Clujul de altădată
Luminaţia. Se spune că de ziua lor, morţii vin să-i viziteze pe cei vii
În această zi, mii, zeci de mii de oameni, în special în Transilvania, merg la cimitire, unde aprind lumânări, duc flori şi se roagă pentru cei morţi.
Morţii vin să-i viziteze pe vii
Tradiţia spune că de Ziua morţilor, cei plecaţi în lumea cealaltă vin să-i viziteze pe cei vii.
„Se crede că morţii, în această zi, vin de pe tărâmul celălalt şi-i vizitează pe cei vii. Este o sărbătoare catolică, precede sărbătoarea tuturor sfinţilor, precede 2 noiembrie, ziua morţilor, celebrată în special în bisericile catolice. Biserica catolică spune că această sărbătoare a fost preluată prin evanghelizarea celţilor, că este o zi de alungare a spiritelor rele, dar atunci începea şi anul nou, pe 1 noiembrie. În Transilvania se pare că sărbătoarea aceasta a fost introdusă de coloniştii italieni, numeroşi în Ardeal, aduşi în secolele 18-19. Aceşti colonişti, fiind catolici, au imprimat acest obicei”, spune istoricul clujen Vladimir Alexandru Bogosavlievici.
Când este marcată Ziua Morţilor
Ziua morților sau luminația este sărbătorită în calendarul romano-catolic în 2 noiembrie, a doua zi după Sărbătoarea Tuturor Sfinților. Mai demult, ziua morților era în 3 noiembrie, dacă 2 noiembrie cădea într-o zi de duminică.
În lumea apuseană, sărbătorirea luminației începe după vecernia din seara zilei de 1 noiembrie. În această zi, creștinii își cinstesc și îngrijesc mormintele celor trecuți în lumea cealaltă. Credincioșii merg la cimitir, curăță mormintele și le înfrumusețează cu flori și lumânări aprinse, în amintirea celor care i-au însoțit pe drumul vieții. În plus, se înalță rugăciuni particulare și la liturghie pentru sufletele răposaților și cinstirea acelora care au murit în prietenia sau în pacea lui Hristos.
În bisericile ortodoxă și greco-catolică, ziua săptămânală pentru pomenirea generală a celor adormiți este sâmbăta.
În Transilvania și Banat, credincioșii ortodocși și greco-catolici fac Pomenirea celor adormiți / Luminația în ziua de 1 noiembrie, la biserică, iar la cimitir în după-amiaza sau în seara aceleiași zile.
Cimitirul Hajongard
În Cluj, locul principal unde este marcată Ziua Morţilor este Cimitirul Central, Hajongard.
De fapt, în actualul cimitir central sunt mai multe cimitire, iar numele său, Hajongard, provine din germană, fie Grădina cu iepuri, fie Grădina cu aluni.
„Cea mai veche piatră din cimitirul Hajongard este din 1599, o piatră funerară mică, a lui Felten Waida, un sas, dar se pare că ar fi fost mutată acolo de undeva. Sunt aşa numitele pietre cu streaşină, caracteristice secolului al 16-lea”, mai spune istoricul clujean.
El povesteşte că pe actualul teritoriu al municipiului Cluj-Napoca au fost mai multe cimitire, că morţii erau îngropaţi odinioară pe lângă bisericile existente.
„Primele cimitire datează din Napoca romană, erau în afara zidurilor castrului, la fel şi în evul mediu. Pe strada Baba Novac, nr 15, e cea mai veche piatră funerară, din 1585. Oamenii erau îngropaţi în jurul bisericilor. De exemplu, acum doi ani, lângă Biserica Sf. Mihail s-au găsit oasele mai multor tineri. La fel şi în zona actualei biserici franciscane, prima biserică din Cluj.
Apoi, pe actuala stradă Crişan, în 1587, au fost foarte mulţi hoştezeni îngropaţi. În 1585 a fost o epidemie de ciumă şi autorităţile, Consiliul celor 100, au decis ca acest deal să fie loc pentru morminte”, mai spune Bogosavlievici.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Incendiu la o gospodărie din Ceanu Mare, pornit de la afumătoare. Focul s-a extins la grajd
Pompierii din Turda au intervenit, marți seară, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Ceanu Mare. Flăcările s-au extins de la o afumătoare și au cuprins un grajd.
Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Ceanu Mare.
Animalele, evauate din grajd
Proprietarul a reușit să evacueze în siguranță o scroafă și 14 porci aflate în interiorul grajdului, înainte de sosirea pompierilor.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Ceanu Mare. Flăcările au pornit de la o afumătoare și s-au extins parțial la acoperișul unui grajd, pe o suprafață de aproximativ 6 metri pătrați. Până la sosirea forțelor noastre, proprietarul a reușit să scoată din interiorul grajdului o scroafă și 14 porci. Ulterior, echipajele au stins incendiul în limitele găsite, la fața locului acționând două autospeciale cu apă și spumă”, a transmis ISU Cluj.
CULTURA
De la tors, la sărut. Haba și claca la Poieni, județul Cluj. De ce marțea și vinerea fetele nu lucrau pentru ele
În vechime, iarna, fetele se adunau în habă, cunoscută și ca șezătoare, și torceau lână.
În habă, de obiciei veneau și feciorii, un nou prilej, pe lângă joc, ca fetele de măritate să își afle alesul.
De la tors, la sărut. Obiceiuri din Poieni
La habă, după ce intrau în casă, feciorii se așezau fiecare lângă fata pe care o considera potrivită pentru el, sau lângă drăguță, arată specialiștii clujeni de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj. Iar pentru că erau departe de ochii părinţilor, tinerii practicau diverse jocuri de dragoste, prin care se puteau apropia de fata ori de feciorul iubit, să se sărute.
Credințe și tradiții în satul clujean
Tot în localitatea clujeană Poieni, arată specialiștii de la CJCPCT Cluj, era obiceiul ca în zilele de luni, miercuri și joi fetele să lucreze pentru ele sau pentru familie. Dar marțea și vinerea, acestea mergeau la claca de tors, deoarece exista credința că în aceste două zile este foarte rău să lucrezi pentru tine.
Foto: Fete din Poieni, jud. Cluj/arhiva CJCPCT Cluj
Este nevoie doar de un moment de neatenție la volan pentru a fi implicat într-un incident rutier. O mașină avariată nu doar că își pierde o parte din valoare, dar poate ajunge într-o stare care compromite siguranța șoferului. O altă informație vitală pentru cumpărătorii de mașini second hand este că anumite vehicule sunt mai predispuse la accidente decât altele. Studiul anual al companiei de date auto carVertical scoate la iveală care sunt mărcile cel mai des implicate în accidente în România.
Modelele puternice și cele de lux sunt printre cel mai des avariate
În fiecare an șoferii români verifică istoricul a mii de mașini, oferind o imagine detaliată a pieței mașinilor second-hand din țară. Dintre toate vehiculele verificate în 2024, modelele Porsche au avut cel mai frecvent înregistrări de daune, 79,7% dintre acestea prezentând istoric de daune.
După Porsche urmează BMW (cu 78%), Hyundai (69,4%), Audi (61,8%) și Volkswagen (60,6%). Șoferii interesați de aceste mărci ar trebui să fie deosebit de atenți și să întrebe vânzătorii despre eventualele daune și reparații pe care le-au suferit mașinile în trecut. Fără verificări amănunțite, aceste modele ar putea aduce mari dureri de cap și cheltuieli mari noilor proprietari.
Care sunt cele mai frecvent AVARIATE mașini din România? Atenție, fani PORSCHE rulate
Dacă o mașină are daune înregistrate, acestea îi pot reduce automat valoarea reziduală, făcând mai dificilă revânzarea ulterioară. Reparațiile ieftine sau necorespunzătoare pot duce în timp la costuri mai mari de întreținere. În plus, dacă vehiculul a suferit daune structurale sau are airbaguri declanșate, siguranța sa ar putea fi iremediabil compromisă.
„O mașină este adesea avariată într-o țară, reparată ieftin și apoi vândută în alta. Multe vehicule implicate în accidente majore sunt importate în Europa din SUA. Chiar și în interiorul aceleiași țări vehiculele tind să fie implicate măcar o dată într-un accident la fiecare 5-10 ani. Având în vedere că vârsta medie a mașinilor verificate în România este de 9,8 ani, este probabil ca multe vehicule să fi fost implicate măcar o dată într-un accident”, spune Matas Buzelis, expert în piața auto și șeful de comunicare al carVertical.
În România, Lexus a fost marca cu cele mai puține înregistrări de daune (40,8% din vehiculele verificate), urmată de Nissan (42%) și Renault (43,2%).
Daunele mașinilor de lux pot costa peste 32.500 de lei
Costul reparațiilor unui vehicul care a fost avariat depinde foarte mult de marca acestuia. Mașinile din clasa economică sunt mai ieftine de reparat, în schimb chiar și un accident minor care implică un SUV de lux poate duce la facturi de reparații de zeci de mii de lei.
În România, costul mediu al daunelor pentru vehiculele Porsche a fost de 32.509 de lei, cel mai mare dintre toate mărcile verificate pe carVertical. Pe locul doi este Mercedes-Benz cu un cost mediu de 21.065 de lei și Land Rover cu 20.219 de lei.
Potrivit cercetărilor, Porsche a avut în medie 2,2 înregistrări de daune, în timp ce modelele Mercedes-Benz au avut 1.9 și Land Rover, 2.2.
Dacia (10.667 de lei), Fiat (11.633 de lei) și Opel (11.932 de lei) au avut cele mai mici costuri medii de reparare a daunelor din studiu.
Tendințele în ceea ce privește vehiculele avariate din România sunt similare cu alte țări
Dacă combinăm datele tuturor țărilor din studiu, BMW are cele mai multe înregistrări de daune (66,7%), urmat de Hyundai (62,1%) și Subaru (59,5%).
Tot BMW a ocupat primul loc pe lista celor mai avariate mașini și anul trecut (67,4%). Atunci pe locul al doilea se clasa Dodge (67,2%) și pe locul al treilea era Tesla (65,2%).
Atât în România cât și în alte țări studiate mașinile puternice sunt avariate mai frecvent, ceea ce sugerează că unii șoferi își pot supraestima abilitățile și tind să apese prea tare pedala de accelerație.
„Cumpărătorii de mașini visează adesea la un anumit model și încearcă să facă o economie de bani alegând un vehicul care a fost deteriorat anterior. Nu orice înregistrare de daune înseamnă că o mașină trebuie evitată, dar este întotdeauna înțelept să consultați un mecanic dacă în raportul istoric apar astfel de înregistrări”, spune Buzelis.
Metodologie
Studiul carVertical a analizat rapoarte privind istoricul vehiculelor care au fost achiziționate de utilizatorii companiei din octombrie 2023 până în octombrie 2024. Înregistrările de daune găsite în aceste rapoarte au fost sortate după marca mașinii și ulterior convertite în procente după care s-a întocmit un clasament.
EDUCATIE
Transport școlar sigur pentru sute de elevi clujeni. CJ a finanțat achiziționarea de autobuze și microbuze pentru 6 comune
Șase comune din județul Cluj au cumpărat autobuze și microbuze moderne pentru transportul elevilor la și de la școală.
Primăriile au primit banii anul trecut, din fondul de rezervă al Consiliului Județean Cluj. Investiția a fost de 1,5 miloane de lei. CJ Cluj are în derulare și alte programe prin care va achiziționa mijloace de transport moderne și sigure pentru elevi.
Transport școlar sigur pentru sute de elevi clujeni
Toate cele șase comune clujene cărora Consiliul Județean Cluj le-a alocat la sfârșitul anului trecut suma totală de 1.500.000 de lei, au reușit achiziționarea unor mijloace de transport pentru elevi, anunță forul județean.
„Accesul egal și nediscriminatoriu la educație al elevilor din întreg județul reprezintă o prioritate absolută a Consiliului Județean. Pentru aceasta, ne preocupăm constant să le oferim copiilor din mediul rural condiții sigure de transport către instituțiile de învățământ. Ne dorim ca fiecare unitate administrativ-teritorială să dispună de un microbuz modern, astfel că, pe lângă cele 59 de autovehicule pe care le vom pune la dispoziția primăriilor prin intermediul celor două proiecte câștigate de Consiliul Județean, continuăm să sprijinim și autoritățile locale pentru derularea unor astfel de investiții”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.
Unde au fost înlocuite autobuzele vechi
Primăria comunei Bobâlna a folosit suma de 250.000 de lei primită de la Consiliul Județean pentru a cumpărara un autobuz cu 59 de locuri și l-a înlocuit astfel pe cel vechi, care transporta aproximativ 126 de elevi din nouă localități.
Aceeași sumă alocată de CJ Cluj, respectiv câte 250.000 de lei, a fost utilizată și de primăriile comunelor Aiton, Ceanu Mare, Recea Cristur, Gilău și Căpușu Mare pentru achiziționarea de microbuze școlare.
CJ Cluj are în derulare două proiecte din fonduri nerambursabile, în valoare de 61,4 milioane de lei, care vizează achiziționarea, în total, a 59 microbuze școlare electrice, prietenoase cu mediul, cu o capacitate de 16+1 locuri, pentru care au fost deja semnate contractele de furnizare.