EVENIMENT
Măcelarii de elită ai României, apreciați de juriul Campionatului Mondial de la Paris.Clujul va găzdui o competiție de măiestrie

„Măcelarii de Elită” ai României au marcat un debut remarcabil la World Butchers’ Challenge 2025, impresionând juriul și participanții cu tehnica și pasiunea lor. Deși nu a urcat pe podium, România a lăsat o impresie puternică.
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025, Campionatul Mondial al Măcelarilor la Paris, cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.
„Fiind prima dată când a participat la World Butchers’ Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC.
Echipa „Măcelari de Elită”, debut de impact la World Butchers’ Challenge 2025
Măcelarii români au fost apreciați în special pentru utilizarea integrală a cărnii tranșate și pentru inovația în prezentare.
„România a fost văzută foarte bine de restul echipelor, iar francezii s-au comportat exemplar cu noi, au fost foarte ospitalieri. Juriul a apreciat standul nostru și faptul că echipa a valorizat toată carnea tranșată, spre deosebire de alte echipe, care au fost depunctate din acest motiv”, a detaliat Cosmin Moldovan, președintele Fundației „Ștefan Moldovan”, inițiatorul participării României la acest campionat și jurat în cadrul WBC.
Parteneriat cu Confederația Franceză a Măcelarilor
Unul dintre cele mai importante rezultate ale prezenței României la Paris este inițierea parteneriatului cu Confederația Franceză a Măcelarilor. Astfel, Cosmin Moldovan, CEO al Moldovan Carmangerie, și Florin Moroșanu, directorul executiv al Fundației „Ștefan Moldovan”, s-au întâlnit cu Patrick Gimonet, directorul general al Confederației Franceze a Măcelarilor. Ei au discutat despre posibilitatea participării tinerilor măcelari români la stagiile de pregătire din campusul de meserii ale industriei cărnii de la Școala Superioară de Meserii din Paris. Acest program va permite dezvoltarea unor profesioniști mai bine pregătiți, cu acces la tehnici moderne și know-how internațional.
„Noi am fost o surpriză plăcută și am depășit multe așteptări. Asta a fost concluzia generală care ne-a fost transmisă. Nu am dezamăgit, pe alocuri am atras multă simpatie, am fost încurajați să mergem mai departe și să arătăm și la noi în țară spectacolul acestei meserii”, a spus Florin Moroșanu, directorul executiv al Fundației „Ștefan Moldovan”.
România, posibilă gazdă a World Butchers’ Challenge 2028
O altă direcție importantă deschisă la Paris este intenția României de a găzdui în viitor World Butchers’ Challenge. Aceasta a fost prezentată oficial consiliului WBC de către reprezentanții României, fiind primul pas într-un proces complex de selecție. Țările interesate trebuie să își exprime intenția, iar apoi urmează o evaluare atentă a capacității de organizare. România va primi un „road map” cu criteriile de îndeplinit pentru a demonstra că poate susține un eveniment de asemenea anvergură. Decizia finală va fi luată în 2026 pentru ediția din 2028.
Mai mult de atât, în urma relațiilor stabilite în timpul competiției din Paris, echipele câștigătoare la WBC au fost invitate de către Fundația „Ștefan Moldovan” să participe la The Butcher Wars, o probă individuală de măiestrie care se intenționează să aibă loc la Cluj-Napoca, în 19-21 septembrie 2025. Evenimentul va fi organizat în colaborare cu Australia, inițiatoarea acestei competiții.
Echipa României, invitată la Ambasada din Paris
Înainte de plecarea din Paris, echipa României a fost invitată la Ambasada României, unde a fost primită de către Mircea Abrudean, președintele interimar al Senatului României, și E.S. doamna Ioana Bivolaru, ambasadoarea României la Paris.
„Este important să punem un accent mai mare pe școlile de meserii, astfel încât tot mai mulți tineri să urmeze o carieră de succes în aceste domenii. Educația profesională trebuie să devină o prioritate! Investind în formare și calificare, nu doar că oferim șanse reale pentru viitorul tinerilor, dar consolidăm și meseriile care au dus numele României departe”, a declarat Mircea Abrudean în timpul întâlnirii.
Franța, Germania și Australia, campionii World Butchers’ Challenge 2025
Cea de-a noua ediție a World Butchers’ Challenge a fost câștigată de Franța, urmată de Germania și Australia. Titlurile individuale au revenit, de asemenea, tot Franței. Competiția a stabilit un nou record, cu 14 națiuni participante și peste 6.000 de spectatori, fiind cea mai mare ediție de până acum.
Cu toate că România nu a urcat pe podium în acest an, participarea la WBC a reprezentat un pas important în dezvoltarea măcelăriei ca artă și meserie de prestigiu. Urmează doi ani de muncă intensă, cu obiective clare: pregătirea pentru un nou campionat, organizarea unei competiții internaționale similare în România și, posibil, găzduirea World Butchers’ Challenge în viitor.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
A MURIT profesorul și istoricul Nicolae Șteiu, figură marcantă a Huedinului. Avea 89 de ani

Miercuri, a murit profesorul și istoricul din Huedin, Nicolae Șteiu. În decembrie, anul trecut, împlinise 89 de ani. Era Cetățean de Onoare al orașului.
„Profesorul Nicolae Șteiu a trecut la cele veșnice.
Orașul Huedin își ia rămas-bun de la un om de aleasă valoare – profesorul și istoricul Nicolae Șteiu, Cetățean de Onoare al orașului, mentor a generații întregi de elevi și autor a zeci de lucrări dedicate istoriei locale și naționale.
Prin munca sa neobosită, a adus lumină asupra trecutului nostru și a pus în valoare identitatea locurilor din zona Huedinului și a Apusenilor.
A MURIT profesorul și istoricul Nicolae Șteiu, figură marcantă a Huedinului. Avea 89 de ani
Transmitem sincere condoleanțe familiei și celor care i-au fost apropiați.
Drum lin, domnule profesor! Huedinul nu vă va uita”, scrie pe pagina de facbook Orașul Huedin.
„Nicolae Șteiu rămâne în conștiința publică din zona Huedinului ca dascălul care și-a pus amprenta asupra destinelor a multor generații. A fost un adevărat modelator de caractere și personalități care au făcut performanțe în diverse domenii. Numeroși profesori, judecători, medici, artiști, avocați, cercetători afirmă că fără îndrumarea de care au avut parte pe parcursul studiilor liceale de la dascălul Nicolae Șteiu, traseul lor în viață ar fi fost cu totul altul.
Zecile de generații de elevi de la Liceul Teoretic „Octavian Goga” din Huedin îl păstrează în amintire pe Nicolae Șteiu ca profesorul extrem de pasionat de disciplina pe care o preda, istoria, preocupat de cercetarea documentelor și a vestigiilor istorice și admirator al marilor figuri istorice ale neamului românesc.
Pe lângă activitatea de la catedră, profesorul Nicolae Șteiu a avut o bogată activitate editorială, fiind autor sau coautor a 35 de volume, Majoritatea dintre acestea sunt monografii ale localităților din zona de nord-vest a Munților Apuseni, dar și studii de istorie și etnografie”, scria la aniversarea profesorului, ziarul clujean Făclia.

D.P. NAPOCA S.A. recrutează personal în vederea angajării pentru următoarele ocupații:
– Inginer proiectant străzi – perioadă nedeterminată;
– Inginer CFDP – perioadă nedeterminată;
– Tehnician mecanic– perioadă nedeterminată;
ANGAJĂRI la Domeniul Public Napoca SA. Vezi ce posturi sunt disponibile
– Electrician auto – perioadă determinată;
– Muncitor calificat/necalificat străzi– perioadă determinată;
– Îngrijitor spații verzi – perioadă determinată;
– Îngrijitor/prinzător câini – perioadă nedeterminată;
– Îngrijitor WC-uri publice – perioadă determinată;
– Agent pază – perioadă determinată;
– Șofer/conducător auto categoria B.C.CE.C1E – perioadă determinată;
– Mecanic auto/utilaje/mașinist terasamente – perioadă determinată.
Cei interesați vor depune la secretariatul societății sau pe e-mail (office@domeniulpublicnapoca.ro) cerere de angajare / scrisoare de intenție, însoțită de un CV, copie după actul care atestă pregătirea profesională, nivelul de studii).
Informații suplimentare la telefon 0264 552 666, interior 28, sau la sediul societății din Cluj-Napoca, str. Calea Someșeni, nr. 2
EVENIMENT
SCANDALOS. 11 tineri cercetați după ce au VIOLAT o fată de 13 ani în Dej. Cel puțin unul dintre ei este minor

11 tineri, între care și minori, unul de doar 15 ani, au fost reținuți după ce au violat o fată de doar 13 ani la Dej.
Șapte dintre ei sunt arestați preventiv, iar patru au fost puși sub control judiciar.
11 tineri cercetați pentru viol. Unul are doar 15 ani
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dej – Secția 5 Poliție Rurală Dej, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Dej au documentat și instrumentat un dosar penal care vizează infracțiunea de viol săvârșit asupra unui minor, în cadrul caruia au fost dispuse măsuri preventive față de 11 persoane.
Din cercetări a reieșit faptul că, în cursul anului 2025, o minoră de 13 ani ar fi întreținut raporturi sexuale cu mai multe persoane de sex masculin, cu vârste curpinse între 15 și 30 de ani.
7 arestați și 4 sub control judiciar
În cursul lunii aprilie, în urma cercetărilor efectuate, polițiștii au dispus măsura reținerii față de toate cele 11 persoane, anunță IPJ Cluj.
Ulterior, în zilele de 10 și 14 aprilie, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Dej a dispus arestarea preventivă a 7 bănuiți, iar pe numele a 4 persoane s-a dispus măsura controlului judiciar.
Polițiștii continuă cercetările.
EDUCATIE
Admiterea în clasa a V-a cu program intensiv de studiu al unei limbi moderne. IȘJ Cluj a publicat calendarul examenului

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Cluj a publicat graficul oficial pentru organizarea testului de competențe lingvistice destinat elevilor care doresc să urmeze, din clasa a V-a, un program intensiv de studiu al unei limbi moderne de circulație internațională începând cu anul școlar 2025-2026.
Elevii clujeni pot opta pentru a studia intensiv limbile engleză, germană, franceză și spaniolă. Înscrierile se fac în luna mai.
Admiterea în clasa a V-a cu program intensiv de limbi moderne
Calendarul examenului:
- 19–23 mai 2025: Înscrierea candidaților și depunerea documentelor pentru recunoașterea rezultatelor obținute la examene internaționale de certificare a competențelor lingvistice.
- 27–30 mai 2025: Procesul de recunoaștere și echivalare a certificatelor internaționale, valabil doar dacă numărul total al elevilor care optează pentru clasele intensive nu depășește numărul de locuri disponibile.
- 3–6 iunie 2025: Susținerea testelor de competențe lingvistice pentru limbile: germană (3 iunie), engleză (4 iunie), franceză (5 iunie) și spaniolă (6 iunie), la unitățile de învățământ la care elevii s-au înscris.
- 10 iunie 2025: Afișarea rezultatelor inițiale.
- 11 iunie 2025: Depunerea contestațiilor.
- 12 iunie 2025: Rezolvarea contestațiilor.
- 23–24 iunie 2025: Afișarea rezultatelor finale.
Pe site-ul IȘJ Cluj găsiți modelul pentru cerea de inscriere, alte informații, dar și modele de subiecte.
Foto: pixabay.com