Connect with us

EVENIMENT

Luare de poziție APPC: O școală din Cluj aruncă la gunoi sute de cărți? Adevărul din spatele unei știri revoltătoare

Publicat


Cărți aruncate la gunoi la o școală din Cluj

Asociația Profesioniștilor din Presă (APPC) constată că în ultima perioadă s-au înmulțit articolele publicate de site-uri fără respectarea deontologiei profesionale, ceea ce a condus la dezinformări și încălcări ale unor reguli jurnalistice elementare.

APPC atrage atenția asupra modului în care unele site-uri clujene înțeleg sa promoveze așa zise informații pe care încearcă sa le prezinte drept știri de presă menite a face audiență online, dar care au produs dezinformare.

De fapt erau cărți casate

Este cazul unei știri locale de luni, 1 iulie 2024,  care a fost preluată de o parte din presa centrală și a cărui subiect era o școală care a aruncat la container cărți casate.

În știre se spunea că containerul e plin de cărți aruncate la gunoi dar nu conținea opinia conducerii școlii.
Ulterior s-a dovedit că aceste cărți erau casate conform legii.
În urma difuzării acestei știri incomplete, fără punctul de vedere al școlii, mulți părinți au intrat în panică și au venit să recupereze cărți, dar au constatat că acestea sunt scoase din uz.

Furt de știri

De asemenea, s-au înmulțit cazurile de preluare aproape integrală de articole fără precizarea sursei. Spre exemplu, un interviu a fost integral astfel preluat din presa clujeană în cea națională,  fără citarea sursei inițiale! Exemplele pot continua.

Reamintim că jurnalistul va lua în considerare punctele de vedere pertinente ale părţilor implicate, așa cum prevede Codul Deontologic al Clubului Român de Presă (CRP) la care APPC a aderat și pe care îl puteți accesa pe siteul APPC. Conform acestuia jurnalistul este dator să respecte prezumţia de nevinovăţie.

În cazul în care se aduc acuzații, se va oferi posibilitatea celui învinuit să-şi exprime punctul de vedere.

Pretind că fac jurnalism

Antonio Miclea, președinte APPC: ”O vedem cu toții, dar nu o recunoaștem! Din păcate a devenit un obicei pentru mult prea mulți proprietari de domenii web, care pretind că fac jurnalism, să distribuie materiale care nu respectă etica și deontologia profesiei.
Nu este de mirare că ultimele studii de specialitate arată că încrederea românilor în presă este la cel mai scăzut nivel al ultimului deceniu.
În acest context observăm că mult prea puțini jurnaliști fac efortul de a arăta cauzele care au dus la această decădere și, cu siguranță, și mai puțini caută soluții.
Înțeleg și partea de business. Mulți jurnaliști care au site-uri sunt și antreprenori. Unii, membri APPC, merită felicitări, însă în cazul altora problema este că aceștia pun mereu pe primul loc profitul, partea de business, ci nu jurnalismul, adică interesul public.

Sesizări sau autosesizare

APPC, prin membri dedicați profesionalismului va încerca să semnaleze cât mai frecvent abaterile. Prin sesizări primite sau autosesizare. De asemenea, APPC va continua și proiectele care recompensează jurnalismul de calitate”.
Atragem atenția că APPC va monitoriza în continuare presa clujeană și va sancționa punctual derapajele.

Colegiul de Conducere al APPC recomandă jurnaliștilor clujeni mai multă atenție și rigurozitate în redactarea materialelor jurnalistice și utilizarea Codului Deontologic (vezi https://www.presaclujeana.ro/cod-deontologic/)  pentru a rezulta articole cât mai echilibrate.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. Investiții de 14 milioane de euro la UMFIH Cluj-Napoca. Rectorul a semnat contractele. Ce proiecte vor fi finanțate

Publicat

De

Rectorul UMFIH Cluj, prof.dr. Anca Buzoianu

Vin banii din PNRR pentru dezvoltarea infrastructurii Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”.

Contractele de finanțare, în valoare de aproape 14 milioane de euro, au fost semnate de rectorul universității, prof. dr. Anca Buzoianu, în prezența ministrului Educației, Ligia Deca.

Investiții de 14 milioane de euro la UMFIH Cluj-Napoca. Rectorul a semnat contractele. Ce proiecte vor fi finanțate

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” (UMFIH) din Cluj-Napoca, prof. dr. Anca Dana Buzoianu, a semnat sâmbătă, 6 iulie 2024, contractele de finanțare câștigate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Semnarea contractelor pentru infrastructură educațională a avut loc la sediul Primăriei Cluj-Napoca, în prezența ministrului educației, Ligia Deca și a primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Centru de simulare și chirurgie experimentală

Valoarea contractelor este de 69,3 milioane de lei și vizează două proiecte importante de dezvoltare a infrastructurii universitare.

Primul proiect, în valoare de 47,16 milioane de lei, constă în „Construirea centrului de simulare, training și cercetare pentru dezvoltarea competențelor profesionale și centrul de chirurgie experimentală și training”.

Clădirea va fi ridicată pe o suprafață de aproape 4.000 de metri pătrați și va dispune de 246 de locuri pentru spații de lectură și recreere, precum și de 99 de locuri destinate studenților proveniți din mediile defavorizate.

Acesta este finanțat prin apelul PNRR/2023/C15/MEDU/I17, pe linia de investiție 17.

Proiectul UMF „Iuliu Hațieganu” a reușit să se claseze pe locul al patrulea, dintr-un total de 20 de proiecte depuse, obținând peste 80 puncte.

Căminul 10 din Hașdeu va fi reabilitat

În cadrul aceluiași apel de proiecte, UMF „Iuliu Hațieganu” a obținut finanțare și pentru un al doilea proiect care vizează Reabilitarea Căminului 10, din campusul studențesc Hașdeu.

Acesta este în valoare de 22,14 milioane de lei și constă în modernizarea a 220 de locuri de cazare în cămin.

90 dintre acestea sunt destinate studenților din mediile defavorizate. Și acest proiect s-a clasat pe locul al patrulea, din 22 de proiecte despuse , obținând peste 92 puncte.

Rectorul UMFIH Cluj: Vrem să dezvoltăm facilități de top

„Suntem extrem de încântați și mândri să anunțăm semnarea contractelor de finanțare în valoare de aproape 14 milioane de euro, câștigate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Aceste fonduri vor fi direcționate către două proiecte importante de dezvoltare a infrastructurii universitare, menite să îmbunătățească considerabil calitatea educației și a cercetării în cadrul universității noastre.

Investițiile în infrastructura universitară sunt esențiale pentru a crea un mediu modern și performant de învățare și cercetare. Prin aceste proiecte, ne propunem să dezvoltăm facilități de top care să răspundă nevoilor studenților, cadrelor didactice și cercetătorilor noștri, contribuind astfel la formarea unor profesioniști de excepție în domeniul medical și farmaceutic.

UMF „Iuliu Hațieganu” demonstrează, încă o dată, angajamentul său de a investi continuu în cercetarea și inovarea medicală”, a transmis prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

Aceste investiții reprezintă un pas important în direcția consolidării poziției noastre de centru de referință în educația medicală și farmaceutică la nivel național și internațional.

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Absolvenții Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca au depus jurământul lui Hipocrate

Publicat

De

Jurământul lui Hipocrate

Absolvenții celor trei facultăți ale Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” (UMFIH) Cluj-Napoca au depus, sâmbătă, jurământul lui Hipocrate în cadrul unei festivități care a avut loc la BT Arena, și la care au participat Ligia Deca, ministrul Educației, și Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

În cadrul ceremoniei, s-au ținut discursuri, a avut loc o paradă a steagurilor țărilor de unde provin studenții UMFIH, iar absolvenții au oferit mai multe momente muzicale cu versuri  adaptate referitoare la viața de student.

Jurământul lui Hipocrate

Momentul solemn al festivității l-a reprezentat depunerea jurământului lui Hipocrate, despre care rectorul Anca Buzoianu a spus că le va schimba viața:

”Jur, odată admis printre membrii profesiunii de medic, mă angajez solemn să îmi consacru viața în slujba umanității. Voi păstra profesorilor mei respectul și recunoștința care le sunt datorate.

Voi exercita profesiunea cu conștiință și demnitate. Sănătatea pacienților va fi pentru mine obligație sacră.

Voi păstra secretele încredințate de pacienți chiar și după moartea acestora.

Voi menține prin toate mijloacele onoarea și nobila tradiție a profesiunii de medic.

Pe colegii mei îi voi considera frații mei. Nu voi îngădui să se interpună între datoria mea și pacient considerații de naționalitate, rasă, religie, partid sau stare socială.

Voi păstra respectul deplin pentru viața umană, de la începuturile sale chiar sub amenințare și nu voi utiliza cunoștințele mele medicale contrar legilor umanității.

Fac acest jurământ în mod solemn, liber, pe onoare.

Jur, jur, jur”.

Studenți din 34 de țări străine

Rectorul UMFIH, Anca Buzoianu, a declarat că universitatea este o instituție multiculturală, cu linii de studiu în română, engleză și franceză, și în care sunt învață studenți din 35 de țări străine: Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Canada, Danemarca, Egipt, Elveția, Emiratele Arabe Unite, Franța, Germania, Grecia, India, Iordania, Iraq, Iran, Israel, Italia, Liban, Luxemburg, Maroc, Palestina, Irlanda, Republica Moldova, China, Siria, Spania, SUA, Suedia, Olanda, Tunisia, Turkmenistan, Turcia, Ungaria.

”UMFIH Cluj-Napoca este locul unde unde multiculturalitatea și diversitatea se întâlnesc cu performanța și prestigiul, unde studenții români și cei internaționali au legat relații de prietenie și colegialitate ce vor dura toată viața”, a spus Buzoianu.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Emil Boc a semnat contracte pentru liceul din Borhanci și supraetajarea Școlii „Ion Creangă”

Publicat

De

Primarul Emil Boc școli Cluj-Napoca

Primarul Emil Boc, alături de ministrul Educației, Ligia Deca, a semnat sâmbătă contracte în valoare de 25 de milioane de euro pentru infrastructura educațională.

3,5 milioane de lei vor fi investiți pentru dotarea școlilor cu echipamente IT.

Emil Boc a semnat contracte pentru liceul din Borhanci și supraetajarea Școlii „Ion Creangă”. Investiții de 25 de milioane de euro

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil boc, a semnat sâmbătă, 6 iulie, contracte în valoare totală de 25 milioane euro.

„Am semnat astăzi alături de Ministrul Educației, doamna Ligia Deca, contracte în valoare de 21 milioane de euro pentru construirea noului liceu din cartierul Borhanci și supraetajarea și reabilitarea Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” din cartierul Mănăștur.

Valoarea finanțării din PNRR este de 11 milioane de euro, în timp ce 10 milioane de euro vor fi acoperite din bugetul local”, a precizat primarul Emil Boc.

Dotări pentru 64 de școli din Cluj

Tot astăzi au fost semnate contracte de furnizare în valoare de 3,5 milioane de euro pentru dotarea cu echipamente IT performante a 64 unități de învățământ din toate cartierele municipiului Cluj-Napoca.

Citește și: Ligia Deca, la Cluj: Mă bucur pentru rezultatele de aici la Evaluarea Națională. Cum explică faptul că sunt mai slabe ca în 2023

“Aceste dotări fac parte dintr-o finanțare mai mare, de 9 milioane de euro din PNRR, atrasă pentru echiparea corespunzătoare a școlilor din municipiu”, a mai transmis Emil Boc.

Ligia Deca: Clujul are investiții majore în educație

Tot sâmbătă au fost prezentate și alte proiecte cu fonduri europene prin PNRR de la nivelul județului Cluj.

„Clujul are investiții majore în educație, mai ales prin fondurile din PNRR, atrăgând aproximativ 150 de milioane de euro în ultimii 2 ani.

Cea mai mare investiție este în dotarea școlilor din județ cu echipamente IT, inclusiv echipamente pentru laboratoarele de informatică și de științe, mobilier și materiale didactice.

Din cele peste 33 de milioane de euro, 9 milioane au fost deja contractate de Primăria Cluj-Napoca. Alte investiții mari vizează dezvoltarea campusului de învățământ dual clujean, reducerea abandonului școlar, îmbunătățirea transportului școlar, digitalizarea universităților etc.

Îi felicit pe toți cei care s-au implicat pentru binele educației! Deopotrivă, îl admir pe domnul primar Emil Boc pentru consecvența cu care susține educația în Municipiul Cluj-Napoca şi îi doresc mult spor în implementarea tuturor proiectelor!’’ a declarat doamna Ligia Deca, ministrul Educației.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Un tânăr s-a PRĂBUȘIT cu parapanta la Ciurila. A fost transportat de urgență la spital

Publicat

De

Accident cu parapanta la Cluj

Un tânăr în vârstă de 30 de ani s-a prăbușit cu parapanta pe dealurile de la Aghireș.

Pompierii din cadrul Gărzii de intervenție Băișoara au fost solicitați, sâmbătă, să se deplaseze în apropiere de localitatea Ciurila, unde a căzut bărbatul.

Un tânăr s-a PRĂBUȘIT cu parapanta la Ciurila. A fost transportat de urgență la spital

Echipajele au ajuns la victimă, care este conștientă și cooperantă.

Bărbatul a fost preluat de un echipaj ISU și va fi transportat la spital.

Acesta este conștient și cooperant și are răni la față și la un picior.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax