Connect with us
Advertisement

POLITICA

Marius Lulea (AUR): „Deciziile politicienilor pot ucide!”

Publicat


Marius Lulea, prim-vicepreședintele AUR

O nouă tragedie a fost produsă ca urmare a atacului unui urs. O tânără atacată marți, 9 iulie, pe un traseu montan din apropierea staţiunii Buşteni din judeţul Prahova a fost găsită moartă.

Este un nou caz în care numărul mare de urși agresivi face victime.

Marius Lulea (AUR): „Deciziile politicienilor pot ucide!”

Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, atrage atenția că „vina pentru creșterea numărului de urși agresivi aparține politicienilor români”.

„Vina pentru creșterea numărului de urși agresivi aparține politicienilor români. Ei sunt cei care au decis creșterea numărului de exemplare prin reducerea cotelor de vânat și introducerea unor proceduri anevoioase ce fac aproape imposibilă reacția rapidă.

Numărul de exemplare de urs a explodat în ultimii 15 ani, mai exact de când, în timpul guvernului Cioloș, guvern sprijinit de PSD, s-au luat câteva decizii bizare care au dus la situația de mai sus. UDMR a condus aproape permanent acest minister și legislația nu a fost corectată lucru ce afectează turismul românesc”, spune Marius Lulea.

România, țara urșilor

La acestea, trebuie adăugat și distrugerea pădurilor României și tăierea excesivă a acestora în interesul unor companii străine, potrivit lui Marius Lulea.

„Rămase fără habitat și cu arealul aferent redus semnificativ, animalele coboară spre așezările umane unde fac distrugeri și victime.

În Occident, numărul de exemplare a fost redus semnificativ deoarece turismul era grav afectat. Cei care la ei acasă au ucis urșii au pus presiune pentru ca în România numărul acestora să explodeze, transformând România în țara urșilor.

Sună frumos, ecologic, însă numărul urșilor este astăzi mult prea mare pentru suprafața din România care poate constitui arealul lor de viață. Niciun stat european nu dorește preluarea de exemplare deoarece acestea fac distrugeri și victime.

E frumos când te urci în avion din Paris sau Viena și vii la vânătoare într-o Românie <<sălbatică>>. Pare romantic, te simți ca un prinț pe un domeniu de vânătoare mare cât o țară. Dar aici nu suntem în povești cu haiduci și regi”, a declarat prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea.

E nevoie de cotă de vânătoare

Acesta atrage atenția că „avem nevoie de o legislație simplificată și de o cotă de vânătoare care să permită ținerea sub control a populației de urși. În acest fel se vor evita situațiile în care urșii coboară în așezările umane unde produc victime”.

Departamentul de comunicare al Alianței pentru Unirea Românilor



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Două săptămâni de CANICULĂ la Cluj. Un nou COD PORTOCALIU de căldură extremă emis de meteorologi

Publicat

De

Două săptămâni de caniculă la Cluj

Valul de căldură persistă la Cluj. De două săptămâni meteorologii emit atenționări de căldură extremă, iar un cod portocaliu este în vigoare și luni, 26 august.

De asemenea, disconfortul termic va fi accentuat.

Două săptămâni de CANICULĂ la Cluj. Un nou COD PORTOCALIU de căldură extremă emis de meteorologi

Fenomene vizate: val de căldură, caniculă, disconfort termic accentuat

Potrivit meteorologilor, valul de căldură va persista pentru a paisprezecea zi consecutiv.

În județele Cluj, dar și în Maramureș, Sălaj, Alba, Hunedoara, Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Ilfov și municipiul București, Galați, Vrancea, Vaslui, Iași și Botoșani va fi caniculă.

Temperaturi de până la 38 de grade

Conform meteorologilor, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor fi de 36 – 38 de grade, iar cele minime se vor situa în general între 19 și 23 de grade și local vor caracteriza o noapte tropicală.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT la Căianu Vamă, în Cluj. Trei mașini AVARIATE și un tânăr ÎNCARCERAT

Publicat

accident

Un accident a avut loc, luni, la Căianu Vamă. Au fost avariate trei mașini. Un tânăr de 19 ani a fost descarcerat și dus la spital. Un alt bărbat de 60 de ani a fost dus, de asemenea, la spital.

„Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Mociu, Punctului de Lucru Jucu și Detașamentul 1 Cluj-Napoca au intervenit la un accident rutier petrecut pe raza localității Căianu Vamă, comuna Căianu.

accident

FOTO. ACCIDENT la Căianu Vamă, în Cluj. Trei mașini AVARIATE și un tânăr ÎNCARCERAT

La fața locului au ajuns trei autospeciale cu modul de descarcerare și două echipaje SMURD, unde au găsit trei autoturisme avariate și un tânăr încarcerat într-unul dintre acestea.

Pompierii au acționat imediat pentru asigurarea accesului către tânărul în vârstă de 19 ani și extragerea acestuia, fără agravarea leziunilor suferite. Conform primei evaluări acesta prezenta multiple traumatisme și pierderi de conștiență.

accident

A fost preluat de către echipajul SMURD și transportat de urgență la spital pentru îngrijiri medicale. Totodată, un al doilea bărbat, în vârstă de aproximativ 60 de ani, a fost consultat de către un echipaj SMURD, urmând a fi transportat la spital”, a transmis ISU Cluj.

UPDATE

Din primele cercetări efectuatea la fața locului, polițiștii au constatat că, un tânăr, de 19 ani, care conducea autoturismul pe direcția Apahida spre Reghin, nu ar fi păstrat distanța laterală față de vehiculele din sensul opus, acroșând două autoturisme.

În urma impactului a rezultat rănirea acestuia și a unui bărbat, de 57 de ani, aflat la volanul unui autoturism.

Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.

Citește mai departe

EVENIMENT

Protestul nevăzătorilor. La Cluj s-a deschis lista pentru cei care își vor cere dreptul, în stradă, la o pensie decentă

Publicat

De

Protest nevăzători Cluj

Nevăzătorii clujeni sunt deciși să protesteze în stradă. Pensia lor a fost diminuată cu un procent între 60% și 80%, lucru care îi va afecta pe termen lung.

La Cluj se fac liste pentru cei care vor să participe la mitingul care va avea loc în luna septembrie în Capitală.

Protestul nevăzătorilor. La Cluj s-a deschis lista pentru cei care își vor cere dreptul, în stradă, la o pensie decentă

Membrii Asociației Nevăzătorilor din România vor participa la protestele care vor avea loc în luna septembrie la București.

Persoanele nevăzătoare vor ieși în stradă din cauza noii Legi a pensiilor, care intră în vigoare la 1 septembrie și care îi lasă, practic, cu pensiile de acum, din cauza faptului că indexările vor fi aproape inexistente pentru ei, dar îi va afecta și pe cei care încă muncesc.

Citește și: NEVĂZĂTORII clujeni se pregătesc de PROTESTE. Pensiile lor, în pericol. NU vor mai crește 10 – 15 ani

”Ne pregătim de proteste. Am început să contactăm membrii asociației. Cine dorește se va înscrie pe listă, pentru că e nevoie de mijloace de transport, de logistică”, a declarat pentru Cluj24.ro Florentin Rădulescu, președintele Asociației Nevăzătorilor Cluj.

Acest lucru ar fi o premieră în România, iar nevăzătorii vor fi nevoiți să meargă la protest cu însoțitor, dar sunt hotărâți să o facă pentru a avea un trai decent.

Protestele vor avea loc în perioada 16-20 septembrie, a declarat Florentin Rădulescu.

Acesta a mai precizat că asociațiile de nevăzători nu au primit niciun răspuns de la Guvern sau Ministerul Muncii cu privire la problema ridicată.

În această săptămână va avea loc, totuși, o întâlnire cu reprezentanții nevăzătorilor.

Nevăzătorii clujeni vor protesta în Piața Victoriei din București în data de 17 sau 18 septembrie.

Ministerul Muncii știa despre problema nevăzătorilor

Florentin Rădulescu spune că asociațiile de nevăzători au semnalat de mult problema care apare odată cu intrarea în vigoare a Legii pensiilor.

Astfel, în urma recalculării, pensiile persoanelor nevăzătoare s-au diminuat cu 60% până la 80%.

Chiar dacă pensionarii vor primi pensiile aflate acum în plată, problema cu care se vor confrunta ei este pe termen lung.

Asta din cauză că noua lege nu mai ţine cont de facilitatea stagiului de cotizare diminuat, fapt ce va avea efect asupra viitoarelor indexări cu inflaţia.

Foto: Asociația Nevăzătorilor Cluj

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Dezbatere în Marea Britanie. Copiii sub 11 ani să nu aibă smartphone. Pe când și în România?

Publicat

smartphone

Părinţii nu ar trebui să le cumpere smartphone-uri copiilor sub 11 ani, avertizează unul dintre cei mai importanţi operatori de telefonie mobilă din Marea Britanie, EE, într-un ghid publicat duminică, menit să „protejeze copiii în lumea digitală”, conform AFP, citată de Agerpres.

Aproape un sfert dintre copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 7 ani au un smartphone în Marea Britanie, conform unui studiu realizat de autoritatea de reglementare a mass-media OFCOM, publicat în aprilie.

Potrivit EE, o filială a grupului britanic de telefonie BT, copiii cu vârsta sub 11 ani nu ar trebui să aibă telefoane care să le ofere acces la internet şi la reţelele sociale, ci mai degrabă „dispozitive cu capacitate limitată” cu care să poată doar să trimită mesaje text şi să efectueze apeluri.

Tinerii sub 13 ani ar trebui să aibă acces restricţionat la reţelele sociale, potrivit EE. Părinţii lor ar trebui să instaleze controale pentru a monitoriza timpul petrecut în faţa ecranului, utilizarea aplicaţiilor şi pentru a stabili limite de timp pentru anumite aplicaţii.

Control parental, până la 16 ani

Controlul parental ar trebui activat până la vârsta de 16 ani, potrivit operatorului. Acest lucru ar face posibilă gestionarea accesului la site-uri, conţinuturi şi platforme inadecvate.

Aceste recomandări urmăresc să „protejeze copiii în lumea digitală”, a precizat EE, care nu va limita totuşi vânzările de smartphone-uri în funcţie de vârsta utilizatorilor.

Compania vrea să ajute părinţii „să facă cele mai bune alegeri pentru copiii lor”, a declarat Mat Sears, directorul de afaceri generale al EE.

Există o dezbatere aprinsă în Marea Britanie cu privire la modul de reglementare a accesului copiilor şi adolescenţilor la tehnologie şi smartphone-uri.

În mai, parlamentarii din comisia pentru educaţie a Camerei Comunelor au declarat că guvernul ar trebui să ia în considerare o interdicţie totală a smartphone-urilor pentru tinerii sub 16 ani.

Dar prim-ministrul Keir Starmer, el însuşi tatăl a doi adolescenţi, a exclus în iulie interzicerea telefoanelor pentru copiii sub 16 ani. „Nu cred că este o idee bună”, a spus el, sugerând în schimb că ar trebui puse în aplicare „protecţii mai bune”

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax