Connect with us

EVENIMENT

Lucrările la serele Grădinii Botanice din Cluj continuă și anul acesta. Structura era din anii ’60

Publicat


Serele Grădinii Botanice ”Alexandru Borza” din Cluj-Napoca au intrat în reparații capitale de anul trecut, iar lucrările o să continue și anul acesta.

Structura era veche, din anii ’60, și necesita reparații de consolidare pentru a crea un mediu optim plantelor, precum și pentru siguranța angajaților și a vizitatorilor.

”Anul trecut am început un proiect major la sera-acvariu, am făcut cupola, și anul acesta ne vom ocupa de părțile laterale, de aspecte precum partea electrică. Acestea sunt lucrări necesare, dar care se fac o dată la 50 de ani”, a declarat directorul Grădinii Botanice, Mihai Pușcaș, pentru Cluj24.

Plantele nu au fost afectate

Plantele găzduite în sere nu au fost afectate de lucrări. Cea mai importantă specie, nufărul, se însămânțează în fiecare an, iar restul plantelor nu sunt stabile în sol, astfel încât au fost mutate, urmând ca la refacerea completă să fie aduse în poziția inițială.

”Serele se vor și îmbunătăți cu noi plante de interes. Facem de altfel acest lucru în fiecare an. Anul trecut am adus o colecție nouă de azalee, vom avea iriși spectaculoși anul acesta, am introdus și o colecție de liliac”, a mai spus Mihai Pușcaș.

Între timp, primele soiuri de lalele, narcise şi zambile şi-au făcut apariţia.

Începând din 15.03.2021, programul de vizitare al grădinii este următorul: luni-duminică între orele 9:00-18:00 (ultima intrare la ora 17:00). În continuare, se pot vizita doar spațiile exterioare, iar din această cauză prețurile de intrare sunt modice.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Fată de 14 ani din Cluj-Napoca, plecată de acasă de peste 24 de ore. E căutată de POLIȚIE

Publicat

De

Poliţia Cluj a fost sesizată cu privire la faptul că luni în jurul orei 19.00, Casandra Rostaș în vârstă de 14 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, a plecat voluntar de la domiciliu și nu s-a mai întors.

Semnalmentele fetei sunt înălțime 1,60 m, aproximativ 50 kg, păr brunet și lung, ochi căprui.

La momentul plecării era îmbrăcată cu o geacă de piele de culoare neagră, pantaloni tip jeans de culoarea gri și pantofi sport de culoare neagră cu dungă albă.

”Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minora, sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!”, au transmis polițiștii clujeni.

Citește mai departe

EVENIMENT

AMINTIRI ÎN UNIFORMĂ ALBASTRĂ/ Apel la Poliția Cluj. Soțul mort de 10 ani care își vizitează soția

Publicat

De

Fostul purtător de cuvânt al IPJ Cluj, Traian Morar, s-a pensionat anul trecut, dar a rămas aproape de presă. Prin intermediul Cluj24, acesta rememorează fapte și întâmplări din timpul celor peste 30 de ani de activitate în cadrul rubricii ”Amintiri în uniformă albastră”.  

Biroul Poliției de Proximitate din cadrul Secției 1 Poliție Cluj-Napoca (ați remarcat ce „reglementar” am spus-o), era situat strategic la etajul al IV – lea al clădirii în care funcționa secția la acea vreme. Asta pentru că trebuia să avem grijă cum relaționăm cu cetățeanul și astfel i-au fost create acestuia condițiile propice pentru a relaționa și el cu noi.

Vii la proximitate, ești invitat la etajul IV unde noi îți ascultăm problemele. După o bună bucată de timp și după plecarea mea la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității Cluj, șefii au acceptat să mute biroul la parterul clădirii.

Vizita unei doamne

În ziua respectivă, la birou eram doar eu și Nicu Jișa. Ceilalți doi colegi, Ghiță Șuteu și Nelu Oltean (Dumnezeu să-L odihnească în pace), erau în concediu. Când unul dintre noi lipsea, ceilalți îl „girau”, îl înlocuiau adică, și se ocupau de problemele ce apăreau. Telefonul fix, cu zgomotul lui strident, ca să fie auzit, cred, țârâie … Ofițerul de serviciu de la control acces ne invită sec să mergem după o persoană care îl caută pe Ghiță Șuteu, care așa cum v-am zis deja, se odihnea bine merci în concediu de odihnă.

Merg eu după persoană, o femeie în jurul vârstei de 70, 75 de ani, o conduc în birou și îl prezint cu căldură pe domnul Jișa care îi ține locul lui Ghiță Șuteu. Ați înțeles până aici tot … sper.

Doamna este invitată să ia loc, Nicu își deschide agenda și începe discuția aceea: cum vă numiți, unde locuiți, ce problemă de competența poliției aveți … Nicu întreba, doamna răspunde concis și concret la primele două întrebări însă la a treia începe să se desfășoare fapt care mă face să las totul deoparte și să ascult cu atenție ce povestea.

Dialog din Kafka

– Știți, eu când m-am căsătorit cu el, eu nu știam că e țigan. Am aflat după și nu ne-am înțeles deloc bine. Din cauza lui am și divorțat. El NU mai locuiește cu mine dar vin la mine uneori, eu îl primesc dar nu mai pleacă de la mine decât dacă vine poliția. De poliție îi e frică. Altfel nu pleacă și eu nu mai pot și când nu pleacă, domnul Șuteu știe, vine și îl face să plece. De frica lui știe. De aceea îl caut pe domnul Șuteu …

Nicu prinde momentul de pauză, și o întreabă cum se numește soțul, îi notează meticulos numele în agendă și adresează următoarea întrebare: El unde locuiește? La mine. Păi ați zis că a fost evacuat. Da, a fost. Și când nu vine la dumneavoastră, el unde locuiește? NU locuiește nicăieri? Nu are locuință? E mort de 10 ani.

Nicu ridică din sprâncene, lasă ușor pixul în agendă, o închide calm și zice: Aaaa, am înțeles … Se lasă pe spătarul scaunului relaxat și continuă calm dialogul despre problemă. Așa aflăm câte-n lună și în stele despre răposat și încăpățânarea lui, cum vine la ceas de seară, cum stă el cuminte sub dulapul din bucătărie sau cum levitează așa cam la juma de metru, prin toată casa, de cum se face ziuă.

Soluția problemei

Dialogul ăsta ce femeia mă făcea să-mi mușc buzele și să mă ciupesc de picioare doar ca să par serios. Aș, când privirea mea s-a întâlnit cu lui Nicu, nu m-am mai putut abține și am zbughit-o pe ușă afară din birou.

Le-am cerut ajutorul criminaliștilor, ăștia aveau un craniu într-o vitrină, dar bandiții nu au vrut să mă ajute să îl arăt femeii și să îi spun că l-am arestat pe individ …

La fața locului nu am mai mers pentru că Ghiță Șuteu a revenit a doua zi și i-am predat cazul de violare de domiciliu și tulbure de posesie.

„Bă, zice Ghiță, știam că va veni și am vrut să trec pe la ea înainte de concediu dar nu am apucat”. Merg la ea cam la 3, 4 luni. Îi „descânt” cu un ziar aprins pe sub mobilă certându-l pe „nesimțit” și ăsta pleacă că altfel îi spun că îl arestez. Trei, patru luni nu mai am treabă cu ea.

Și astfel de oameni trăiesc printre noi, nediagnosticați. Doamna nu era un pericol pentru ea sau pentru alții. Dar nu toți sunt așa.

Citește mai departe

EVENIMENT

Directorul executiv al ”U” Cluj despre Erik Lincar: Este un antrenor serios și profesionist

Publicat

De

Directorul executiv al ”U” Cluj, Ovidiu Blag, îl consideră pe Erik Lincar un antrenor ”de o seriozitate și un profesionalism duse la cele mai înalte cote”.

Blag a declarat marți pentru Cluj24 că Erik Lincar este un jucător care a performat la Steaua, unde a fost titular, și are experiență de jucător și în străinătate.

”Prin ceea ce face, inclusiv prin studierea adversarilor, dar mai ales a strategiei pe care o face la propriile echipe, își alege, mereu, luptători, jucători și oameni care sunt trup și suflet pentru echipa unde evoluează. Acesta este un mare atu pentru noi, să știm că avem un astfel de antrenor care poate să își motiveze echipa astfel încât să constituie un grup puternic, capabil să atingă obiectivele propuse ”, a spus Blag.

Potrivit acestuia, noul antrenor a venit cu o ambiție extraordinară la ”U” Cluj pentru că a fost la un pas de a promova în Liga 1.

”Pentru el, a evolua în această ligă, este o mare provocare profesională. Din discuțiile cu el am înțeles că este conștient de numele și rezonanța numelui Universității Cluj, despre care știe că este una dintre cele mai iubite echipe de fotbal din România”, a afirmat directorul executiv al ”U” Cluj.

Citește și Erik Lincar este noul antrenor al Universității Cluj

Citește mai departe

Clujul de altădată

TRICOLOR românesc, DACI şi ROMANI clujeni la Columna lui Traian. 1908 ani de la inaugurarea edificiului din Roma

Publicat

În urmă cu 1908 ani (circa 12 mai 113) a fost inaugurată, la Roma, Columna lui Traian. Opera este atribuită lui Apollodor din Damasc. Cele 124 de episoade care prezintă războaiele daco-romane constituie un adevărat act de naștere a poporului român. În imagine (arhiva cluj24) sunt membri ai Asociaţiei clujene de reconstituire istorică Terra Dacica Aeterna, care au avut privilegiul, în 2019, să aibă acces în forumul unde e columna, ceea ce nu le este permis turiştilor obişnuiţi.

Columna lui Traian a fost construită din ordinul împăratului Traian, pentru marcarea victoriei sale în Dacia. Monumentul se află în Roma, în Foru lui Traian. Ea are exteriorul prevăzut cu un faimos basorelief sculptat, în formă de spirală, care reproduce artistic sub o formă epică războaiele dintre romani și daci purtate de Traian pentru cucerirea Daciei.

Columna are o înălțime de aproximativ 40 de metri și conține 18 blocuri masive de marmură de Carrara. Fiecare bloc de marmură cântăreşte 40 de tone.

În total, pe columnă sunt prezentate circa 2.500 de figuri omenești, de circa 60-75 cm înălțime. Împăratul Traian este prezent de 60 de ori.

(MaAv)

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate