EVENIMENT
Mareks Mejeris, jucător de 2 metri, a semnat cu echipa de baschet U-BT Cluj-Napoca. Unde a mai evoluat letonul
U-Banca Transilvania a anunțat marți că a realizat un nou transfer. Este vorba despre Mareks Mejeris, baschetbalist cu o experiență bogată în naționala Letoniei.
Mejeris va împlini în septembrie 32 de ani, măsoară 2.07 metri și poate fi utilizat pe pozițiile 3, respectiv 4, potrivit reprezentanților U-BT Cluj-Napoca.
Mareks Mejeris, jucător de 2 metri, a semnat cu echipa de baschet U-BT Cluj-Napoca. Unde a mai evoluat letonul
Jucătorul baltic vine la U-Banca Transilvania de la finalista ediției precedente din Basketball Champions League, Hapoel Ierusalim.
Mareks și-a început cariera profesionistă în 2009, alături de echipa orașului natal, BK Liepāja. Ulterior s-a transferat în eșalonul secund din Spania, la Club Baloncesto Clavijo. În Spania, letonul a mai îmbrăcat maioul formațiilor Fuenlabrada și Ford Burgos.
În 2014, Mejeris s-a întors în țara natală și a câștigat trei titluri cu VEF Riga. Totodată, a fost desemnat MVP-ul Play-Off-ului din Letonia și a primit în 2016 distincția pentru cel mai bun jucător defensiv al sezonului. Mai târziu, sportivul și-a continuat cariera în Rusia, la Parma Basket, evoluând inclusiv în Liga VTB.
Totodată, Mareks a jucat o scurtă perioadă la gruparea italiană Victoria Libertas Pesaro, iar sezonul precedent l-a găsit în Israel, la Hapoel Ierusalim. Astfel, acesta a înregistrat statistici de 7.4 puncte, 3.7 recuperări și 1.9 pase decisive în Basketball Champions League.
Alături de naționala Letoniei, jucătorul a participat la EuroBasket 2011, 2013 și 2015.
Foto: U-Banca Transilvania Cluj-Napoca
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
4 din 5 stopuri cardio-respiratorii au loc acasă. Medicii SMURD Cluj vă învață ce trebuie să faceți, la Maratonul Resuscitării
Oricine poate salva o viață! Maratonul Resuscitării de la Cluj-Napoca a ajuns la ediția cu numărul 12.
Duminică, 15 septembrie 2024, în zona Casino a Parcului Central “Simion Bărnuțiu”, oricine poate învăța metode de resuscitare, iar lecțiile sunt predate în mai multe limbi.
4 din 5 stopuri cardio-respiratorii au loc acasă. Medicii SMURD Cluj vă învață ce trebuie să faceți, la Maratonul Resuscitării
O nouă ediție a Maratonului Resuscitării are loc la Cluj-Napoca.
Iniţiat de către medicii şi paramedicii voluntari ai SMURD Cluj, cu sprijinul unor instituţii partenere, proiectul a luat amploare şi îşi propune să vină în întâmpinarea nevoii de cunoaştere a manevrelor de resuscitare de bază, arată reprezentanții ISU Cluj.
“Lecțiile” au loc între orele 10.00 și 18.00.
Poți salva o viață
4 din 5 stopuri cardio-respiratorii se întâmplă acasă, arată medicii de la SMURD Cluj.
Dacă până la sosirea echipajelor de urgență victima nu beneficiază de manevre de resuscitare din partea oamenilor din jur, șansele ca aceasta să supraviețuiască scad cu 10 % în fiecare minut care trece.
“Având în vedere datele menționate mai sus, este lesne de înțeles că dacă ne confruntăm vreodată cu o situație în care suntem martor al unei persoane intrate în stop cardio-respirator, șansele de supraviețuire a victimei depind în cea mai mare măsură de reacția celor din jur”, spun organizatorii Maratonului Resuscitării.
Recunoașterea rapidă a stopului cardio-respirator, apelarea serviciilor de urgență prin numărul unic 112 și aplicarea manevrelor de resuscitare până la preluarea victimei de către echipajele medicale de urgență se dovedesc a fi vitale pentru șansele de supraviețuire și recuperare cu un deficit neurologic cât mai redus.
Exerciții pe manechine speciale
Publicul va putea exersa tehnicile pe manechine speciale, iar cursurile abordează inclusiv manevre de resuscitare ale copilului.
Atelierele încep succesiv şi se repetă întreaga zi, astfel încât participanţii au posibilitatea să se alăture gratuit, la orice oră, fără a fi necesară o înscriere prealabilă.
Limba de predare principală este româna, însă se asigură predare şi în limbile engleză, germană şi maghiară.
ECONOMIE
Management defectuos la Registrul Comerțului. Directorul, demis din cauza sincopelor la sistemul informatic de 40 de milioane €
Directorul general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), Valentina Burdescu, a fost demisă din funcţie.
Demiterea vine după ce Corpul de Control al ministrului Justiţiei a constatat existenţa „unui management defectuos”, iar asta după ce implenetarea noului sistem informatic, care a costat 40 de milioane de euro, a dus la blocaje nepermise, la nervi și cozi în toată țara, inclusiv la Cluj.
Management defectuos la Registrul Comerțului. Directorul, demis din cauza sincopelor la sistemul informatic de 40 de milioane €
Ministru Justiției, Alina Gorghiu a dispus efectuarea unui control la ONRC, începând cu data de 19 august, acest demers fiind efectuat în contextul discuţiilor din spaţiul public privind anumite sincope în funcţionarea noului sistem informatic al Oficiului.
Citește și: Cozi și nervi la Registrul Comerțului Cluj. Serviciul, dat peste cap în toată țara după schimbarea sistemului informatic
Practic, oamenii de afeceri, incusiv din județul Cluj, au fost nevoiți să stea la cozi, iar actele au fost procesate cu întârziere, asta după ce sistemul nu a funcționat timp de 10 zile.
Directorul general a decis suspendarea activității Registrelor de Comerț
„Raportul Corpului de Control a constatat existenţa unui management defectuos la nivelul conducerii ONRC.
Mai exact, decizia punerii în producţie a noului sistem la data de 26 iulie, precum şi suspendarea activităţii ONRC şi a oficiilor teritoriale în perioada 16 – 25 iulie au fost adoptate în mod exclusiv de către directorul general/managerul de proiect Valentina Burdescu, fără consultarea personalului din cadrul ONRC şi din cadrul oficiilor teritoriale.
Precizăm că directorul general al ONRC a fost desemnat manager de proiect pentru proiectul privind noul sistem al ONRC în data de 29 octombrie 2018”, se arată intr-un comunicat al Ministerului Justiției.
Concluziile raportului Corpului de Control arată că deciziile cu privire la modul şi momentul implementării noului sistem informatic, precum şi testarea insuficientă a aplicaţiei informatice au generat disfuncţionalităţi în activitatea instituţiei.
Comunicare “profund deficitară” cu oamenii de afaceri În ceea ce priveşte comunicarea conducerii ONRC cu mediul de afaceri şi cetăţenii, aceasta a fost „profund deficitară”, arată reprezentanţii MJ. Ministrul Justiţiei a dispus, de asemenea, numirea Luizei Mardare în funcţia de director general al ONRC.
“Este o persoană cu experienţa unei funcţii de conducere, fiind director al ORCT Constanţa, familiarizată cu noul sistem implementat. Are o viziune amplă asupra organizării interne a instituţiei”, se precizează în comunicatul Ministerului Justiţiei.
Foto: Sindicatul Angajaților din Oficiul Național al Registrului Comerțului
POLITICA
George Simion a dezvăluit cum sunt țepuiți minerii care au ieșit la pensie de Guvernul Ciolacu
Liderul AUR, George Simion, a declarat joi, în județul Gorj, că minerii care au ieșit la pensie și care au lucrat în condiții grele au fost țepuiți de Guvernul condus de Marcel Ciolacu prin recalcularea pensiilor.
„Minerii au muncit să dea țării energie și astea au fost condițiile. Și chiar dacă nu li se scade cuantumul actual al pensiei, li se taie din pensie.
Și problema asta am ridicat-o în spațiu public și vin unii și alții și ne spun că mințim, că nu e adevărat, că păcălim lumea, că totul e în regulă cu această recalculare a pensiilor.
E în regulă pentru o parte importantă de pensionari, dar nu poți să pretinzi în fața Comisiei Europene și nu poți să pretinzi în fața opiniei publice că acei pensionari speciali despre care se tot vorbește sunt de fapt minerii, siderurgiștii, petroliștii, ceferiștii și toți cei cu care au avut grupe de muncă sau persoanele cu dizabilități care aveau un număr de ani mai puțini pentru a avea un stagiu complet de muncă”, a declarat George Simion.
„Suntem foarte îngrijorați de forța de muncă”
Acesta s-a declarat îngrijorat cu privire la forța de muncă din România.
„Suntem foarte îngrijorați de forța de muncă, pentru că acum sunt ultimii ani în care găsim oameni dornici să muncească.
Oamenii aceia pe care i-am întâlnit la Crucea, care aveau mâna cât capul meu și care efectiv plângeau la închiderea minei, odată ce încep să rătăcească prin Occident și odată ce începem să pierdem minerii, odată ce începem să pierdem inginerii, specializați în meserie de cei dinaintea lor, va fi foarte greu de recuperat acest sector energetic fără de care nu putem avea industrie în România, pentru că, într-o hală din București, tot împreună cu profesor Petrișor Peiu, am prezentat planul AUR pentru reindustrializarea României”, a adăugat liderul AUR.
George Simion a subliniat că este o problemă critică și de securitate națională cea legată de sectorul energetic și „prioritar ar fi salvarea resursei umane pe care România încă o are. Sunt ultimii ani”.
Președintele AUR a prezentat planul de măsuri pentru domeniul energetic alături de Petrișor Peiu, Dian Popescu, Laurențiu Ciurel și Nicu Bunoaica.
ECONOMIE
Scăderea inflației nu a impresionat. Cu ce procent au crescut prețurile față de sfârșitul anului trecut
Rata anuală a inflaţiei din România a scăzut în luna august.
Cu toate acestea, inflația din țara noastră rămâne una din cele mai ridicate din Uniunea Europeană, arată analistul economic Radu Georgescu.
Scăderea inflației nu a impresionat. Cu ce procent au crescut prețurile față de sfârșitul anului trecut
Evoluția monedelor de la marginea zonei euro a fost stabilă, în condițiile în care investitorii internaționali analizau efectele deciziei BCE de a reduce principala rată directoare, în timp ce Indicele Prețurilor de Consum (IPC) de bază din Statele Unite a cunoscut o ușoară creștere.
Piața locală nu a fost influențată de faptul că rata anuală a inflaţiei din România, una din cele mai ridicate din Uniunea Europeană, a scăzut în august la 5,1%, de la 5,4% în iulie, în timp ce prețurile au crescut față de sfârșitul anului trecut cu 3,4%.
Care este cursul euro
Cursul euro a revenit la valoarea de marți de 4,9742 lei, în timp ce transferurile se efectuau în culoarul stabilit luni cuprins între 4,973 și 4,975 lei, arată economistul Radu Georgescu.
Trezoreria s-a împrumutat joi cu 500 milioane lei. Obligațiunile au scadența iulie 2034 iar Finanțele vor plăti un randament mediu anual de 6,78%.
Indicele ROBOR la trei luni a stagnat
Piața monetară a fost calmă, cu trei săptămâni înainte de ședința de politică monetară a BNR, iar indicii ROBOR s-au menținut la valori comparabile cu cele de la jumătatea lui mai 2022.
Cel la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,55%.
Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 5,61% iar cel la 12 luni la 5,65%.
Dolarul s-a apreciat
Euro se deprecia joi la 1,1005 – 1,1027 dolari, iar media monedei americane s-a apreciat de la 4,5032 la 4,5156 lei.
Piețele analizau faptul că BCE, pe fondul apropierii inflației de pragul de 2%, a redus principala rată directoare, cea pentru facilitatea de depozit, de la 3,75 la 3,50%, comparativ cu faptul că Rezerva Federală ar putea reduce săptămâna viitoare dobânzile doar cu un sfert de punct procentual, după ce IPC de bază, care exclude preţurile volatile la alimente şi energie, a crescut cu 0,3% în august, în timp ce rata inflaţiei pe 12 luni a atins cel mai redus nivel din februarie 2021, cel de 2,5%.
Cursul francului elvețian a scăzut de la 5,3246 la 5,2830 lei, pe fondul majorării cererii de monedă americană.
Media lirei britanice s-a depreciat marginal la 5,8940 lei.
Un nou record pentru gramul de aur
Aprecierea monedei americane a împins prețul gramului de aur de la maximul de 365,2626 lei la un nou record de 365,6995 lei, în timp ce metalul galben fluctua între 2.510,40 și 2.524,20 dolari/uncie.
În regiune, media monedei maghiare s-a întărit marginal la 396,48 forinți/euro iar a celei poloneze s-a depreciat la 4,2986 zloți/euro.
Bitcoin a coborât miercuri sub pragul de 56.000 dolari, dar a urcat apoi la 57.607 – 58.356 dolari. Ethereum fluctua între 2.338 – 2.373 dolari.
Sunt folosite date și informații disponibile până joi, la ora 14:00.