Connect with us

EVENIMENT

Lovitură pentru Gheorghe Funar. BEC a respins protocolul Alianței Electorale ”Grădina Maicii Domnului” (”Sfânta Geție”)

Publicat


Gheorghe Funar

Biroul Electoral Central (BEC) încurcă planurile politice ale fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar, președintele Partidului România Noastră, pentru alegerile comasate din 9 iunie. Acesta a depus protocolul de constituire a Alianței Electorale ”Grădina Maicii Domnului”, care are denumirea prescurtată de ”Sfânta Geție”, ”numele sub care a fost cunoscută în Antichitate Țara Primordială”, dar documentul a fost respins de BEC.

Potrivit lui Gheorghe Funar, Biroul Electoral Central (BEC) a înregistrat la sfârșitul săptămânii trecute protocolul Alianței Electorale ”Grădina Maicii Domnului” formată de Partidul România Noastră și Partidul Dacismului Autonom Conservator (DAC), dar duminică a respins protocolul.

În consecință, liderii celor două partide, Gheorghe Funar, respectiv Cătălin Berenghi, au depus, luni, o contestație la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Contestație respinsă

UPDATE. ÎCCJ a respins contestația, astfel că se va depune un nou protocol care va conține denumirile celor două partide, fără să mai fie amintită Grădina Maicii Domnului.

Doi Papi despre Grădina Maicii Domnului

”În denumirea alianței noastre nu am inclus nicio Cruce și nici vreo Icoană sfântă. Este cunoscut faptul că atât Papa Ioan Paul al II-lea, cât și Papa Francisc, cu ocazia vizitelor în țara noastră, în perioada 7-9 mai 1999, respectiv 30 mai – 2 iunie 2019, au numit țara noastră ca fiind „Grădina Maicii Domnului”.

Amândoi Suveranii Pontifi s-au referit la teritoriul țării noastre și acesta nu este un simbol religios.

Această denumire de „Grădina Maicii Domnului” nu este un simbol al cultelor religioase, ci este o terminologie pe care o folosesc Academia Română, istoricii și arheologii și care a intrat în limbajul uzual al românilor și nu numai”, se arată în contestație.

Despre Geția și geți

În ceea ce privește numele de Geția și Sfânta Geție dat țării noastre, Funar și Berenghi susțin că au scris mai mulți dintre marii istorici și geografi ai Antichității dintre care îi menționează pe Herodot, Strabon, Dio Cassius și Pliniu cel Bătrân.
De asemenea, pe plăcile de aur găsite la Sinaia, în anul 1875, scrie că denumirea Țării Primordiale a fost Geția sau Sfânta Geție.
În adevărata istorie a antichității s-a scris că Țara Primordială pe planeta Pământ a fost Geția sau Sfânta Geție în care Dumnezeu a așezat Poporul Primordial Sfânt Get.
La strămoșii noștrii Geți, Bunul Dumnezeu le-a dat: Țara Sfântă numită și Dio Geția sau Sfânta Geție; Limba Primordială Getă, numită, mai târziu, în vremea Domnului Nostru Iisus Hristos și Limba Aramaică, în care au fost scrise cele 27 cărți ale Noului Testament; Alfabetul Primordial Get, care a stat la baza alfabetului latin și alfabetului grec; Scrierea Primordială Getă, prima scriere din lume cu 6000 de ani î.Hr. (tăblițele de la Tărtăria) numită, mult mai târziu, scrierea slavonă; Religia Primordială Monoteistă Getă; Cifrele Primordiale Gete, cele din sistemul zecimal (atestate arheologic în Sfânta Geție, cu o vechime de 8000-7000 de ani î.Hr.); Civilizația Primordială Getă, atestată arheologic cu 6000-5000 î.Hr. și Cultura Primordială Getă, cu o vechime de cel puțin 5000 de ani î.Hr.

Alte argumente

La argumentele prezentate până acum mai adăugăm încă patru, respectiv:
În România există Subcarpații Getici.
În antichitate și până spre anul 1500 d.Hr. a existat ca denumire Marea Getă, care în prezent este cunoscută ca Marea Neagră.
În limba română există și este des folosită expresia get-be-get.
Adevărata identitate a domnitorului Iancu de Hunedoara a fost Iancu Getul.
În toate cazurile prezentate mai sus nu se regăsește nici un simbol religios și ele dovedesc că Biroul Electoral Central a adoptat o decizie netemeinică și nelegală”, se precizează în contestația depusă la ÎCCJ.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Calvarul unui clujean căruia i s-a ridicat abuziv mașina de pe o parcare cu abonament. A câștigat definitiv procesul cu Primăria

Publicat

mașina BMW

Clujeanul Horațiu A. a câștigat în luna aprilie, definitiv, un proces cu Primăria Cluj-Napoca după ce în iulie 2022 i s-a ridicat în mod abuziv mașina proprietate personală de către un echipaj al RADP. În cei un an și nouă luni care au trecut de atunci, acesta nu și-a văzut mașina care a fost transportată într-un spațiu aparținând Primăriei și se afla în custodia instituției, dar surpriză, între timp autoturismul a fost vandalizat.

”Sunt proprietarul unui automobil BMW. În iulie 2022 mașina era parcată pe strada Muncitorilor 20-22, pe loc de parcare achitat la Primăria Cluj-Napoca și mi-a fost ridicată.

Mașină abandonată

Mașina era cu impozitul plătit, parcarea plătită. Am primit o citație pe un loc de parcare, m-am conformat și am mutat mașina. Citația se referea la faptul că mașina este abandonată și că nu are stăpân.

M-am prezentat, am luat citația respectivă, am sunat la numărul respectiv spunând și semnalizând că sunt proprietarul mașinii și mașina este funcțională.

La care mi s-a spus foarte persiflant că mașina este prăfuită. Desigur, i-am zis și eu doamnei de la Primărie, că poate papucii ei sunt prăfuiți pentru că chiar mi s-a părut o lipsă de bun simț.

Nu poți să-mi spui că un bun de-al meu e prăfuit, în viziunea cui? În viziunea mea nu e prăfuit sau murdar, e treaba mea, e alegerea mea. După ce am discutat chestiile astea, eu mi-am mutat mașina pe un alt loc de parcare, în imediata apropiere a celui unde a fost citația.

Loc de parcare care era a unui vecin, de la care am primit o hârtie cum că pot parca, pe durata concediului lui de o lună de zile.

Bineînțeles, după câteva zile mașina mea a fost ridicată de pe acest nou loc de parcare, fără nicio citație, fără absolut nimic”, a spus Horațiu.

Proces împotriva Primăriei

Acesta și-a contactat avocata și a deschis un proces împotriva Primăriei Cluj-Napoca reclamând faptul că, în momentul în care i s-a ridicat mașina, nu a primit niciun act, nicio hârtie doveditoare care să ateste faptul că mașina îi este ridicată și din ce motiv.

”Am trimis foarte multe mailuri la Primărie ca să aflu care este motivul pentru care îmi este ridicată mașina de pe un loc de parcare plătit și privat.

După multe insistențe mi s-a trimis un proces-verbal, care de fapt nu era un proces-verbal. Primăria Cluj nu eliberează acte care pot fi contestate în judecată. În momentul în care contești acel pseudo proces-verbal riști ca judecătorul să ți-l anuleze pentru că nu constituie o contravenție.

Ei trimit acel act, iar tu dacă mergi în instanță, nu câștigi.

Judecătorul poate afirma că nu constituie un document care poate fi contestat, deci judecat.

Acea înștiințare nu are greutatea unui proces-verbal. De aceea, avocata a decis să mergem pe ramura <<dispoziției primarului>> pentru că mașina a fost ridicată printr-o dispoziție a primarului.

Am contestat în judecată acea dispoziție a primarului din 2 august 2022 și prin asta s-a câștigat procesul. Motivarea noastră a fost că mașina nu era abandonată, că era într-un stadiu bun”, a explicat clujeanul.

Proces câștigat definitiv

Potrivit acestuia, cei care au ridicat mașina au menționat în „procesul-verbal” de ridicare, care a rămas la ei, că mașina prezenta rugină la jante și obiecte în interior, ”lucruri care nu fac ca o mașină să fie abandonată”.

”Unei mașini abandonate îi lipsesc geamurile, este vandalizată, posibil să nu aibă roți și așa mai departe. În interiorul mașinii mele se afla o geacă de a mea, niște obiecte de ale mele, ca în orice mașină folosită”, a precizat Horațiu A.

Bărbatul a menționat că a contestat dispoziția primarului, dar procesul a durat foarte mult, fiind amânat de mai multe ori din diverse motive.

În noiembrie 2023 s-a câștigat în prima instanță la Tribunalul Cluj, iar în 4 aprilie 2024 Curtea de Apel a decis menținerea hotărârii atacată de Primărie, recursul fiind câștigat definitiv de Horațiu.

Mașina a intrat în posesia Primăriei

”Eu, în tot acest timp, nu mi-am văzut mașina. Nu mi-am dorit s-o ridic pentru că dacă mergeam și o ridicam, plăteam ridicarea mașinii.

O puteam recupera apoi la daune, dar nu voiam să semnez niciun act că eu sunt de acord cu acțiunea lor. Și atunci m-am lipsit de acea mașină timp de 1 an și 9 luni.

La o lună de zile de la ridicare, în 2022, am primit o înștiințare că autovehiculul va intra în posesia Primăriei, dacă nu va fi ridicat de către mine. Am râs și eu și avocata de acea nesimțire.

Nici nu au verificat că există un proces pe rol pentru acea mașină și au trimis un act precum că autovehiculul va intra în posesia Primăriei”, a subliniat clujeanul.

Dar calvarul acestuia nu s-a oprit aici în condițiile în care, zilele trecute, imediat după ce a aflat comunicarea deciziei finale a instantei de judecata, împreună cu avocata, a decis localizarea autoturismului.

Mașină vandalizată

”Am fost informat că, în toată această perioadă de an si nouă luni de când am fost privat de bunul meu, autoturismul a fost plimbat in 3 locatii/parcări ale Primăriei si ale RADP Cluj-Napoca.

Am aflat locatia in care se află în prezent si m-am deplasat acolo pentru a incerca sa observ starea in care se afla autoturismul.

De pe stradă si de peste gard am observat masina si am constatat ca aceasta a fost vandalizata si, mai mult decat atat, este furat aparatul media de la interior, usa soferului este deschisa, geamul soferului este deschis, elemente exterioare ale caroseriei au fost furate iar emblemele de pe capota si portbagaj au fost si ele sustrase.

Mentionez ca autoturismul se afla in custodia Primariei Cluj-Napoca din momentul in care el a fost ridicat abuziv.

Spatiul amenajat la locatia mai sus amintita ar trebui sa fie unul inchis si supravegheat pentru ca masinile ridicate sa poata fi predate in aceeasi conditie ca cea in care au fost ridicate”, a mai spus Horațiu A.

Decizia instanțelor

Tribunalul Cluj a dispus, în 23 noiembrie 2023  ”restituirea către reclamant a autoturismului marca BMW”, iar Curtea de Apel Cluj a respins, în 4 aprilie 2024, ca neîntemeiat recursul declarat de pârâtul Primarul Municipiului Cluj Napoca,  decizia fiind definitivă.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Clujeanul Simone Tempestini a CÂȘTIGAT prima etapă a Campionatului European de Raliuri din Ungaria

Publicat

simone tempestini

Clujeanul Simone Tempestini a devenit primul pilot român din istorie care a câștigat o etapă din Campionatul European de Raliuri după ce s-a impus, în acest weekend, în Raliul Ungariei, prima etapă a sezonului 2024 din competiția continentală.

De 8 ori de campion național absolut, Tempestini a avut un parcurs impecabil în Ungaria la bordul modelului Škoda Fabia RS Rally2, cu Sergiu Itu în dreapta sa, scrie Sport.ro.

simone tempestini

FOTO. Clujeanul Simone Tempestini a CÂȘTIGAT prima etapă a Campionatului European de Raliuri din Ungaria

Pilotul de la Napoca Rally Academy a câștigat două dintre cele 13 probe speciale, iar în alte șase a fost pe podium, iar la finalul celor aproape 190 de kilometri a fost cronometrat cu 1:52:50.4, cu aproape 17 secunde mai rapid decât ocupantul locului al doilea, francezul Franceschi Mathieu. Al treilea clasat a fost ungurul Miklos Csomos, la 29,9 secunde în urma lui Tempestini.

simone tempestini

„Victorie în Raliul Ungariei pentru Simone Tempestini și Sergiu-Sebastian Itu !

Echipajul Napoca Rally Academy a câștigat primul raliu al sezonului din FIA ERC – European Rally Championship după o cursă foarte disputată.

Felicitări, băieți, suntem mândri de voi!

Vă mulțumim tuturor pentru susținere”, scrie pe pagina de Facebook Napoca Rally Academy.

simone tempestini

Foto: Facebook Napoca Rally Academy

Citește mai departe

EVENIMENT

AȚI VĂZUT-O? Minoră de 14 ani din Cluj-Napoca, dispărută de acasă. Sunați la 112

Publicat

naica roxana daniela

La data de 14 aprilie a.c., Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că minora NAICA ROXANA DANIELA, în vârstă de 14 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, a plecat la data de 14 aprilie a.c., în jurul orei 15.00, de la locuința sa, iar până în prezent nu a revenit.

SEMNALMENTE – înălțime aproximativă 1.53 m, greutate – 46 de kg, păr lung, blond, constituție astenică, ochi albaștri.

AȚI VĂZUT-O? Minoră de 14 ani din Cluj-Napoca, dispărută de acasă. Sunați la 112

La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu pantaloni gri, hanorac bleumarin, pantofi sport negri cu verde. Purta un ghiozdan.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre tânără sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

Citește mai departe

EVENIMENT

„Bursucul”, CONTRACT pe 3 ani cu CFR Cluj. Vine doar din vară

Publicat

dan petrescu lfp

Telenovela a luat sfârșit. Patronul de la CFR Cluj, Nelu Varga, a transmis că Dan Petrescu a semnat cu echipa lui un contract pe 3 ani, imediat după eșecul cu FCSB, 0-1. Acordul intră în vigoare la finalul sezonului.

Petrescu va prelua banca tehnică din vară, după finalul sezonului, însă contractul e deja semnat. În ultimele 6 etape din play-off, de CFR Cluj ar urma să se ocupe în continuare interimarii Francisc Dican și Ovidiu Hoban, scrie GSP.

„Bursucul”, CONTRACT pe 3 ani cu CFR Cluj. Vine doar din vară

„Am vorbit pe Whatsapp cu patronul Nelu Varga și mi-a zis acum ceva. Dan Petrescu a semnat pe 3 ani cu CFR Cluj, începând din vară.

S-a semnat totul, Petrescu nu a vrut să preia acum echipa, are nevoie de o perioadă de pauză”, a spus jurnalistul Horia Ivanovici, în direct la Prima Sport 1, citat de Fanatik.

Dan Petrescu era liber după despărțirea de Jeonbuk Hyundai Motors, din Coreea de Sud. El a plecat după o serie de rezultate modeste, în urma cărora Jeonbuk era pe ultimul loc în campionat.

Dan Petrescu, la al 4-lea mandat la CFR Cluj

Fosta echipă a lui Petrescu era singura din prima ligă sud-coreeană fără succes în actuala ediție de campionat, în 6 etape. În ziua în care „Bursucul” s-a despărțit de Jeonbuk, Adrian Mutu și-a dat demisia de la CFR Cluj, după 0-4 cu Corvinul în Cupă României.

Echipa din Gruia a fost preluată apoi de interimarii Francisc Dican și Ovidiu Hoban și a câștigat cu Rapid, 4-1, dar a pierdut acasă cu FCSB, scor 0-1, și a rămas la 13 puncte de liderul Superligii.

Pentru Dan Petrescu va fi al patrulea mandat pe banca celor de la CFR Cluj, echipă alături de care a cucerit 4 titluri de campioană.

Dan Petrescu are 224 de meciuri pe banca ardelenilor în carieră, dintre care 122 câștigate.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax