Connect with us

EVENIMENT

Lovitură pentru chiriașii din Cluj. Familii cu copii și studenți, „tăiați” de la plafonarea facturilor la energie din ianuarie

Publicat


Noua Lege a energiei, care ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023, va lovi în chiriași. Practic, un proprietar va avea prețul pafonat doar pentru o locuință, nu și pentru altele pe care le dă în chirie. Astfel, se așteaptă ca în marile centre universitare, cum este și Clujul, anul să înceapă cu probleme la plata facturilor.

Nu doar studenții care stau în chirie la Cluj-Napoca, ci și familii cu copii vor avea probleme începând din ianuarie. Aceștia vor fi nevoiți să plătească prețul neplafonat la enengie electrică, respectiv preţul maximal de 1,3 lei pe kilowatt/oră.

Lovitură pentru chiriașii din Cluj

Problema a fost adusă în vizor de Alexandra Oană, consilier USR în Consiliul Local Cluj-Napoca.

„Coaliția PSD-PLN a decis că proprietarii care dețin mai multe locuințe pot beneficia de plafonarea facturilor la energie doar pentru o locuință. Celelalte achită facturile la prețul neplafonat.

Cu alte cuvinte, proprietarul va avea prețul plafonat la domiciliu și preț de piață la celelalte imobile, iar chiriașii vor ajunge să plătească un preț uriaș pentru energie. Și asta în mijlocul iernii deoarece noua lege a energiei va intra în vigoare de la 1 ianuarie, 2023.

USR a încercat printr-un amendament să corecteze ordonanța de urgență 119 și să elimine aceste nedreptăți. Am propus ca fiecare român să beneficieze de un preț plafonat pe primii 255 kWh indiferent de consum sau de numărul de proprietăți. Propunerea noastră a fost însă respinsă de coaliția toxică PSD-PNL.

Din păcate, problemele cu facturile la energie de abia acum încep pentru marile centre studențești, precum Cluj, Timișoara, Iași sau București”, arată Alexandra Oană.

Ce soluții au chiriașii

Potrivit noii legi a energiei, clienţii vulnerabili vor putea plăti cel mai mic tarif, doar dacă depun o declarație pe proprie răspundere la furnizor. De asemenea, cei care au două sau mai multe case trebuie să precizeze, tot prin declaraţii pe propria răspundere, pentru care dintre adrese preferă preţul plafonat.

Astfel, prețul de 0,68 sau 0,80 de lei, în situaţia în care consumă mai puţin de 100 respectiv 255 de kilowaţi, va putea fi plătit pentru o singură proprietate. Pentru restul locuinţelor ar trebui să plătească preţul maximal de 1,3 lei.

Cu alte cuvine, chiriaşii vor putea să plătească un preț plafonat, doar vor trebui să înregistreze pe numele lor contractele pentru furnizarea energiei, iar acest lucru se va putea face doar cu acordul proprietarului scrie Pro Tv.

Ca să intre în vigoare, Legea mai trebuie promulgată de şeful statului.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Ce măsuri va lua Comisia Europeană pentru a ajuta consumatorii să facă față prețurilor mari

Publicat

Comisia Europeană a lansat luni o consultare publică privind reforma organizării pieţei energiei electrice din Uniunea Europeană pentru a proteja mai bine consumatorii de volatilitatea excesivă a preţurilor, pentru a sprijini accesul acestora la energie sigură din surse curate şi pentru a spori rezilienţa pieţei, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Sistemul actual a permis instituirea unei pieţe eficiente şi bine integrate, permiţând UE să profite de beneficiile economice ale unei pieţe unice a energiei, asigurând securitatea aprovizionării şi impulsionând procesul de decarbonizare. Cu toate acestea, sistemul a scos la iveala şi unele deficienţe. În cadrul actualei crize a preţurilor ridicate şi volatile ale energiei electrice, sarcina economică a fost suportată de consumatorii finali. Aşadar, este necesară o reformă pentru a oferi gospodăriilor şi întreprinderilor o mai bună protecţie împotriva preţurilor ridicate la energie, pentru a spori rezilienţa şi pentru a accelera tranziţia prevăzută în Pactul verde european şi în Planul REPowerEU.

Este esenţial ca toţi europenii, de la marii consumatori industriali la IMM-uri şi gospodării, să profite de dezvoltarea surselor regenerabile de energie şi de scăderea costurilor operaţionale ale acestora. Garantarea accesului direct, pentru toţi consumatorii, la o energie curată la preţuri accesibile va necesita instrumente de piaţă pentru a obţine preţuri mai stabile şi contracte bazate pe costurile reale ale producţiei de energie.

Consultarea lansată luni va sprijini activitatea Comisiei cu privire la o propunere legislativă programată să fie prezentată în primul trimestru al anului 2023. Consultarea se va desfăşura până la 13 februarie şi se va axa pe patru domenii principale: reducerea dependenţei facturilor la energia electrică de preţurile pe termen scurt ale combustibililor fosili şi stimularea utilizării surselor regenerabile de energie, îmbunătăţirea funcţionării pieţei pentru a asigura securitatea aprovizionării şi pentru a utiliza pe deplin alternativele la gaze, cum ar fi stocarea şi consumul dispecerizabil, consolidarea protecţiei şi a capacitării consumatorilor şi îmbunătăţirea transparenţei, a supravegherii şi a integrităţii pieţei.

Începând cu vara anului 2021, preţurile la energie au cunoscut creşteri şi volatilităţi fără precedent şi au avut un impact grav asupra gospodăriilor din UE şi asupra economiei. Pentru a atenua efectul acestei dinamici a pieţei, Comisia a propus o gamă largă de măsuri de urgenţă, iar statele membre au convenit asupra acesteia, pentru a face faţă preţurilor ridicate la energie, asigurând, în acelaşi timp, securitatea aprovizionării.

Consiliul European a invitat Comisia să ia măsuri rapide privind reforma structurală a pieţei energiei electrice, cu dublul obiectiv de a asigura suveranitatea energetică europeană şi de a atinge neutralitatea climatică. Reforma planificată a organizării pieţei energiei electrice a fost anunţată de preşedintele Ursula von der Leyen în discursul anual privind starea Uniunii de anul trecut şi este inclusă în programul de lucru al Comisiei pentru 2023. Profilul unei mai bune organizări a pieţei energiei electrice a fost prezentat miniştrilor de resort de către comisarul pentru energie, Kadri Simson, în cadrul Consiliului Energie din 19 decembrie.

„Piaţa energiei electrice din UE ne-a deservit bine de peste douăzeci de ani. Însă criza energetică fără precedent cu care ne confruntăm demonstrează că trebuie să adaptăm organizarea pieţei energiei electrice la viitor, permiţându-i să ofere tuturor beneficiile unei energii curate la preţuri accesibile. Aştept cu interes contribuţiile din partea unei game cât mai largi de părţi interesate, care vor ajuta la orientarea propunerii noastre legislative de anul acesta”, a declarat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO FOTO DRONĂ. Focuri de artificii tricolore SUPERBE de Ziua Unirii Principatelor la Cluj-Napoca

Publicat

dji 0746

Mii de persoane au asistat, marți seară, la evenimentele organizate de Primăria Cluj-Napoca în Piața Unirii pentru marcarea a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, printre care și focuri de articificii tricolore.

Astfel, de la ora 19 a avut loc un concert al trupei Semnal M, urmat de la ora 20 de un spectacol de focuri de artificii.
Marți de la ora 11 a avut loc ceremonia depunerii de coroane de flori la bustul lui Alexandru Ioan Cuza și o Horă a Unirii în fața Prefecturii Cluj.

dji 0780

De asemenea, de la ora 14 în Piața Unirii a avut loc un spectacol folcloric susținut de Mariana Gabrian Sfechiș, Suzana și Daciana Vlad, Narcisa și Ana Georgeta Balla, Ovidiu Purdea Someș, Maria Golban Șomlea, Sava Negrean Brudașcu, Maria Lobonț, Lucia Potra, Ana Ilca Mureșan, Cristian Totpati, Mihaela Grindean, Ansamblul folcloric Românașul, Ansamblul folcloric Mărțișorul, Aurel Tămaș. A acompaniat Orchestra Regal Transilvan.
Sursa video&foto: Sergiu Răzvan

Citește mai departe

ECONOMIE

Când intră banii de la stat pe CARDURILE de energie și cum vor putea fi PLĂTITE facturile

Publicat

card energie nou 2023 fata

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a făcut precizări de ultimă oră privind ajutoarele date de stat, prin fonduri europene, pentru plata facturilor, respectiv cardurile de energie de care vor beneficia românii vulnerabili, conform Alba24.ro.

Este vorba despre sprijinul pentru plata facturilor la energie în valoare de 1.400 de lei, virat în tranșe de 700 lei, de două ori pe an. Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Ministrul Boloș spune că poștașii vor fi dotați cu cititoare optice (tablete), astfel încât oamenii să nu mai fie nevoiți să stea la coadă la oficiul poștal.

„Sunt peste 7.200 de cititoare optice pentru care este în curs de încheiere contractul de achiziţie, termenul de livrare este de 20 de zile. Deci practic tot ce înseamnă echipamentele necesare pentru ca această citire a facturilor să aibă loc direct de către poştaşi şi să nu mai avem nevoie ca beneficiarul să meargă la oficiul poştal. E nedrept să creăm cozi la oficiile poştale. Am gândit în detaliu aceste mecanisme pentru ca oamenii să aibă acces la bani”, a declarat ministrul.

Termenul limită pentru virarea banurilor pe carduri

Marcel Boloș a anunțat și termenul limită pentru virarea banilor pe aceste carduri de energie. Potrivit acestuia, până în 20 februarie vor fi disponibile fondurile.

Acesta a explicat și de ce a fost aleasă Poșta Română pentru acest serviciu. Ministrul a spus că este singura instituţie din România care are structuri în mediul rural și care permite, prin serviciile de mandat poştal, plata oricărei facturi emise de furnizorul de energie

Aproape 4 milioane de români vor primi carduri de energie, începând cu data de 1 februarie.

Plata facturilor, și online

Guvernul pregătește modificarea ordonanței privind cardurile de energie, astfel încât beneficiarii ajutoarelor de 1.400 de lei să poată plăti facturile și online, pe site-ul Poștei Române, potrivit euronews.ro.

Potrivit procedurii inițiale, plata facturilor se putea face la oficiile poștale sau cu ajutorul cititoarelor optice anunțate de ministru, pe care le primesc poștașii care ajung la domiciliul beneficiarilor.

Guvernul introduce posibilitatea de a putea folosi cardurile și online. Va exista o secțiune pe site-ul Poștei Române, unde românii vor putea să introducă numărul cardului și factura pentru a putea plăti.

Noul model de card de energie

card energie nou 2023 fata

card energie nou 2023 verso

certificat energie nou 2023

Ajutorul pentru plata facturilor la energie se acordă în două tranșe, una în februarie și alta în septembrie. Cu acești bani, românii cu venituri mici vor putea plăti factura la energie electrică, energie termică centralizată, gaz, dar și la încălzirea cu butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale.

În 20 ianuarie, a fost publicat Ordinul MIPE 139/2022 prin care sunt modificate modelul cardului de energie și al certificatului de validare a datoriei față de asociația de proprietari/locatari, document necesar pentru efectuarea plăților restante, potrivit avocatnet.ro

Noile modele de documente:

GHIDUL cardurilor de energie: cine primește ajutorul de 1400 de lei

Categorii de beneficiari:

– pensionari în vârstă de peste 60 ani, inclusive cu venituri sub 2.000 lei, inclusiv
– pensionari de invaliditate cu venituri sub 2.000 lei, inclusiv
– persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu cu venituri sub 2.000 lei, inclusiv
familii cu alocație de susținere
– familii/persoane cu ajutor social

GHIDUL cardurilor de energie: condițiile de acordare

Cardul se aduce de către Poșta Română, la domiciliul beneficiarului, cu confirmare de primire.

Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijin o singură dată.

Dacă la un loc de consum domiciliază mai mulți beneficiari, sprijinul se acordă o singură dată per loc de consum. Pe card vor fi scrise numele tuturor beneficiarilor care au aceeași adresă de domiciliu.

Factura poate să fie pe alt nume decât cel al beneficiarului care locuiește la adresă. Adresa locului de consum trebuie să coincidă cu domiciliul beneficiarului (sau domiciliul declarat al acestuia).

Sumele rămase neutilizate la expirarea cardului se anulează.

GHIDUL cardurilor de energie: acte necesare pentru plata facturii

– cardul de energie (primit prin Poșta Română)
– actul de identitate al beneficiarului (sau document de împuternicire și actul de identitate al împuternicitului)
– factura (curentă sau restantă) ori alt document justificativ (înștiințare de plată din partea furnizorului SAU certificat de validare a datoriei din partea asociației de proprietari/ locatari, în cazul plății încălzirii în sistem centralizat de termoficare)

Dacă beneficiarul are alt domiciliu decât cel scris pe cardul de energie: contractul de furnizare a energiei la domiciliul declarat + declarație pe proprie răspundere a beneficiarului, că utilizează ajutorul pentru domiciliul la care locuiește.

Bene­fi­ci­a­rii eli­gi­bili vor pri­mi car­dul de ener­gie în perio­a­da 1–28 febru­a­rie 2023. Se vor putea efec­tua plăți înce­pând cu 1 martie. Cei care își păs­trea­ză cali­ta­tea de bene­fi­ci­ari vor putea uti­li­za car­dul și pen­tru tran­șa a doua, înce­pând cu luna septembrie. În peri­oa­da 1–30 sep­tem­brie, cei care devin între timp eli­gi­bili vor pri­mi car­dul pen­tru a putea uti­li­za tran­șa a II‑a.

La 1 ianu­a­rie 2024: toa­te car­du­ri­le își înce­tea­ză vala­bi­li­ta­tea, indi­fe­rent de sume­le răma­se neu­ti­li­za­te. Cardurile alo­ca­te ambe­lor tran­șe se pot folo­si până la 31 decem­brie 2023 inclu­siv. Sprijinul nu poa­te fi uti­li­zat în afa­ra ter­me­nu­lui de vala­bi­li­ta­te prevăzut.

Sursa: Alba24.ro

Citește mai departe

EDUCATIE

Înapoi la școală. Elevii vor avea VACANȚĂ luna viitoare

Publicat

De

scoala

Elevii se întorc miercuri la cursuri din minivacanţa prilejuită de sărbătorirea Unirii Principatelor Române. Au fost primele zile libere după vacanța de iarnă, care abia s-a încheiat.

Anul școlar 2022-2023 a venit cu modificări în structura cursurilor. Astfel, este pentru prima dată când elevii au 5 vacanțe într-un an școlar, după ce cursurile au fost structurate pe module.

Înapoi la școală. Elevii vor avea vacanță și în februarie

Dacă acum a fost vorba de „zile libere”, elevii vor avea prima vacanță după cea de iarnă în luna februarie.

Astfel, următoare vacanță a elevilor va fi de o săptămână și, la decizia inspectoratelor şcolare, va fi programată în în perioada 6 – 26 februarie.

Următoarea vacanță va fi între 7 aprilie – 18 aprilie, respectiv de vineri până marți.

Vacanţa mare va fi între 17 iunie 2023 și 3 septembrie 2023.

Programele „Şcoala altfel„ şi „Săptămâna verde” se vor desfăşura între 27 februarie şi 16 iunie, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare. Planificarea acestora se face la nivelul școlilor.

Derularea celor două programe nu se planifică în acelaşi interval de cursuri.

Prin excepţie, la clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, din învăţământul profesional şi din învăţământul postliceal, în perioadele dedicate programelor „Şcoala altfel” şi „Săptămâna verde„ se organizează activităţi de instruire practică.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax