Connect with us

EDUCATIE

Mai mulți studenți au ocupat curtea unei facultăți a UBB Cluj ca solidaritate cu poporul palestinian. Reacția rectorului David

Publicat


palestina

Mai mulți studenți ai Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) și ai Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN), reuniți sub numele de Studenți clujeni pentru Palestina/ Cluj Students for Palestine au ocupat, vineri, curtea Facultății de Sociologie și Asistență Socială ”pe o perioadă nelimitată pentru a solicita celor două universități, și nu numai, responsabilitate instituțională și dezinvestire imediată față de orice entitate implicată în sau care profită de pe urma genocidului în desfășurare în Fâșia Gaza”.

Potrivit informațiilor Cluj24, ar fi vorba de 15 studenți care au instalat 3 corturi în curtea facultății.

În acest sens, studenții vin cu o listă de șapte revendicări adresate conducerii universităților. Printre companiile față de care le este solicitată instituțiilor de învățământ încheierea imediată a colaborărilor se numără NTT Data, Siemens, Alstom și compania de armament Lockheed Martin.

De ce acțiune de ocupare

”Acțiunea de ocupare vine ca răspuns la lipsa de inițiativă până în prezent din partea universităților de a lua orice măsuri instituționale la îndemână pentru a se poziționa de partea justiției și de a contribui la prevenirea comiterii crimei de genocid în Fâșia Gaza, în conformitate cu măsurile provizorii indicate de Curtea Internațională pentru Justiție (CIJ) din 26 ianuarie 2024 [1].

Toate statele și instituțiile publice trebuie să se supună obligațiilor lor legale și să ia toate măsurile la îndemână în mod unilateral sau colectiv în vederea asigurării imediate și definitive că Israelul respectă decizia Curții și implementează pe deplin și fără amânare măsurile provizorii impuse de aceasta.

Solidaritatea cu palestinienii

De asemenea, prin această inițiativă, studenții doresc să își arate solidaritatea cu poporul palestinian pentru siguranța și dreptul lor uman de a trăi.

În cele peste șapte luni de atacuri și bombardamente israeliene asupra populației palestiniene, nicio universitate nu a mai rămas în picioare în Fâșia Gaza, iar distrugerea și pierderea de vieți umane continuă și în prezent. Numărul morților continuă să crească, cu aprox. 35.000 de palestinieni raportați ca fiind uciși, la care se adaugă nenumăratele victime de sub dărâmături”, arată grupul de studenți.

Reacția rectorului UBB

”UBB este o institutie academică, care nu face politica.

Dar membrii comunitatii noastre, deci inclusiv studentii nostri (sau mai larg din UUC), evident ca pot si adesea au, ca persoane individuale, diverse pozitii politice sau cu implicatii politice.

Atat timp cat aceasta nu interfereaza cu actul academic si nu duce la sustinerea unor forte politice in spatiul UBB nu-i putem opri.

Astept sa primesc solicitarile lor – inca nu le am -, le vom analiza cu atentie si responsabilitate in weekend si luni dimineata, iar cel tarziu luni la ora 13 (sau mai repede daca le primesc si reusesc sa ma documentez) ii voi invita pe reprezentantii lor la o discutie la Rectoratul UBB”, a transmis rectorul UBB, Daniel David, la cererea Cluj24.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ion

    mai 25, 2024 la 5:23 pm

    Mai mulți studenți ai Universității ”Babeș-Bolyai”, adică 15 studenți…

    Mult zgomot pentru nimic.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Noi, cei din linia a DOUA. Venczel Attila (scenograf): Conflictele de IDEI reprezintă creuzetul în care se coace opera

Publicat

venczel attila

„Viața este ca o piesă de teatru: nu interesează cât de mult a ținut, ci cât de frumos s-a desfășurat”, spunea Seneca. Calitatea momentelor petrecute în fața unei scene depinde de cum arată aceasta și ce se întâmplă pe ea. De ce se întâmplă răspund actorii și regizorul, de cum arată scena răspunde scenograful.

opera maghiara cluj

Venczel Attila este scenograf la Opera Maghiară din Cluj-Napoca. Născut într-o familie de artiști, tata sculptor, fratele mai mare, Peter, muzician, Attila a fost cumva „obligat” de tradiție să ia calea artelor.

Noi, cei din linia a DOUA. Venczel Attila (scenograf): Conflictele de IDEI reprezintă creuzetul în care se coace opera

„Legătura cu scena a venit oarecum spontan. Prin Peter, fratele meu mai mare. care era deja angajat la Opera Maghiară, m-am implicat în câteva proiecte încă de pe vremea când eram elev. Am terminat Liceul de Arte „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca după care am terminat Facultatea de Arte Decorative, în 2008, când am luat și masteratul în ceramică, sticlă, metal”, spune Attila.

venczel attila

Ce înseamnă să fii scenograf?

„Scenograful este omul care transpune practic viziunea regizorului despre o anumită, piesă, lucrare, operă, asta însemnând decoruri, vestimentație, uneori chiar și lumini”, mai spune Attila.

Cu ajutorul lui Peter, care i-a „pus o vorbă bună”, Attila a ajuns să lucreze, relativ devreme, la mai multe proiecte ale teatrului și operei maghiare. „Erau anumite stadii în pregătirea unui spectacol, în care, la momentul respectiv, lipseau un pictor ori un sculptor. și atunci m-am implicat în treaba asta și am ajutat atât cât am putut. Atunci am prins gustul meseriei, adevărul e că aveam și înclinație spre așa ceva. Am început ca și colaborator pe proiecte, primul spectacol la care am lucrat efectiv a fost Cântăreața cheală a lui Eugen Ionesco, regizat de Tompa Gabor, în 1992, unde scenografa Dobre Kotai Judith m-a rugat să realizez niște păpuși și elemente de decor pentru spectacol”, spune Attila.

venczel attila

În 2006 s-a angajat cu drepturi depline la Opera Maghiară. „Am lucrat pentru mai multe teatre. În afară de cel clujean am colaborat cu teatrul din Satu-Mare, cu cel din Timișoara și cu cel din Târgu Mureș. Făceam elemente de decor și foarte multe măști, pentru spectacole regizate de Vlad Mugur sau Tompa Gabor. De altfel, pentru spectacolul Jacques, sau supunerea a lui Eugen Ionesco am primit premiul pentru cele mai bune măști”, spune Attila.

„E muncă de echipă, nu sunt individualisme”

A lucrat cu regizori mari, ca Vlad Mugur, Tompa Gabor, David Zinder, Kürti András sau Novak Peter. Attila vorbește despre echipele de lucru la o premieră: „Pe lângă regizor mai e și dirijorul, plus un scenograf și un costumier. Uneori, scenograful se ocupă și de vestimentație. Asta e celula de lucru.

venczel attila

Regizorul își prezintă viziunea artistică, de la care începe conlucrarea, cu urcușuri și coborâșuri. Totul e ca forma finală să oglindească cât mai fidel conceptul regizoral. Să ne-nțelegem, nu este vorba de o subjugare a celorlalți creativi. Regizorul sugerează iar scenograful transpune la nivel material ideea. E muncă de echipă, nu sunt individualisme. Conflicte de idei trebuie să existe pentru că ele reprezintă creuzetul în care se coace opera de artă.”

După ce s-au stabilit direcțiile de lucru, se trece la treabă. Scenograful face primele schițe, fie că e vorba de decoruri, fie de vestimentație, dacă își asumă și această parte. „Schițele sunt în special destinate regizorului, pentru că mulți nu au vederea în spațiu bine dezvoltată. Ca atare, de multe ori se trece și pe machetare sau randare 3D, pentru ca spațiul tridimensional să vină la susținerea conceptului regizoral mult mai bine. Se așează mult mai bine problemele de spațiu, de adâncimi, de texturi. de posibilități de mișcare scenică”, spune Attila.

venczel attila

„Conceperea unor decoruri pentru un spectacol poate dura între 3 zile și 6 luni”

De curând, Attila a fost remarcat de asistentul scenografului Szekely Laszlo, unul dintre monștri sacri ai scenografiei, profesor la Facultatea de Arte Decorative de la Budapesta, fondatorul școlii de scenografie maghiare. „Spre bucuria mea, el lucrează cu metode clasice, desene pe A1 sau A2 și machetă transpusă la 1:50 sau la 1:25. iar pe mine mă aprecia foarte mult pentru ceea ce am făcut”, spune Attila.

Conceperea unor decoruri pentru un spectacol poate dura între 3 zile și 6 luni, depinde de complexitatea acestuia. „Sunt unii oameni cu care relaționez atât de bine încât în câteva zile am în cap tot ceea ce trebuie să fac, bineînțeles, mulat pe ceea ce-și doresc aceștia. Există și cazuri când opera este foarte complexă, cu schimbări de decoruri în scenă deschisă, iar atunci poate dura luni de zile până la definitivarea spectacolului.”

venczel attila

Cea mai grea piesă pentru care a făcut scenografia a fost chiar prima la care a lucrat, în 2004. „Dificultățile au pornit chiar din necunoștințele mele. Eram începător și am primit o lucrare cap-coadă, adică și haine și decor și lumini. Era vorba de spactacolul cu ultima opera a lui Erkel Ferenc, Dozsa Gyorgy, la Gyula”, a spus Attila.

Etapa proiectării a trecut. S-a bătut în cuie tot ce ține de scenografie, costume, lumini. Ce urmează? „Fiecare instituție, în mod ideal, are un om al scenei, un inginer, un fel de șef de producție. Cu el se discută detaliile tehnice. Rolul lui este important în ceea ce privește asamblările decorului, modularitatea lui. Cu atât mai mult cu cât sunt două instituții distincte care share-uiesc aceeași scenă. Vă dați seama, dimineața are repetiție teatrul, după masa opera. Decorul trebuie montat și demontat rapid. E greu, este o provocare…”, mai spune Attila.

venczel attila

Attila a lucrat în cariera lui la aproape 200 de proiecte, scenografie, sculpturi, reliefuri, picturi, tot tacâmul. Pregătește intens noua generație de scenografi, disciplină care se predă la Facultatea de Teatru și Film din Cluj-Napoca.

A fost premiat cu Premiul de Onoare, pentru costumele folosite în Aida la Opera Națională din Iași.

„Niciodată nu răsfoiesc Youtube-ul ca să văd ce s-a mai făcut”

Ultima montare pe scena Operei Maghiare clujene a fost Jesus Christ Superstar, operă rock pe muzica lui Andrew Lloyd Webber. „A apărut o provocare aici: trebuia să urc actorii la peste 4m înălțime. Musai să respect normele de protecție, adică nu se poate fără balustradă. Na cum să introduc eu o construcție în construcție astfel încât să nu se ducă naibii tot conceptul creativ al regizorului? Am îmbrăcat balustrada în negru astfel încât să nu rupă cursivitatea imagistică și, spre bucuria mea, n-a deranjat absolut deloc”, spune, zâmbind, Attila.

jesus christ superstar

Cât de mult se lasă influențat de montările anterioare? „Niciodată nu răsfoiesc Youtube-ul ca să văd ce s-a mai făcut. Cel puțin nu înainte de a bate în cuie scenografia, tocmai pentru a nu mă lăsa influențat de alte realizări, pentru că, știi cum se spune, capete multe, idei puține. Că uneori se întâmplă să observ că și alții s-au gândit la același lucru ca mine, asta e deja altceva…”, mai spune Attila.

„Se vorbeşte mult de teatru, dar cine n-a făcut parte din el, nu-şi poate închipui cu adevărat ce e scena”. Johann Wolfgang von Goethe. Scenograful e unul dintre cei puțini și aleși în a-și petrece majoritatea timpului pe o scenă. Este „actorul” propriei sale meserii și pasiuni în același timp. Venczel Attila este unul dintre acești norocoși, căruia lumea culturală a Clujului îi respectă, admiră și apreciază munca.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Sports Festival: Pledoarie pentru sport. Boc: Dragi clujeni, faceți MIȘCARE în fiecare zi

Publicat

boc

Primarul Emil Boc a alergat pe Cluj Arena, duminică dimineața, la crosul de 5 km organizat în cadrul Sports Festival. Edilul nu a ratat ocazia de a face o pledoarie pentru sport. El i-a îndemnat pe clujeni să iasă la mișcare și a promis că va alerga la toate competițiile organizate.

„Eu am alergat cei 5 km în 26’52”. Dragi clujeni, faceți mișcare în fiecare zi! E cea mai ieftină și eficientă investiție în sănătate. Nu mai mergem la farmacie, nu mai mergem la doctor. Mișcarea e necesară”, a spus Emil Boc.

VIDEO. Sports Festival: Pledoarie pentru sport. Boc: Dragi clujeni, faceți MIȘCARE în fiecare zi

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Așteptându-l pe Armin la Untold2024: ”Iubesc România, mă simt aici ca acasă”.Din culisele unei discuții cu DJ-ul olandez  

Publicat

De

Armin

DJ-ul olandez Armin van Buuren, unul dintre artiștii consacrați prezenți încă de la prima ediție a festivalului Untold de la Cluj-Napoca, este îndrăgostit de România, lucru confirmat de un cercetător științific clujean care a petrecut peste o oră cu acesta, la discuții în culise, la ediția de anul trecut.

Dr. Adrian Toader-William, care are dublă cetățenie, română și americană, a fost invitat de către Armin van Buuren împreună cu familia sa la o întâlnire în culise la finalul concertului susținut de artist la Cluj Arena, având acces și pe scenă în timpul show-ului DJ-ului olandez.

Clujeanul s-a întâlnit în spatele scenei și cu compozitorii și interpreții Sam Martin din SUA și Noa Zulu din Israel, după care a purtat o discuție privată de peste o oră cu Armin van Buuren și cu soția sa Erika.

Diversitate muzicală

“Ca cercetător științific, am ajuns la concluzia că Festivalul Untold e mai mult decât un fenomen artistic.

Prin diversitatea sa muzicală pe care o oferă pe fondul unui climat pacifist ce cheamă la unitate spirituală, cu deschidere ce promovează iubirea între oameni, respectul de sine și față de semeni, Festivalul Untold se dovedește a fi o necesitate pentru dezvoltarea tinerilor zilelor noastre.

Festivalul Untold este o bogăție intangibilă de durată, ce însămânțează în sufletele oamenilor bucurie, dorința de viață și construiește caractere, consolidează prietenii, trezește spiritul unității sociale indiferent de etnie sau naționalitate, al dorinței de cunoaștere de sine”, a precizat Adrian Toader-Williams.

Acesta consideră că Untold a pus România și Cluj-Napoca pe harta lumii, reușind să urce pe locul 3 în topul celor mai mari festivaluri în Europa, și locul 6  în Topul a 100 Festivaluri la nivel mondial.

Armin a fluturat steagul României

”Am făcut anul trect mai multe sondaje ad-hoc printre tinerii între 20-25 de ani de la concert.

Un grup de românce care locuiesc unele în Spania, altele în Italia au spus că nu poate fi ceva mai frumos care să te umple de viață așa cum e la Untold, în special Armin, iar un grup de băieți din România, au spus spus că abia așteaptă să îl revadă pe Armin în 2024.

Un altul a întrebat câți români fac ceea ce face Armin?

<<A venit Armin să ne învețe să ne iubim țara. Practic e un străin, dar iată, flutură steagul românesc cu mai mult drag decât ai noștri.

Vin străinii să ne învețe să fim români. Și nu o face pentru bani. Armin ne flutură drapelul nostru, că noi nu știm să o facem, iar dacă mergem la proteste mulți nu știu de ce ies >>, spunea unul dintre tineri.

Iubește România

Potrivit lui Adrian Toader – Williams, Armin van Buuren s-a arătat complet surprins, în modul cel mai plăcut, de ce i-au transmis tinerii.

”În discuția privată de peste o oră cu Armin, mi-a spus că iubește România și se simte aici ca acasă. El consideră românii un popor foarte călduros și că la fiecare concert pe care îl ține doar aici îi place să prelungească programul inițial cu câteva ore”, a precizat Adrian Toader-Williams.

Acesta l-a întrebat pe Armin van Buuren de unde are atâta energie, iar artistul Armin a arătat către soția lui, Erika.

”Armin prețuiește mult familia și valorile ce implică familia în general. Are mare respect și exprimă multă gratitudine atribuind în mare parte succesul lui ca fiind rezultat al relației de familie”, a remarcat cercetătorul clujean.

Acesta l-a invitat pe Armin van Buuren la ”un grătar” în comuna clujeană Mihai Viteazul, iar acesta a acceptat, cel mai probabil în cursul acestui an.

”Sunt sigur că dacă Armin van Buuren va veni și în 2024 la Untold Cluj-Napoca ne vom reîntâlni și vom sta, din nou, la o poveste”, a conchis cercetătorul clujean.

Armin

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Tânăr clujean de 19 ani, AGRESAT de doi bărbați într-o stație CTP. A fost transportat la SPITAL

Publicat

Jaf de 10,000 de euro la Florești

Un tânăr de 19 ani din Cluj a fost agresat cu un obiect contondent, sâmbătă, de doi bărbați, într-o stație CTP de pe str. Teodor Mihali. Se pare că cearta ar fi început într-un mijloc de transport în comun. Tânărul a fost transportat ulterior la spital.

„La data de 15 iunie a.c., în jurul orei 15.00, polițiștii Secției 3 Poliție Cluj-Napoca au fost sesizați despre o stare conflictuală înregistrată pe strada Teodor Mihali, din municipiul Cluj-Napoca.

Tânăr clujean de 19 ani, AGRESAT de doi bărbați într-o stație CTP. A fost transportat la SPITAL

Din primele verificări efectuate la fața locului, polițiștii au constatat că, un tânăr de 19 ani, în timp ce se deplasa cu un mijloc de transport în comun, pe motive ce urmează a fi stabilite de polițiști în cadrul cercetărilor, ar fi fost abordat în mod agresiv de către doi bărbați, iar ulterior, la părăsirea mijlocului de transport în comun, ar fi fost agresat de către cei doi bărbați cu un obiect contondent.

În urma evenimentului tânărul a fost transportat la o unitate medicală pentru acordarea îngrijirilor medicale.

În aceste momente sunt efectuate cercetări de amploare pentru depistarea cu celeritate a persoanelor bănuite și dispunerea măsurilor legale, față de acestea”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax