Connect with us
Advertisement

POLITICA

Marius Lulea (AUR): Ciolacu și Ciucă bagă țara în FALIMENT

Publicat


marius lulea

„Guvernarea PSD-PNL a înregistrat o nouă „performanță” în materie economică. Datoria guvernamentală a urcat, în aprilie 2024, până la 852,816 miliarde lei. Ca procent din PIB, datoria guvernamentală a crescut la 52,1%.

La această valoare a datoriei, conform legii, guvernul este obligat să ia măsuri urgente! Doar că, așa cum s-a întâmplat și până acum, vedem zero măsuri luate pentru reducerea cheltuielilor publice.

Marius Lulea (AUR): Ciolacu și Ciucă bagă țara în FALIMENT

Problema, dincolo de datoria uriașă, este alta: ce s-a făcut cu banii și de ce există deficit bugetar in continuare? Realitatea este că toți acești bani împrumutați se duc pentru posturile călduțe de la stat ale membrilor de partid din PSD sau PNL, pe automobile, telefoane, bunuri și servicii.

Ce puteam face cu o asemenea sumă: peste 3,4 milioane de locuințe! Dar banii nu s-au dus pe investiții; dacă s-ar fi făcut așa, cel puțin ne-am fi ales cu active ce aveau o valoare similară sau mai mare.

Această creșterea continuă a datoriei publice va avea efecte negative asupra economiei naționale: creșterea costurilor pentru servicii, costuri mai mari de împrumut, inflație galopantă care se traduce în prețuri și mai mari. Pe scurt, un trai și mai greu pentru români.

Lucrurile arată clar că au scăpat de sub control. PSD și PNL dovedesc că sunt incapabile să realizeze valoare adăugată și ne împing spre o mare criză economică. Nivelului uriaș al datoriei guvernamentale se mai adaugă și alte cifre: statul a ajuns la 72% din necesarul de împrumut anunțat pentru 2024! Guvernul Ciolacu a împrumutat în primele 6 luni din acest an 131 miliarde lei din cele 181 miliarde lei programate pentru tot anul. 11,6 miliarde de lei din această sumă sunt finanțări luate doar în iunie.

„PSD – PNL continuă tradiția guvernamentală de până acum de distrugere a economiei și a industriei românești”

Imaginea dezastrului este completată de datele Eurostat care pun sare pe rană: România a avut cea mai dură prăbușire a producției industriale din întreaga Uniune Europeană. Producția industrială a României a scăzut cu 6,9% în mai 2024, comparativ cu mai 2023. Dar peisajul este și mai apocaliptic. În luna mai 2024, producția industrială din România a înregistrat o scădere semnificativă de 11,1% față de aceeași perioadă din 2023, conform datelor Institutului Național de Statistică de această dată.

PSD – PNL continuă tradiția guvernamentală de până acum de distrugere a economiei și a industriei românești. Din cauza lor s-a ales praful și pulberea de tot, ei sunt vinovați pentru că astăzi totul zace în ruine. Atât a putut să ofere PSD și PNL românilor în cei 34 de ani negri de guvernare. Foarte probabil, guvernul Ciolacu nu va veni cu un astfel de plan de reducere a datoriei, ci va rezolva problema „din pix”, așa cum au făcut mereu.

Tocmai de aceea România are nevoie de un plan, iar Planul Simion este despre o economie reală, despre muncă și despre investiții. Care este Planul Ciucă, Planul Ciolacu? E simplu! Ei nu au niciun plan”, a declarat prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. Concurență mare la admiterea studenților internaționali la UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. Cei mai mulți, din Franța

Publicat

De

UMF

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a finalizat concursul de admitere a candidaților internaționali. Anul acesta, 2.638 de tineri au candidat pentru a ocupa unul dintre cele 605 locuri scoase la concurs pentru programele de studii de licență în limba franceză (355 de locuri) și limba engleză (250 de locuri), din anul universitar 2024-2025.

UMF „Iuliu Hațieganu” este universitatea cu cel mai mare număr de studenți internaționali, cu peste 3200 de studenți, din 64 de țări, de pe 6 continente.

Candidații din acest an provin din 85 de țări, cei mai mulți fiind din Franța, Germania, Elveția, Suedia, Italia, Belgia, Grecia, Israel, Maroc, Tunisia, India și Algeria. Aceștia au putut opta pentru trei programe de studii de licență, cu predare în limba engleză sau franceză: Medicină, Medicină dentară și Farmacie.

Renumele UMF „Iuliu Hațieganu” – un magnet pentru studenții internaționali

Studenții internaționali aleg UMF „Iuliu Hațieganu” nu doar pentru excelența academică, ci și datorită reputației pe care universitatea noastră a construit-o de-a lungul timpului.

”Absolvenții noștri sunt adevărații ambasadori ai universității, promovând cu mândrie calitatea educației primite la Cluj-Napoca. Mărturiile lor despre pregătirea academică solidă și experiența practică sunt principalele motive pentru care numărul de studenți internaționali crește constant.

UMF „Iuliu Hațieganu” este apreciată la nivel european și internațional, pentru pregătirea de înaltă calitate pe care o oferă studenților, acordând o importanță deosebită formării practice în spitale și clinici, unde aceștia își pot dezvolta abilitățile sub îndrumarea unor profesioniști de renume.

Prestigiul universității noastre este recunoscut nu doar în România, ci în întreaga Europă, și continuăm să atragem studenți internaționali care doresc să beneficieze de o educație medicală de top”, arată reprezentanții UMFIH.

Cea mai mare concurență, Medicină în franceză

Anul acesta, la programul de studii Medicină, au fost disponibile 400 de locuri pe care s-au înscris 1174 de candidați. Cea mai mare concurență s-a înregistrat la programul de studii Medicină în limba franceză. La Medicină Dentară, s-au înscris 951 de candidați pe cele 125 de locuri disponibile, iar concurența cea mai mare a fost tot la linia de studii cu predare în limba franceză. La programul de studii Farmacie în limba franceză au fost scoase la concurs 80 de locuri, pe care s-au înscris 115 candidați.

„Concursul de admitere pentru studenții internaționali s-a finalizat cu succes și în acest an. Atracția studenților internaționali în număr atât de mare față de UMF „Iuliu Hațieganu” reprezintă rezultatul angajamentului nostru de a oferi o educație de înaltă calitate, centrată pe activități practice și învățământul la patul pacientului.

Metodele noastre moderne de învățare și simularea medicală sunt integrate într-o curriculă deosebit de atractivă, adaptată după cele mai bune modele europene.

Diplomele oferite de universitatea noastră sunt recunoscute la nivel internațional, ceea ce le permite absolvenților noștri să profeseze cu succes oriunde în lume, având garanția unei inserții rapide și eficiente pe piața muncii. UMF „Iuliu Hațieganu” rămâne astfel un reper de excelență în educația medicală, atât pentru studenții români, cât și pentru cei internaționali”, a transmis prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

Concurs de evaluare

Admiterea candidaților internaționali s-a desfășurat printr-un concurs de evaluare a performanţelor profesionale și a realizărilor personale, în conformitate cu datele conținute în dosarul personal de înscriere.

La nivelul fiecărei facultăţi, comisia de admitere a evaluat candidații pe baza unor criterii de selecţie generale la nivel de universitate şi a unor criterii specifice pentru fiecare facultate în parte. Candidații s-au putut înscrie exclusiv online, pe o platformă dedicată.

Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” a obținut, anul acesta, acreditarea internațională, pentru următorii cinci ani, din partea Agenției Independente pentru Acreditare și Rating (IAAR, Astana, Kazakhstan), recunoscută de către Federația Mondială de Educație Medicală (WFME).

De asemenea, a primit acreditarea internațională pentru calitatea educației, în urma evaluării externe realizate de AMSE (Asociația Școlilor de Medicină Europene) și ASIIN (Agenția pentru Acreditarea Programelor de Studiu în Inginerie, Matematică și Științe Naturale), realizată după standardele WFME (World Federation of Medical Education).

În egală măsură, și obținerea diplomei de calitate „Label CIDMEF” oferită de Conferința Internațională a Decanilor Facultăților de Medicină Francofone a contribuit la creșterea numărului de studenți internaționali.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Pafos – CFR Cluj, 3-0. Greu de PRIVIT, greu de TRĂIT

Publicat

panagiotis tachtsidis

CFR Cluj a întâlnit, joi seara la Limassol, pe Pafos, în returul play-off-ului din Conference League. În primul meci, clujenii au învins cu 1-0. După un joc mizerabil, CFR a suferit o umilință pe insula Afroditei și a ratat calificarea. Pafos a învins cu 3-0, goluri marcate de Jaja (min.28), Goldar (min.31) și Tankovic (min.49 – pen.).

Echipe de start:

PAFOS (3-4-3): Ivusic – Luckassen, Goldar, Pontelo – Bruno, Sunjic, Pepe, V. Dragomir – Jaja, Jairo (cpt.), Tankovic
Rezerve: Theodoulou, Michael – Pileas, L. Vieira, Name, Anderson, Dalligna, Ilia, Correia
Antrenor: Juan Carlos Carcedo

Pafos – CFR Cluj, 3-0. Greu de PRIVIT, greu de TRĂIT

CFR CLUJ (4-3-3): M. Popa – Mogoș, Boben, Kresic, Camora (cpt.) – Artean, K. Keita, Tachtsidis – Nkololo, Bîrligea, Korenica
Rezerve: Răcășan, Hindrich – Abeid, Leo Bolgado, Ajeti, Kamara, Păun, Simao Rocha, Fică, Djokovic, L. Munteanu, Michael
Antrenor: Dan Petrescu

Arbitru: Craig Pawson (Anglia)
Arbitri asistenți: Simon Bennett (Anglia), Daniel Robathan (Anglia)
Arbitru de rezervă: Darren Bond (Anglia)
Arbitru VAR: Andrew Madley (Anglia)
Asistent VAR: Sian Massey (Anglia)

Stadion: Alphamega Stadium

Începutul meciului a prevestit nori negri pentru CFR. În secunda 10, Kresici dă o pasă moale în spate, noroc cu Popa care blochează mingea la picioarele lui Jairo.

În min.10 Artean reia cu capul pe lângă poartă o minge centrată de pe dreapta de Korenica, din lovitură liberă.

În min.16, Jaja ratează o ocazie mare. După 2 minute, Camora prinde un șut de la 30m însă Ivusic respinge peste poartă.

În min.28, Keita dă o minge slabă în spate, Jairo o interceptează și pasează în gura porții la Jaja care de data asta nu mai ratează. 1-0 pentru Pafos.

După doar trei minute, Goldar înscrie cu capul de lângă Kresic pentru 2-0. CFR e debusolată complet.

În min.41, mingea șutată de Korenica este respunsă de Ivusic.

Ciprioții mai înscriu o dată în min.45+1 însă golul e anulat pentru un offside.

Istoria se repetă. Repriza a doua începe la fel de abrupt ca prima: gol din penalty în min.49, marcat de Tankovic, după un fault prostesc făcut de Boben.

Nicio ocazie memorabilă pentru CFR Cluj. Joc prost spre mizerabil al clujenilor, greu de privit dar mai ales greu de trăit pentru suporteri. Pase aiurea, centrări de curtea școlii, gesticulări și discuții inutile cu arbitrul, cam la atât s-a rezumat prestația CFR-ului de astăzi.

Rezumând, parcă a fost meciul cu Corvinul reloaded. Adio, Europa, poate la anul…

Notele Cluj24:

M. Popa 6 – Mogoș 4, Boben 3, Kresic 3, Camora 5 – Artean 4, K. Keita 4, Tachtsidis 5 – Nkololo 5, Bîrligea 4, Korenica 5,
Kamara 5, Djokovic 4, L. Munteanu, Păun, Fică

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Gest MINUNAT al unui polițist clujean. A escortat la spital o mașină cu o femeie în travaliu. VEZI ce mesaj a primit

Publicat

De

Gest minunat polițist clujean

Gest minunat al unui polițist clujean.

Joi, 29 august, Alexandru S. din cadrul Serviciului Rutier, a demonstrat că a fi polițist înseamnă mai mult decât a veghea asupra respectării legii.

Gest MINUNAT al unui polițist clujean. A escortat la spital o mașină cu o femeie în travaliu

Totul s-a întâmplat la ora 14:15, când Alexandru S. se întorcea de la un accident rutier prin localitatea Apahida.

Polițistul a fost oprit de un bărbat disperat, blocat în trafic, a cărui soție se afla în travaliu.

Ce mesaj a primit Alexandru puțin mai târziu

Alexandru a pornit imediat în regim prioritar, folosind semnalele acustice și luminoase, pentru a escorta autoturismul până la spital, asigurându-se că cei doi vor ajunge la timp.

“La ora 15:07, părinții au primit cel mai frumos dar, o fetiță sănătoasă de 3.450g a venit pe lume

Ei ne-au trimis un mesaj emoționant de mulțumire, care ne reamintește de ce am ales să ne dedicăm acestei meserii.

Fiecare dintre noi își face datoria cu inima deschisă, iar astfel de momente ne întăresc convingerea că, în spatele uniformei, stau oameni dedicați care își doresc să facă bine”, arată reprezentanții IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. În timp ce neamțul Lelbach își cere milioanele de euro înapoi, patronul CFR Cluj dă mese în Cipru

Publicat

Neluțu Varga, patronul CFR Cluj

Neluțu Varga, patronul CFR Cluj a luat masa cu prietenii și apropiații în Cipru, înaintea meciului cu Pafos.

Printre invitații lui Varga s-au aflat și Vasile Dîncu și directorul Aerportului din Cluj-Napoca, David Ciceo.

În timp ce neamțul Lelbach își cere milioanele de euro înapoi, patronul CFR Cluj dă mese în Cipru

CFR Cluj are meci cu Pafos, iar cu o zi înainte, patronul clubului, Neluțu Varga și-a invitat prierenii și apropiații la festin, arată publicația Fanatik. https://www.fanatik.ro/cfr-cluj-ca-o-mare-familie-inaintea-meciului-cu-pafos-ce-invitat-surpriza-de-la-rapid-are-nelutu-varga-foto-exclusiv-20809293

Citește și: Cine-l FINANȚEAZĂ pe finanțatorul CFR Cluj? Un om de afaceri german îi cere înapoi lui Neluțu Varga 22,2 milioane euro (ep.1)

Printre invitați, PSD-istul Vasile Dîncu, un apropiat al patronului CFR, dar și David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional Cluj-Napoca.

Citește și: Cine-l FINANȚEAZĂ pe finanțatorul CFR Cluj? Un om de afaceri german îi cere înapoi lui Neluțu Varga 22,2 milioane euro (ep.2)

La cină au fost și președintele CFR Cluj. Cristi Balaj, Răzvan Zamfir, scouterul clubului, dar și directorul sportiv Bogdan Mara.

Citește și: Cine-l FINANȚEAZĂ pe finanțatorul CFR Cluj? Un om de afaceri german îi cere înapoi lui Neluțu Varga 22,2 milioane euro (ep.3)

La masă, a fost inclusiv Gigi Corsicanu, fostul lider al galeriei Rapidului, dar și designerul Alberto Dobre.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax