Connect with us

ACTUALITATE

Marșul „Împreună pentru Siguranța Femeilor”, un pas înainte către un Cluj mai SIGUR

Publicat


violenta bataie pixabay (2)

Marșul „Împreună pentru Siguranța Femeilor” din Cluj, organizat de Queer Sisterhood Cluj, strânge clujenii pentru a susține drepturile femeilor și pentru a transmite un puternic mesaj de solidaritate și acțiune. 

Marșul va avea loc duminică, 22 octombrie la ora 15, la punctul de întâlnire “Monumentul Memorandiștilor”, și adună oameni determinați să promoveze schimbarea și să sensibilizeze asupra problemelor grave cu care se confruntă clujencele și femeile în societatea românească.

„La nivel național, cifrele care reflectă extinderea violenței de gen continuă să crească într-un ritm alarmant. Observăm o creștere semnificativă a sesizărilor privind cazurile de violență domestică și violență sexuală, ceea ce a dus la o intensificare a intervențiilor. Statisticile furnizate de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) arată că numărul intervențiilor a atins cifra de 90.174 în cazurile de violență domestică, iar în anul 2022 au fost emise 12.972 de ordine de protecție provizorii. Aceasta înseamnă că au fost raportate 10 cazuri de violență pe oră, și 247 de cazuri pe zi. Marșul „Împreună pentru Siguranța Femeilor” reprezintă o modalitate prin care ne unim pentru a cere sistemului să ne asigure siguranța de care avem nevoie.

Accesul clujencelor la serviciile de sprijin trebuie să țină cont de traumele lor și să le ofere un mediu sigur și demn.

Susținem nevoia de a respecta și sprijini victimele violenței sexuale și de a pedepsi agresorii sexuali în conformitate cu legea.

Copiii care devin martori la violența domestică trebuie să fie protejați cu adevărat.

„Femeile trebuie să se simtă în siguranță și să fie tratate cu demnitate”

Marșul „Împreună pentru Siguranța Femeilor” la Cluj are drept obiectiv reducerea numărului de clujence ucise de agresorii domestici și promovarea unei acțiuni colaborative între serviciile sociale pentru intervenția și monitorizarea cazurilor.

De asemenea, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la subraportarea masivă a cazurilor de hărțuire și violență sexuală, datorată stigmatului misogin și rasismului, precum și obstacolelor și retraumatizării cu care se confruntă clujencele atunci când solicită ajutor sau fac o plângere. Accesul femeilor la servicii de suport trebuie să fie adaptat contextului traumatic și nevoilor lor, să le facă să se simtă în siguranță și să fie tratate cu demnitate.

Marșul „Împreună pentru Siguranța Femeilor” solicită finanțarea programelor de prevenție și a serviciilor adecvate pentru supraviețuitoarele violenței de gen, conform Legii nr. 217/2003, și promovează servicii sociale integrate fără discriminare.

Subliniem necesitatea ca școlile, universitățile și locurile de muncă din Cluj și din zonă să combată abuzul, hărțuirea sexuală și bullying-ul. De asemenea, cerem măsuri pentru a face locurile publice din centrele orașelor din România mai sigure pentru toate femeile, inclusiv pentru cele de etnie romă, care suferă adesea acte de violență stradală, hărțuire și umilire cu scopul de a le interzice accesul.

„Marșul va avea loc simultan în mai multe locuri din România”

Cyberbullying-ul și pornografia neconsensuală reprezintă provocări noi în ceea ce privește violența, iar autoritățile din Cluj și din toată țara trebuie să dispună de instrumente adecvate pentru a strânge probe și a acționa în astfel de situații.

Marșul „Împreună pentru Siguranța Femeilor” reprezintă un pas înainte către un Cluj mai sigur, pentru o Românie mai sigură și mai echitabilă pentru femei, unde drepturile și demnitatea acestora sunt respectate. Ne angajăm să continuăm lupta pentru aceste obiective și să sensibilizăm clujenii cu privire la aceste probleme critice.

Marșul va avea loc simultan în mai multe locuri din România: Cluj, București, Brașov, Timișoara, Baia Mare, Giurgiu, Mizil, Valea Seacă și este organizat de rețeaua de organizații ce combat violența împotriva femeilor”, au transmis organizatorii.

„Din păcate, în cultura noastră, una dintre cele mai mari și periculoase tipare pe care le învățăm în copilărie este cel de „fată cuminte”. Atât prin modelele femeilor cu care creștem, cât și prin presiune directă, învățăm că trebuie să râdem la glume care nu ne plac, să nu-i supărăm și dezamăgim pe ceilalți, să nu ocupăm prea mult spațiu cu emoțiile noastre, să nu arătăm că suntem deranjate sau chiar rănite. Nu avem voie să cerem și să spunem „eu nu sunt de acord cu asta” și „eu nu voi face asta”.

Atunci când (re)începem să facem asta, cu pași mici, scade puterea pe care o pot avea ceilalți asupra noastră (și pe care, din nefericire, au folosit-o până acum unii ca să ne rănească și umilească). Femeile care își găsesc spațiile în care să facă aceste lucruri și își cresc încrederea în propria persoană, vor crește nivelul de siguranță în viața proprie și vor procesa ușor-ușor povara traumelor trecutului”, a spus pentru Cluj24 psiholog Rodica Afrăsinei.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Editorial Opinii

OPINIE. Alin Tișe: Analfabetismul functional, teren fertil pentru manipulare

Publicat

Dumnezeu

România este singura țară din lume care tot face reforma învățământului de 35 de ani. În toți acești ani, situația învățământului s-a degradat permanent și a coborât constant, fapt reflectat în toate statisticile mondiale.

În același timp, conform percepției noastre România este o țară a paradoxului: avem oameni analfabeți, dar avem învățământ bun, nu-i așa?! Avem elevi analfabeți, dar avem profesori foarte buni, nu-i așa?!

Într-o lume inundată de informație, analfabetismul funcțional nu este doar o carență, ci o vulnerabilitate de exploatat. Nu lipsa scrierilor ne condamnă, ci incapacitatea de a le înțelege sensul profund. Cuvintele devin simple zgomote, atât timp cat ele nu sunt înțelese de cel care cu dificultate le citește.  În consecință, propozițiile și frazele devin forme fără fond.

„Când discernământul e afectat, adevărul și minciuna sunt greu de identificat”

Când discernământul e afectat, adevărul și minciuna sunt greu de identificat, iar gândirea critică  devine ceva de domeniul imposibilului. Un om care citește fără să înțeleagă este asemenea unui navigator fără busolă, care vede harta, dar se rătăcește oricum. Educația nu înseamnă doar acumulare de cunoștințe, ci dezvoltarea capacității de a gândi autonom, cu propria minte. Și singura armă împotriva dezinformării nu este accesul la cuvinte, ci puterea de a le înțelege corect.

Cine nu învață să citească dincolo de rânduri va ajunge să trăiască după scenariile altora. Va trăi într-o ignoranta profundă, umilitoare, crezând în același timp că deține adevărul absolut!

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cimitir de mașini pe strada Năsăud din Cluj-Napoca? Locuitorii cer ridicarea vehiculelor abandonate

Publicat

Locuitorii din cartierul Mărăști semnalează o problemă tot mai acută pe strada Năsăud, unde, pe o distanță de doar câteva zeci de metri au fost raportate, prin platforma MyCluj, șase mașini abandonate.

Vehiculele ar sta nemișcate de luni de zile pe marginea drumului, ocupând inutil locuri de parcare și afectând aspectul general al străzii. Locuitorii speră ca autoritățile locale să acționeze rapid pentru a elibera domeniul public de vehiculele abandonate.

Problema mașinilor abandonate nu este una nouă în Cluj-Napoca, iar primăria a derulat în trecut campanii de identificare și ridicare a acestora.

Până în prezent, sesizările figurează ca fiind „în lucru” pe paltforma MyCluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR 1907 Cluj, după ce suporterii ”U” au bătut 3 copii: Sperăm la o delimitare din partea clubului ”U” pentru astfel de practici

Publicat

CFR

Conducerea clubului de fotbal CFR 1907 Cluj a reacționat, marți, după ce mai mulți copii au fost bătuți de suporteri ai rivalei ”U” Cluj, la finalul derby-ului clujean de luni seara, unul dintre ei ajungând la spital, cerând delimitarea celor de la Universitatea față de astfel de violențe.

”Nu doar că ne e greu să privim imaginile ajunse în posesia noastră și a presei, dar nu ne putem pune în pielea familiilor care și-au văzut copiii pe paturi de spital. Familii care, cu bună credință, i-au sprijinit și n-au trăit cu frică pentru faptul că s-ar putea întoarce cu răni acasă după un meci de fotbal. Sau că nu s-ar mai întoarce.
În confruntările directe, fără a depinde de soarta meciului, o parte a suporterilor Universității Cluj alege să mute dinamica din teren și din tribune, într-un mod negativ, pe străzile orașului.

S-a ajuns ca însemnele clubului nostru să le dea „dreptul” de a le elimina, aplicând și o „corecție” celor care văd culori în fața ochilor, și nu doar alb-negru. Totul a culminat cu seara trecută, când acțiunile, complet condamnabile, au ajuns să fie îndreptate asupra unor tineri, unii chiar minori.

Nu este acceptabil ca un suporter să ajungă în spital

Nu doar că nu este normal, dar nu este acceptabil ca orice suporter, aparținând sufletește de orice echipă din această lume, să plece de la stadion cu ambulanța! Nu este normal ca dorința de a te bucura de atmosfera unui derby să se transforme în spitalizare.

Nu este normal ca adulți, în toată firea, să își bată joc, să amenințe cu moartea și să îi mutileze pe suporterii unei echipe, indiferent de vârstă, dar mai ales minori. Nu este normal, și nu vom accepta asta. Niciodată!

În cazul unor altercații în care au fost implicați inclusiv suporterii noștri, având sau nu vreo vină, clubul nostru a condamnat cu fermitate orice astfel de acțiune și a solicitat organelor abilitate să investigheze și să ia măsurile necesare.
S-a ajuns, din păcate, prea departe, și nu putem lăsa lucrurile să rămână așa!

Violențe inacceptabile

Am asistat la violențe complet gratuite și inacceptabile din partea suporterilor unui club care se mândrește cu tradiția sa și cu spiritul studențesc care, în mod cert, e departe de ceea ce s-ar dori a fi; un spirit stradal, cu manifestări condamnabile din orice punct de vedere, moral sau penal, și care nu va face niciodată cinste nimănui.

Sperăm, astfel, la o reacție și la o delimitare din partea clubului U Cluj pentru astfel de practici. În caz contrar, tăcerea va fi interpretată ca atare”, arată conducerea clubului din Gruia.

Citește mai departe

EVENIMENT

ANALIZĂ. Cluj-Napoca, în topul orașelor cu cele mai RIDICATE prețuri pe metru pătrat la apartamente

Publicat

blocuri

Prețurile medii ale apartamentelor de vânzare – vechi și noi – au înregistrat în martie 2025 o creștere de 12% comparativ cu aceeași lună a anului 2024, se arată într-o analiză Storia. Cluj-Napoca și Brașov se regăsesc în topul orașelor cu cele mai ridicate prețuri pe metru pătrat atât pentru apartamentele noi, cât și pentru cele vechi, reflectând o cerere constantă și un interes crescut pentru aceste piețe.

În martie 2025, prețul mediu cumulat pentru apartamentele vechi și noi din Cluj-Napoca a fost de 3.087 euro/mp, în creștere cu 16% față de martie 2024. Apartamentele noi au ajuns la un preț mediu de 3.100 euro/mp, iar cele vechi la 3.074 euro/mp.

ANALIZĂ. Cluj-Napoca, în topul orașelor cu cele mai RIDICATE prețuri pe metru pătrat la apartamente

Prețul mediu al unei garsoniere (40 mp) a fost de 123.480 euro, al unui apartament cu două camere (55 mp) a fost de 169.785 euro și al unui apartament cu trei camere (75 mp) a fost de 231.525 euro. Comparativ cu martie 2024, prețurile au crescut cu 17.440 euro pentru o garsonieră, cu 23.980 euro pentru un apartament cu două camere și cu 32.700 euro pentru un apartament cu trei camere.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate