ADMINISTRAȚIE
Marcel Ciolacu anunță un proiect de reorganizare administrativă în această sesiune parlamentară
Reorganizarea administrativ-teritorială a României se află în centrul agendei PSD pentru sesiunea parlamentară din februarie. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat formarea unei comisii care va elabora un proiect de lege menit să eficientizeze administrațiile locale.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că își dorește ca în sesiunea parlamentară care va începe în luna februarie să fie elaborat un proiect de lege de reorganizare administrativ-teritorială a României, iar pentru a lucra la acest proiect s-a înființat un grup format din membrii partidului, scrie Agerpres.
„Am făcut o comisie, președintele Camerei Deputaților, cu viitorul președinte UNCJR, cu viitorul președinte AMR, cu câte doi reprezentanți de la consiliile județene, de la primarii municipii reședință de județ, de la orașe, de la comune, cu doi membri de la Comisiile de administrație din Parlament. Am spus că aș dori, în această sesiune, să venim cu un proiect de reorganizare teritorială”, a spus Ciolacu la sediul central al PSD.
„O prioritate guvernamentală și legislativă”
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat că în ședința Consiliului Politic Național al partidului care a avut loc luni s-a decis ca o prioritate guvernamentală și legislativă pentru perioada imediat să fie înființarea acestui grup de lucru care să propună un proiect de lege pentru reforma administrativ-teritorială a României.
„Este o promisiune pe care clasa politică a făcut-o de foarte mult timp și pe care nu a îndeplinit-o încă, iar acest lucru va veni în sprijinul reformei, astfel încât să dinamizăm, să eficientizăm administrațiile locale, să existe firesc ca o consecință imediată și o reducere a cheltuielilor de administrare a autorităților locale, dar și o eficientizare în sprijinul oamenilor prin această reformă”, a afirmat Romașcanu.
Nu vor fi desființate localități, ci comasate
Acesta a menționat că sunt foarte multe lucruri care trebuie luate în discuție în privința acestei reforme.
„Există cu certitudine nevoia de consolidare a unor comunități locale, există nevoia de a consolida serviciile publice și serviciile statului din comunitățile respective. Sunt foarte multe lucruri care intră aici, inclusiv partea de educație, învățământ, sănătate, acces la sănătate și infrastructură și așa mai departe. Nu există principiul desființării (unor localități – n.r.), există principiul comasării, probabil, și acest lucru se va lua în discuție”, a conchis purtătorul de cuvânt al PSD.
Reorganizarea administrativ-teritorială a fost cerută de primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, în repetate rânduri, în ultimii ani.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Un clujean caută un bătrân pentru a-i oferi o trotinetă cadou: „Vreau să-i fac o bucurie!”
Gest de generozitate din partea unui clujean, care caută un domn în vârstă pe care l-a văzut într-un autobuz din Cluj-Napoca. Bărbatul dorește să-i facă un cadou neașteptat: o trotinetă nouă.
Un gest emoționant vine din partea unui clujean, care încearcă să ajute un bătrân cu probleme de mers, văzut într-un autobuz din Cluj-Napoca. Bărbatul, impresionat de starea bătrânului și de trotineta sa vizibil degradată, a decis să-i ofere o trotinetă nouă pentru a-i ușura deplasarea. Acum, el cere ajutorul comunității pentru a-l găsi pe acest bătrân și a-i face o bucurie.
Un clujean caută un bătrân pentru a-i oferi o trotinetă cadou: „Vreau să-i fac o bucurie!”
„Ajutați-mă să-l găsesc pe acest domn, la care am observat prea târziu că are ceva probleme cu un picior. A coborât din 24B în stația Mănăştur din Cluj-Napoca. Trotineta lui era vizibil degradată. Vreau să-i fac o bucurie! Astăzi îl caut pe el. Mâine s-ar putea să te caut pe tine”, a transmis bărbatul.
Pentru a-l găsi pe bătrân, acesta a oferit datele sale de contact și rețelele sociale, rugându-i pe toți cei care pot oferi informații să îl contacteze:
Telefon: 0758164833
Instagram: ovidiu_vreme – https://www.instagram.com/ovidiu_vreme?igsh=czQ2MWZ2MW4yN202&utm_source=qr
Facebook: https://www.facebook.com/share/fZYXQ3LEBphFKKVR/?mibextid=LQQJ4d
TikTok: https://www.tiktok.com/@ovidiu_vreme?_t=8mCYkXV6ybQ&_r=1
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) marchează o performanță istorică prin echipa sa de masteranzi de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA), care a câștigat ediția din anul 2025 a competiției internaționale de studii de caz organizată de Grossman School of Business din cadrul Universității din Vermont (SUA).
„Concursul supranumit „Cupa mondială pe afaceri de familie” („World cup of family business”) a avut loc în perioada 8-11 ianuarie 2025, reunind 23 de echipe reprezentând universități de renume de pe 4 continente ale lumii.
Studenții UBB Cluj, CAMPIONI mondiali în SUA
Echipa UBB a demonstrat excelență și determinare în cadrul competiției. În faza grupelor, aceștia s-au confruntat cu două echipe universitare din SUA și una din Canada, reușind să obțină cel mai mare punctaj cumulativ în cele trei runde de calificare și să se claseze pe primul loc, asigurându-și astfel un loc în finala de șase echipe. În etapa de calificare, participanții au rezolvat studii de caz complexe care au inclus: elaborarea unui plan de afaceri pentru un parc rezidențial destinat persoanelor în vârstă, integrând experiența multigenerațională a unei întreprinderi de familie; dezvoltarea de strategii de vânzare pentru o afacere de familie confruntată cu dificultăți în succesiunea organizațională; elaborarea unui plan strategic pentru o afacere preluată de o nouă generație a familiei fondatoare.
În finala mare, echipa UBB a impresionat cu soluția propusă pentru un studiu de caz care analiza achiziționarea unei companii externe de către o întreprindere de familie. Juriul, compus din profesori universitari, consultanți și antreprenori din SUA, a acordat cel mai mare punctaj echipei clujene, consacrând-o câștigătoare.
Podiumul final al competiției destinate echipelor de masteranzi s-a prezentat astfel:
Locul I. – Universitatea Babeș-Bolyai (România)
Locul II. – York University (Canada)
Locul III. – University of Adelaide (Australia)
Echipa campioană a UBB a fost formată din patru masteranzi ai FSEGA, Bánffy Zsófia, Bugár Anna, Kovács Kata (toate trei de la specializarea „Management bazat pe date”, masterat, anul 1), respectiv Bokor-Tóth Krisztina (specializarea „Managementul afacerilor”, masterat, anul 2).
Pregătirea studenților UBB a fost realizată de prof. univ. dr. Szász Levente, conf. univ. dr. Györfy Lehel, respectiv lect. univ. dr. Rácz Béla-Gergely, echipa fiind insoțită la competiție de drd. Kelemen Kincső.
Pe lângă succesul în competiția pe echipe, Bugár Anna (UBB) a fost distinsă cu premiul special pentru cel mai bun speaker al finalei.
Felicitări echipei clujene pentru acest rezultat remarcabil la nivel mondial care reprezintă în același timp o nouă dovadă privind inovativitatea și competitivitatea internațională a activității academice desfășurate în cadrul universității noastre. UBB continuă să fie un promotor al performanței internaționale, contribuind la consolidarea prestigiului universității și a României în mediul academic și economic global.
Pentru mai multe detalii despre competiție vă invităm să accesați pagina oficială a evenimentului”, a comunicat UBB Cluj.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Clujeanca Vlăduța Lupău, VACANȚĂ de 30.000 $ la început de an. Adică aproximativ trei ore de cântat
Cunoscuta cântăreață de muzică populară din Cluj, Vlăduța Lupău, s-a răsfățat la început de an cu o vacanță la una dintre cele mai exclusiviste destinații turistice de la Marea Roșie. Vacanța cu soțul și băiețelul mai mare a costat-o undeva la 30.000 $, adică aproximativ vreo trei ore de cântat, având în vedere că tariful ei este de 10.000 euro/ cântare.
Shebara Resort, locația aleasă de artistă, se găsește în Umm Lajj (Arabia Saudită) și are o piscină în aer liber, o zonă de plajă privată, un bar, și WiFi gratuit în întreaga proprietate. Stațiunea are vile pe plajă, cu unul sau două dormitoare, precum și vile lacustre. Proprietatea are un club pentru copii, room-service și servicii de schimb valutar, conform prezentării de pe Booking.com.
VIDEO FOTO. Clujeanca Vlăduța Lupău, VACANȚĂ de 30.000 $ la început de an. Adică aproximativ trei ore de cântat
Oaspeții cazați la acest complex beneficiază de acces la un centru spa și de wellness cu cadă cu hidromasaj.
După cum reiese din postările artistei, aceasta a optat pentru o vilă lacustră care, conform Booking.com, ar costa o săptămână, doar cazare și mic dejun, undeva la 25.000 $.
„Fără cuvinte… fără descriere”, sunt cuvintele Vlăduței care însoțesc imaginile postate.
Video: Facebook Vlăduța Lupău
Foto: Booking.com
CULTURA
VIDEO FOTO. BandBook organizează al doilea SHOWCASE de artiști la FORM Space, în Cluj-Napoca
Agenția BandBook își serbează al doilea an de activitate printr-un mini festival de două zile, alături de opt artiști din portofoliu: Ana Coman, Pinholes, Delta Pe Obraz, Paul Tihan, Cristina Lupu, Andra Andriucă, Prima Dragoste și Diana Căldăraru. Evenimentul are loc la FORM Space, în Cluj-Napoca, între 28 și 29 ianuarie 2025.
„Marcăm un an de la primul Showcase al agenției de impresariat BandBook din clubul Expirat din București și 2 ani din momentul în care platforma de servicii s-a lansat în mod oficial. În acest timp, echipa agenției împreună cu artiștii pe care îi reprezintă au trecut printr-o multitudine de concerte, lansări sau turnee, prin intermediul cărora și-au îndeplinit idei și idealuri.
VIDEO FOTO. BandBook organizează al doilea SHOWCASE de artiști la FORM Space, în Cluj-Napoca
În 2024, BandBook a organizat peste 200 de concerte prin care a adus atât publicului, cât și artiștilor, un alt fel de bucurie, pe care numai muzica de calitate poate să o genereze. După un an plin de încercări și de reușite, agenția va sărbători al doilea an de activitate cu un Showcase la Cluj-Napoca, în FORM Space.
În prima zi de festival, pe 28 ianuarie, pe scenă vor urca artiștii: Ana Coman, Paul Tihan, Cristina Lupu și Andra Andriucă.
În cea de-a doua zi, pe 29 ianuarie, îi vom vedea pe: Delta Pe Obraz, Diana Căldăraru, Pinholes și Prima Dragoste.
„Iată-ne ajunși la 2 ani de când am reușit să lansăm cu mult entuziasm și multă ambiție pe piață această agenție. Acum organizăm al doilea Showcase prin care vrem să arătăm live publicului artiștii din portofoliu. Suntem mai entuziasmați, mai ambițioși, mai ales că am reușit să atragem în jurul nostru artiști fresh, talentați, cu super perspective, care ne împărtășesc viziunile și alături de care am reușit să cutreierăm țara prin turnee sau prin prezențe la festivaluri și, în acest fel, să ajungem cât mai aproape de publicul nostru.
„Muzica conectează oamenii”
Fix asta se va întâmpla și la finalul lunii când vom merge într-un teambuilding cu echipa extinsă și ne vom așeza timp de 2 zile la Cluj-Napoca, acolo unde ne vom bucura de 8 recitaluri într-unul dintre primele festivaluri muzicale ale anului. Îi așteptăm pe toți curioșii să ni se alăture, să se lase purtați de muzică bună în clubul Form Space și să marcheze alături de noi o nouă etapă în drumul spre maturitate pe care BandBook îl are de străbătut. Muzica conectează oamenii, iar noi vom continua să conectăm artiștii de publicul lor.” – Bogdan Munteanu, co-fondator BandBook”, au comunicat organizatorii.
Mai multe detalii despre Showcase BandBook puteți găsi pe pagina dedicată evenimentului.
Biletele de o zi și abonamentele pot fi achiziționate din rețeaua iabilet.ro.
Ce este BandBook?
Este platforma de servicii integrate care le oferă artiștilor o punte între ei și entitățile care se învârt în jurul acestora, de la fani, la organizatorii de evenimente, până la actorii media relevanți din piață. Misiunea agenției este de a le oferi artiștilor, fie ei cu un nume deja sonor sau aflați la început de drum, acces la o gamă personalizată de servicii, care să îi ajute să își atingă și să își fructifice potențialul.