300 de posturi didactice. Vezi ce dascăli se caută!

Publicat

scoala

În conformitate cu Calendarul mobilității personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar, pentru anul școlar 2021-2022 și Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare în învățământul preuniversitar, în anul școlar 2021-2022, aprobată prin O.M.E.C. nr. 59991/2020, cu modificările ulterioare, în perioada 11-17 mai 2021, candidații la concursul național de ocupare a posturilor didactice/catedrelor din unitățile de învățământ preuniversitar își vor depune dosarele de înscriere la cele 7 centre de înscriere/ concurs, organizate la nivelul județului Cluj de către Inspectoratul Școlar Județean Cluj, după cum urmează:

Nr.

centru

Centrul de înscriere/concurs

 

Posturi/catedre arondate
 

1.

Şcoala Gimnazială

”Octavian Goga”

Cluj-Napoca

  • Învăţământ primar:

învăţători (linia română/linia maghiară /linia germană /linia rromani);

 

 2.

Colegiul Național Pedagogic

”Gherghe Lazăr” Cluj-Napoca

  • Învăţământ preşcolar:

educatoare (linia română/linia maghiară/linia germană /linia rromani);

 

      3.

 

Liceul Teoretic ”Avram Iancu” Cluj-Napoca

  • Învățământ special:

educatoare/educator; învăţător-educator; învăţător itinerant și de sprijin; profesor-educator; profesor itinerant și de sprijin; profesor psihopedagog; psihopedagogie specială; profesor psihopedagogie specială pentru o catedră de educație specială

  • Profesor în centre şi cabinete de asistenţă psihopedagogică;  psihologie;
  • Profesor în centre logopedice.
    4. Liceul Tehnologic Nr.1 Cluj-Napoca

 

·        Fizică;

·        Chimie;

·       Biologie;

·       Disciplinele tehnologice (toate specializările):

 mecanică; electrotehnică; electromecanică; electronică şi automatizări; telecomunicaţii; textile/tricotaje și confecții textile, finisaj textil;  construcţii şi lucrări publice/construcții; instalaţii pentru construcţii; chimie industrială; protecţia mediului; industrie alimentară; agricultură/horticultură; zootehnie; prelucrarea lemnului; economie; educaţie antreprenorială; economie aplicată; economic, administrativ comerţ şi servicii; economic, administrativ, poştă; alimentaţie publică şi turism; transporturi rutiere; media poligrafie/tehnici poligrafice; estetică şi îngrijirea corpului omenesc; educaţie tehnologică; alimentaţie publică/ alimentaţie publică.

  • Pregătire şi instruire practică: toate specializările;
  • Activităţi de pre-profesionalizare;
  • Cercurile din domeniul tehnico-ştiinţific de la Palatul şi cluburile copiilor.
 

 

 

5.

 

 

 

Liceul Teoretic”Lucian Blaga” Cluj-Napoca

·       Geografie;

·       Istorie; 

·       Filosofie; logică, argumentare și comunicare;

·       Gândire critică și drepturile copilului – educație interculturală – educație pentru cetățenie democratică – educație financiară – studii sociale;

·       Arte:

Arte plastice/vizuale-artistice (toate specializările);

Educaţie muzical-artistică; educaţie muzicală specializată (toate specializările); arta actorului/teatru; coregrafie.

 

 

 

6.

 

 

Şcoala Gimnazială

„Ion Agârbiceanu”

Cluj-Napoca

 

·       Aria curriculară limbă şi comunicare:

limba română; limba latină; limba maghiară-maternă; limba engleză; limba franceză; limba germană; limba germană-maternă; limba italiană; limba rromani- maternă; limba spaniolă;

·       Religii/discipline teologice de specialitate (toate cultele);

·       Matematică;

·       Informatică/Tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor.

7. Liceul cu Program Sportiv

Cluj-Napoca

·       Educaţie fizică şi sport; pregătire sportivă de specialitate ( toate specializările);

·       Kinetoterapie.

 

În județul Cluj, numărul posturilor scoase la concursul naţional de ocupare a posturilor didactice/ catedrelor din unităţile de învăţământ preuniversitar este de 1.302, dintre care 73 de posturi sunt pentru angajare în învățământ pe durată nederminată.

Candidații se vor înscrie în aceste centre de înscriere/ concurs, în care vor susține și proba scrisă în data de 21 iulie 2021

Programul de înscriere se desfășoară în zilele de 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 17 mai, în intervalul orar 9:00-16:00, în toate centrele de înscriere/ concurs.

Înscrierile se pot realiza, atât fizic, în centrele menționate, cât și online, la următoarele adrese:

Şcoala Gimnazială ”Octavian Goga” Cluj-Napoca, e-mail: tit2021octaviangoga@gmail.com;

Colegiul Național Pedagogic”Gherghe Lazăr” Cluj-Napoca: tit2021colegiulpedagogic@gmail.com;

Liceul Teoretic ”Avram Iancu” Cluj-Napoca, e-mail: tit2021avramiancu@gmail.com;

Liceul Tehnologic Nr.1 Cluj-Napoca, e-mail: tit2021tehnologic1@gmail.com;

Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” Cluj-Napoca, e-mail: tit2021blaga@gmail.com;

Şcoala Gimnazială ”Ion Agârbiceanu”Cluj-Napoca, e-mail: tit2021ionagarbiceanu@gmail.com;

Liceul cu Program Sportiv Cluj-Napoca, e-mail: tit2021lps@gmail.com.

 

Calendarul complet al mobilității personalului didactic din învățământul preuniversitar este disponibil și pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Cluj: https://www.isjcj.ro/concurs-ocupare-posturi-2021/

Citește mai departe

EVENIMENT

Vești bune pentru romano-catolici! Pelerinajul de Rusalii poate fi organizat

Publicat

Președintele UDMR Kelemen Hunor a anunțat luni că pelerinajul de Rusalii de la Șumuleu Ciuc, considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est, va fi organizat în acest an.

„La solicitarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia și a Ordinilor Franciscanilor se poate organiza pelerinajul de la Șumuleu Ciuc”, a anunțat pe Facebook Kelemen Hunor.

Acesta a scris că Guvernul a prelungit starea de alertă cu încă 30 de zile, însă la cererea UDMR se vor putea ține pelerinaje religioase în această perioadă, desigur cu respectarea regulilor de protecție sanitară.

Președintele UDMR susține că Pelerinajul de Rusalii de la Șumuleu Ciuc este „o sărbătoare importantă pentru comunitatea noastră, indiferent de confesiune, considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală și de Est”.

„Din cauza pandemiei, anul trecut am putut urmări slujba doar la televizor și online, dar anul acesta vom putea fi din nou în șaua dintre munții Șumuleul Mare și Șumuleul Mic, chiar dacă într-un număr mai mic. De Paști, comunitatea din Miercurea Ciuc a dat dovadă de faptul că se poate participa la sfințirea bucatelor cu respectarea măsurilor epidemiologice. Sunt convins că credincioșii care vor veni la pelerinaj, vor da dovadă de aceeași disciplină”, a mai spus

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

Miniștrii și secretarii de stat din Guvern, scoși în stradă pentru a sprijini campania de vaccinare împotriva Covid-19

Publicat

De

Primul-ministru Florin Cîțu a anunțat luni că, de săptămâna viitoare, toți miniștrii din cabinet, dar și secretarii se stat, vor trebui să se implice în campania de vacciare.

Astfel, aceștia vor trebui să meargă pe stradă, la centrele de vaccinare și „oriunde e nevoie” pentru a-i informa pe cetățeni cu privire la campania de vaccinare

„Este nevoie de implicarea tuturor în această campanie de vaccinare, pentru a ne întoarce la normalitate cât mai repede! Toți miniștrii se vor implica în campania de vaccinare!

Săptămâna viitoare, fie că vorbim de miniștri sau de secretari de stat, toți trebuie să meargă pe stradă, la centrele de vaccinare, oriunde e nevoie pentru a le vorbi oamenilor despre vaccinare.

Doar împreună putem reuși, e nevoie de implicare totală! România, hai că se poate!”, a transmis pe pagina de Facebook primul-ministru Florin Cîțu.

Pentru a putea renunța la o parte din restricții, primu-ministru a anunțat că este nevoie ca 5 milioane de persoane să fie vaccinate până la data de 1 iunie.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate