Connect with us

POLITICA

Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR: PSD și PNL au transformat România în IMPORTATOR net de energie electrică

Publicat


marius lulea

Marcel Ciolacu a organizat astăzi o ședință de urgență la Guvern din cauza riscului de blackout. O întâlnire care, dacă nu ar fi fost politicile distructive din domeniul energetic ale PSD și PNL din ultimii 34 de ani, nu ar fi trebuit să aibă loc. Care a fost concluzia? Că ne așteaptă o vară provocatoare!

Însă, nici Ciolacu, nici Burduja, nici vreun alt reprezentant al coaliției de guvernământ nu spun adevărul. Nu am fi ajuns în această situație, de a ne teme de blackout, dacă în ultimii 30 de ani s-ar fi investit în sistemul de transport și distribuție de energie.

Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR: PSD și PNL au transformat România în IMPORTATOR net de energie electrică

În loc să participe la discuții inutile, fără niciun rezultat, cei din PSD și PNL ar fi trebuit să iasă public și să discute despre starea sistemului energetic național. România a devenit importator net de energie electrică în ultimii 3 ani. Cauza? Închiderea minelor, a termocentralelor, a unităților de producție din țara noastră.

Din cauza renunțării la mii de MWh pe care țara noastră îi producea, România a devenit cea mai scumpă piață spot de energie din Europa. Astăzi, românii ar fi așteptat să audă din partea Guvernului PSD-PNL ce va face acesta pentru a se asigura că prețul la energie nu va exploda în perioada următoare, dar și ce se întâmplă cu hidrocentralele care sunt terminate în proporție de peste 90%, dar a căror finalizare este blocată de câte un ONG care acționează în interesul altor entități, nu al românilor.

„AUR a oferit și soluții”

Acestea sunt problemele cu adevărat critice din sistemul energetic: lipsa investițiilor și închiderea haotică a capacităților de producție. Abia când nu vom mai fi conduși de niște trădători, cărora nu le pasă de interesul națiunii române, poate nu vom mai sta mereu cu grija că rămânem fără energie sau că prețurile vor exploda.

“Noi am atenționat guvernul că nu putem închide active de producție fără să punem ceva în loc, deoarece vom avea deficit de energie electrică. Acum suntem în acea situație. AUR a oferit și soluții: să facem investiții în reactoarele de la Cernavodă, vorbim de o sumă de aproximativ 10 miliarde de euro, și să avem funcționale termocentralele pentru situații deosebite. În acest fel am reveni la normalitate”, a spus dr. ing. Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CLUJ24 TV

VIDEO. 630 de kilometri, la minus 50 de grade! E o încercare, nu-i așa? Vlad Pop din Cluj a reușit! Pentru bursele copiilor

Publicat

Vlad Pop

Vlad Pop este ultramaratonist și a alergat 620 de kilometri la Polul Nord pentru a aduna bani pentru copiii care sunt bolnavi. Asociația Păsări pe care a înființat-o acordă burse acestor copii, în valoare de 500 de lei, în fiecare lună. 100 de copii.

Acesta a povestit la podcastul Human Hub prezentat de Cristina Șendrea pe Cluj24 că, atunci când a rămas fără bani, a devenit speaker motivațional în cadrul unor companii prospere din Cluj, urmând să primească pentru asociație 2000 de euro.

Toți banii au fost trimiși deja,  zilele trecute au fost virate bursele aferente lunii septembrie, 10.000 de euro în total. Spune că mai are bani în cont doar pentru octombrie.

Este încrezător că va reuși, nicio sarcină, idee care îi vine nefiind imposibil de pus în practică pentru el. ”Dacă copiii au putere să treacă peste toate greutățile vieții, eu de ce nu aș putea?, se întreabă el.

Donează-ți ziua de naștere pe Galantom.ro

La vârsta de 14 ani, Vlad Pop a intrat ca voluntar într-o secție de pediatrie oncologică. Ce făcea acolo? Timp de două ore povestea cu copii, desenau împreună, le explica ce știa și el despre căderea părului, ori amputarea unui membru. Acum are 38 de ani și ne poate raporta că a ajutat în jur de 800 de copii.

Vlad Pop apreciază toți colaboratorii de până acum, companiile, dar și oamenii simpli. În acest an, de pe site-ul Galantom.ro, a strâns 23.000 de lei. Acolo, după ce îți faci cont, poți dona ziua ta de naștere, mai ales pentru cazurile în care nu prea ai nevoie de nimic important. Prietenii care se gândesc să cumpere un cadou, pot dona anumite sume de bani, care vor ajunge, prin burse lunare, la copii.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Județul Cluj, fruntaș la finanțări nerambursabile în 2023. A atras peste 10 miliarde de lei în șase ani

Publicat

De

Județul Cluj s-a clasat pe primul loc în România la finanțări nerambursabile în anul 2023, potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Județul Cluj conduce topul județelor la accesarea fondurilor europene, cu peste 2 miliarde de euro atrași în perioada 2014-2020.

Clujul, fruntaș la proiectele din fonduri europene

Conform celor mai noi statistici ale MIPE, județul Cluj își menține poziția de lider în accesarea de fonduri europene la nivelul țării, cu excepția regiunii București – Ilfov.

Concret, potrivit Raportului actualizat al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, la data de 31 decembrie 2023, valoarea proiectelor finanțate din fonduri europene la nivelul județului Cluj, în perioada 2014-2020 este de peste 10,5 miliarde de lei.

„O carte de vizită importantă a Clujului”

Este vorba despre banii cheltuiți efectiv, nu despre bani pentru proiecte viitoare. Clasamentul este completat de județele Constanța și Iași.

„Față de raportarea precedentă din vara anului 2022, Clujul a reușit să atragă suplimentar 1 miliard de lei, bani care au fost deja cheltuiți. Acest fapt ne plasează în poziția de lider național, cu excepția regiunii București-Ilfov, care are valori mai mari datorită fondurilor special alocate. Astfel, cele peste 10 miliarde de lei atrase în ultimii 10 ani reprezintă o carte de vizită importantă a Clujului”, a transmis Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Trebuie menționat în acest context faptul că mai mult de jumătate din valoare a fost atrasă în mod direct de Consiliul Județean Cluj, cu atât mai mult cu cât o suplimentare de aproximativ 1 miliard de lei, din iunie 2022 până în decembrie 2023, este înregistrată la Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), adică acele proiecte ale Consiliului Județean Cluj din sfera deșeurilor, a alimentării cu apă potabilă și canalizare, a infrastructurii de sănătate.

Citește mai departe

EVENIMENT

PNL Cluj: Deputatul invizibil și duplicitar Sabin Sărmaș joacă la două capete: și independent, și membru PNL!

Publicat

Sabin Sărmaș PNL Cluj

Deputatul PNL Sabin Sărmaș, da da, PNL, a dat o țeapă clujenilor dovedind că alegerile locale au fost, pentru el, doar o trambulină pentru alegerile parlamentare, scopul său final fiind, de fapt, de a deveni deputat.

Deși exclus din partid cu câteva luni în urmă, Sărmaș figurează, încă, membru al Grupului Parlamentar PNL din Camera Deputaților pentru că îi place, nu-i așa, să fie „mufat” la două oi: să pozeze în ochii unora ca independent, neafiliat politic, pentru a le lua voturile, dar, pentru a-și urmări interesele, să pară că are și o apartenență politică, de grup parlamentar, cu toate beneficiile ce decurg de aici.

Constatăm cu stupoare tupeul incomensurabil al deputatului invizibil de a nu-și depune demisia din grupul PNL de la Camera Deputaților, fiind ghidat probabil de ideea că toți clujenii sunt proști, creduli și ușor de manipulat.

Rămânerea lui Sabin Sărmaș în grupul PNL, cu toate avantajele care derivă din această calitate, nu demonstrează altceva decât o duplicitate ieșită din comun a deputatului, iar așa zisa „independență” a sa nu este altceva decât o șarlatanie pe care, în mod regretabil, a servit-o clujenilor nu doar la alegerile locale ci o servește în continuare și în perspectiva alegerilor parlamentare.

Îi solicităm, așadar, deputatului fără activitate, să iasă public și să ceară scuze clujenilor pentru că a mințit și minte în continuare cu privire la imaculitatea sa politică dar și pentru că, timp de aproape 4 ani, nu a fost capabil să promoveze și să susțină niciun proiect de dezvoltare al Clujului, cu alte cuvinte, a încasat timp de 48 de luni un salariu nemeritat.

Biroul de presă al PNL Cluj

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Sălciile din albia Canalului Morii din Cluj-Napoca, sub drujbe. ”Civicii” clujeni s-au scandalizat. De ce sunt tăiate

Publicat

De

Sălcii tăiate Canalul Morii

Sălciile din albia minoră a Canalului Morii din Cluj-Napoca sunt îndepărtate de cei de la Primăre.

Tăierile au început de câteva zile, iar acest lucru a nemulțumit o parte dintre clujeni. Aceștia spun că este vorba de o desfrișare excesivă și că ar trebui găsite alte soluții.

Sălciile din albia Canalului Morii din Cluj-Napoca, sub drujbe. ”Civicii” clujeni s-au scandalizat. De ce sunt tăiate

Intervenția de îndepărtare a sălciilor din albia minoră a Canalului Morii din Cluj-Napoca este realizată ca urmare a reclamației riveranilor, cărora le-au fost inundate proprietățile limitrofe cursului de apă, arată reprezentanții Administrația Bazinală de Apă (ABA) Someș-Tisa.

Asta după ce mai mulți clujeni nemulțumiți s-au plâns pe Facebook de faptul că sălciile sunt tăiate de la rădăcină și nu se încearcă salvarea lor.

„Canalul Morii este un corp de apă artificial, iar traseul acestuia și al afluenților parcurge zone intens urbanizate, prin urmare factorul antropic are o influenţă semnificativă.

De-a lungul canalului sunt edificate construcții vechi, unele având fundația chiar zidurile acestuia. În plus, există deponii și vegetație în albia minoră care îngustează secțiunea de scurgere a apei”, au arătat aceștia.

Astfel, sălciile tăiate se numără printre blocajele care obturează secțiunea de scurgere. De asemenea, nu este respectată zona de protecție a cursului de apă.

Ploile abundente, o problemă și în zona Canalului Morii

Cei de la ABA Someș-Tisa arată că în cazul unor precipitații excepționale, de peste 60 de litri pe metru pătrat, înregistrate într-un interval de 24 de ore, de tipul celor produse în ultima perioadă, sunt probleme inclusiv în zona adiacentă Canalului Morii.

Asta din cauza rețelei de canalizare care nu face față, ca urmare a descărcării cursurilor de apă necadastrate, pâraiele Popii, Țiganilor I și Țiganilor II, care preiau atât o parte din apele pluviale, cât și sedimentele de pe versanți.

Locuințe inundate pe strada Onisifor Ghibu

„Instituția noastră colaborează cu Primăria municipiului Cluj-Napoca pentru administrarea acestui curs de apă artificial, fiecare parte acţionând pe tronsoane specifice şi, mai ales, pentru asigurarea secţiunii de scurgere, implicit pentru protejarea riveranilor de efectul apelor mari.

De asemenea, Primăria Cluj-Napoca implementează mai multe proiecte de amenajare, proiecte avizate de către instituţia noastră.

Intervenția de îndepărtare a sălciilor din albia minoră este realizată de către Primăria Cluj-Napoca, ca urmare a reclamației riveranilor de pe strada Onisifor Ghibu, cărora le-au fost inundate proprietățile limitrofe cursului de apă”, au mai arătat reprezentanții ABA Someș-Tisa.

 

Vegetația din albia Canalului Morii va fi îndepărtată și în zona străzii Paris

Aceștia au mai precizat că Primăria Cluj-Napoca a obținut de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Cluj aviz de gospodărire a apelor pentru un proiect care cuprinde lucrări de reabilitare a podului peste Canalul Morii de pe strada Paris, în cadrul acestora fiind incluse intervenții de îndepărtare a depunerilor aluvionare și a vegetației din albia minoră.

Având în vedere acest proiect, SGA Cluj a transmis autorității locale să analizeze posibilitatea extinderii lucrărilor de decolmatare pe tronsonul vizat de sesizare, situat în aval de Podul Paris, pentru a proteja cetățenii și bunurile acestora, iar Primăria municipiului Cluj-Napoca a acceptat să execute și aceste intervenții.

Foto principală Facebook/ Clujul Civic; ABA Someș-Tisa

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax